VIIKON VIERAS

Elina Uutela

Elina Uutela

Elina Uutela on Aalto Entrepreneurship Societyn puheenjohtaja, joka opiskelee viestintää Helsingin yliopistossa. Aikaisemmin hän on työskennellyt järjestömaailmassa ja toiminut yksinyrittäjänä.

Uutela on viehtynyt nykyiseen toimenkuvaansa erityisesti siksi, että Aaltoes on yhteisö, jossa tehdään ensin ja suunnitellaan sitten, kun nähdään, toimivatko asiat vai eivät. Rohkeasti kokeileminen ja epäonnistumisista oppiminen – ja siten epäonnistumisen pelosta pääseminen – ovat asioita, joita Suomi tarvitsee hänen mielestään lisää.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Hyvinvointi-Suomi on rakennettu hidastahtiseen maailmaan, jota ei enää ole. Yhteiskuntamme on vakaa ja hyvä, mutta jäykkien rakenteidemme kyky vastata tarpeeksi nopeasti tulevaisuuden haasteisiin – kuten taloudellisen huoltosuhteen heikkenemiseen – on huono. Lisäksi meillä on aivan liian vähän korkeakoulutettuja ja kasvua tavoittelevia yrittäjiä.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Yrittäjyys. Se pitää meidät kiinni maailman kehityksessä – toivottavasti jopa sen kärjessä – loistavasti ja luo samalla taloudellista hyvinvointia. Kun jo puolet kaikista uusista työpaikoista syntyy kasvuyrityksiin ja perinteinen teollisuus supistuu, voidaan kärjistäen todeta, että uusi varallisuus syntyy uusista yrityksistä. Mikäli haluamme huoltosuhteen heikentyessä voida näin hyvin tulevaisuudessakin, uudet kasvuhakuiset yritykset eivät ole meille vain mahdollisuus, vaan peräti välttämättömyys.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Haluaisin, että rakenteidemme ja hallintomme uudistaminen olisi ketterämpää. Henkilökohtaisesti minulle on aivan sama, tapahtuuko se suoraa kansanvaltaa lisäämällä vai puoluepoliittista nurkkapatriotismia vähentämällä. Me elämme oudossa uskossa, jonka mukaan täydelliset ratkaisut voi löytää suunnittelemalla kuntauudistusta vuosikymmenen verran. Todellisuudessa me emme vain voi tietää, mikä toimii, ennen kuin asioita kokeillaan. Ja kun jokin ei toimi, hallintorakenteiden pitää mahdollistaa nopea muutos parempaan.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Elina Uutela

 1. Iiro Koppinen sanoo:

  Asia joka aiheuttaa tehottomuutta julkisella ja yksityisellä sektorilla on hallintajärjestelmien ja valvonnan roolituksen sekavuus.
  Esim. vihtavuoritapauksessa viranomaisen edustaja selitti, että viranomainen ”kartoittaa riskejä”.
  Sama virhe tuntuu toistuvan kautta linjan yhteiskunnassa: mm. elintarvikevalvonnassa.
  Toimijan on tunnettava toimintansa, tunnistettava riskit, suunniteltava niiden ja koko toiminnan hallinta sekä ennen kaikkea VERIFIOITAVA eli sisäisesti varmistaa että näin tehdään ja hallitaan.
  Viranomaisen on valvottava nimenomaan tätä toimijan verifiointia, että toimija tuntee toimintansa ja panostaa hallintaansa.
  Ettei ruuassa ole jotain tuntemattomia hevosia ym tai että räjähdysainevaraston ääreen joutuu vahingossa epämääräistä materiaalia.
  eihän viranomainen voi niitä kaikkia kontteja tai hevosia hallita.
  Jos valvontaprosessi on oikea, riskienhallinta on parempi ja viranomaisten valvonta vaikuttavaa.

single.php