VIIKON VIERAS

Kimmo Palmu

Kimmo Palmu

Liberan viikon vieras Kimmo Palmu on IT-alan sarjayrittäjä, joka on perustanut ensimmäisen yrityksensä jo opiskellessaan silloisessa Teknillisessä Korkeakoulussa ja kasvattanut kaksi yritystä suuremmille markkinoille. Tällä hetkellä hän pääomittaa joitakin startuppeja ja suunnittelee uusia omiakin menestystarinoita. Hän on Ohjelmistoyrittäjät ry:n perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja sekä toiminut myös Suomen suurimman tietotekniikkayhdistyksen HETKY:n puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on Suomen Liikemiesyhdistyksen hallituksen jäsen.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Voimavarat kuten työ, pääoma ja osaaminen tulisi saada paremmin käyttöön tuottavuuden lisäämiseksi. Nykyiset jäykät rakenteet ja välilliset kustannukset eivät tue yksityisen kulutuskysynnän kasvua eivätkä uuden kannattavan yritystoiminnan lisääntymistä. Veropohjan laajentuessa kaikki hyötyvät  enemmän kuin makuuttamalla työvoimaa reservissä. Tekemistä ja tarpeita riittäisi, mutta verokynnykset ja mutkikkaat sääntelyt estävät taloudellisen aktiviteetin lisääntymisen.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suomalaiset ovat sekä halukkaita että päteviä työntekoon ja osaaminen on korkealla tasolla. Keskinäisen eripuran sijasta pitäisi ryhtyä toimimaan Team Finlandin puolesta; menestymisen resepti syntyy vapaasta kilpailusta kotimarkkinoilla ja klusteritoiminnasta kansainvälistymisessä.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Tietyt asiat verotuksessa eivät tue kasvuyritysten toimintaa ja investointihalukkuutta. Kysymys ei ole veron määrästä, vaan jaksottamisesta yrittäjien ja yritysten verotuksen kietoutuessa reaalimaailmassa kuitenkin yhteen. Olisi olemassa hyviä ratkaisuja, jotka samalla lisäisivät veronsaajan tuloja, mutta antaisivat lisärohkeutta kasvuun ja kansainvälistymiseen. Tähän liittyviä kysymyksiä ei edes ymmärretä päättäjätasolla, vaan Valtio tuntuu toimivan kuin lyhytnäköinen kvartaalitalous.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php