VIIKON VIERAS

Spekti

Spekti

Liberan viikon vieras Spekti (Samuli Huhtala) on helsinkiläinen hiphop-artisti, joka on julkaissut kahden soololevynsä lisäksi kaksi albumia aikaisemman yhtyeensä, Trilogian, kanssa. Hänen singlensä ”Macho Fantastico” on tällä hetkellä Suomen kuunnelluin kappale Spotifyssä ja löytyy virallisen singlelistan sijalta 1. Platinalevyt Spekti on saavuttanut kappaleista ”Juomalaulu” ja ”Loppuviikko”. Koulutukseltaan Huhtala on kauppatieteiden maisteri. Ennen soolouraansa hän on toiminut Nordea Investment Managementissa sijoitusjohtajana.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Poliittinen lyhytnäköisyys, kyvyttömyys tai haluttomuus nähdä kokonaisuuksia ja asioiden syy-seuraussuhteita. Tuntuu esimerkiksi siltä, että kaikki ovat samaa mieltä siitä, että sekä yritysten että yksityishenkilöiden verotaakka on liian suuri, mutta siitä huolimatta meillä ei ole yhteiskunnallista valmiutta keskustella julkisen sektorin säästöistä. Julkisen sektorin rahankäyttö on ongelma ja korkea veroaste oire tästä. Meidän tulisi myös hyväksyä se, että kilpailemme globaalissa maailmassa, jossa vaihdanta on suhteellisen vapaata. Nykyiset talous- ja työvoimapolitiikkamme rakenteet eivät heijasta tätä tosiseikkaa, vaan ovat jämähtäneet menneille vuosikymmenille. Viron presidentti Ilveksen sanoin se, mikä on tuonut meidät tänne, ei vie meitä eteenpäin.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Kaikille vapaasti varallisuuteen ja taustaan katsomatta saatavilla oleva koulutus. Koska me suomalaiset olemme pieni kansa, on erityisen tärkeää saada parhaat mahdolliset kyvyt koulutettua heille sopiville aloille. Tulee myös muistaa, että suomalainen vauraus on suhteellisen uusi ilmiö. Koska olemme aiemminkin kyenneet nousemaan vaikeista tilanteista, haluaisin uskoa, että se on tulevaisuudessakin mahdollista.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Väistämätön rakennemuutos tulisi toteuttaa nopeammin ja määrätietoisemmin. Olen myös erityisen huolestuneena seurannut nykyisen hallituksen yksilön valinnanvapautta rajoittavia päätöksiä, kuten esimerkiksi alkoholilainsäädännön kiristämistä. Samoin ympäristöasioissa on mielestäni menty täysin väärään suuntaan. Koskiensuojelulain mahdollisesta avaamisesta puhuminen, turvetuotannon veroale sekä soidensuojeluohjelman etenemisen keskeyttäminen eivät mielestäni heijasta modernin yhteiskunnan arvomaailmaa.

 

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Spekti

  1. Arres Lindqvist sanoo:

    Miksiköhän Spekti ei tullut listanneeksi ”yksilön valinnanvapautta rajoittaviin päätöksiin” istuvan hallituksen runttaama lainsäädäntö ”kuntouttavasta työtoiminnasta/osallistavasta sosiaaliturvasta”? Työttömiä sidotaan täysin nollatuottaviin puuhasteluihin tavalla, joka tuottaa myös merkittävän oikeusturvaongelman.

    Näkisin mielelläni tähän aiheeseen Liberan kannanoton nyt, kun EK:n Jyri Häkämies lausui julkisuudessa asiasta käsityksiään.

single.php