Blogit

Veikkausvoittovaroilla tuetaan puolueiden ja ay-liikkeen lomatoimintaa

Veikkausvoittovaroilla tuetaan puolueiden ja ay-liikkeen lomatoimintaa

Tuettua lomatoimintaa harjoittavat yhdistykset ovat suurimpien STM:n avustusten saajien joukossa. Ne ovat siis kansalaisjärjestöjä, joiden tehtävä on järjestää lomia esimerkiksi vähävaraisille perheille ja erityisryhmille. Lomajärjestöt saavat STM:ltä yhteensä lähes 13 miljoonaa euroa. Avustusten saajat ovat Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry, Hyvinvointilomat ry ja Solarislomat ry.

Maaseudun terveys- ja lomahuolto on perustettu aikanaan Maalaisliiton naiset ry:n aloitteesta. Sen jäseniä ovat mm. Suomen Keskusta ry, Suomen Keskustanaiset ry Suomen Keskustanuoret ry ja Vesaisten Keskusliitto. Hallituksen puheenjohtaja on keskustalainen. Kysymyksessä on siis käytännössä keskustan harjoittamaa lomatoimintaa. Järjestö järjestää lomia erityisryhmille, mutta myös sellaisille varsin erikoisille lomantarvitsijoille kuin journalisteille, yrittäjille, toimiupseerien perheille ja maataloustuottajille. On jokseenkin käsittämätöntä tukea tällaista lomatoimintaa julkisista varoista.

Hyvinvointilomat ry näyttää puolestaan olevan lähellä sosiaalidemokraatteja. Hallituksen puheenjohtaja on sosiaalidemokraattinen poliitikko, samoin osa jäsenistä. Yhdistyksen perustajista ensimmäisenä mainitaan Lomakotien liitto, joka on historiallisesti osa sosiaalidemokraattista naisliikettä. Hyvinvointilomat markkinoi lomiaan mm. Akavan jäsenille. Lomalle pääsyn kriteereitä ovat järjestön ilmoituksen mukaan mm. perheen tulotaso, lasten lukumäärä ja elämäntilanne. Yhteistyö Akavan kanssa on markkinointiyhteistyötä. Akavan jäsenyydestä ei ole hyötyä hakemuksessa. Järjestön mukaan alle puolet lomahakemuksista hyväksytään. On mahdotonta sanoa kuinka paljon tuetun loman saajissa on esimerkiksi Akavan jäseniä. Silti voi ihmetellä, onko korkeakoulutettujen lomien järjestäminen valtion tehtävä.

Kolmas lomatoimintaa harjoittava järjestö on ay-liikettä lähellä oleva Solaris-lomat. Sen jäseniä ovat esimerkiksi SAK ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry. Järjestö järjestää erityisryhmien lomien lisäksi työikäisille ja lapsiperheille tarkoitettuja lomia. Järjestön toiminnanjohtaja on vasemmistoliittolainen avustaja ja poliitikko.

Kuuluuko lomatoiminnan tukeminen ylipäänsä julkisen sektorin tehtäviin? Voi olla järkevämpää tukea vähävaraisia perheitä suoraan rahallisesti. He voivat sitten itse päättää onko lomailu heille sillä hetkellä tärkein rahojen käyttökohde. Ehkä kuitenkin ollaan sitä mieltä, että kaikki perheet eivät osaa tai voi päättää oikein raha-asioistaan ja lomailua halutaan tukea erikseen.

Tässäkin tapauksessa on varsin ilmeistä, että lomatoimintaa ei pidä tukea poliittisten tai ay-liikkeeseen kuuluvien lomajärjestöjen kautta. Jos lomatukea halutaan maksaa, se on maksettava suoraan niille perheille, joiden lomailua halutaan avustaa. Perheet voivat sitten itse päättää, mikä palvelujen tarjoaja tarjoaa heille parhaan loman. Jos tämäkin katsotaan perheille liian vaikeaksi, lomapalvelut voidaan hankkia tavanomaisena julkisena hankintana.

Tässä yhteydessä kannattaa huomata, että lomajärjestöt ostavat suuren osan palveluista kaupallisislta palveluntarjoajilta. Ne toimivat lähinnä välikätenä loman tarvitsijoiden ja palvelun tarjoajien välillä. Tällainen välikäsi on useimmiten tarpeeton.

Lomatoiminnan rahoituksen kanavoiminen poliittisten ja ay-liikkeeseen liittyvien lomajärjestöjen kautta on jo lomantarvitsijoiden yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallista. Osa lomatuesta on suunnattu ryhmille, joiden lomien tukeminen julkisilla varoilla on melko epäilyttävää. Puolueita lähellä olevien järjestöjen tukeminen herättää myös aina epäilyksiä piilotetusta puoluetuesta.

 

Kirjoitus on julkaistu alunperin 2017 osana Liberan Kultaiset kahleet-raporttia. Raportti löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

4 kommenttia artikkeliin Veikkausvoittovaroilla tuetaan puolueiden ja ay-liikkeen lomatoimintaa

 1. Ulf Fallenius sanoo:

  Puolueiden toiminta on aina arveluttavaa.

 2. Kuhnuri sanoo:

  Mielestäni lähes kaikki yhdistysten tukeminen Valtion ja kuntien toimesta pitää lopettaa. Jos noita tuettuja lomia halutaan järjestää, niin silloin voitaisiin kilpailuttaa tukien järjestämien, samoin voitaisiin tehdä ruokakassien jakamisen ja kaiken muunkin suhteen.
  Toiseksi pitäisi laatia laki, että yhditys joka on jakanut vaalitukea, ei ole oikeutettu minkäänlaiseen tukeen kyseessäolevan vaalikautena, lisäksi yhdistys joka on saanut tukea, ei ole oikeutte jakamaan vaalitukea kyseessä olevana vaalikautena.

 3. Pekka Partanen sanoo:

  Kyllähän nämä menee yleensä jollakin tapaa sisäpiirin kautta, en ole koskaan törmännyt mahdollisuuteenkaan hakea jotakin tälaista lomaa(en kyllä ole hakenutkaan, mutta kyllä minunkin rahani niitä ovat tukeneet jäsenmaksuina ja verovaroina)

 4. Heli Tynkynniemi sanoo:

  Hieman tarkennusta, käytännössä asiat toimii: Tuetun loman saamisen edellytykset: Taloudelliset syyt, pienituloinen (esim. työtön, osa-aikainen, pienipalkkainen, isot velat, ulosotot ym) terveydelliset syyt, (esim. sairaus, fyysinen tai psyykkinen, vammaisuus, yleensä lomat järjestetään saman sairausryhmän potilaille, vertaistuen merkitys on tärkeä. Sosiaaliset syyt: niitä voi olla, yksinäisyys, leskeys, muun läheisen kuolema, sairastuminen, avioero, insesti, muu hyväksikäyttö, onnettomuus, tulipalo, asia, joka järkyttää perinpohjin. Lomalle hyväksyttyjen keskimääräinen bruttotulo on kuukaudessa erittäin matala, Akavassa on paljon pienipalkkaisia, Akavalainenkin voi sairastua, jäädä työttömäksi, samaten toimittaja, yrittäjä voi tehdä konkurssin, ylivelkaantunut ym. Liberassa katsotaan asoita yllättävän yksinapaisesti, olen aika hämmästynyt. Tuettua lomatoimintaa on ollut n. 60 vuotta tässä maassa, lomien hakemisesta ilmoitetaan lehdissä, netissä, järjestöjen kotisivuilla, sosiaalitoimistoissa, perheneuvoloissa, seurakunnissa ja lukuisissa järjestöjen lehdissä, heidän nettisivuillaan ym. Olen itse ollut toiminnanjohtajana kyseistä lomatoimintaa järjestävässä järjestössä ja lomalle valittaessa ei ole merkitystä, oletko SDP:n, Keskustan, Vasemmistoliiton, ammattiliiton, potilasjärjestön ym ym jäsen. Lomat kilpailutetaan hankintalain mukaan ja ne myönnetään edellämainituin perustein. Suomessa on suunnaton määrä lapsiperheitä, joilla ei ole mitään mahdollisuutta päästä lomalle, ainoastaan STEAn tukemalle lomalle. Ehdotan, että Pursiainen vierailee ja tutustuu lomajärjestöjen arkiseen työhön paikan päällä ja lisäksi menee vaikkapa jollekin potilasryhmän lomalle tai yksinhuoltajien perhelomalle, kannattaa haastatella lomalla olevia ihmisiä ja kuulla heidän elämäntilanteestaan. Erinomainen keino laajentaa näkemystä tästä asiasta.

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php