Blogit

Lumipesun uhalla

Lumipesun uhalla

Tänä vuonna testataan Suomen itsenäisyyttä juhlivan eliitin kampaustaidot. Kampaamo- ja parturiliikkeet ovat suivaantuneet 200 euron taksasta, jonka he joutuvat maksamaan, jotta saavat pitää liikkeensä auki ja tehdä töitä joulukuun kuudentena. Nyt he uhkaavat pitää liikkeiden ovet suljettuna tuona päivänä, kammatkoon kukin päänsä juhliin omin voimin tavalla tai toisella. Verottaja katselee juhlijoita omasta perspektiivistään, sillä ne, joilla on tukka tyylikäs, on saattanut kampauttaa sen kuititta.

Erilaiset säädökset, maksut, kiellot, taksat, rajoitteet ja esteet lisääntyvät nopeammin kuin citykanit. Tässä maassa on vähitellen kaikki muu kiellettyä ja säädeltyä paitsi lasten teko. Vihoviimeisen kerran järkytyin aiemmin syksyllä, kun ilmoitettiin kotien patalappujen ja – kintaiden joutuvan sääntelyn piiriin. Virkkaaminen loppuu siihen. Minun mielestäni kotiemme hengettäret havaitsevat itse kuumaa peltiä uunista vetäessään, onko patalappu lämpöä eristävä vai ei. Jos näpit palavat, patakinnas lentää pian kaaressa roskiin. Ei siihen valtiota tarvita. Mutta näköjään tarvitaan. Patalappudirektiivin jälkeen minulle saa uutisoida aivan mitä vaan pähkähullua, uskon ihan kaiken, enkä järkyty enää mistään.

En siis enää jaksanut kauhistua, kun luin, että luisteluratoja ei tänä vuonna jäädytetä, koska pumpullisella autolla ajava vapaapalokuntalainen tarvitsee erillisen ammattiajoluvan, jos ajaa jäärataa jäädyttämään. Hiljaa itsekseni mietin, että saako se paloauto ajaa pumppuineen enää palopaikallekaan. Ja miten se on osannut viime ja toissavuonna sekä sitä aikaisempina vuosikymmeninä ajaa rataa jäädyttämään? Mikä ero näissä ajamisissa on? En keksinyt.

Aion suunnistaa ensi kesänä Keski- ja Etelä-Eurooppaan EU-tarkastajaksi naamioituneena ratsaamaan sikäläisiä viini- ja viljatiloja. Haluan tietää, kastellaanko siellä kesähelteellä peltoja ja tarhoja kastelukannulla vai miten ja ovatko kaikki pumppuauto- ja muut luvat vimosenpäälle kunnossa. Luultavasti ne ampuvat minua haulikolla ja saattavat osua, sillä en ole niin ketterä kintuistani ja mutkajuoksuun tottunut, kuin paikalliset EU-tarkastajat.

Kun kaikki verot ovat tapissaan, meillä on näköjään siirrytty rinnakkaiseen verotusjärjestelmään. Suoltamalla säädöksiä taataan maksujen ja sakkojen turvin tuloja ja työtä virkamiehille. Ja tämän sektorin innovointitehokkuus ja idearikkaus ovat aivan omaa luokkaansa.

Valtiomme sisälle on ruvennut syntymään automaatteja, joissa on oma sisäinen suljettu kierto. Turha luulla, että laskutettu 200 euroa kohentaa kampaamoyrittäjien oloja jotenkin. Hiljan uutisoitiin, että kampaamomaksuilla maksellaan niiden viranomaisten palkkoja ja kuluja, jotka tätä säädösautomaattia ylläpitävät ja kehittävät. Ja tuskin on tämän maan ainoa automaatti, joka toimii mainitulla mekanismilla.

Olen näköjään ymmärtänyt aivan väärin hokeman, että hyvinvointivaltio pitää säilyttää. Se tarkoittaakin, että hyvinvointivaltion rakenteet pitää säilyttää. Ja minä erehdyin uskomaan, että niitä rakenteita pitää purkaa, keventää ja toimintoja tehostaa, jotta kansalaiset voivat hyvin, eikä valtio. Joillekin tämä lause merkitsee sitä, että oma hyvinvointi sekä virka (ja kaverin myös) pitää säilyttää.

Laskutus laskutuksen vuoksi ja säännökset, joilla ei ole käytännössä mitään etua kansalaisen näkökannalta, korkeintaan haittaa, pitäisi saada jotenkin loppumaan. Tiedän, että toivoni lienee turha, siksipä kannatan julkisesti hyväksyttyä kansalaistottelemattomuutta tällaisissa tilanteissa. Yhdessä me ”ei-huomata” miten se kenttä jäätyy itsekseen yöllä luistelukuntoon jotenkin kummallisesti.

Ja luisteluratapumppuautoammattiajolupatarkastajalle annamme porukalla kunnon lumipesun. Mikäs sen tuottavampaa, kuin käräjöidä sitten näin vakavasta asiasta kuin lumipesusta vuosien ajan kaikissa oikeusasteissa (Liketä, jos tulet mukaani lumipesutalkoisiin).

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

7 kommenttia artikkeliin Lumipesun uhalla

 1. Tuula Maunula sanoo:

  Hyvä Eeva, uskomatonta miten pystyt samaistumaan tavikseen.

  1. Eeva Oehlandt sanoo:

   Se on todella helppoa, kun on itse tavis. 😀 Eipä se muuta vaadi.

 2. Tomi Väisälä sanoo:

  Ilmoita missä nähdään, niin mennään yhdessä antamaan lumipesut. Jossain vaiheessa homma karkasi lapasesta, koska tänä päivänä byrokratia on monesti vain byrokraatteja varten.

  1. Eeva Oehlandt sanoo:

   Tommi, odotellaan lumen tuloa ja pakkasia. Varataan kuomat, rukkaset, pipo ja toppatakki eteiseen valmiiksi. 😀 Ollaan lumipesuvalmiudessa. 😀

   1. Eeva Oehlandt sanoo:

    Tomi, odotellaan lumen tuloa ja pakkasia. Varataan kuomat, rukkaset, pipo ja toppatakki eteiseen valmiiksi. 😀 Ollaan lumipesuvalmiudessa. 😀

 3. Ilmoittaudun lumipesuryhmään; pakkasta on ja pilkkihaalarit ovat valmiudessa.

  Yrityksissä toimitaan kustannustehokkaasti ja karsitaan hyvin herkästi tuottamattomat liiketoiminnan osa-alueet. Valtiolla ja kunnissa ollaan totuttu helppoon rahaan eli teki tai oli tekemättä/tuottamatta mitään, on saatu yltäkylläisiin budjetteihin verovaroja automaattisesti. Kuten Eevakin totesi, näitä automaatteja pyritään epätoivon vimmalla luomaan lisää, jotta tsaarin aikainen moniportainen ja kallis hallintojärjestelmä saadaan säilytettyä.

  Nyt pitäisi valjastaa Suomen lukuisat ja korkeatasoisesti pelifirmat keksimään stetoskooppi, joka kiinnitetään valtionlaitosten ja kunnantalojen seinään. Tämä verontuhlausanturi paljastaisi ns. ”löysät virat” ja projektit ynnä muut automaattikuppausjärjestelmät. Verontuhlaustetoskoopin suunnittelu- ja toteutuskustannukset voitaisiin kattaa paljastuneiden kuppausjärjestelmien purkamisesta syntyvillä säästöillä. Ei auta yhtään, että yrityksien verotusta ym. säädöstelyä monimutkaistetaan ja kiristetään ja samaan aikaan julkisella sektorilla voidaan elää kuin pellossa.

  1. Eeva Oehlandt sanoo:

   Onnittelut rouva Saariaho. Teidän on nimetty Vuoden Innovaattorksi 2014 keksimänne julkisen talouden säästöautomaatin johdosta! 😀 Hyvää Uutta Vuotta uusien keksintöjen parissa. t. Eeva O.

Tietoa kirjoittajasta

Eeva Oehland

Eeva Oehlandt on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja työskentelee puolisonsa kanssa yhteisessä perheyrityksessä. Oehlandt vastustaa liikaa akateemisuutta, elämälle vieraita ajatusmalleja ja turhaa tärkeilyä.

single.php