Blogit

Maan tapa on laillistettua korruptiota

Maan tapa on laillistettua korruptiota

Kuka valvoo vallanpitäjää ja viranomaisia? Suomessa ei oikein kukaan ja siksi meillä on niin paljon korruptiota, jota kutsutaan leikillisesti maan tavaksi.

Yhdysvaltain Postilaitoksen USPS:n pääjohtaja (eng. Postmaster General) tienaa noin 250,000 euroa vuodessa. Suomen Posti Groupin, joka on valtion eli kansalaisten omistama enemmistöltään, maksoi johtajalleen lähes miljoona euroa. Ja yhden Golf-osakkeen. Suomen Postilla on töissä 20 500 työntekijää. USPS työllistää 634 tuhatta ihmistä. Se on 11% koko Suomen väkiluvusta.

Huumepoliisin päällikkö, Jari Aarnio nautti aikanaan poliisin täydellistä luottamusta. Mutta mitkä ovat hänen salakuljetustoimintansa kerrannaisvaikutukset? Useita poliiseja on epäiltynä virkarikoksesta suojeltuaan muita Aarnio-vyyhteen sotkeutuneita viranomaisia. Samalla julkkisten tai naapureidensa tietoja viranomaistietokannoista urkkivat viranomaiset pääsevät pälkähästä pienellä läpsyllä ranteelle.

Viranomaisten valvonta ja vastuu on olematonta

On täysin absurdia, että Suomessa virkamiehiä ei valvota kunnolla. Tarkastuslautakunnat tai sisäministeriö tuskin kykenevät, tai ymmärtävät, kontrolloida näitä asioita. Korruptiontorjunta.fi-sivusto tuntuu olevan juuri niiden tahojen pyörittämä, jotka näihin vääryyksiin saattavat syyllistyäkin.

Kun taas tutkitaan yritysten rahankäyttöä, on täysin yleistä, että valtavan työn vaativia verotarkastuksia käynnistetään parinsadan euron lisäveron löytämiseksi. Kymmeniä tuhansia euroja tuhlattiin ja virkamiehet kohauttavat olkapäitään. Kaiken tämän maksat sinä.

Virkamiehet voivat siis heittää hukkaan yhteiskunnan rahaa vain tehdäkseen kiusaa, vailla mitään vastuuta. Mikäli paljastuisi, että jotkin yhdistykset olisivat jatkuvassa epävirallisessa yhteistyössä näiden viranomaisten kanssa, saatettaisiin nähdä Euroopan isoin oikeudenkäynti sitten Nürnbergin. Elämä on usein tarua ihmeellisempää, tässä tapauksessa toivon, ettei näin olisi.

Haluammeko lisää korruptiota?

Pörssiin listautui 2018 yhtiö nimeltään Kojamo, jonka osakkeista ammattiyhdistysliike omistaa puolet. Kojamo teki viime vuonne 200 miljoonaa euroa voittoa. Puolet summasta maksetaan omistajayhdistyksille ilman veroa. Tällä rahalla ajellaan takseilla pitkin Helsinkiä, juhlitaan Lapissa huviloissa, maksetaan vaalikampanjoita, uhkaillaan työssä käyviä ”rikkureita” ja suolletaan ulos propagandaa. Ja kuka tietää, mitä muuta?

Mainittakoon lisäksi, että Kojamo palkkasi amerikkalaisen investointipankin Goldman Sachsin myymään itseään kansainvälisille sijoittajille. Kyseinen pankki on tunnettu siitä, miten se tuhosi Subprime-lainakriisin aikana tuhansien amerikkalaisperheiden elämän ja pelasti johtajansa tuomioilta marssittaen samalla satoja työntekijöitään kadulle.

Valta turmelee ja absoluuttinen valta turmelee absoluuttisesti, vieläpä ilman verokillinkiäkään. Tähän kun yhdistetään presidentti Niinistönkin mainitsema tilastofakta, päästään seuraavaan kauhuskenaarioon: Jos joka neljäs suomalainen on valmis lahjomaan virkamiehen saadessaan siitä etua, voidaan vain todeta, että meillä on käsissämme tikittävä korruptiopommi.

Media ja kansalaisyhteiskunta, paljastakaa vääryydet!

Kuka maksaa kotimaisen viranomaisjärjestelmän sotkujen selvittämisen? Jokainen meistä.

Mediaa kutsutaan vallan vahtikoiraksi ja kansalaisyhteiskunnalla on velvollisuus valvoa viranomaistoimintaa. Korruption paljastaminen jää näiden tahojen harteille. Järjestelmäämme pesiytynyt korruptio tulisi paljastaa määrätietoisesti ja järjestelmä tulisi rakentaa uudelleen. Siitä hyötyy tällä hetkellä liian moni, joten poliitikot eivät halua puuttua asiaan.

Vaikka näiden epäterveiden rakenteiden parantaminen aiheuttaa monimutkaisen korruptiojärjestelmämme edunsaajissa irvistyksiä, on parempi ottaa lääke heti kuin odottaa, että tauti vielä pahenee.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

4 kommenttia artikkeliin Maan tapa on laillistettua korruptiota

 1. Ulf Fallenius sanoo:

  Suomi aina ollut hyvä veli seurojen luvattu maa.

 2. Julle sanoo:

  Kansa tarvitsee tsemppiä punavihersosiaasi”demokraattisen” rappion suossa.

  https://www.youtube.com/watch?v=_g6zQbjOopE

 3. mietintää sanoo:

  ”Pörssiin listautui 2018 yhtiö nimeltään Kojamo, jonka osakkeista ammattiyhdistysliike omistaa puolet. Kojamo teki viime vuonne 200 miljoonaa euroa voittoa. Puolet summasta maksetaan omistajayhdistyksille ilman veroa. ”

  Kyllä tuloksesta 20 %:n yhteisövero peritään ammattiyhdistyksen ollessa omistajanakin, eli täysin ilman veroa maksetusta tulosta ei voi olla kyse. Verotus tapahtuu samoin kuin mm. eläkeyhtiöiden, sijoitusrahastojen tai säätiöiden ollessa osingon vastaanottajana, eli 20 %:n yhteisövero peritään, mutta osingon vastaanottajalta ei peritä sen lisäksi erillistä pääomatuloveroa. Näin olisi ilmeisesti myös silloin, jos osingot nostaisi sellaiseen yritykseen, joka on rekisteröity ulkomaille ja jolla ei ole kiinteää toimipaikkaa Suomessa. Suomessa kirjoilla olevilta yksityishenkilöiltä peritään listaamattomien yhtiöiden osingoista 7,5 %:n vero.

  Yhdysvaltain Postilaitosta ei ole tosiaan toistaiseksi ainakaan vielä yhtiöitetty. Kyseisen valtion laitoksen johdossa toimii siksi virkamies virkamiespalkalla eikä toimitusjohtaja toimitusjohtajan palkkiolla. Virkamiesten palkat tapaavat isojen organisaatioiden tapauksessa (kuten yli 600 000 työntekijän postilaitos) olla alempia kuin yhtiöitettyjen yritysten ylimmän johdon palkkiot olisivat vastaavan kokoisessa yrityksessä. Myös esimerkiksi tasavallan presidenttien ja pääministerien palkat alittavat reilusti yksityisissä yrityksissä maksettavan palkkatason vastaavan suuruusluokan päätösvallan tehtävissä.

  Siihen väitteeseen suhtaudun varsin epäilevästi, että ainakaan Suomessa verotarkastusten määrääminen ”parinsadan euron lisäveron löytämiseksi” olisi ”täysin yleistä”. Verotarkastuksia käynnistetään Suomessa vuosittain yhteensä joitain tuhansia, mikä ei ole kovin paljoa huomioiden sen, että Suomessa on noin 290 000 yritystä. Voi olla, että sekaan mahtuu silloin tällöin jokunen sellainenkin tapaus, jossa on kyse vain parinsadan euron suuruusluokan epäselvyyksistä, mutta pääasiassa verotarkastukset taitavat kuitenkin kohdentua isomman suuruusluokan kohteisiin ja asioihin. Huomattava osa pienyrittäjistä ei Suomessa törmää verotarkastuksiin koko työurallaan yhtään kertaa. Jossain toisessa maassa voi verotarkastuksia tapahtua enemmän.

 4. Risukimppu sanoo:

  Länsimainen ihminen hylkäsi jumalan ja nosti tilalle rahan. Kaikki mitataan nyt rahassa, ihan kaikki. Sen sijaan että tyytyisimme kohtuuteen ja asettaisimme moraalin ja etiikan etusijalle, haluamme pakonomaisesti kiihdyttää kasvua ja moninkertaistaa tuottoja. Ahneudella ei ole mitään rajaa. Koko länsimainen ylipöhöttynyt ja hallitsematon elämänmuotomme on ajamassa meitä tuhoon. Kahmimme kokoajan lisää nopeammin ja enemmin, tallomme muita jalkoihin ja kiilaamme jonon ohi ensimmäisiksi. Psykopaattinen ylimielisyys, itsekkyys ja röyhkeys ovat uusi hyveitämme.
  Paljonko meillä on aikaa jäljellä tällä kyydillä? Luonnonvarat on kohta kulutettu loppuun, ilma, meret ja maaperä myrkytetty tuhansiksi vuosiksi. Nyt sitten petämme itseämme kierrätyksellä ja sähköautoilla ja valheellisella illuusiolla puhtaasta vihreästä utopiasta sekä lapsuuden talvien ja kesien paluusta.
  Tässä luontoon kuulumattomassa lajissamme yhdistyy ainutlaatuinen älykkyys ja typeryys. Olemme luoneet uskomattomia tieteellisisä ja teknologisia saavutuksia mutta samalla tuhonneet lukemattomia lajeja ja pian omatkin elinmahdollisuutemme. Mutta mitä suurimmassa määrin se oli tarkoituskin tällä epäonnistuneella kokeilulla nimeltään Homo Sapiens.

Tietoa kirjoittajasta

Heijari Eerik

Eerik Heijari

Ex-poliitikko, EMBA, maailmankansalainen

single.php