Blogit

Vihreät ehdottavat maataloustukien leikkaamista

Vihreät ehdottavat maataloustukien leikkaamista

Viikko sitten jukistettiin luonnos Vihreiden tulevasta poliittisesta tavoiteohjelmasta. Luonnoksessa todetaan, että maataloustukien määrää tulee vähentää hallitusti ja että “maatalouden tuet myönnettävä jatkossa vain eettiselle, kestävälle, kasvispainotteiselle ja vähäpäästöiselle ruoantuotannolle.”

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, Suomi maksaa aivan liikaa maataloustukia. Tämän 2,7 miljardin euron potin voisi käyttää monella muullakin tavalla. Sillä olisi mahdollista perustaa esimerkiksi 4 uutta Helsingin yliopistoa. Huomattavan suuri osa maataloustuista menee eläinperäisen tuotannon tukemiseen. Toteutuessaan tukien rajaaminen kasvispainoitteiselle tuotannolle, merkitsisi siis varsin suurta muutosta suomalaiseen tukipolitiikkaan.

Lihan ja maidon tuotannon ilmastovaikutukset ovat huomattavat ja hyvin tiedossa. Eläinperäinen maatalous tuottaa arviolta noin 18 % kaikista kasvihuonepäästöistä globaalisti. Tämän toiminnan tukeminen valtion rahoilla on täydessä ristiriidassa ilmastonmuutosta ehkäisevien toimien kanssa ja tekee ilmastonmuutoksen hillitsemisestä entistä kalliimpaa. Jokaisen ympäristöasioista välittävän puolueen pitäisi vaatia näiden tukien lopettamista. Oikeastaan on hämmästyttävää, ettei tämä asia ole ollut vahvemmin vihreiden agendalla.

Hyvä ja perusteltu linjasehdotus sai kuitenkin maataloustukien kannattajat takajaloilleen. Yhteistä maataloustukien puolustajien kirjoituksissa oli teesi, että luonnoksen laatijoilta puuttuu ymmärrys aiheesta. Vihreiden maataloustyöryhmän jäsen Maisa Juntunen linjasi että “Vihreissä on paljonkin ymmärrystä ja kiinnostusta aiheeseen, mutta nämä äänenpainot eivät tunnu pääsevän puolueessa esiin, eivätkä erityisesti päässeet poliittisen ohjelman teossa.”

Puolueen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää tykitti vielä kovempaa ”taustalla on valitettavaa tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä.” Halmeenpään mukaan tuista ei voi leikata ”etenkään kun EU:ssa ollaan parhaillaan valmistelemassa budjettileikkausta maataloustuista. 80 prosenttia Suomen maatalouden tuistahan tulee EU:sta.” Halmeenpää syyttää ohjelman laatijoita tietämättömyydestä ja siteeraa täysin virheellisiä lukuja.

Maaseutuviraston mukaan “EU-tukia maksettiin vuonna 2016 noin 890,2 miljoonaa ja kansallisia tukia 1 145 miljoonaa euroa.” Jo tämänkin virallisen lähteen mukaan on selvää, että EU-tukien osuus on alle 50 % maataloustuista. Mavin huomioimien maataloustukien lisäksi maksetaan yli 200 miljoonan euron edestä kansallisesti rahoitettua lomitus- ja eläketukea maataloustuottajille.

Lihan ja maidontuotannon negatiivisista ilmastovaikutuksista on aivan riittävästi tietoa ja tämän ilmastolle vahingollisen toiminnan valtion tukien vähentäminen ei ole seuraus tietämättömyydestä tai ymmärtämättömyydestä. Päin vastoin.

Kirjoittaja on vihreä mies

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

9 kommenttia artikkeliin Vihreät ehdottavat maataloustukien leikkaamista

 1. Ulf Fallenius sanoo:

  Kaikki tuet pois eikä 4 yliopistoakaan tarvita maassa joka on bulkkituotemaa ja aina lamassa.

 2. Alpo Värri sanoo:

  Suomalainen lihantuotanto korvautuisi tuonnilla ulkomailta… tekisi hallaa vaihtotaseelle ja huoltovarmuudelle, tekisi karjankasvattajista ja osasta tuotantoketjua työttömiä, mikä pienentäisi verokertymää jne…. Eivät ole minusta tavoiteltavia asioita. Taitaa aika moni muukin Europan maa mielellään pitää elintarviketuotantoa omassa maassaan, vaikka se tukia vaatisikin.

 3. Kard eval sanoo:

  Olisiko ekologisempaa lopettaa sitten kaikki maanviljelyn tukeminen Suomessa? Tuodaan maidot ja lihat sitten ulkomailta? Olisko se ekologisempaa kuin nykyinen käytäntö? Maanviljelelijän ammatti on haastava monesta näkökulmasta.MTK:n tilastoida v 1995 maatiloja 99 964 ja v 2012 59 042, eli merkittävä lasku. Tukien lakkauttamisella olisi kauskantoisia vaikutuksia. Mielestäni on järkevämpää tukea maataloutta ja yrittäjyyttä kuin maksaa työttymyyskorvauksia maatalouden kannattamattomuuden vuoksi kortistoon joutuneille. Ihan utopistisia näkemyksiä sinulla. Väitän että vakaa maatalous yrittäjyys vaikka olisi tukea mukana on yhteiskunnallisesti tuottavampaa ja arvomaailmallisesti todellisempaan ja oikeaan ohjaavampaa kuin ylimääräisten yliopistojen perustaminen ja ylikouluttaminen kortistoon. Nykypäivänä vihreimmät tai ainakin äänekkäimmät näyttävät löytyvän kehä III sisäpuolelta missä lehmiä mennään Korkeasaareen katsomaan ja AY-liike kukoistaa. Tällainen ei kyllä Suomea kehitä mihinkään suuntaan.
  T korkeasti koulutettu ei-maanviljelijä(ei myöskään suvussa viljelijöitä)

 4. Ulf Fallenius sanoo:

  Työvoima vapautettava markkinatalouden piiriin niin ei todellakaan tarvitse maksaa tukia kenellekään ja kaikille riittää työpaikkoja ja yrittämistä.Maanviljely on jätettävä heille jotka investoi ja suurentaa tilojaan siihen kokoon että kannattaa ilman tukia tehoviljelyksi kutsutaan.

 5. Lasse sanoo:

  Mitä noi viherhinttarit muka maanviljelystä ymmärtää. Kaupunkipellejä melkein kaikki

 6. Kard eval sanoo:

  Suomessa oli huhtikuun 2018 alussa tilastokeskuksen mukaan 233 000 työtöntä. Eiköhän sieltä löydy markkinatalouteen tekijöitä. Esim Helsingissä 32 000 työtöntä, eli varmasti markkinatalous sitten saa sieltä esim 15 000 työtöntä omiin tehtäviinsä? Ei tarvi sitten tukia taas maksaa, niin Suomi nousee!

 7. Tepi sanoo:

  ”Kuten olen aiemmin kirjoittanut, Suomi maksaa aivan liikaa maataloustukia. Tämän 2,7 miljardin euron potin voisi käyttää monella muullakin tavalla.”
  Kirjoittaja voittaa omaan aiempaan kirjoituksernsa jos se toteaa kansallisen maataloustuen suuruudeksi 1.4miljardia euroa, ilmeisesti luottaen, ettei kukaan lähteitä lue ja virhehän on vain hieman reilu 51%. Vielä mielenkiintoisemmaksi asia muuttuu kun katsoo Maa ja metsätalousministeriön sivuja jossa kansallisen maataloustuen kokonais summaksi vuonna 2018 on vahvistettu 325miljoonaa euroa.http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-vahvisti-vuoden-2018-keskeiset-kansalliset-maataloustuet Eihän se 1.075 MILJARDIN EURON VIRHE ekonomistille ole mitään kun politiikkaa tehdään. Tähän artikkeliin verrattuna virhe on siis 2.375 Miljardia euroa. Tahansa sentään kusettamisellakin. Kansallisista tuista 91% on pohjoisen aluen tukea josta niin puolet maksetaan karjataloudelle. Eteläiseen osaan maata tuosta tulee 7% eli 22.75 miljoonaa euroa. Loput 2%ovat pääasiassa sokerijuurikkaan viljelytukia joka maksetaan koko maassa saman suuruuden.

  Jos kirjoittaja omaa noinkin hyvän laskupään niin kannattaisiko harkita alan vaihtoa vai onko maamme ekonomistien taso todellakin näin huolestuttava?

  1. The Economist sanoo:

   Maamme ekonomistien taso on todellakin huolestuttava, näin voisi Aallon taloustieteen opiskelijana sanoa. Olen harkinnut alanvaihtoa useasti huonon laskupään takia, ja moni muukin opiskelutoverini samasta syystä.

   t. Eri

 8. Pal sanoo:

  Täysin vastuuton ja lyhytnäköinen kirjotus, joka taas todistaa vihreiden olevan kaukana todellisuudesta ja maalaisjärjestä. Jokaisen maan pitää pystyy tuottamaan vaikka perusruokatuotteet omaa värstöä varten sen takia, että maailmassa kaikki voi muttua…ja vuoden päästä saattaisi olla sellainen tilanne jolloin esim Suomella ei ole varaa ostaa ruokaa ulkomailta tai/ja mailla, jotka toimittavat nykyään ruokaa Suomeen, ei riitä paitsi omiin tarpeisiinsa ilmanmuutoksen tai muun syyn takia.

Tietoa kirjoittajasta

Kiesiläinen Mikko

Mikko Kiesiläinen

Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.

single.php