VIIKON VIERAS

Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

Liberan viikon henkilö on FM Tuija Talvitie, presidentti Martti Ahtisaaren perustaman Crisis Management Initiativen (CMI) toiminnanjohtaja. CMI työskentelee rauhanomaisen maailman saavuttamiseksi ehkäisemällä ja ratkaisemalla konflikteja ja tukemalla kestävän rauhan rakentamista. Talvitie on ollut CMIn toiminnanjohtaja vuodesta 2009, tätä ennen hän toimi British Council Finlandin toiminnanjohtajana. Talvitiellä on yli 20 vuoden kokemus kansainvälisestä johtamisesta ja sosiaalisesta kehittämisestä, ja istuu useiden suomalaisten ja kansainvälisten ajatuspajojen ja kansalaisjärjestöjen hallituksissa. 

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Pieni maa Euroopan laidalla, jossa puhutaan ihmeellistä kieltä. Näihin ei voi vaikuttaa.

Sulkeutunutta, konservatiivista, mielellään vain omiin asioihin keskittyvää politiikkaa ja käytänteitä. Näihin voi ja pitää vaikuttaa.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Pieni on myös ketterä ja suomalaiset ovat aina olleet ratkaisuhakuisia ja pragmaattisia. Myös siinä, että naiset on otettu mukaan työn- ja päätöksentekoon, ja koulutukseen on panostettu. Vaikeina aikoina olemme unohtaneet erimielisyytemme ja puhaltaneet yhteen hiileen. Pohjoismaisen yhteiskuntamallin mukaisesti lähtökohdat menestymiselle ovat olleet mahdollisimman tasapuoliset, pärjääminen ei ole ollut pelkästään perhetaustasta kiinni.

Tällaiselle perustalle on hyvä rakentaa uutta, yhteistyössä muiden kanssa. Nykymaailman suurimmat haasteet vaativat vahvaa yhteistoimintaa, vaihtoehtoja ei ole. Ilmastonmuutos, pakolaisuus, energiaratkaisut, konfliktit, raaka-aineiden riittävyys, ruokahuolto, talouskasvu, kestävä kehitys, väestönkasvu – lista ihmiskunnan yhteisistä haasteista on tuskainen ja loputtomalta tuntuva. Kompleksisuus ja keskinäisriippuvuus määrittelevät ilmiön toisensa jälkeen. Suomen suurin ja ainoa mahdollisuus on kasvaa vahvaksi ja rohkeaksi tiimipelaajaksi kansainvälisillä kentillä. Eturivissä on paikkoja pienemmillekin toimijoille, jos taitoa ja tahtoa riittää.

Edustamani ala, rauhanomainen konfliktinratkaisu ja rauhanvälitys, on hyvä esimerkki niche-alasta, jossa suomalainen osaaminen ja ongelmanratkaisu on maailmalla valttia. Tällä alalla pienuus on vahvuus, koska se mielletään takeeksi siitä, että haemme yhteistä emmekä omaa etuamme. Meihin luotetaan ja meidät päästetään pöytiin, joihin suurilla mailla ei ole asiaa. Suomalaisuutemme ulottuu myös kansainvälisiin työntekijöihimme ja antaa heillekin tilaa toimia, yhteistyössä muiden kanssa. Kuvaavaa ja kovin suomalaista on, että olemme oppineet ymmärtämään suomalaisuuttamme vahvuutena vasta viime aikoina. Nykyään ymmärrämme, että se on oikein annosteltuna kallisarvoinen etu, semmoinen, jota ei rahalla saa.

Minkä asian muuttaisit heti?

– Nostaisin kansakunnan katseen omasta navasta horisonttiin, ja tekisin vuorovaikutustaidoista pakollisen oppiaineen kouluihin ja työpaikoille.

 

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Tuija Talvitie

  1. Jos Suomi on avoin yhteiskunta niin miksi tiedotusvälineemme eivät paljasta 11.9 WTC totuutta?

    Youtube: 9.11 Conspiracy Solved Names Connections & Details Exposed

    Valtiojohdon toimesta on myös kielletty Daniel Estulinin kirjan : ”The True Story of the Bilderberg Group” julkaiseminen Suomessa ?

    Google: Malaysian Airlines Rotschild

single.php