Blogit

AY-liikkeen valikoiva yhdenvertaisuus

AY-liikkeen valikoiva yhdenvertaisuus

Viime viikolla nähtiin episodi, jossa ay-liike repi pelihousunsa Suomen Yrittäjien ehdotuksesta, että työnantajat voisivat tarjota työttömyyskassan jäsenyyttä työsuhde-etuna.

Suomen ansiosidonainen työttömyysturva maksetaan 94,5 prosenttisesti verovaroilla ja jäljelle jäävä reilu viiden prosentin osuus kerätään vapaaehtoisilla työttömyyskassojen jäsenmaksuilla. Jokainen työntekijä joutuu siis osallistumaan 94,5 prosenttiin järjestelmän kustannuksista. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa kuitenkin maksetaan vain niille, jotka ovat maksaneet myös tuon vapaaehtoisen kassamaksun.

Järjestelmää on aiheellisesti kritisoitu epäoikeudenmukaisena. Henkilö voi hajamielisyyttään unohtaa maksaa tuon kassamaksun ja jäädä siten ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Tämä on epäreilua, koska hän joutuu kuitenkin osallistumaan järjestelmän pääasiassa kattavien verojen maksuun. Sosiaalietuutta ei pitäisi evätä nimellisen maksun suorittamatta jättämisen perusteella. Tällä hetkellä lähes 20 prosenttia palkansaajista on ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa. 

Suomen Yrittäjät ehdottivat työnantajan toteuttamaa universaalia ansiosidonnaista

Käytännössä Suomen Yrittäjien ehdotus tarkoittaisi sitä, että työnantaja maksaisi työntekijän puolesta 100 euron suuruisen Yleisen työttömyyskassan jäsenyysmaksun. Tämä johtaisi siihen, että entistä useampi työntekijä olisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä.

Epäsuorasti tästä seuraisi myös se, että entistä harvempi olisi ammattiliiton jäsen. Suomessa ammattiliitot ja niitä lähellä olevat työttömyyskassat ovat nimellisesti erillisiä, mutta toimivat niin läheisessä symbioosissa että ammattiliitot mainostavat niitä yhtenä ja samana asiana. Esimerkiksi Jyty-liitto kertoo omilla sivuilla erittäin harhaan johtavasti, että “Jytyn jäsenenä saat ansiosidonnaisen työttömyysturvan”.

Nyt jos työnantajat ryhtyisivät laajamittaisesti tarjoamaan ammattiliitoista riippumattoman yleisen työttömyyskassan YTK:n jäsenyyttä, niin moni jättäisi liittymättä ammattiliittoon. Monille työntekijöille kassajäsenyys on ainoa syy liittyä ammattiliittoon. Myös ammattiliitot tietävät tämän ja siksi he repivät pelihousunsa.

Ay-liikkeen onnettomat argumentit

Ay-liike reagoi nopeasti, mutta heikoilla argumenteilla. SAK:n mukaan ehdotus on lain vastainen. ”Työnantaja rikkoo lakia, jos se päättää maksaa vain YTK:n jäsenten työttömyyskassamaksun työntekijöiden puolesta. Sitten työnantajan pitää maksaa myös järjestäytyneiden kassamaksut” totesi SAK:n Saana Siekkinen. Tässä väitteessä ei ole hirveästi järkeä. Ammattiliittoon kuuluva työntekijä voi aivan hyvin olla myös YTK:n jäsen. Jos työnantaja tarjoutuu maksamaan kaikkien työntekijöiden YTK-jäsenyyden, ei ole mitenkään mahdollista sanoa että työntekijöitä kohdeltaisiin eri tavoin sen perusteella kuuluvatko he liittoon vai eivät.

Ammattiliitto Jorma Pro:n Malinen esitti toisenlaisen argumentin, että kassoja pitää kohdella samalla tavoin. ”Työsopimuslain mukaan työntekijöitä tulee kohdella tasapuolisesti. Tällöin yrityksen, joka maksaa työntekijän kassamaksun YTK:lle, tulisi maksaa myös järjestäytyneiden työntekijöiden kassamaksut. Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä ammattiyhdistystoiminnan perusteella”.

Tässäkään argumentissa ei ole hirveästi järkeä. Työsopimuslaki ei vaadi että työsuhde-eduksi tarkoitettuja palveluja (tässä tapauksessa työttömyysvakuutusta) tarjoavia toimijoita pitäisi kohdella samalla tavoin. Jos työnantaja päättää tarjota Pohjolan matkavakutuuksen työsuhde-etuna, se ei tarkoita että työnantajan pitäisi tarjota myös LähiTapiolan matkavakuutusta. Päätöstä olla tarjoamatta LähiTapiolan matkavakuutusta on naurettavaa pitää syrjivänä millään perusteella. Samalla tavalla kuin Pohjola on yksi matkavakuutuksen tarjoaja, myös YTK on vain yksi työttömyyskassa muiden joukossa. Jos työnantaja haluaa tarjota sen jäsenyyden, sillä on täydet oikeudet tehdä niin.

AY-liikkeen tapa turvautua argumentoinnissa syrjimättömyyteen ammattiyhdistystoiminnan perusteella on koomista myös siksi, että heillä ei ole ollut ongelmia syrjiä ammattiliittoon kuulumattomia. Viimeksi helmikuussa nähtiin episodi, jossa ay-liike vaati palkkaneuvotteluiden osana 210 euron kertarahaa vain ammattiliittoon kuuluville.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

13 kommenttia artikkeliin AY-liikkeen valikoiva yhdenvertaisuus

 1. Mikko sanoo:

  En kyllä näe mitään harhaanjohtavaa siinä, että kerrotaan ammattiliiton jäsenyyden sisältävän kassan jäsenyyden koska se on totta.

  Jos harhaanjohtavaa markkinointia on se, että jätetään mainostamatta ns. ”Kilpailevaa vaihtoehtoa” niin maailmassa ei olekaan muuta kuin harhaanjohtavaa markkinointia.

  Jos täällä joku nyt pohtii kassojen jäsenyyttä niin YTK on muutoin huono vaihtoehto. Halvempia kassoja löytyy useita, eikä ytk kustanna asiakkailleen tätä ansiosidonnaista, koska se pyrkii käytännössä tuottamaan voittoa.

  1. Karipekka Hyytiä sanoo:

   Ytk kustantaa ihan saman ansiosidonnaisen kuin muutkin työttömyyskassat.

   1. Mikko sanoo:

    Teoriassa kyllä, mutta käytännössä keksivät tekosyitä olla maksamatta ansiosidonnaista kuin vakuutuslääkärit konsanaan. Tiedän tämän henkilökohtaisesta kokemuksesta.

  2. Samppa sanoo:

   Harhaanjohtavaa on ammattiliiton omistaman kassan jäsenyyden kytkeminen itse liiton jäsenyyteen. Ammatillinen järjestäytyminen ja kassaan kuuluminen on eri asioita ja liitto ei esimerkiksi voi potkia jäsentään pois kassastaan mutta liitosta voi. (Perinteinen rikkurin pelottelukeino)

   1. mauno sanoo:

    Kymmenien vuosien jälkeen liikeliiton jäsenenä menin työttömäksi jouduttuani liittoon kysymään työttömyyskorvausta, sanottiin et saa, sinulla on ollut vapaa-aikoina ollut puutarhamarjojen myyntiä, opetin lapseni työntekoon sillä konstilla. Olet puutarhayrittäjä ja ellet todistettavasti tuhoa marjapensaitani, pitää sinun olla yksityisellä töissä 4 vuotta, sitten vasta kun olet maksanut jäsen maksua 4v jos jäät työttömäksi työttömyyskorvausta? Lapsetkin oli jo vierailla töissä pensaat piti tuhota, ei ne tuottaneet vanhat pensaat, ei jäänyt edes omiksi tarpeiksi. Silloin ay on täysin paska pulju, aiempi viikonloppu harrastus esti työttömyyskorvauksen. Pirullisinta oli kun nauroivat, olet ollut liian rehellinen? Heidän mielestään olisi pikkusummat pitänyt maksaa lapsille pimeästi? Itse tekevät verotonta bisnestä!

  3. IL sanoo:

   Olisiko kuitenkin asiallista mainita tämä kohta laista, kun se koskee kaikkia työttömyyskassoja. ”Jäseneksi pääsemisen ja jäsenenä pysymisen ehtona ei saa olla, että jäseneksi pyrkivä tai jäsen kuuluu tai liittyy johonkin muuhun yhdistykseen, järjestöön tai yhteenliittymään.”

 2. Eki sanoo:

  Hyvin maksoivat ansiosidonnaista kun tilanne sen vaati. Mikä on ollut tämä ”tekosyy”, minkä perusteella eivät maksaneet?

  1. Seppo sanoo:

   Tietysti YTK maksaa, jos on tarve. Ei ole mitään syytä olla maksamatta, kun ansiosidonnaisesta 94,5 % maksetaan verovaroilla. Liiton kätyrit täällä puhuvat paskaa, kun pelkäävät oman perseensä puolesta.

 3. K K sanoo:

  Kun puhutaan työttömysturvan maksuosuuden jakautumisesta, niin tulisiko huomioida, että työttömyyskassan jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen. Todellinen maksuosuus ei siis ole kuin 2-3 prosenttia.

 4. Tuomas P sanoo:

  Työttömyyskassat tulisikin lakkauttaa kokonaan. Mitä tehdään organisaatiolla jolla ei ole omaa rahaa hoitaa tehtäviään? Ei mitään.

 5. Kuhnuri sanoo:

  Koska mikään muukaan sosiaalietuus ei vaaadi liittymistä mihinkään, ei myöskään ansiosidonnainen työttömyysturvan saamin saisi vaatia liittymistä kassaan. Oikeudunmukaista olisi, että kaikille maksettaisiin ansiosidonnaista turvaa ilman kassan jäsenyyttä.
  Miksei kukaan puutu tuohon toiseen syrjivään asiaan, eli ulkopuolisen työvoiman käytön ehtoihin. Kuinka paperiliitto voi vaatia, että ulkopuolisen yrityksen työntekijöiden on noudattettava paperiliiton ehtoja?

 6. Juhukki sanoo:

  Kun pari vuotta sitten vaihdoin Loimaan kassasta puolta halvempaan (90 €/v -> 45 €/v) kassaan, niin muistelen lappusessa lukeneen siihen suuntaan, ettei kahteen kassaan saa kuulua yhtä aikaa ja ruksaamalla annoin uudelle kioskille luvan ilmoittaa YTK:lle, että tyyppi ei oo enää teidän kontollanne. En tiedä onko tähän joku juridinen syy, mutta jos on, niin silloin kahteen kassaan ei voi kuulua yhtä aikaa. Mutta ei tämä millään tavalla muuta esitettyä, sehän on työntekijän oma valinta haluaako kuulua siihen AY-liikkeensä kassaan vai vaihtaa työnantajan tarjoamaan. Tärkeintä on, että samaa etua on tarjottu kaikille tasapuolisesti.

 7. Asia sai alkunsa siitä että tein nämä sivut ja lobbasin monta vuotta poliitikoita:

  http://www.saunalahti.fi/kvarkki/oikeutta/

  Vasta sen jälkeen yleinen tietous heräsi kun muutama poliitikkokin tarttui siihen. Ennen sitä se oli oma vika ja omaa tyhmyyttä, sanoi lähes kaikki.
  Ymmärsin aikonani syteemin väärin ja kärsin sen nahoissani.

Tietoa kirjoittajasta

Kiesiläinen Mikko

Mikko Kiesiläinen

Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.

single.php