Julkaisut

Lisää markkinoita asuntomarkkinoille

Lisää markkinoita asuntomarkkinoille

Uuden Libera-analyysin kirjoittajat VTT Heikki Pursiainen ja KTT Tuukka Saarimaa väittävät että Suomessa, erityisesti Helsingissä harjoitettu asuntopolitiikka ja maankäytön sääntely on huonoa ja että sitä pitää vähentää ja parantaa.

Huonolla asuntopolitiikalla, samoin kuin huonolla maankäytön ja rakentamisen sääntelyllä on monta erilaista haittavaikutusta. Tärkein näistä on se, että rakennetaan liian vähän ja liian hitaasti.

Liian vähäinen rakentaminen puolestaan johtaa siihen, että ihmiset asuvat korkeista hinnoista johtuen ahtaasti ja kaukana keskustasta. Lisäksi liian suuri osuus ihmisten varallisuudesta on keskittynyt asuntovarallisuuteen. Mutta näitäkin tärkeämpi haitta on se, että kasvukeskuksiin, kuten pääkaupunkiseudulle muuttaa liian vähän ihmisiä. Ihmiset, jotka muuten saisivat paremman työpaikan tai elintason kasvukeskuksissa, eivät pysty muuttamaan korkean hintatason vuoksi.

Analyysin johtopäätöksiä ovat mm.

 1. Maankäytön, kaavoituksen ja sääntelyn piilotetut kustannukset on saatava esiin. Kukaan ei tiedä mitkä ovat kaupungin alihintaan luovuttaman maan todelliset kustannukset saati kuinka paljon korkeusmääräykset ja kaavoitus maksavat.
 2. Kohtuuhintainen asuntotuotanto on tehoton keino tehdä tulonsiirtoja ja se kohtelee kaupunkilaisia epätasapuolisesti.
 3. Helsinki on liian pieni.
 4. Autoilijoiden pitää maksaa enemmän.

Liitteet

Lisää markkinoita asuntomarkkinoille

libera_analyysi_helmi16_a4_32s.pdf, 6 Mt, 18.2.2016

Lataa: Lisää markkinoita asuntomarkkinoille pdf

Tietoa kirjoittajista

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

Tuukka Saarimaa

KTT Tuukka Saarimaa kirjoittaa taloustieteellis-mediakriittistä Asiaton lehdistökatsaus -blogia. Siviiliammatiltaan hän on julkistalouden ja kaupunkitaloustieteen tutkija.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Lisää markkinoita asuntomarkkinoille

 1. Sami Viitanen sanoo:

  Kysymys liittyen 4. johtopäätökseen
  ”Autoilijoiden pitää maksaa enemmän.”
  Pelkästään ajoneuvovero tuottaa verotuloja valtiolle 1,15 miljardia vuonna 2019. Miten polkupyöräilijät saadaan maksamaan tienkäytöstään? Polkupyöräolijöiden tarpeiden tyydyttämiseen käytetään valtavasti rahaa, eikä se ole edes pakollista verrattuna tieliikenteeseen (tavaraliikenne, julkinen liikennne, hälytysajot…)

single-julkaisu.php