Blogit

Jorvi ja muut Espoon uudet ruokakaupat viivästyvät vuodella – kaksi ruokakauppiasta jatkaa taistelua hallinto-oikeudessa

Jorvi ja muut Espoon uudet ruokakaupat viivästyvät vuodella – kaksi ruokakauppiasta jatkaa taistelua hallinto-oikeudessa

Länsiväylä-lehti raportoi kuinka viranomaiset päättivät lisätä apteekkien lukumäärää Espoossa, mutta Espoon apteekkarit ovat päättäneet estää tämän valittamalla hallinto-oikeuteen. Ruotsissa apteekkimarkkina avattiin kilpailulle 2009 ja nykyään kysyntä ohjaa apteekkien lukumäärää ja sijoittautumista aivan samalla tavalla kuin ruokakauppojenkin. Kun Länsiväylän uutisessa korvaa apteekin ruokakaupalla, tajuaa kuinka järjetön Suomen apteekkijärjestelmä on.

Jorvi ja muut Espoon uudet ruokakaupat viivästyvät vuodella – kaksi ruokakauppiasta jatkaa taistelua hallinto-oikeudessa

Uusien ruokakauppojen tulo Espooseen viivästynee vähintään vuodella, koska kaksi ruokakauppiasta on valittanut Ruokakauppaviraston tekemästä Espoon ruokakauppoja koskevasta päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

– Emme voi kuuluttaa ruokakauppalupia haettavaksi nyt. Hallinto-oikeuden päätöksen saanti vie tyypillisesti vähintään vuoden, kertoo ruokakauppa-asiantuntija Noora Oinonen Ruokakauppavirastosta.

Ruokakauppavirasto haluaa Espooseen kuusi uutta ruokakauppaa, joista yksi tulisi Jorviin. Lisäksi ruokakauppavirasto on purkamassa Espoon nykyiset ruokakauppojen sijaintialueet.

Ruokkakauppiaiden valitus kohdistuu nimenomaan Ruokakauppaviraston päätökseen poistaa nykyiset ruokakauppojen sijaintialueet. Heidän mukaansa sijaintialueiden poisto on vastoin ruokakauppalakia ja tulisi todennäköisesti johtamaan ruokakauppapalvelujen heikkenemiseen ruokakauppojen keskittyessä vain suurimpiin aluekeskuksiin.

Ruokakauppiaiden edustajan mukaan ruokakauppiaat eivät vastusta Ruokakauppaviraston ehdotusta Jorvin ruokakaupasta tai muista uusista ruokakaupoista edellyttäen, että Ruokakauppavirasto osoittaa niille sijaintialueet.

Ruokakauppaviraston Oinonen kertoo, että nykyisen ruokakauppalain mukaan ruokakauppalupa voidaan antaa koko kunnan alueelle ellei ole vaarana, että joku suuri alue jää kunnassa ilman ruokakauppaa.

– Emme näe (Espoossa) suurta vaaraa, että mikään suurista alueista jäisi tämän päätöksen myötä ilman ruokakauppaa, Oinonen sanoo.

Ruokakauppavirasto on viime vuosina laventanut ruokakauppojen sijaintialueita monissa kaupungeissa, esimerkiksi Lahdessa.

Espoon tavoin monissa kaupungeissa muutoksista on tehty oikaisupyyntöjä ja valituksia. Niin myös vaikkapa Vantaalla, jossa on myös tehty päätös sijaintialueiden purkamisesta. Oinosen mukaan hallinto-oikeudet ovat kuitenkin pääsääntöisesti hylänneet valitukset.

Toive Jorviin sijoittuvasta, ympäri vuorokauden toimivasta ruokakaupasta on tullut Espoon kaupungilta ja se perustuu Marika Niemen (kok.), Leena Luhtasen (sd.) ja 49 muun valtuutetun toissa vuonna jättämään valtuustoaloitteeseen.

– Haluamme turvata uuden ruokakaupan saannin Jorviin. Toistaiseksi Suomen suurissa sairaaloiden lähellä ei ole ruokakauppoja. Sairaalan lähellä ruokakauppai tulee varmasti olemaan valikoimaltaan erilainen kuin vaikkapa kauppakeskuksessa toimiva ruokakauppa. Se on uudenlainen toimintaympäristö ja siihen liittyy erinäköisiä haasteita, Oinonen perustelee Jorvin ruokakaupalle kaavailtua omaa sijaintialuetta.

 

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

6 kommenttia artikkeliin Jorvi ja muut Espoon uudet ruokakaupat viivästyvät vuodella – kaksi ruokakauppiasta jatkaa taistelua hallinto-oikeudessa

 1. Mika sanoo:

  Niin no. Lääkkeet eivät ole ruokaa, vaan aineita joiden käytössä on oltava hyvin tarkkana

  1. Miten lääkkeiden käytöstä tarkkana oleminen liittyy mitenkään tähän?

   1. Mika sanoo:

    Monellakin tapaa.

 2. Ulf Fallenius sanoo:

  Kaikesta saa valittaa, varsinkin kaavoituksista jotka myöhästyy vuosia .Ei mitään erikoista sääntö Suomessa

 3. Jussi sanoo:

  Mika, taidat olla pikkuisen yksinkertainen. Eihän tuossa ole tarkoitus, että sinä pyörittäisit apteekkia. Vaan proviisorit, Farmaseutit. Niitä vain voisi perustaa niinkuin muitakin yrityksiä. Se tuo kilpailua, Mikä laskee hintoja ja nostaa palvelun laatua. Näyttöjä löytyy kaikilta esim. Ruokakaupat ym. Yritykset.

 4. Teemu sanoo:

  Hyvä vertaus muuten, mutta ruokakauppojen perustaminen ei Suomessa ole vapaata. Esimerkiksi Porvoon Kuninkaanporttiin ei saanut perustaa ruokakauppaa, minkä seurauksena keskisuuri kaupunki jäi osittain vaille riittäviä peruspalveluita. Olisikin mielenkiintoista kuulla mielipiteesi, pitäisikö ruokakauppojen perustaminen vapauttaa?

Tietoa kirjoittajasta

Kiesiläinen Mikko

Mikko Kiesiläinen

Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.

single.php