Blogit

Vastakkainasettelun aika on ohi

Perinteinen oikeistoon ja vasemmistoon perustuva vastakkainasettelu toimi maailmassa, joka oli hallittavissa. Valtaan päässyt osapuoli pystyi kääntämään kansakunnan kulkua haluamaansa suuntaan. Monimutkaisessa, nopeasti muuttuvassa ja verkottuneessa maailmassa tilanne on toinen. Ihmiset, julkiset palvelut ja yritykset ovat niin syvästi kietoutuneet toisiinsa, että jonkin tahon toimintaedellytysten rajaaminen vaikuttaa kielteisesti kaikkiin muihin. Toisaalta globalisaatio antaa ennennäkemättömät mahdollisuudet kiertää rajoitteet ja esteet. Kaoottinen maailma ei ole enää hallittavissa mahtikäskyin. Lisäksi jatkuva kisa muiden kansakuntien kanssa asettaa omat rajansa sille, kuinka valtaa voi käyttää.

Tällaisessa maailmassa kannattaa panostaa ketteryyteen ja pyrkiä kaikin tavoin edesauttamaan kansalaisten ja yhteisöjen luovuutta, oma-aloitteisuutta ja intohimoa. Yrittäjyydessä tämä ketteryys on vahvimmillaan, mutta mikään ei estä luomasta vastaavaa muihinkin yhteisöihin, virastoihin ja suuryrityksiin. Esimerkiksi Royal Ontario Museum Kanadassa on saavuttanut menestystä tuomalla vahvan vision, asiakasnäkökulman ja innovatiivisen tavan toimia perinteisen kuivakkaaseen museomaailmaan. Entäpä jos yrittäjyydestä innostuneet miettisivätkin vähemmän sitä, miten julkista hallintoa kaventaa ja enemmän sitä, miten luoda yrittäjähenkeä julkisen hallinnon omaan tekemiseen? Tai entäpä jos julkisiin palveluihin uskovat miettisivät vähemmän sitä, miten pitää yksityiset yritykset pois kilpailemasta ja enemmän sitä, miten julkinen palvelutuotanto voisi saada hyötyä ja oppia yksityiseltä sektorilta?

Suomessa asuu reilusti yli viisi miljoonaa ihmistä. Näistä ihmisistä löytyy huikea potentiaali, jota hyödynnetään hämmentävän vähän. Polku ideasta tekemiseen on monelle turhan vaikea. Esimerkiksi suuremmissa organisaatioissa löytyy lukemattomia innostuneita ideanikkareita, jotka odottavat nytkähdystä urapolullaan päästäkseen vihdoin toteuttamaan näkemyksiään. Tuo odotus saattaa kestää vuosia, ja se on täyttä tuhlausta. Liikenneruuhkien välttämiseen sijoitetaan satoja miljoonia euroja. Uraruuhkista ei juuri edes puhuta, vaikka ne tulevat huomattavasti kalliimmiksi kuin liikenneruuhkat. Lääke uraruuhkiin olisi yksinkertainen: erotetaan mahdollisuus tehdä asioita ja asema organisaatiossa toisistaan.

Suomi on yksin omana markkinanaan aivan liian pieni suurimmalle osalle tuotteita ja palveluja. Tämän ongelman ratkaisemiseen kannattaa oikeiston ja vasemmiston suunnata aikaisemmin vastakkainasetteluun käyttämänsä energia. Esimerkiksi reilut 40 prosenttia bruttokansantuotteesta kulkee julkisen hallinnon kautta. Julkisesta hallinnosta löytyy paljon huippuosaamista vaikkapa koulutuksesta, terveydenhuollosta ja vanhusten palveluista. Kaikille näille palveluille löytyy lähes rajaton kysyntä maailmalta. Miten voisimme tehdä perinteisistä julkisista palveluista merkittäviä vientituotteita? Tai miten voisimme tehdä aloittelevalle start upille mutkattomaksi aloittaa toiminta Suomen lisäksi mahdollisimman monella ulkomaisella markkinalla heti alusta saakka? Konkreettista tekemistä isänmaan hyväksi löytyy mittaamattomasti. Siksi kannattaa keskittyä olennaiseen ja vähentää loputonta pohdiskelua oikeiston ja vasemmiston perinteisistä kiistakysymyksistä.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Tietoa kirjoittajasta

Mikael Jungner

Oikeustieteen lisensiaatti Mikael Jungner toimi useiden ministereiden erityisavustajana Paavo Lipposen hallituksissa. Viime vuosikymmenellä hän siirtyi ensin Microsoftille ja sieltä Yleisradion kautta politiikkaan. Jungner on kiinnostunut sosiaalisesta mediasta, johtamisesta ja kasvuyrittäjyydestä.

single.php