VIIKON VIERAS

Anssi Rantala

Anssi Rantala

Liberan viikon vieras Anssi Rantala on Aktia Pankin pääekonomisti. Hän vastaa Aktian makronäkemyksestä ja talousennusteista, analysoi talouden ja rahoitusmarkkinoiden ilmiöitä sekä talouspolitiikkaa niin globaalilla tasolla kuin kotimaassakin. Aikaisemmin hän on toiminut mm. Suomen Pankin ennustetoimiston päällikkönä, OP-Pohjola-ryhmän pääekonomistina ja ekonomistina Nordea Marketsissa. Rantala väitteli valtiotieteiden tohtoriksi vuonna 2004 rahaliiton makrotaloustieteestä.

Mikä on Suomen suurin haaste?

-Julkinen talous on vakautettava lähivuosien aikana. Aikaa ei ole enää hukattavaksi. Valtion ja kuntien yhteenlaskettu alijäämä on tänä vuonna 9 miljardin euron luokkaa. Suomi on kokenut voimakkaan rakennemuutoksen, jossa yksityisen sektorin kyky tuottaa tuloja on pysyvästi heikentynyt. Sipilän hallitus on oikealla tiellä. Etupainotteiset säästötoimet ovat perusteltuja, koska Suomi ei ole suhdannekuopassa. Hallitusohjelman toimet eivät välttämättä ole riittäviä. Mikäli rakenneuudistukset eivät tuota toivottuja säästöjä julkisiin menoihin ja vahvista talouskasvua kestävällä tavalla, pitää hallituksella olla kyky päättää ja toteuttaa suurempia säästötoimia.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

-Digitalisaatio tulee mullistamaan tavan tehdä businestä kaikilla toimialoilla – myös palveluissa ja julkisella sektorilla. Monet työtehtävät katoavat ja uusia syntyy tilalle. Esineiden internet tulee olemaan seuraava ”iso juttu”, joka nostaa tuottavuutta ja elintasoa lähivuosikymmenet. Suomalaisilla yrityksillä on hyvät edellytykset pärjätä tässä globaalissa kilpailussa. ICT-osaaminen on Suomessa edelleen vahvaa ja monet teollisuusyritykset ovat jo voimalla mukana teollisen internetin hyödyntämisessä.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

-Verotuksen rakenne tukemaan paremmin talouskasvua. Työn, yrittämisen ja riskinoton verotusta tulisi määrätietoisesti keventää.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php