Podcast

Yleinen tasapaino – Korruptio Suomessa

Yleinen tasapaino – Korruptio Suomessa

Viimeisen vuoden aikana suomalaiset poliitikot ovat osoittaneet olevansa kiusallisen huonoja arvioimaan korruptioriskejä omassa toiminnassaan etenkin ulkopoliittisesti herkillä alueilla. Hyvä menestys korruptio-indeksissä ei tarjoa kovin kummoista suojaa, mikäli lainsäädännössä, korruption vastaisissa toimissa ja poliittisessa kulttuurissa on huomattavia aukkoja. Näin sanoo korruptio-tutkija Ilkka Penttinen Futo.

Tässä jaksossa keskustelemme siitä, mikä on ominaista suomalaiselle korruptiolle ja voiko sitä kitkeä. Missä vaiheessa lobbaus saa korruptiivisia piirteitä? Puhumme myös rahanpesusta ja kuinka esimerkiksi Venäjä käyttää järjestäytynyttä rikollisuutta hyväkseen.

Podcast

Äänimedian paluu! Podcasteissa puhutaan pitkän kaavan mukaan taloudesta, yrittäjyydestä, yhteiskunnasta ja muista liberaaleja ihmisiä kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Yleinen tasapaino – Korruptio Suomessa

 1. J.G. sanoo:

  Esimerkki korruptiosta, tämä on vain esimerkki.

  Tässä näennäisen monimutkainen tapahtumaketju, jossa on kanavoitu melko lailla merkittäviä verovaroja hyväveliverkoston kautta täysin harakoille. Kaiken lisäksi asia on pimitetty ja pidetty ns. salaisena. Ehkä kyse on tiedostamattomasta toiminnasta?

  Huomaa, että tässä ei ole kyse ei ole koirista, rekistereistä tms.
  Kyse on siitä miten runnotaan läpi systeemi, joka lypsää verorahoja ilman, että tätä ikinä voidaan tai tullaan purkamaan.

  Tässä tämä yksi esimerkki:

  Suomessa on valmisteltu pitkään ja hartaasti valtiolliista, ns. virallista koirarekisteriä pitkään. Monen koiranomistajan ja asiantuntijan vastustuksesta huolimatta.
  Koirarekisteri runnottiin läpi vaikka tiedossa ei ollut ongelmaa tai syytä mihin tätä rekisteriä tarvittaisiin.

  Omituista asiassa on se, että Suomessa on toiminut jo vuosia, vuosikymmeniä, useampi hyvin toimiva koirarekisteri mm. Suomen kennelliitto ry., Mikrosirurekisteri, Siruhaku ja Turvasiru toimesta. Kaikki hyvin varmatoimisia, edullisia ja helppokäyttöisiä – osalla sirutiedot voi linkittää maailmanlaajuisesti.
  Näiden lisäksi eri koiraroduilla, yhteisöillä ja järjestöillä on omat rekisterinstä, joissa myös omistajatiedot, ja ulottuvat jopa 1800-luvulle asti.

  Nyt käynnistetään verorahoitteista uutta systeemiä, joka ei toimi mutta on osoittautunut kalliiksi jo nyt.
  Lisäksi, tapauksesta riippuen, näyttelyissä tai kilpailuissa, koti- tai ulkomailla käyvä koira joutuu tästä pakkorekisteristä huolimatta rekisteröimään sirunsa myös jossakin muussa em. rekisterissä.

  Koiranomistajia pelotellaan ja uhkaillaan jopa 5 000,00 euron seuraamusmaksuilla.

  Tällä hetkellä Ruokavirasto syyttää salaista ”sovellutuskehittäjää” rekisterin toimimattomuudesta.

  ”Koirarekisterin asiointisovelluksen aukeminen viivästyy. Ilmoitamme myöhemmin milloin pääset kirjautumaan sovellukseen”, ilmoittaa Ruokavirasto helmikuussa 2023.

  Tämä salainen sovellutuskehittäjä on laskuttanut kohta n. 8 milj verorahoja tuotteesta, joka ei toimi, ja joka on saatavilla maksutta useamman toimeksiantajan toimesta jo 10 – 20 vuoden ajan.

  Lopputulos korruptio (tiedostamaton?), jonka maksaa veronmaksaja ja alati pöhöttyvä julkinen sektori.

  Huom – tämä on vain yksi esimerkki korruptiosta. Kyse ei ole koirista, rekistereistä tms.
  Vastaavia tapauksia on varmasti kymmeniä, satoja – tuhansia?

  kts. myös
  https://yle.fi/a/74-20010168
  https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5712151

single.php