Poikkeustilasta ei saa tulla uutta normaalia

Poikkeustilasta ei saa tulla uutta normaalia

Koronavirus-kriisi on pakottanut yhteiskuntamme poikkeustilaan ja hallituksen turvautumaan valmiuslakiin. Vapaan median ja kansalaisyhteiskunnan tehtävä on varmistaa, ettei poikkeustilasta tule uutta normaalia.

Koronavirus-epidemia on hyvinvointiyhteiskunnan uusi tulikoe, jossa eduskunta, viranomaiset, sairaanhoitohenkilökunta, ja muut kriisin polttopisteessä toimivat tahot joutuvat kantamaan suurimman työtaakan. Samalla meidän muiden velvollisuus on tarjota tukeamme niin julkishallinnolle kuin toisillemmekin epidemian selättämiseksi. Kaikilta meistä, koko suomalaiselta yhteiskunnalta, odotetaan nyt vertaansa vailla olevaa ponnistusta, jonka pituutta voi vain arvailla.

Kansalaisyhteiskunta valvoo vallanpitäjää

Suomalaiset odottavat julkiselta sektorilta tehokasta ja nopeaa toimintaa kriisin ratkaisemiseksi, siksi hallitus turvautuu valmiuslakiin. Valmiuslain 3 §:n mukaan ”väestön toimeentuloon tai maan talouselämän perusteisiin kohdistuva erityisen vakava tapahtuma tai uhka” antaa valtioneuvostolle yhdessä presidentin kanssa mahdollisuuden normaalia laajempien toimivaltuuksien käyttöönottamiseen.

Menettely mahdollistaa kansalaisoikeuksien rajoittamisen, mikä velvoittaa hallintokoneistomme erityiseen vastuullisuuteen. Koska vallanpitäjä ei tyypillisesti ole hyvä valvomaan omaa toimintaansa, on kansalaisyhteiskunnan oltava erityisen valppaana. Sen on toiminnallaan varmistettava, ettei hallintokoneistomme käytä poikkeuksellista valtaansa muuhun kuin täysin välttämättömään ja, että kriisin ratkettua kansalaisoikeutemme palautetaan täysimääräisinä.

Poikkeustilanteen vaatimista poikkeuksellisista keinoista ei saa tulla uutta normaalia.

Poikkeustila on uhka demokratialle

Maailmanhistoria todistaa, että yhteiskunnalliset kriisit johtavat monesti viranomaisten toimivaltuuksien laajentamiseen ja yksilönvapauksien kaventumiseen. Kriisiajat ja niiden mahdollistamat poikkeuslait ovat historiallisesti tarjonneet vallanpitäjille keinoja keskittää valtaa itselleen.

Yksi näistä esimerkeistä on WTC:n terrori-iskujen jälkeen pikavauhtia läpi runnottu Patriot Act. Nimestään huolimatta sillä ei ollut juurikaan tekemistä patriotismin kanssa, vaan sillä laajennettiin viranomaisten valtaoikeuksia tavalla, jota yksilönvapautta kunnioittavassa demokratiassa kaikkien tulisi kavahtaa.

Toinen historiankirjoihin jäävä esimerkki tulee olemaan Unkarin pääministeri Viktor Orbánin puolueineen rakentama harvainvalta, joka nyt koronavirus-kriisin myötä on kääntymässä diktatuuriksi. Unkarin parlamentti hyväksyi juuri pääministerille yksinvaltiuden ennalta määrämättömäksi ajaksi. Orbánin tavoitteekseen ilmoittama kansallismielinen ja autoritaarinen hallinto tullee käyttämään valtaoikeuksiaan, kuten diktatuureille on luonteenomaista: Kansalaisten sortamiseen vallanpitäjän eduksi.

Kuulostaako Unkarin tai USA:n vertaaminen Suomeen rajulta? Tietysti, ja sitä se onkin. Ei vaikuta alkuunkaan todennäköiseltä, että Suomessa valmiuslakia lähtökohtaisesti käytettäisiin väärin. Silti kansalaisoikeuksien ja yksilönvapauksien varjelemisen suhteen ei koskaan voi olla liian varovainen.

Yksilöt yhdessä kohti parempia aikoja

Koronavirus-kriisi tulee koettelemaan yhteiskuntaamme tavalla, jota harva meistä vielä edes ymmärtää. Tämän ei-toivottu muutos ei kuitenkaan saa olla tekosyy ytheiskuntamme sulkeutumiselle tai kansalaisoikeuksien rajoittamiselle. Päinvastoin.

Nyt on aika korostaa yksilönvapautta ja erityisesti kansalaisten vastuuta omasta hyvinvoinnistaan. Suomalaisten omatoimisuus, vapaudesta versova luovuus ja toistemme auttaminen antaa julkiselle vallalle paremmat mahdollisuudet toteuttaa tärkeintä ydintehtäväänsä suomalaisten turvallisuuden takaajana.

Ajatuspaja Libera tukee Suomea ja suomalaisia niin kriisien kuin jälleenrakennuksenkin aikana. Toimikaa turvallisesti ja muistakaa pyytää tarvittaessa apua niin toisiltanne kuin Liberaltakin. Yhteystietomme löytyvät täältä.

P.S. Tämä teksti on alunperin julkaistu Liberan uutiskirjeessä. Julkaisemme sen viimeaikaisten tapahtumien johdosta poikkeuksellisesti myös blogissa pienten muutosten saattelemana. Jos haluat korkeintaan kerran kuussa koonnin Liberan tärkeimmistä sisällöistä ja tapahtumista sähköpostiisi, suosittelemme tilaamaan uutiskirjeemme etusivun alaosasta.

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

6 kommenttia artikkeliin Poikkeustilasta ei saa tulla uutta normaalia

 1. Risukimppu sanoo:

  Tuskin Suomi Unkarin tiellä lähtee vaikka maamme populistiset ainekset Orbanin puuhaamaa totalitaristista fasismiohjelmaa kovasti ihannoivatkin.
  Uskon suurimman ja konkreettisimman pelon aiheen liittyvän siihen kuinka pirstaleina Suomen talous pian on ja miten siitä kyhätään edes jonkunlainen hyvinvointivaltio uudestaan. Yksi selkeä ero 1990-luvun kurimukseen on siinä, että silloin suomalaiset itse kusivat asiansa ja pelastusrengas löytyi pitkälti ulkomaisilta rahoittajilta. Nyt Suomi tempautuu mukaan globaaliin syöksyyn jonka Koronapandemia aiheuttaa.
  Jo ilman Koronaakin Suomen tulevaisuuden suhdanteet vaikuttavat heikonlaisilta. Suurin osa kansalaisista alkaa olla eläkeiässä, kotitalouksien velkaantuminen ja nuorten holtiton taloudenpito ovat tarpeeksi paha juttu. Päihde- ja mielenterveysongelmien hoitokulut ovat Suomessa vaikuttava lovi julkisissa menoissa. Miten helvetissä suomalaiset kuvittelevat selviytyvänsä tulevasta romahduksesta johon ei voi apua muilta pyytää.

 2. Julle sanoo:

  Suomi on ollut eräänlaisessa poikkeustilassa siitä lähtien, kun Mulkero-Manu pääsi jossain Työväenhuijarientalolla toteamaan ”Mut on nyt päästetty irti”.

 3. Ulf Fallenius sanoo:

  Sen jälkeen kuin GPS keksittiin niin mitään yksilö vapautta ei Suomessa ole ollut.

 4. Risukimppu sanoo:

  En nyt oikein ymmärrä miten GPS tähän kysymykseen liittyy. Sitä voi hädin tuskin edes kutsua huipputenkologiaksi.
  Enemmän kannattaisi huolestua siitä että maailman suurimmat teknofirmat USA.ssa ja Kiinassa toteuttavat Aldouys Huxleyn jo 1930-luvulla ennustaman ”Uuden uljaan maailman” jossa ihmiset alistetaan teknologialle ilman että heillä on sille vaihtoehtoa tai ulospääsyä.
  Valtaosa ihmisistä on älyltään korkeintaan keskitasoa. Heidän lyhytnäköinen toimintansa menee aiheellisen kriittisyyden ja kyseenalaistamisen ohi. Halpa ahneus ja hedonismi ovat luoneet markkinat suuryrityksille ja pankeille jotka hyötyvät ihmisten heikkouksista.
  Ihmisten yksityisyydestä ja arkaluontoisista luottamuksellisista tiedoista on tullut kauppatavaraa. Kotitaloudet on ladattu täyteen teknologiaa joka kerää tietoa jokaisesta asukkaasta ja perheenjäsenestä aina heidän suolentoimintojaan myöten. Moni halajaa älykotia itselleen loputtomine mahdollisuuksineen ja vähätellen toteaa ettei ”minulla ainakaan ole mitään salattavaa” Niinpä niin, mutta kun tavalliset taulapäät eivät pysty kuvittelemaankaan miten eri tavoin heistä kerättyä dataa voidaan hyödyntää, eikä välttämättä myönteisiin tarkoituksiin.
  Yritysmonsterit kasvattavat ruokahaluaan ja vaikutusvaltaansa. He ostavat hallintaansa valtiot ja niiden instituutiot. Poliisivoimat ja armeijat ovat ennenpitkään Googlen ja muiden teknojättien omaisuutta. Laki on tulevaisuudessa yhä vähemmän kaikille sama ja kansalaisia voidaan ohjailla helposti ja mielivaltaisesti.

 5. Palle sanoo:

  Kyllä tästä on tullut uusi normaali. »ratchet effect» kuulemma.
  Eniten hirvittää se, että niin monen taviksen mielestä tämä on ihan ookoo.
  Olen niin PETTYNYT mediaan ja oppositioon, ei mitään kritiikkiä – ei missään! Globaali hölmölä?

Tietoa kirjoittajista

Sammallahti Tere

Tere Sammallahti

Tere on vapautta rakastava kansalaisvaikuttaja, some-asiantuntija ja kokoomus-poliitikko. Hän toimi Liberan sisältöjohtajana vuosina 2019-2020.

Pipinen Lasse

Lasse Pipinen

Toiminnanjohtaja

+358 50 341 1611

Lasse Pipinen johtaa Libera-säätiötä ja sen ajatuspajatoimintaa. Kansainvälisen yhteisöviestinnän ja suomalaisen politiikan kentän tuntemuksen lisäksi Lasse on konsultoinut liiketoiminnan ja säätiöiden kehitysprojekteja.

single.php