Julkaisut

Markkinatalouden aapinen

Markkinatalouden aapinen

Markkinatalouden aapinen pyrkii selittämään miksi ja miten vapaat markkinat toimivat. Markkinatalouden syntyä ja kehittymistä tarkastellaan aina kivikaudelta saakka. Kirjanen on suunnattu kaikille, jotka haluavat asiantuntevan ja samalla kansantajuisen perehdytyksen talouteen. Sen on tarkoitus tavoittaa eritoten nuoret.

Kirjanen selittää 63 sivulla talouden olennaisia, usein haastaviakin käsitteitä, kuten riskiä ja markkinatasapainoa mielenkiintoisten esimerkkien ja anekdoottien kautta. Markkinoita ohjaavaa ”näkymätöntä kättä”, eli tuoton, riskin ja informaation vuorovaikutusta, selitetään muun muassa kahvilassa esillä olevien kahvipannujen sisältämän kahvin määrällä.

Näin linjaa teoksen kirjoittaja, Liberan tutkimusjohtaja ja rahoituksen dosentti Anders Ekholm, joka on myös toiminut yrittäjänä rahoitusalalla:

”Lähes jokainen sukupolvi voi taloudellisesti paremmin kuin edellinen. Keskiajalla elänyt ei olisi osannut edes uneksia nykypäivän keskivertokansalaisen elintasosta. Kuinka tämä on mahdollista? Mistä tämä uusi hyvinvointi tulee?

Kasvaneen hyvinvoinnin ansiosta rahoitusmarkkinat eivät ole enää vain eliitin etuoikeus ja murhe. Yhä useammilla on mahdollisuus sijoittaa taloudellinen ylijäämä nyt voidakseen kuluttaa sen tulevaisuudessa. Monet myös lainaavat tulevasta taloudellisesta ylijäämästä sijoittaakseen nyt – vaikka emme useinkaan ehkä ajattele pankkilainaa ja asuntoa tästä näkökulmasta. Kuinka rahoitusmarkkinat toimivat? Mihin niitä tarvitaan?

Elämme yhteiskunnassa, joka noudattaa yhä enemmän taloudellisen vapauden ihannetta, jonka muun muassa Anders Chydenius linjasi lähes neljännesvuosituhat sitten. Taloudesta on tullut aina vain aiempaa tehokkaampi, mutta myös monimutkainen. Onko se pelkkää kaaosta – vai voiko sitä ymmärtää?

Anna minun yrittää vastata näihin perustavan laatuisiin kysymyksiin ja tarjota sinulle käsitys siitä, miten markkinatalous toimii – mutkistamatta asioita liikaa.”

Lataa markkinatalouden aapinen suomeksi

Lataa markkinatalouden aapinen ruotsiksi

single-julkaisu.php