VIIKON VIERAS

Ami Hasan

Ami Hasan

Liberan viikon vieras Ami Hasan on hasan & partners Groupin hallituksen puheenjohtaja. Ryhmään kuuluu Helsingissä luova mainostoimisto hasan & partners, asiakkuusymmärrystoimisto Frankly Partners, viestintä- ja PR-yksikkö hasan Comms sekä videotuotantoyksikkö hasan Motion. Tukholmassa ryhmän toimistot ovat hasan & partners ja maailmanluokan digitoimisto Perferct Fools, jolla on toimisto myös Amsterdamissa. Ami on omasta mielestään tehnyt jo aikoja sitten liian pitkän uran markkinointialalla, muttei oikein keksi Helsingissä muutakaan tekemistä.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Juuri nyt suurin haasteemme on kummallinen kuvitelma siitä, että poliitikot hoitavat talouden kuntoon puolestamme. Se on kuulkaas mahdotonta. Poliitikot ja valtiovalta voivat – ja niiden pitääkin – luoda edellytyksiä elinkeinoelämälle, kannattavalle yrittämiselle ja työllistämiselle sekä työnteolle. Mutta itse meidän on kunkin kaikki se taloutta kasvattava työ tehtävä, hallitus ei voi sitä meidän puolestamme tehdä. Suomessa on nyt vallalla lamaantuminen. Ollaan uppoavassa laivassa, mutta ajatellaan että nyt pitää varata kabinetti ja mennä sinne ihmettelemään miksi varustamo ei tee mitään – vaikka oikeasti jokaisen meistä pitäisi soutaa, kauhoa ja potkia vimmatusti. Aikanaan sitten hallitus saa jotain aikaiseksi ja joku menettää tai saavuttaa muutaman prosentin, mutta reilusti päälle 90 prosenttia pysyy ihan samanlaisena kuin nytkin.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suurin mahdollisuus on se, että päästetään ihmiset nopeasti tuottaviin töihin. Rohkaistaan fiksuja ihmisiä perustamaan yrityksiä ja työllistämään toisia fiksuja ihmisiä, puretaan typerät kannustinloukut ja muut hidastavat järjestelmät. Noustaan poteroista ja ryhdytään kasvattamaan kakkua sensijaan että pidettäisiin kynsin hampain kiinni jo saavuteista murusista. Kääritään hihat ja ryhdytään hommiin. Ei kai kenenkään mielestä voi olla kovin järkevää, että ravintolaa ei kannatta pitää sunnuntaisin auki ilman että myös kätilöiden palkkaa leikataan. Täysin mielipuolinen ajatus. Tai että nuoren työttömän ihmisen ei kannata mennä edes tilapäisiin hanttihommiin kun hän menettää heti kaikki tuet eikä pysty edes vuokraansa maksamaan. Sairas systeemi. Tai että siirtolaista kannattaa ennemmin makuuttaa turhautumassa kirkon kellarissa kuin laittaa lakaisemaan katua samalla korvauksella. Aivan päätöntä touhua.

Pidemmällä tähtäimellä Suomen suurin mahdollisuus on tietenkin Venäjä ja sen 150 miljoonan ihmisen markkina, vaikka juuri nyt tilanne onkin vaikea. Ei se sitä loputtomiin voi olla ja maantieteelle emme voi mitään, niinkuin Paasikivi totesi.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Heilauttaisin taikasauvaa ja saisin suomalaisen yritysjohdon ymmärtämään markkinoinnin voiman. Samalla opettaisin yritykset markkinoimaan tehokkaasti ja luottamaan siihen että palvelut ja tuotteet kyllä tekevät kauppansa kun markkinointi toimii. Taitaa olla liikaa vaadittu että tätä pystyisi heti muuttamaan – meillähän on pitkät perinteet hyvistä ja laadukkaista tuotteista, jotka eivät tee kauppaansa vaikka kuinka leikkaisi markkinoinnista.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

single.php