Julkista sektoria paisutetaan holtittomasti – Ajetaanko Suomi-laiva tahallaan jäävuoreen?

Julkista sektoria paisutetaan holtittomasti – Ajetaanko Suomi-laiva tahallaan jäävuoreen?

Maailmantalouden positiivinen kehitys hiipuu, mutta Suomi-laivan komentosillalla ei vieläkään ole herätty todellisuuteen.

Vuodelle 2020 Suomen julkisen talouden nettomenojen kasvuvauhdiksi ennustetaan  3,1 %, kun EU:n kasvu- ja vakausmekanismin suosittelema maksimi on 1,9 %. Euroopan komissio pyysi valtiovarainministeriöltä asiasta selvityksen, joka käytettävissä olevien lukujen valossa vaikuttaa käsittämättömältä.

Bruttokansantuote hiipuu ja velkaantuminen jatkuu

Aluksikin, VM:n ennusteessa BKT:n kasvun ennustetaan laskevan hallituskauden loppua kohden, mikä johtaa kasvavien menojen myötä kiihtyvään velkaantumiseen. Komissiolle Suomen velan vakuutettiin olevan ”suhteellisen matalalla tasolla” vaikka VM ennustaa julkisyhteisöjen bruttovelan kasvavan 61.7 %:iin, eli yli EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen määrittelemän 60 %:n rajan. Näin ollen Suomi tulee menemään yli kahden vakaussopimuksessa määrittellyn rajan ja vieläpä tavalla, joka kroonistaa kansantaloutemme alijäämän.

VM ennustaa julkisyhteisöjen velkaantumisen jatkuvan. Mitä tapahtuu, kun hoitajamitoitus vuonna 2023 muuttuu sitovaksi?

Vertauskuvallisesti näyttää siltä, että Suomi-laivan komentosillalta ei haluta kertoa EU-luotsille, ettei kukaan enää pidä ruorista kiinni.

Työllisyystavoitetta ei saavuteta ja se tiedetään jo nyt

Euroopan komissiolle Suomen kansantalouden pelastavaksi strategiaksi kerrottiin työllisyysasteen nosto 75 %:iin. Tosin ensimmäistäkään uskottavaa suunnitelmaa tavoitteen saavuttamiseksi ei vielä ole annettu. Komissiolle kyllä kehutaan, kuinka työllisyysastetta muka parannetaan kiihdyttämällä julkisia menoja palkkatukea, valtionhallintoa ja palveluita paisuttamalla. Jos hallituksen työllisyystavoite on tarkoitus saavuttaa tulonsiirtoja ja velkaa lisäämällä, tehdään seuraavan hallituksen talouspoliittiset linjaukset Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n toimesta.

VM ennustaa julkisyhteisöjen velkaantumisen jatkuvan. Mitä tapahtuu, kun hoitajamitoitus vuonna 2023 muuttuu sitovaksi?

Suunnitelma ei vaikuta uskottavalta senkään takia, että VM:n ennusteessa vuoden 2023 työllisyysasteeksi ennustetaan vain 73,1 %. Toistan: Edes valtiovarainministeriön ennuste ei anna syytä olettaa, että hallitus saavuttaisi 75 %:n työllisyystavoitteensa.

Pysyviä menonlisäyksiä ei voi rahoittaa myymällä valtion omaisuutta

Ongelma on myös se, että hallitus rahoittaa pysyviä menonlisäyksiä myymällä valtion omaisuutta. Valtion ydintoimintoihin kuulumattomien omistusten vähentäminen ei itsessään ole huono asia, mutta omaisuutta ei voi myydä kuin yhdesti siinä, missä pysyvät kulut on maksettava joka vuosi. Näin etupainoinen menojen lisääminen epävakauttaa kansantalouttamme entistä pahemmin tulevina vuosina.

Kun laiva on vieläpä lastattu hoitajamitoituksella, joka astuu sitovasti voimaan vasta nykyisen hallituksen lähtiessä seuraaville vaalilomille, voidaan velkaantumiskehityksestä annettuja ennusteita pitää vähintäänkin yltiöoptimistisina.

Edessä on julkisen talouden sopeutus, hyvällä tai pahalla

Muutenkin kansantalouteen liittyvät ennusteet tuntuvat olleen säännönmukaisesti aivan liian valoisia. Esimerkiksi Tilastokeskuksen juuri julkaiseman tilaston mukaan vuoden 2018 julkisyhteisöjen alijäämä kasvoi 400 M€ enemmän kuin alkuvuonna arvioitiin. Kunnian tästä laskusta saa tietysti edellinen hallitus, jonka sopeutustoimet olivat kansantaloudellisesti tervetulleita, mutta parhaimmillaankin riittämättömiä. Nyt yritystä ei näytä olevan sitä vähääkään, vaikka Suomen kansantalouden kuin maailmantaloudenkin ennustetarkkuus muuttuu jatkuvasti epävarmemmaksi.

Jo ennen vaaleja käytössä olleiden lukujen ja tämän Euroopan komission nootin valossa on vaikeaa nähdä tilannetta positiivisesti. Suoraan sanottuna hallitus näyttää kääntäneen Suomi-laivan tietoisesti kohti jäävuorta ja odottavan nyt jännityksellä, että väistääkö jäävuori.

Onneksi ykkösluokassa samppanja on kylmää ja viulu soi.

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

9 kommenttia artikkeliin Julkista sektoria paisutetaan holtittomasti – Ajetaanko Suomi-laiva tahallaan jäävuoreen?

 1. Juha-kummi sanoo:

  Jos BKT:n kasvu hidastuu 3.1%:sta (2017) ennusteen 0.7%:iin (2023), huoleen on syytä.

  Kiivaampi kasvu pitäisi julkisyhteisöjen bruttovelkasuhteen helposti alle 60% rajan. Raja on joka tapauksessa pehmeä rajoite, joka tarvittaessa venyy ja paukkuu, kuten Kreikka ja Italia ovat osoittaneet. USA, Bhutan, Singapore, Libanon ja Japani näyttävät, ettei 100%:kaan ole ongelma.

  Työllisyysaste epäilemättä nousee, kun suomalaisia kuolee enemmän kuin syntyy. Mutta paranevatko pidot, kun väki vähenee? Epäilen.

  1. Paul sanoo:

   Joo, ihmeellistä. Monimutkaisia juttuja. Hyvä kirjoitus, kiitos!

   Onko selitys niin yksinkertainen, että muiden rahoja on niin helppo törsätä? Muiden asioita on kiva päättää ja säätää.

   Onko tuo se syy miksi julkinen sektori ja byrokratia kasvaa juuri niin suureksi kuin vain on varaa, ja sitten vielä vähän, ja vielä pikkasen.

   Verorahat otetaan väkisin, sellaisiin juttuihin, joita kukaan ei halua (ei ainakaan halua maksaa itse).

   Tulee mieleen meressä lilluva vene, jonka pohjaan kasvaa niin paljon levää ja oma ekosysteemi kunnes ruuhi vaikka uppoaa 🙂

 2. Julle sanoo:

  Vain Sveitsin malli voi Suomen pelastaa Orwellin kuvaamalta uussosialistiselta helvetiltä. Joskus se vielä myönnetään tahi itketään ja myönnetään.

 3. Ulf Fallenius sanoo:

  Taantuma ehkä jopa lama tulossa indikaattori on vahva siitä niin aika romahdus Suomen taloudelle on odotettavissa.

 4. Risukimppu sanoo:

  Julkista sektoria paisuttaa tämä valtiokapitalistinen hyvävelikartelli jossa julkissektorin pomoportaalle taataan ylisuuret palkat ja edut. Turhien tyhjäätoimittavien työryhmien ja virkojen kustannukset, sekä tappiolliset kuntahankkeet joista kukaan ei koskaan joudu vastuuseen.
  Länsimaisessa demokraattisessa sivistysvaltiossa pyritään turvaamaan infrastruktuurin toimivuus johon kuuluu tie-/rautatieverkosto, koulut, sairaalat, poliisi, terveydenhoito.
  Suomen pitäisi kyetä suoriutumaan noista perustarpeista ilman ongelmia.
  Nyt ollaan kuitenkin kaikessa järjettömässä kansallismielisyydessä hakemassa jotain edelläkävijyyttä ilmastonmuutoksen torjunnassa, ajatuksella että maailma pelastuu sillä kun suomalaiset verotetaan henkihieveriin. Se tosiasia ei kiinnosta ketään että mikään ei muutu vaikka suomalaisilta kiellettäisiin välittömästi autoilu, veneily, lentäminen ja kaikki teollinen toiminta, muun maailman syytäessä hiiltä taivaalle.
  Ilmastonmuutos etenee jokatapauksessa, sillä se on ajoittainen luonnollinen muutosprosessi joita on aina ollut, ja joita tulee olemaan. Ihminen taas pitkittää lämmintä ajanjaksoa omalla toiminnallaan mikä on se ongelma johon voidaan puuttua, jossain määrin.
  Vaihtoehtoista teknologiaa fossiilisille polttoaineille on jo tuotannossa ja liikenteessä on yhä enemmän sähköautoja, kaasu- ja vetyautoja. vanhoja diesel- ja bensakäyttöisiä autoja voidaan muuntaa käymään fossiilittomilla polttoaineilla mikä on kestävämpää kehitystä kuin uusien autojen valmistus, sillä Teslatkin valmistetaan yksinomaan fossiilisista raaka-aineista.
  Suomen ei pidä pyrkiä mihinkään tiennäyttäjän tai edelläkävijän rooliin, sillä olemme Euroopan perämetsää Venäjän rajapinnassa. Muutama miljoona ihmistä joista yhä useampi kiikuttelee hoivakodin keinutuolissa. Suomelle on ihan tarpeeksi siinä että täällä tullaan jotenkuten kunnialla toimeen.

 5. Ulf Fallenius sanoo:

  Ennustan ensi vuodelle jo nolla kasvua Suomen osalta ellei tilastonikkarit päädy toiseen ratkaisuun.

 6. Jaakko Kontinen sanoo:

  Kannattaa lukea Karl von Steinhauserin kirja: EU huomispäivän Super Neuvostoliitto

  1. Julle sanoo:

   Jos byrokraateille (esim. komissiolle) annetaan riittävän liikaa valtaa, ne väsäävät automaattisesti ja takuuvarmasti Neukkulan. EKP:n suorittama ”lotraus” on saanut temarisoituneet tolloporvaritkin fanittamaan uussosialismia.

  2. Juha-kummi sanoo:

   Kirja löytyy hyvin varustetuista antikvariaateista. https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=2173460

   Kirja on ainutlaatuinen siksi, että se paljastaa vapaamuurarien vallankäytön salaiset menetelmät.

Tietoa kirjoittajasta

Sammallahti Tere

Tere Sammallahti

Tere on vapautta rakastava kansalaisvaikuttaja, some-asiantuntija ja kokoomus-poliitikko. Hän toimi Liberan sisältöjohtajana vuosina 2019-2020.

single.php