VIIKON VIERAS

Heidi Schauman

Heidi Schauman

Liberan viikon vieras Heidi Schauman on Aktian pääekonomisti. Heidi on aikaisemmin toiminut ekonomistina Nordeassa ja Suomen Pankissa ja hän on kauppatieteiden (kansantaloustiede) tohtori Hankenilta. Hänen väitöskirjansa käsitteli työmarkkinoiden kohtaantoa.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Suomen työmarkkinat ovat rikki. Näiden korjaaminen kansainväliselle huipputasolle on maamme suurin haaste.

Suomessa on kannustinjärjestelmä, joka ei kannusta työtekoon. Verotuksen ja muiden kannustinjärjestelmien muuttaminen niin, että tekisimme enemmän töitä ja loisimme enemmän työpaikkoja, on tärkeä edellytys tulevaisuuden kasvulle sekä julkisen sektorin kestävyydelle.

Kannustimiin liittyy myös hyvin läheisesti työmarkkinoiden joustavuus tai joustamattomuus. Hyvä, joustavuutta antava ominaisuus, on jo olemassa Suomen työmarkkinoilla; lomautusjärjestelmä. Tämä ei kuitenkaan riitä tämän päivän globaalissa taloudessa. Pysyvästi korkeampi työllisyys vaatii lisää joustavuutta siinä miten helppoa on irtisanoa (ja sen myötä palkata), mutta myös siinä miten jo olemassa olevat työsuhteet joustavat taloustilanteen mukaan.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suomen innovatiivinen ja innokas väestö on meidän suurin valtti. Korkeasti koulutettu ja vapaasti ajatteleva työvoima on loppumaton reservi, kunhan sille luodaan oikeat kannustimet.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Muuttaisin verotuksen rakennetta niin, että se tukisi paremmin talouskasvua ja kestävää työllistymistä, esimerkiksi tuloverotuksen keventämisen kautta.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Heidi Schauman

  1. Kaarina sanoo:

    Hyvä puheenviuoro Heidi, mutta pienyrittäjänä lisäisin, että työntekijän palkkaamisen sivukustannukset ovat iso haaste pienelle työllistäjälle. Meillä työntekijän oikeudet on mitoitettu pääomavaltaisen teollisuuden kantokyvylle. Sairastamiset, ennenaikaiset eläkkeelle jäämiset, velvollisuus maksaa palkkaa erilaisissa tilanteissa kun ei tehdä työtä (lomat, muuttovapaat, pekkaset, lomaltapaluupalkkiot) ovat isoja kustannuksia pienelle palveluyritykselle. Ei paperikoneen pyörittämisessä ehkä tunnu, mutta pientä palveluyritystä pyörittäessä nämä sivukulut nostavat palkkaamiskynnystä tosi paljon!
    Jos saan asiakkaalta 40 euroa tunnilta, eikä mitään kuluja ole, voin siltikin maksaa vain 15 palkkaa tunnissa. Se on aika rajua.

single.php