Blogit

Mullistaako Brexit Euroopan?

Mullistaako Brexit Euroopan?

Britannia äänesti eroavansa Euroopan Unionista 43 yhteisen vuoden jälkeen. Eurooppalainen avioero on länsimaisen arvomaailman tragedia. Kyseessä Euroopan merkittävin poliittinen tapahtuma sitten Berliinin muurin murtumisen.

Kansanäänestys paljasti sekä Britannian että Euroopan sisäisen eripuran. Britanniassa yhteiskunnallinen jako kulkee kaupunkilaisten ja maalaisten, Skotlannin ja Englannin sekä nuorten ja vanhojen välillä. On hyvinkin mahdollista, että EU-eron seurauksena Skotlanti eroaa saarivaltakunnasta.

Mikäli Ranska seuraa Britannian perässä, on Euroopan Unionin kohtalo sinetöity.

Brittien protestiäänestys on oire laajemmasta ilmiöstä. Kuka muistaa, kuinka politiikan tutkija Francis Fukuyama julisti Berliinin muurin sortumisen jälkeen, että historia oli päättynyt? Hän siis tarkoitti, että historia oli päättynyt länsimaisten liberaalien arvojen voittoon. Politiikassa demokratia levisi ja kommunistiset valtiot kaatuivat kuin dominot. Sosialismi vetäytyi ja markkinatalous levisi globaaliksi talousstandardiksi. Vapaakauppa kukoisti ja protektionismi julistettiin pannaan. Sääntelyä purettiin laajasti.

Globaalin talouden nousun myötä ennätysmäärä ihmisiä nousi köyhyysrajan yläpuolelle.

Itä-Euroopan valtiot liittyivät Euroopan Unioniin ja yhteisön enemmistö siirtyi yhteiseen valuuttaan. Eurooppalaiset saivat matkustaa vapaasti omalla mantereella.

Jälkikäteen katsottuna kyseessä oli kultainen aikakausi. Miksi kaikki päättyi? Ehkä suuri juhla päättyy aina eeppiseen krapulaan. Pitkä taloudellinen nousukausi päättyi toisen maailmansodan suurimpaan lamaan eli vuoden 2008 finanssikriisiin. Suomen talous ei ole vieläkään saavuttanut finanssikriisiä edeltävää tasoa.

Finanssikriisistä seurannut taloudellinen pahoinvointi on kanavoitunut laajasti. Valtiotasolla se on johtanut sääntelyyn vastaiskuun ja markkinavoimien vetäytymiseen. Kansalaistasolla taloudellinen pahoinvointi on purkautunut muukalaisvastaisuutena ja vihana kansainvälisiä instituutiota vastaan. Muukalaiset ja EU ovat olleet syntipukkina asiassa kuin asiassa. Oikeisto- ja vasemmistopopulistipuolueiden suosion nousu on oiva barometri taloudellisesta krapulasta. Britannian ero on osa tätä samaa synkkää ajanhenkeä, joka on seurausta taloudellisesta pahoinvoinnista.

David Cameron leikki tulella yrittäessään kukistaa konservatiivipuolueen euroskeptikkosiiven julistamalla kansanäänestyksen. Talouden nousukaudella äänestystulos olisi ollut luultavasti toinen. On myös traagista, että englantilaiset eläkeläiset päättivät äänestuloksen ja siten sinetöivät nuorempien sukupolvien kohtalon vuosikymmeniksi.

Vastaavia ajanjaksoja joissa talouskriisit ovat johtaneet sääntelyn laajamittaiseen nousuun. Ehkä ajatus on se, että sääntelyllä estetään ne holtittomat valinnat jotka johtivat talouskriisiin. Ratkaisut pyörivät protektionismin, sääntelyn ja poliittisen eristäytymisen ympärillä.

Britannian erosta johtuva taloudellinen vahinko voi olla maltillinen. Kyseessähän on pohjimmiltaan uuden kauppasopimuksen laatiminen. Norja ja Sveitsi ovat laatineet itselleen sopivat kauppasopimukset EU:n kanssa. Britit joutuvat todennäköisesti sopimaan itselleen epäedullisemman sopimuksen kuin nykyisen.

Todellinen kustannus on poliittinen. Hollannissa ja Ranskassa saatetaan hyvinkin järjestää vastaava äänestys. Vaikka mikään muu maa ei lähtisikään niin Euroopan Unionin poliittinen luonne tulee muuttumaan, kun yhteisön ainoa liberaali, vapaakauppaa ja markkinataloutta suosiva suurvalta lähtee. Mikäli Saksa ei täytä Britannian jättämää poliittista tyhjiötä, EU:sta tulee konservatiivinen, sääntelevä ja protektionistinen. Todelliset häviäjät Brexitissä ovat siis EU:n muut liberaalit maat.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

13 kommenttia artikkeliin Mullistaako Brexit Euroopan?

 1. Juha sanoo:

  Kansa äänesti. Ja Iso-Britannia äänestää jaloillaan.

  Brexit on selvääkin selvempi muistutus päättäjille ja läimäytys kuuroille korville: EU:n on uudistuttava. Domino-efekti roikkuu Damokleen miekkana Euroopan tulevaisuuden yllä.

  Mutta jokainen kriisi on paitsi uhka myös mahdollisuus. Hyvää kriisiä ei saa hukata. EU:n on muututtava. Sen on lunastettava olemassaolonsa oikeutus: vapaus, vakaus ja vauraus.

  1. Antti sanoo:

   ”Sen on lunastettava olemassaolonsa oikeutus: vapaus, vakaus ja vauraus.”

   Sen se on jo lunastanut. Ainoa ongelma on se että tuota herkkua on jaettu vain ylimmälle osinkoeliitille joka hyödynsi talouden liberalisoinnin ja globalisaation tuomat mahdollisuudet rikastuttamalla itsensä kaikkien muiden eurooppalaisten kustannuksella.

   Eurooppa pullistelee nyt kurjalistoa, entistä keskiluokkaa jolta varastettiin toimeentulot, varallisuudet ja toivo paremmasta ja kaikki kaadettiin sumeilematta pankkiiri- ja osinkoeliitin taskuihin. Alunpitäen eurooppalaisella työllä rakennettu hyvinvointikone uusjaettiin umpikieroilla järjestelyillä siten että se on nyt vauraampi kuin koskaan mutta siitä hyötyjät alkavat käydä vähiin.

   EU ei tätä kyennyt / halunnut estää ja nyt sen on mentävä.

   1. Juha sanoo:

    ”EU ei tätä kyennyt / halunnut estää ja nyt sen on mentävä.”

    UK:n on mentävä. Siitähän britit äänestivät. Jopa koko Yhdistynyt kuningaskunta saattaa hajaantua, jos skotit ja pohjoisirlantilaiset päättävät kääntyä omille poluilleen.

    EU:n jäsenmaiden lukumäärä todennäköisesti kuitenkin kasvaa jo ennen ensimmäistä eroa.

 2. hh sanoo:

  Nuoremmat sukupolvet ovat todellakin juuri sitä, nuoria. Teknisesti ajan hermolla (?) mutta vielä tyhmiä koska elämänkokemusta ei vielä ole. Traagista ajassamme on juuri tuo, että heillä on päätäntävaltaa liian aikaisin.

  Sitäpaitsi Brexit on vain lyhyt sivulause todellisessa draamassa jossa on kyse yhteisen Euroopan olemassaolosta. Näinhän monet, edelläni kommentoivatkin, tuntuvat ehkä ajattelevan.

 3. Ulf Fallenius sanoo:

  Ennustan vielä tämän lisäksi että euro rahaliittoineen hajoaa osittain tai kokonaan mutta päivämäärä en kerro.Syyt on helpot yhteistä säveltä ei löydy ei sitten millään ja maat ovat liian erilaisia.

  1. Juha sanoo:

   Tuo voisi olla toivottavaakin. Kreikan tai Kyproksen ero ei enää yhteistä venettä keikuttaisi. Pikemminkin vakauttaisi.

   Suomesta käsin on nyt hyvä sivusta seurata, miten Ison-Britannian ero etenee. Kuinka ”äijän” käy? Mielenkiintoista olisi katseella kaukaa katsella myös esimerkiksi Kreikan eroa euroalueesta.

 4. klaus kultti sanoo:

  Todellisia häviäjiä säätelykulttuurin nousun myötä ovat lähes kaikki; vain poliittinen eliitti ja jotkut asemansa varmistaneet monopolit kuten ammattiyhdistysliike hyötyvät sääntelystä. On aika hassua, että ihmiset eivät näytä tajuavan, että vapaat markkinat ovat vakuutus poliittisen eliitin sekoiluja vastaan.

  1. Keitto ei enää maistu sanoo:

   ”On aika hassua, että ihmiset eivät näytä tajuavan, että vapaat markkinat ovat vakuutus poliittisen eliitin sekoiluja vastaan.”

   Kyllä sen ymmärtää erittäin hyvin sen jälkeen kun kvartaalikapitalimi on syönyt oman työpaikan ja toimittanut tilalle työmarkkinat joissa enemmistölle on tarjolla ainoastaan satunnaisia keikkatöitä ruokapalkalla.

   ”Vapaat markkinathan” tarkoittavat työmarkkinoilla sitä että työnantaja ja työntekijä ”saavat” ihan kahdestaan sopia työehdoista ja palkoista jolloin ainoa niitä säätelevä tekijä on kysynnän ja tarjonnan laki. Kun tähän yhdistetään nykyinen pääomien vapaa liikkuvuus, automatisaation kehitys ja uusliberaali säätelyä purkava ilmapiiri niin on tapahtunut kuten on tapahtunut. Ihmistyöllä ei ole kohta mitään arvoa ja kaikki tuotannosta syntyvä lisäarvo siirtyy suoraan pääomatuottoihin.

   Toistaiseksi ainoa ryhmä jolla on vielä markkina-arvoa ja mahdollisuuksia länsimaisilla työmarkkinoilla ovat korkeakoulutetut nuoret. Vaan tämäkin kakku on kovaa vauhtia supistumassa kun osinkoeliitti kilpailuttaa työt aasialaisilla nuorilla ja automatisoi / organisoi ne pois kartalta.

   Britannia on esimerkki taloudesta jossa on euroopan mittakaavassa erittäin liberaalit työmarkkinat ja vähän säätelyä. Ja se on tuottanut myös tulosta – työttömyys % euroopan alhaisimpia ja talouskasvu euroopan nopeimpien joukossa.

   Brexit oli pelkkä keppihevonen. Äänestäjät osoittivat mitä mieltä ovat pääoma- ja poliittisen eliitin harjoittamasta paimentolaiskapitalismista joka on hyvää vauhtia pyyhkäisemässä koko länsimaista keskiluokkaa kartalta.

 5. Ulf Fallenius sanoo:

  Sitten vielä nuorista se ongelma on se että eivät ole eläneet ennen euroa ja Eu aikaa. Totuus on se että Suomessa ei ole koskaan ollut paremmin kuin70- 80 luvulla sen juo todistaa kolmen käyrään tutkimus missä on huomioitu just taviksen elämän laatua.Nykyään eletään vaan kriisistä kriisiin ja Suomi pärjännyt huonosti kaikilla mittareilla mitattuna Eu ja euro maana lähes Kreikan tasoa talouskasvussa ja niin eespäin niin mistä meidän nyt pitäisi olla niin fantastisen iloisia eihän kukaan pysty kuluttamaan palkanlaskussa ja deflaatiossa missä odotettaan vaan halpuutusta kaikessa ja kukaan ei edes investoi Suomeen kun kaikki on aivan lamantuneita.Ongelmat on seuraavat Suomi ei pysty sisäiseen devalvaatioon kiky oli naurettava projekti Suomi on menettänyt Venäjä kaupan kauppa saarrosta johtuen Suomi maksaa Kreikan velat enemmin tai myöhemmin Suomi ei sovi euroon niin kuin ei muut pohjoismaatkaan se on jo todistettu tuhansia kertoja me elämme kuin olisimme markassa ja ajatusmaailma ei muutu.Sitten vielä euroon EKP on tehnyt vaikka mitä setelikoneet laulaa korot on miinuksella ja silti Eurotalous yskii pahemmin kun koskaan aikaisemmin taloushistoriassa taantuma ennätyspitkä ja ainut mitä on tapahtunut on se että rahat menneet pörssiin missä melkoinen yliarvostus arvoissa mutta tosin ei nyt kun romahdus päällä Britanniasta johtuen .En keksi mitään syytä että voisi sanoa että Eu ja euro olisi ollut menestystarina vaan kriisit jatkuu hamaan tulevaisuuteen ja unelma ei toteudu , kaikki menee enemmin tai myöhemmin uusiksi ja kuin Turkki kyllästyy lupauksiin mitä ei toteudu Eu puolelta niin seuraava mega pakolaistulva on ovella.Eu ja euro olisi voinut teoriassa toimia mutta eripuraisuus varsinkin taloudenhoidossa on kuin yö ja päivä Eu maissa ja tämä on sen takia lopun alkua tälle Eu seuralle ei kestä tai näivettyy muuten vaan mitättömäksi . Isoin suru mepeillä ja muilla Eu virkamiehillä koska palkat ovat huippu hyvät Eu parlamentissa.

 6. usko tai älä sanoo:

  Tätä menoa uuskominternisteilla hyötyhäntyreineen menee suukut aivan ymmyrkäisiksi, pysyvästi.

 7. Ramadanus Atefyji 7209 sanoo:

  Ensinnäkin – Liberan uudet nettisivut ovat ihan paskat.

  Toiseksi – Bla, bla, blaa – ei tämä Brexit nyt noin iso juttu ole. Ei tule olemaan katastrofia, ei tule myllerrystä eikä maailmanloppua. Jos katsoo vaikka punnan kurssia niin siinä ei oikeastaan ole tapahtunut yhtään mitään.

  Tässä kuva kurssista ->

  [IMG]http://i67.tinypic.com/28r2slj.jpg[/IMG] tai tässä http://i67.tinypic.com/28r2slj.jpg

  Eihän tuo Brexit ole mitenkään vaikuttanut punnan kurssiin… Ehkä muutos vähän hidastui ennen äänestystä mutta sitten palautui… So WHAT?

 8. Ulf Fallenius sanoo:

  Tämän hetkinen tilanne on se että punnan arvon alhaisen arvon takia turisti ostosmatkat lisääntynyt satoja prosentteja Englantiin niin kyllä tässä on jo ensimmäinen hyvä uutinen Englannille.Epäillen että Englanti tulee tekemään melkoisen talousnousun niin kauan kun punnan arvo jatkuu matalana ja tämä yritysveron lasku on se toinen hyvä juttu.Suomen media käsitellee taas kerran brexitiä yhden totuuden linjalla niin kun meidän eduskuntakin jos eroat Eu;sta niin huonosti käy, entä jos ei käykään.

 9. Antti von Herpen sanoo:

  Ei mitään Brexittiä tule, se on varma. Otetaas pienet neuvoa antavat vaan!

Tietoa kirjoittajasta

Valtteri Ahti

VTT Valtteri Ahti työskentelee sijoitusalalla strategina. Hän on opiskellut taloustiedettä Cambridgen, Yalen ja Helsingin yliopistoissa.

single.php