Blogit

Vaalimainontaa julkisilla terveydenhuoltorahoilla

Vaalimainontaa julkisilla terveydenhuoltorahoilla

Suomessa käytetään terveyden edistämiseen tarkoitettuja julkisia varoja vaalimainontaan. Tämä melko uskomaton seikka selviää käymällä päihdetyötä tekevän EHYT ry.:n kotisivuilla tai Twitterissä.

EHYT on ehkäisevää päihdetyötä tekevä järjestö, jonka rahoituksesta noin 90 % tulee sosiaali- ja terveysministeriön kautta rahapelivaroista. Se on siis käytännössä täysin julkisesti rahoitettu organisaatio.

EHYT mainostaa verkko- ja sosiaalisen median sivuillaan useita yksittäisiä kuntavaaliehdokkaita. Mainostetut ehdokkaat ovat allekirjoittaneet järjestön vaalilupauksen. Lupauksessa ehdokas sitoutuu aika selkein sanoin edistämään päihdejärjestöjen toimintaa.

Nopean laskutoimituksen perusteella Helsingin 60 ehdokkaasta SDP:tä, vasemmistoliittoa, SKP:ta, vihreitä tai feminististä puoluetta edusti 47 eli noin 78 %. Hallituspuolueista ehdokkaita oli Helsingissä 9 eli 15 %.

EHYT:n mainostamat ehdokkaat näyttävät ainakin Helsingissä löytyvän voittopuolisesti poliittisesta vasemmistosta. Se on tietenkin ymmärrettävää, EHYT:n juuret ovat työväen raittiusliikkeessä.

EHYT siis käyttää sosiaali- ja terveysministeriöltä saamiaan varoja itselleen ja rahoitukselleen myönteisten, voittopuolisesti vasemmistolaisten ehdokkaiden mainostamiseen. Varat on luonnollisesti myönnetty päihde-, ei vaalityöhön.

Samaan aikaan, kun sosiaali- ja terveysmenoja yhtäällä leikataan, samoja rahoja käytetään toisaalla mielipiteiltään sopivien kuntavaaliehdokkaiden mainostamiseen. Erilaisia sanoja tulee mieleen, irvokas on niistä painokelpoisimpia.

EHYT ei näe tässä mitään ongelmaa, mikä on sekin yllättävää. Myöskään sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus ei pidä kampanjaa ongelmallisena.

EHYT:n ällistyttävä kampanja on vain yksi esimerkki järjestöjen erikoisesta edunvalvonta- ja kampanjatoiminnasta. Suomessa on useita kansalaisjärjestöjä, joiden toiminta muistuttaa läheisesti EHYT:iä. Niitä toimii niin sosiaali- ja terveysalalla kuin kulttuurin ja kehitysyhteistyönkin aloilla. Järjestöt saavat valtiolta ja kunnilta miljoonien eurojen vuotuisia avustuksia. Avustukset muodostavat valtaosan, usein 80-90 % järjestön rahoituksesta. Ne ovat siis käytännössä täysin julkisesti rahoitettuja ja oikeastaan osa julkista sektoria.

Hyviä esimerkkejä tällaisista järjestöistä ovat sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestö SOSTE ja kehitysyhteistyöjärjestö Kepa. Niidenkin rahoitus tulee käytännössä kokonaan julkisista varoista.

Merkittävä osa näiden järjestöjen toiminnasta on edunvalvontaa. Järjestöt eivät mitenkään edes vaivaudu peittelemään edunvalvontaluonnettaan. Muut järjestöt eivät kenties sentään mainosta tiettyjä ehdokkaita, kuten EHYT. Mutta erityisen kaukana se ei ole. Myös esimerkiksi SOSTE:lla on omat vaalikampanjasivut.

Käytännössä järjestöjen edunvalvonta tarkoittaa julkisen rahan lobbaamista itselle ja muille järjestöille. Toisin sanoen järjestöt saavat miljoonia julkista rahaa, jota ne sitten käyttävät lobatakseen itselleen lisää julkista rahaa.

Tällainen veronmaksajan kustannuksella pyörivä karuselli ei ole kansalaistoimintaa. Se on julkisten varojen väärinkäyttöä.

J.K. Lobbaaminen ja vaalikampanjointi ovat osa suurempaa kansalaisjärjestöjen ja valtion suhteeseen liittyvää ongelmaa. Pikapuoliin julkaistaan yhdessä Klaus Kultin kanssa kirjoittamani pamfletti, jossa aihetta käsitellään vähän laajemmin.

Editoitu 10.3.2017. Lisätty linkki STEA:n twiittiin.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

10 kommenttia artikkeliin Vaalimainontaa julkisilla terveydenhuoltorahoilla

 1. Juhani Seppä sanoo:

  Onpas kirjoittaja kuin uskonnollisessa hurmoksessa ajamassa kokemaansa riivaajaa ulos jostakin. Täynnä tunnetta ja vinoa asennetta.
  Eiköhän kaikki järjestöt, sydänliitot, urheilun lajiliitot jne. kulttuuriseurat halua mukaan rakentamaan vaaliteemoja, jotta heidän asiansa tulisi esiin.

  Siirtyikö tässä tapauksessa nyt rahaa taskusta taskuun, vai oliko kyseessä hyvin suunniteltu kampanja teemasta, jota moni kannattaa, mutta bloggaaja vastustaa?

 2. Tuukka sanoo:

  Tietääkseni Ehytin juurista puolet ovat työväen raittiusliikkeessä ja toinen puoli keskustalaisessa maaseudun raittiusliikkeessä. RAY ”pakotti” ne aikanaan yhteen.

 3. Isto sanoo:

  Taitaa tekstissä painaa kirjoittajan äärivoimakas asenteellisuus ja alkoholiteollisuudelta saadut lahjoitusrahat Liberan toiminnan hyväksi kuin oikea asia. Sori, mutta on nyt kyllä aika nolo avaus.

 4. Henkka sanoo:

  Eli kun EHYT:n rahoja ryhdytään kanavoimaan entistä enemmän Heikki Pursiaisen työnantaja Kokoomuksen lompakkoon, myös nepotismi-Suomen kaverikapitalismijohtaja Pursiainen muuttuu enemmän tyytyväiseksi ja vähemmän vaativaiseksi?

 5. raiskaaja mohammed sanoo:

  Katos vaan, täällähän on jo EHYT ry:n paska-aivonen jäte jo puolustelemassa tätä täysin moraalitonta rahan kuppausta yhteiskunnalta. Yllättyneet voidaan laskea varmaan yhden käden sormilla.

 6. klaus kultti sanoo:

  Suomalainen korruptio on hienovaraista. Julkisia varoja käytetään sellaisten poliitikkojen suosimiseen, jotka jakavat julkisia varoja itsensä suosimiseksi. Ja vain kaikkein valveutuneimmat yhteiskunnalliset ajattelijat näkevät tässä jotain epäilyttävää.

 7. Keijo sanoo:

  Paljonko varoja on käytetty vaalimainontaan? Tai onko ylipäätään näyttöä, että varoja olisi käytetty? Jos yhdistys esittelee omilla kotisivuillaan tai ”sosiaalisessa mediassa” asialleen myötämielisiä poliitikkoja (tai mitä vain julkisuuden henkilöitä), niin ei siihen välttämättä kulu mainosrahaa lainkaan. Suoran vaalirahoituksen jakaminen olisi jo eri asia, ja siihen tuen antajakin luultavasti puuttuisi.

 8. Calle sanoo:

  Tämä kirjoitus ei kestä syvempää tarkastelua ja ihmettelen miten meiltä tämmöinen voi tulla. Kampanjasta käy välittömästi selväksi, että ehkäisevän työn ehdokkaaksi on tervetullut ihan kuka vaan. Järjestö ei itse pysty vaikuttamaan siihen kuinka paljon listalla on kunkin kunnan osalta minkäkin puolueen jäseniä. Kun tarkastelee päivän ehdokkaita, huomaa heti, että niissäkin on selkeä toistuva vuoro jokaisen puolueen edustajalle. Tämmöiset tekstit ei oikein edistä meidän asiaa kun eivät perustu totuuteen. Sori, mutta nyt ei hyvä.

 9. Kuhnuri sanoo:

  Mielestäni on todella erikoista, että Valtio tai Kunnat yleensäkin jakavat ilmaista rahaa erilaisille yhdistyksille. Otetaan esimerkiksi tuo EHYT. Valtio jakaa sille rahaa, tietämättä meneekö killinkiäkään ehkäisevään päihdetyöhön. Valtion pitäisi itse hoitaa tuo ehkäisevä päihdetyö tai sitten ostaa kilpailutuksen jälkeen tarvittavat palvelut joltain yhdistykseltä. Kun palvelut ostettaisiin ja yhdistys olisi vielä verovellolinen, niin silloin rahojen käyttö olisi täysin yhdistyksen oma asia. Nykyisessä mallissa rahaa jaetaan demokraattisen päätöksenteon ja valvonnan ulottumissa.

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php