VIIKON VIERAS

Mika Vaihekoski

Mika Vaihekoski

Liberan viikon vieras KTT Mika Vaihekoski on rahoituksen professori Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hän väitteli Svenska handelshögskolanista vuonna 1999. Hänet nimitettiin rahoituksen professoriksi ensin Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon vuonna 2004 ja myöhemmin vuonna 2013 Turun yliopistoon. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat erityisesti osakkeiden hinnoitteluun ja yritysrahoitukseen liittyvät kysymykset. Vapaa-ajalla Mikan kiinnostuksen kohteena on tennis ja muu sekalainen liikunta, mm. lavatanssit.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Keskipitkällä aikavälillä sanoisin tytäryhtiötalous ja -asenne. Tarkoitan tällä hieman laajemmin sitä, että meihin suomalaisiin liittyy liiaksi kasvuhaluttomuutta, pienimuotoisuutta ja mukavuuden halua. Me pelkäämme kilpailua ja tuemme näin keskinkertaisuutta. Yritystasolla me mieluummin odotamme, että ulkomailta tulee yhtiö, joka ostaa meidät pois sen sijaan, että me olisimme se, joka menee ja ostaa ulkomailta kilpailijoita. Lisäksi liian usein kokemuspiirimme on kotimarkkinapainotteisia. Vaihtoehtona näen yritykset, jotka ovat kasvuhaluisia ja -nälkäisiä. Nämä yritykset palkkaavat parhaat työntekijät; osaajat, joilla on motivaatiota kasvaa ja menestyä. Nämä yritykset hakevat aktiivisesti lisää pääomia kasvuun ja jakavat näin riskiä. Nämä yritykset pyrkivät ykköseksi alallaan maailmanlaajuisesti, eikä pelkästään Suomessa.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Meillä on peruspalikat kohdallaan: osaamista ja pääomia riittää. Nykynuorilla on yhä enemmän myös kansainvälistä kokemusta ja -näkemystä. Vielä kun saisimme ihmiset antamaan parastaan.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Pitäisin uudet eduskuntavaalit. Jo viime keväänä mietin, miten uudet vaalit ja uudet ajatukset olisivat paikallaan.

 

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php