Blogit / Äänitorvi

Koronavirus – Varaudu viisaasti

Koronavirus – Varaudu viisaasti

Koronavirus COVID-19 on nyt lyömässä maailmaa hetkeksi polvilleen, eikä Suomi tule olemaan poikkeus. Kriisin vaikutusten lieventämiseen vastaus on viisas varautuminen.

Paniikki tai lamaantuminen ovat inhimillisiä reaktioita, mutta niistä on kriisitilanteessa lähinnähaittaa. Näitä ei-toivottuja ilmiöitä voi lievittää varautumalla, eli ennakoimalla tulevaa ja minimoimalla tarpeettomien riskien toteutumista. Jaan nyt kanssanne ajatuksia varautumisen filosofiasta sekä muutaman keinon, joita itse käytän saavuttaakseni mielenrauhan.

Hamstraamista vai viisasta varautumista?

Toisinaan, kuten nyt koronavirus-pandemian alla, varautujaa saatetaan kutsua hamstraajaksi. Toki, jos reagoit kriisiin ostamalla pakettiautollisen vessapaperia tai täytät saunasi kymmenellä kuutiolla sokeria, niin olet todennäköisesti hamstraaja eli pakonomainen kerääjä.

Varautumisella taas tarkoitetaan johdonmukaiseen riskianalyysiin perustuvaa ennakointia, mikä ei periaatteeltaan eroa esimerkiksi laskettelukypärän tai turvavyön käytöstä. Kyse on itsellesi hyödyttömän riskin minimoimisesta.

“Turhaa hössötystä tuollainen. Parin viikon päästä kaikki on ennallaan”, sanoo korona-kriisiin skeptisesti suhtautuva. Toivotaan parasta, mutta silti varautuminen on viisasta. Käy mielessäsi läpi oheinen taulukko. Mitkä ovat mahdolliset varautumisen hyödyt ja haitat?

On helppoa huomata ainoan merkittävän riskin muodostuvan tilanteessa, jossa et varautunut mitenkään ja kriisi alkaa. Sama taulukko toimii pohdittaessa myös turvavyön, kypärän tai muiden yleisten varotoimien mielekkyyttä.

Mitä voi saavuttaa kävelemällä silmät kiinni suojatielle? Mitä etua saa uudenvuoden pommien räjäyttelystä ilman suojalaseja? Niinpä.

Etsi sisäinen stoalaisesi

On tärkeää oppia hyväksymään maailma sellaisena kuin se on. Koronavirus on nyt Suomessa ja iso osa suomalaisista tulee siihen sairastumaan. Suurin osa sairastuneista tulee selviämään lyhyellä sairastamisella ja hyvin pieni osa riskiryhmien edustajista tulee kuolemaan. Silti tämä virus on vain yksi niistä lukuisista traagisista tavoista, joilla ihmiselämä voi päättyä. Se ei ehkä ajatuksena ole lohduttava, mutta sen hyväksyminen tosiasiana on silti tärkeää.

Tällekään kriisille et voi tehdä määrääsi enempää. Siksi tarmo kannattaa keskittää varautumiseen, muiden auttamiseen ja elämästä nauttimiseen. Ikävien asioiden etukäteen stressaaminen tarkoittaa vain, että joudut stressaamaan kahdesti. Olennaista on pysyä rauhallisena ja tehdä tympeästä tilanteesta mahdollisimman siedettävä itselle sekä muille.

Tapahtui mitä tahansa, se on se todellisuus, jossa elämme. Tilanne ei muutu voivottelemalla, vaan toimimalla.

Ota vastuu itsestäsi

Suomalaiset opetetaan luottamaan siihen, että tuli millainen pipi tahansa, niin julkinen sektori tulee puhaltamaan. Hallitukselta ja viranomaisilta vaaditaan paljon, ja ihan syystäkin, mutta tosiasiassa me yksilöt, kuten sinä ja minä, ratkaisevat tämänkin kriisin kulun. Siksi on jokaisen suomalaisen vastuulla varmistaa, ettemme pahenna tilannetta entisestään.

Karanteenialueet laajenevat, kouluja laitetaan kiihtyvää tahtia kiinni Euroopassakin ja terveydenhuoltosektori ylikuormittuu epidemia-alueilla. Varman päälle pelaava lukee tilannetta niin, että Suomessakin kouluja suljetaan ja terveydenhuollon ammattilaisten kohdalla käsite “työaika” lakkaa vaikuttamasta useammaksi viikoksi.

Jos minun pitäisi ennustaa, niin Suomi ns. “menee kiinni” ensi viikolla. Hyvin varautuneelle ajankohdalla ei tietysti ole mitään väliä. Siksi on syytä varautua, niin mihin?

Varaudu viisaasti

Tavallisen aikuisen pitäisi pystyä ennakoimaan tulevaa nyt saatavilla olevien tietojen perusteella. Esimerkiksi Kiinan Wuhanissa kotikaranteenit jatkuivat lähes kaksi kuukautta. Italiassa karanteenia on kirjoitushetkellä kestänyt lähes viikon ja jatkuu varmasti vielä pitkään. Taudin saaneelle suositellaan 2-3 viikon eristäytymistä. Useamman hengen talouksissa taudin ketjutuksen takia perheen eristys voi kestää pidempään. Suomalaisen siis kannattaa varautua vähintään 4-8 viikkoa kestävään eristykseen.

Koska korona-kriisi ei ole tuhoamassa ruoantuotantoketjuja, ei varautumisen syy ole nälkäkuoleman välttäminen. Terve varautuja voi halutessaan madaltaa tautiriskiä eristäytymällä ja mahdollisesti sairastuttuasi sinun ei tarvitse lähteä kauppaan levittämään tautia. Riittävä varmuusvarasto antaa sinulle myös mahdollisuuden esimerkiksi siirtää karanteeni kesämökille, ystävien tai läheisten luokse. Tarvittaessa voit auttaa muita. Kaikki voittavat, paitsi virus.

Varautuminen siis ei ole pelkästään yksilön etu, vaan vahvasti yhteisöllinen asia. Oikein toimimalla suojelet perhettäsi, muita lähimmäisiäsi sekä myös itsellesi tuntemattomia kanssakansalaisia.

Tämän riskianalyysin perusteella talouteemme hankittiin tarvikkeet kuukauden karanteenia varten. Säännöstelyllä ja kroppaan säilötyllä vararavinnolla tarvikkeet riittävät tarvittaessa kahdeksi kuukaudeksi.

Mitä kaappiin on syytä hankkia?

Esimerkiksi Marttaliiton kotivara-opas on hyvä pohja, joskin siitä löytyy tarvikeet yleisesti suositeltua 72 tunnin varautumista varten. Vaikka viranomaisilta on kuultu syyllistävää viestiä yli 72 tunnin varautumisesta, on tosiasia se, että nyt varaudutaan pidempään poikkeustilaan. Niinpä myös varautumisen filosofiaa on hieman muokattava.

Aivan ensimmäiseksi sanottakoon, että vessapaperihylly on prioriteettilistan häntäpäässä. Koska vesihuolto tai paperiteollisuus ei ole pysähtymässä, on paperia kaupassa jatkossakin ja hanasta tulee vettä pöllönsilmän pesemistä varten. Ja jos korona-kriisi muuttuukin maailmanlopuksi, niin sitten on aikaa kantaa pyllynpesuvettä lähimmästä vesistöstä. Muista stoalainen rauhallisuus.

Ruoan puolesta valinnat ovat verrattain helppoja. Katso tuotteen päivämäärää ja osta pääasiassa tavaraa, joka kestää vähintään puoli vuotta. Pidempi aika antaa sinulle pelivaraa mahdollisen karanteenin suhteen ja ehdit syödä varmuusvarastosi pois tilanteen päätyttyä. Kriisi ei ole syy lisätä hävikkiä, vaan päin vastoin, pienentää sitä. Myös pakastaminen on korona-kriisiin varautuvalle mahdollisuus, koska energiantuotanto ei ole keskeytymässä ja kylmälaitteet pysyvät jatkossakin päällä.

Riisiä, pastaa, näkkileipää, lihasäilykkeitä, kuivatuotteita. Herkkusuu voi ostaa myös meetwurstia, juustoa ja voita. Huonosti säilyvät tai kalliit lihat voi korvata esimerkiksi pavuilla ja ruokia voi helposti tuunata mausteilla sekä säilykekastikkeilla. Muista kaupassa käydessäsi myös hammastahna, käsisaippua, pesuaineet, kuukautissiteet ja muut mahdolliset arjen päivittäistavarat.

Ja sitten tietysti ne ehkäisevät toimenpiteet. Tehokkain tapa suojella varsinkin riskiryhmiä on ajatella, että olet toistaiseksi sairas ja toimia sen mukaisesti. Tee etätöitä, jos mahdollista. Aivasta kyynärtaipeeseen tai kainaloon. Vältä fyysistä kontaktia, julkisia kulkuneuvoja ja massatapahtumia. Pese käsiä, älä kaiva nokkaa tai muitakaan ruumiinonkaloita. Ota lapset pois päiväkodista ja koulusta, jos mahdollista.

Entä, jos kaikesta huolimatta tauti yllättää taloudessanne? Onko kotonasi ylimääräinen huone? Jos on, tee siitä karanteenitila. Jos ei ole, laita vaikka olohuoneen nurkkaan peti ja karanteenivarustus valmiiksi. Tärkeintä on, että sairastunut voi potea rauhassa joutumatta jatkuvasti hiplaamaan ovenkahvoja, kaukosäätimiä, hanoja ja jääkaapin ovea. Mieti, mitä viikon sängyssä makaaminen vaatii ja varaudu asiaan kuuluvalla tavalla.

Näinkö helppoa on varautuminen?

No ei tässä vielä kaikki, mutta näillä pääsee alkuun. Jos ja kun korona-epidemia pysäyttää oppi- ja hoitolaitoksia, hidastaa virastojen toimintaa ja kenties pakottaa osan yhteiskunnastamme eristyksiin, on edessä vielä paljon arjen haasteita. Kuinka esimerkiksi järjestetään lastenhoito, miten yritysten toimintakyvystä pidetään huolta ja miten poikkeustilan käyntiin polkaiseman taantuman negatiiviset vaikutukset selätetään? Nämä ovat kysymyksiä, joita jokainen pohtii omalta kohdaltaan ja toivottavasti varautuu parhaaksi katsomallaan tavalla.

Kannattaa myös muistaa, että elämme yhdessä maailman turvallisimmista maista, jossa vahvat instituutiot toimivat hyvin. Isoimmat yhteiskuntamme haasteet liittyvät edelleen vallitsevaan lainsäädäntöön ja tekemättömiin rakenneuudistuksiin, mutta jätän poliittiset puheet nyt sikseen. Se mitä yritän alleviivata on se, ettei hätääntymiseen ole syytä.

Ei varsinkaan viisaasti varautuneella.

Äänitorvi

Äänitorvi-näkökulmakirjoituksissa julkaisemme yksityishenkilöiden ajatuksia ajankohtaisista aiheista sekä ideoita suomalaisen yhteiskunnan kehittämisestä.

Kommentoi

2 kommenttia artikkeliin Koronavirus – Varaudu viisaasti

  1. Ulf Fallenius sanoo:

    Se on selvä että jos rajat ei aukea ja ei lenettä kolmeen kuukauteen niin kaikki on loppu talous ei lähde enää koskaan pyörimään . Siinä yron työpaikkat yritykset ja rahat menetetty ikuisiksi ajoiksi .Sellaisesta pääsee nousuun niin erikoisilla keinoilla että sellaista ei ole vielä nähty ja onko rahkeita sellaiseen.

  2. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://accounts.binance.com/sk/register-person?ref=W0BCQMF1

Tietoa kirjoittajasta

Sammallahti Tere

Tere Sammallahti

Tere on vapautta rakastava kansalaisvaikuttaja, some-asiantuntija ja kokoomus-poliitikko. Hän toimi Liberan sisältöjohtajana vuosina 2019-2020.

single.php