Blogit

Miksi #pizzagatella on väliä

Miksi #pizzagatella on väliä

Poliisin some-kasvoiksi valittujen Annen ja Jutan twiittailu-ura alkoi myrskyisästi. Anne ja Jutta kertoivat some-kansalle, ettei pizzaa voi myydä alle 6 euron, jos ”huolehtii velvotteistaan”. Viestintä oli ilmeisesti osa poliisin harmaan talouden vastaista kampanjaa. Toisaalla poliisi kehotti kansalaisia ottamaan yhteyttä poliisiin, jos pizzeriassa myydään jatkuvasti alle 6 euron pizzaa.

Kampanja nosti sosiaalisessa mediassa ja sitten myös muussa mediassa vastalausemyrskyn. Tapauksen nimeksi tuli väistämättä #pizzagate. Asiasta on kirjoitettu paljon, itsekin ehdin jo kommentoida sitä.

Olen mukana keskustelemassa asiasta lisää myös A-Studiossa tänään pe 16.10.2015.

Vaikka paljon on jo kirjoitettu, haluan silti tiivistää muutamalla lauseella, miksi vähän hassulta tuntuvalla #pizzagatella on väliä ja mitä se kertoo poliisista ja Suomesta.

Poliisi leimaa kokonaisen ryhmän yrittäjiä rikollisiksi pelkästään halvan hinnan perusteella.

Jos poliisi epäilee tiettyä ravintoloitsijaa rikoksesta, se voi tutkia asiaa. Poliisi ei voi luonnehtia kokonaista ryhmää yrittäjiä rikollisiksi vain sen takia, että he myyvät tavaraa halvalla. Poliisin tehtävä ei ole määritellä Suomessa myytäville hyödykkeille minimihintoja.

Poliisi kehottaa kansalaisia ilmiantamaan toisia.

Poliisi voi kehottaa kansalaisia ilmoittamaan rikosepäilyistä, erityisesti jos kysymys on vakavasta rikoksesta. Mutta poliisin kehotus ilmiantaa liian halpoja hintoja perivät yrittäjät, on samalla surkuhupaisaa ja kamalaa. Se on surkuhupaisaa, koska poliisi ilmeisesti luulee, että ihmiset ovat valmiita tällaiseen. Se on kamalaa, koska poliisin mielestä näköjään tällainen ilmiantoyhteiskunta olisi toivottava.

Poliisi valitsee kohteeksi haavoittuvan ihmisryhmän.

Pizzayrittäjät eivät ole rikkaita veronkiertäjiä. He ovat suureksi osaksi maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, jotka tulevat toimeen myymällä halpaa pizzaa. Osa on yrittäjänä siksi, että työllistyminen muuten on vaikeaa. Se, että poliisikoneisto ottaa nämä yrittäjät kampanjansa ensimmäiseksi kohteeksi on jokseenkin pöyristyttävää.

Poliisi toimii yhteistyössä edunvalvontajärjestö MaRa:n kanssa.

Poliisin laskelma 6:n euron pizzasta perustui matkailu- ja ravintola-alan toimialajärjestö MaRa:n laskelmiin. Poliisin kampanjaa tehdään yhteistyössä MaRa:n kanssa. Ajatus siitä, että toimialajärjestö määrittää hintatason, jonka alittamista poliisi pitää rikollisena, on kerrassaan järkyttävä. Se ei ole kovin kaukana siitä, että poliisi olisi rekrytoitu pitämään yllä kartellihinnoittelua.

Harmaa talous nähdään poliisitoiminnalla ratkaistavana ongelmana.

Yleisellä tasolla #pizzagate kertoo siitä, että Suomessa halutaan nähdä harmaa talous poliisi- tai muulla viranomaistoiminnalla kitkettävänä ongelmana. Oikeasti pitäisi tietysti kysyä syytä harmaan talouden syntymiseen. Mikä esimerkiksi verotuksessa ja ravintola-alan sääntelyssä on sellaista, joka vie ihmiset harmaan talouden puolelle?

Vastaus on aika yksinkertainen. Jos sääntely on järkevää ja verotus kohtuullista, harmaata talouttakin on vähän. Jos työmarkkinat toimivat hyvin, työpaikat syntyvät avoimelle, eivät harmaalle sektorille. Muussa tapauksessa mikään määrä poliisin toimintaa tai ilmiantokampanjoita ei riitä harmaan talouden poistamiseen.

 

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

30 kommenttia artikkeliin Miksi #pizzagatella on väliä

 1. Jappe sanoo:

  Hyvä kirjoitus.

  Tähän haluan vielä lisätä hiukan humoristisen kommentin: Tietääkseni yritystoiminnan pyörittäminen tappiolla ei ole rangaistavaa toimintaa. Jos maksaa verot ja kaikki velvoitteensa niin saahan sitä myydä vaikka 1e pizzoja jos vaan pääomaa riittää? Ainoastaan alkoholia ei saa myydä tappiolla.

  1. Patamusta sanoo:

   Jos rangaistuksena ei pidetä Valiolle mätkäistyä 60 miljoonan ”ojennusmaksua”, kun myivät maitoa liian halvalla.

 2. eri_jannu sanoo:

  MaRan integriteetti tuli hyvin selväksi jo takavuosina KAK:aa lukiessa, kun olivat jonkun papparaisen sinne värvänneet ’kommentoimaan’ ALV-laskusta julkaistuja tutkimustuloksia. Tietenkin akateemisten tutkijoiden tulokset olivat täysin vääriä, mikäli tuota puljua oli uskominen.

 3. tuuma sanoo:

  Eri mieltä vain tuosta loppupäätelmästä. Ei esim. palkansaajan tuloverotus hyvätuloisilla ole välttämättä kohtuullista, mutta ei se juuri johda rikollisuuteen. Rikollisuutta syntyy olosuhteissa, joissa taloudellinen hyöty on merkittävä, kiinni jäämisen riski pieni ja rikoksen tekotapa helppo. Kuten kuitittoman myynnin kohdalla on.

 4. Epäilijä sanoo:

  ”Jos sääntely on järkevää ja verotus kohtuullista, harmaata talouttakin on vähän”

  Mites nuo etelä-euroopan maat? Kreikka ja Espanja etunenässä. Niissä kun verotus ei päätä pakota ja säätelykin on höllempää, mutta harmaa talous rehottaa jostakin syystä.

 5. hmm sanoo:

  Tuleekohan liberalta koskaan muita kuin mielensäpahoitustekstejä. Konkreettisia esityksiä tai perusteluita mielipiteille ei ole nöistä jutuista ainakaan koskaan löytynyt kun jutuissa avaudutaan jostain asiasta.

 6. Risto sanoo:

  Viimeinen pointti vesittää paljon 3-4 ensimmäisen pointin hyvistä ajatuksista. ”Poliisi valitsee kohteeksi haavoittuvan ihmisryhmän…. Pizzayrittäjät eivät ole rikkaita veronkiertäjiä. ” Pursiainen kuitenkin tuntuu ajattelevan, että noita isompia kaloja pitäisi valvoa paremmin myös poliisin toimesta. Viimeinen pointti tuli Pursiaisella lapsuksena tai sitten selkäytimestä ideologisena nollahypoteesina.

 7. Jarno sanoo:

  Taas hyvä osoitus siitä että suomessa maalaisjärjenkäytöstä ei innostuta. Jokainen varmasti tietää että valtaosa tämänhintaisista tuotteista myydään vilpillisin keinoin. Mutta kun on vaan niin trendikästä puolustaa ulkomaalaisia. Poliisi on kyllä kehoittanut monista rikoksista ilmiantoon, mutta kun se tehdään pizzoista joka kohdistuu pääosin ulkomaalaisiin kyse onkin rasismista? Kyllähän erioikeudet näköjään kehottaa ilmiantoihin, Heikin mukaan ulkomaalaisilla eri säännöt. Samaa ideologiaa Heikin kanssa toteutetaan aseiden kanssa Yhdysvalloissa. Kun aseet vapautetaan kaikkien käytettäviksi yhteiskunta voi hyvin. Koska lähtökohtasesti kukaan ei ole syyllinen ja vapauksia tehdä mitä vaan on hyvä antaa kansalle leimaamatta että ehkä jossain kohtaa yhtälöä voidaan havaita toistuva syy ikäviin asioihin. On se sitten alhainen pizzan hinta joka tarkoittaa useimmiten vilpillisiä keinoja, tai on se sitten käsiaseiden kantolaki joka on perustana korkeisiin ampuma-aserikos tilastoihin.

  Heikin tapaisten ihmisten takia jokaista tuomitsematonta pidetään syyttömänä joka on hieno oikeus sekin. Mutta meillä on Heikin kaltaisten ihmisten takia myös lukematon määrä murhaajia, pedofiilejä sun muita yhteiskunnalle harmillisia ihmisiä vapaana kansalaisoikeuksien takia vaikka jokainen sisimmässään tietää että kusessa ollaan kun tämmöinen ihminen sattuu väärään paikkaan väärään aikaan. Maalaisjärki vs utopia, Heikki on ainakin puolensa valinnut. Maamme ei ole tulehtunut veroakiertävien ulkomaalaisten pizzayrittäjien takia, maamme on tulehtunut Heikin kaltaisten tomppeleiden takia jotka tekevät kantasuomalaisista vs ulkomaalaiset eriarvoisia. Eihän se Venäjäkään Krimillä ollut, eikä itä-Ukrainassa kun niin sanovat. Tämmösiin Heikkeihin menee kaikki valheet läpi koska he sinisilmäisyyttään uskovat jokaisen yksilön hyvyyteen.

  1. eri_jannu sanoo:

   Voitko kertoa vaikka noin triviaalisti ne minimihinnat minkä alle esim. mun lähikaupan tuotteita ei voida myydä rehellisesti? Sulla kuitenkin maalaisjärkeä sen verran paljon, niin ei luulisi olevan kummoinenkaan temppu, varsinkin kuin mukaasi ”jokainen varmasti tietää”.

  2. Kari Tarpinen sanoo:

   Kata
   Olaus Petrin tuomarinohje 1500-luvulta:
   parempi kymmenen syyllistä vapaan kuin yksi syytön tuomittuna.

   Niin ja onko jo ilmiannettu poliisille koululaitos, joka tarjoaa oppilailleen monipuolisen aterian alle kahden €uron?

 8. Tauno Rolli sanoo:

  Poliisi on arvioinut (tai luottaa tahoon, joka on arvioinut), että kuuden euron pitsoihin liittyy merkittävä riski harmaasta taloudesta. Mielestäni on järkevää, että näiden laskelmien perusteella valvotaan mahdollisia lainrikkojia. Ei tuomita etukäteen, mutta tarkastetaan onko lakia noudatettu.

  Jos joku oikeasti myy pitsaa tappiolla, koska se on hauskaa, niin ei siinä tietenkään mitään väärää ole, mutta en liene yksin, kun ajattelen, että kovinkaan moni ei näin tee. Johonkin poliisin on arvionsa perustettava ja tämä kuulostaa minusta hyvältä tavalta haarukoida mahdollisia veronkiertäjiä, jotta ne saadaan tehokkaasti kiinni.

  Poliisin tehtävä on ennaltaehkäistä ja ottaa kiinni lainrikkojia. Jos laki on tyhmä tai sitä muuttamalla (veroja laskemalla tms.) voidaan päästä järkevämpään tulokseen niin se on lainsäätäjien vika. Monikaan ei varmasti halua sitäkään, että poliisi itse päättää mitä lakia valvoo ja minkä antaa mennä läpi sormien.

  Koko pizzagate kuulostaa aikamoiselta ylireagoinnilta.

 9. Minttu sanoo:

  Poliisi julkaisi oikein kuvan kanssa perustelut miksi pizzan minimihinnan on oltava 6,50. Just just.
  Vielä ei yrityksillä ole velvoitetta työllistää tai yrittäjillä maksaa YELiä alle n 7600.-/v yrittäjätulosta.
  Siispä 20000€ vuotuiseen liikevaihtoon pitäisi pyöräyttää keskimäärin kymmenkunta pizzaa päivässä. Tarvitaanko ulkopuolista työvoimaa?
  Tällä liikevaihdolla yksinyrittäjän kulut kuvan mukaan 12800/v ja yrittäjätuloksi jää 7200.
  Joten syödään pizzaa kun se vielä on halpaa

 10. Spämteri sanoo:

  MaRan sekaantuminen tähän soppaan vie kyllä kaiken uskottavuuden.

  Materiaalikulut oli arvioitu yläkanttiin. Kyllä sisäänheittolätyn saa tuotettua huomattavasti alle MaRan arvion. Useimmiten tämä 6€:n pitsa onkin sellainen joka ei maistuu ja asiakas valtisee toisen tilalle, kun parempi maksaa ”vain” pari euroa enemmän ja kun kyytipojaksi otetaan olut tai kokis, niin laskelmat alkavat näyttämään järkevämmiltä.

  Poliisi voisi sen sijaan ruveta tutkimaan onko ravintolalalla samaisen MaRan masinoimia kartelleja. Miten voi olla, että pihvillä tuntuu olevan lähes standardisoitu hinta Helsingisssä?

  1. Tauno Rolli sanoo:

   Paljonko muuten materiaalikulut ovat oikeasti? Ja onko sinulla laskelmia kuinka paljon sisäänheittolätyn ostajista / niiden kavereista ostaa lisätuotteita? Ei kai vain tämä ollut asiaa sen enempää tuntemattoman kirjoittelijan heitto mikä ei pohautunut sen kummemmin mihinkään? Poliisin luottamat laskelmat luultavasti sentään perustuvat johonkin muuhun kuin mutu-tuntumaan.

   Luulisi kilpailullisilla markkinoilla ei-miltään-maistuvien-sisäänheitto-lättyjen kohdalla sanan lähtevän kiirimään niin nopeasti, että kukaan ei enää haluaisi tulla pitseriaan ja pulju joutuisi sulkemaan ovensa. Harvemmin sama asiakas ostaa sen huonolta maistuvan pitsan jälkeen toisen pitsan samasta paikasta, koska ensimmäinen oli huono.

   Voisiko muuten pihvillä olla lähes standardoitu hinta kilpailullisten markkinoiden takia?

   1. eri_jannu sanoo:

    MaRan laskelmat jos jotkut ovat aina perustuneet kuka ties minkätasoiseen aineistoon, mikä nyt heitä sattuu eniten hyödyttämään.

 11. Villakoira sanoo:

  Ajatuspajassa on viisaita ajatuksia. Suomalaisten luottaman poliisin lipsahtaminen sopimattomaan mainontaan ja ajatteluun sopii hyvin ajan kuvaan. Instituutioita ja vanhoja rakenteita pidetään pystyssä näiden kansalaisten luottamusta edellen nauttivien tahojen toimesta, mutta omalla riskillä ja kaikki TES:it alittavalla palkalla työskentelevät ovat rikollisia , joille poliisi mieluusti yhdessä oikeuslaitoksen kanssa järjestäisi rangaistuksia. Tietenkin pelin säännöt otetaan alan isoja toimijoita palvelevalta toimialajärjestöltä. Yleisimminhän Suomen talouden alasajosta huolehtivat EK, SAK, Akava jne. kolmikantoineen ja yleissitovine työ- ja palkkaehtoineen. Tämä meno ei muutu ennenkuin korot nousevat ja lainahanat suilkeutuvat. Pizzan hinnasta noussut poliisin toiminnan tuomitseminen kertoo koko asian synkkyyden eli suomalainen ostaa halvinta. Yleensä se tarkoitttaa ulkomaanmatkoja ja ulkoa tuotua tavaraa, mikä varmistaa työttömyyden ja velan kasvamisen murtumapisteeseen asti.

 12. Adam sanoo:

  Mitähän Adam Smith tuumisi tästä ”poliiisi määrittää alimman myyntihinnan” periaatteesta? Jotenkin se tuntuu epäsopivalta siihen Smithin kuvaamaan näkymättömän käden ohjaamaan markkinatalouteen. Toisaalta Smith kuvaa myös talouden tehokasta halvannuttajaa eli kartellisysteemiä – siihen tämä MaRalle tuskaa tuonut vapaa pitsahinnoittelu kyllä sopii. Tai toisaalta, kyllähän näin digitaaliaikana voisi kuvitella, että jotkut tahot ovat käsittäneet näkymättömän käden konkreettiseksi näkymättömäksi toimijaksi, esimerkiksi näkymättömäksi bittivirraksi jota lainsäätäjän valtuutuksin viranomaiset voida säätää ja siten ohjailla esimerkiksi pitsahintoja monien muiden hintojen ohella. Sattumaa on tietenkin tämän hintakiistan ajoittuminen juuri tähän hetkeen, jolloin ay-liikkeen valtaa ollaan pudottamassa muiden länsimaiden tasolle.

 13. Miksi valtion virkamies haluaa suojella rikollisia, valiokin tuomittiin kilpailun rajoittamisesta kun myi maitoa liian halvalla, tässä on kyse täysin samasta asiasta eli kilpailun rajoittamisesta. Jos itselläsi on pizzeria etkä pysty myymään alle 6 euron tappiotta ja toinen myy sulta menee asiakkaat ja yritys konkkaan se on kilpailun estämistä ja rangaistavaa.

 14. t sanoo:

  Eikö Maran ja poliisin toiminta pizzan hinnoittelukartellitoiminnasta pitäisi ottaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston käsittelyyn?

  1. Juha sanoo:

   Kilpailuviraston syyniin tavaran polkumyynti tai dumppaushinnoittelu luonnollisesti kuuluisivat.

   Kustaan silmä kostuu, jos pizzaa myydään kuudella eurolla tuoppi.

 15. amaootta sanoo:

  Villakoira jo huomasi, että kartellin hienoin aste kulkee nimellä yleissitovuus. Mutta siihen ei kukaan puutu, koska se ei ole maahanmuuttajien aikaansaannos.

 16. 5.99 sanoo:

  Katsoin ohjelman alun, mutta sitten asiantuntijan liiallinen aggressiivisuus alkoi etoa ja lopetin katsomisen. Vaikutelmani oli kuitenkin, että asiantuntija ja virkamiehet puhuivat saman asian eri puolista, mutta asiantuntija ei sitä kiihkoissaan huomannut, tai sitten koko tilanne oli Ylen sääntöjen mukaan lavastettu: ”Puolusta sinä tuota niin minä tätä.” Kuitenkin samasta asiasta keskusteltiin. Asiantuntija olisi halunnut laskea jokapäiväisen leipämme (tai pitsamme) hintaa. Virkamiehet eivät sitä kieltäneet, vaan tavallaan totesivat, että Suomessa ruoka, varsinkaan ravintoloissa, ei ole halpaa, koska Suomi on julmetun kallis maa (muille paitsi hyväpalkkaisille asiantuntijoille, jotka haluavat joka päivä aterioida ravintoloissa). Yrittäjä puolestaan kertoi, että ravintoloissakin voi tuottaa halpaa ruokaa, kunhan määrästä (tai laadusta) on säästelty ja kun työvoima ei juurikaan maksa eikä suuria voittoja kotiuteta. Asiantuntija ei siis puolustanutkaan yrittämista eikä ihmisoikeuksia vaan halpatyövoimaa.

  Yrittäjää alettiin tarpeettomasti puolustaa ihmisoikeusperustein eikä yrittämistä sinänsä puolustettu paitsi yrittäjä itse. Yrittäjä ei mielestäni olisi kaivannut ylimääräistä aggressiivista puolustuspainolastia, koska hän esiintyi itsekin erittäin vakuuttavasti ja kertoi yrityksensä toimintamallin varsin avoimesti. On hyvä, että maahanmuuttajat työllistävät itsensä ja mahdollisesti muitakin, koska näin he ovat poissa kasvavasta työttömien armeijasta ja tuovat verotuloja valtiolle. Tosin suuremmilla laskuilla verotkin voisivat olla suuremmat, mutta sitten valmisruoka olisi taas kalliimpaa. Oli kuitenkin epäreilua asiantuntijalta puolustaa yrittäjää äärivasemmistolaisin väittein tiettyyn ihmisryhmään kohdistuvasta vainosta. Parempi olisi voinut olla puolustaa pienyrittäjyyttä.

  Lopuksi voin todeta, että koko ohjelma oli vitsi mutta hauska sellainen. Tosin oksennus tunki kurkkuun alkuminuuteilla ja lopetin ohjelman.

 17. Alfmelmac sanoo:

  Kaveri on työtön ja saa siis työttömyyspäivärahaa. Sai töitä pizzeriasta. Työpäivät pitkiä, mutta 1000€:a puhtaana käteen pimeästi. Sitten kun saa vielä asumistukea niin mikäs on töitä tehdessä. Kauppa käy ja homma toimii.

 18. Timo sanoo:

  Yksityinen pizzayrittäjä ei tilitä tuotteistaan ketjumaksuja, joita ketjuyrityttäjät tilittävät kokonaismyynnistään noin 10%. Esim. pizzan hinnasta raaka-aineisiin menee noin 30-40% lätyn verottomasta myyntihinnasta. Loput 60-70% on yrityksen muihin kuluihin jäävää hyvää. Ja jos yksityinen pizzayrittäjä vääntää 24 tuntisia päiviä ilman ketjuyrittäjien 8 tunnin työvuoroista aiheutuvia, liiton siunaamia työntekijäpalkkoja, voidaan hyvin todeta, että KYLLÄ SEN LÄTYN VOI MYYDÄ ILMAN NÄIDEN MARA-YRITYSTEN ketjuyrittäjiltään pumppaamia kravattirahoja voi todellakin myydä alle 6 euron 🙂

 19. Hermanni sanoo:

  On hieno asia, että meillä on yhteiskunnassa tällaisa rohkeita toimijoita, kuten Libera.

  1. amaootta sanoo:

   Kiitos, että uskalsit sanoa näin. Itsekin olin pohtinut josko kirjoittaisin aivan kuten sinä mutten rohjennut.

 20. Teuvooo sanoo:

  Huhut kertovat, että miljoonaluokan veropetoksesta epäilty Manhattan Steak House on MaRan jäsen. Että poliisit liittoon kuulumattomien pienyrittäjien kimppuun.

  Mites se menikään, ”Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa”

 21. kommentoin sanoo:

  ”Vastaus on aika yksinkertainen. Jos sääntely on järkevää ja verotus kohtuullista, harmaata talouttakin on vähän. Jos työmarkkinat toimivat hyvin, työpaikat syntyvät avoimelle, eivät harmaalle sektorille. Muussa tapauksessa mikään määrä poliisin toimintaa tai ilmiantokampanjoita ei riitä harmaan talouden poistamiseen.”

  Miksi sitten maissa kuten USA joissa sääntelyä on Suomeen verrattuna vähän ja verotus selvästi kohtuullisempaa on harmaa talous huomattavasti isompi ongelma?

  Minkäänlainen verotuspolitiikka – jonka tarkoitus on oikeasti ylläpitää valtiota – ei voi kilpailla verojen maksamatta jättämiseen perustuvan toiminnan kanssa.

 22. Ulf Fallenius sanoo:

  Alle 100000 euron liikevaihdot pitäisi olla alv vapaita ja alle 24000 euron tulot myös verottomia sen jälkeen alkaa yrittämisen nousu.

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php