Blogit

Yhteisövero lopetettava

Suomessa on käytössä vanha ja tehoton tapa kerätä yhteisöiltä veroja. Yhteisövero on tulonsiirtoja yrityksiltä tai yhteisöiltä valtiolle, kunnille ja seurakunnille. Veron tarkoitus on varmasti aikanaan ollut hyvä, mutta koska maailma ja Suomi ovat muuttuneet, tulee myös yhteisöverotusta miettiä uudestaan.  Tähän uudistukseen paras ratkaisua on siirtyminen yritysverotuksessa Viron malliin.

Viron mallissa yritykset maksavat veroja osingoista, mutta eivät yritykseen jätetyistä voitoista. Malli tukee erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuutta sijoittaa voitot lyhentämättöminä yrityksen toiminnan laajentamiseen ja kehittämiseen, ja sitä kautta luoda lisää työpaikkoja ja verotuloja valtion kassaan. Varsinkin näin taloudellisesti vaikeana aikana valtiovallan tulee tukea työllisyyttä myös muuten kuin vain korjauttamalla homekouluja.

Suomessa on syntynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana toistasataatuhatta uutta työpaikkaa
erityisesti pk-sektorille. Siksi pitää tehdä toimia, jotka edesauttavat työllistävien yritysten mahdollisuuksia toimia menestyksellisesti Suomessa. Hallitus päätti viime keväänä laskea yhteisöveroa, mutta yhteisöveronprosenttien siirrot suuntaan tai toiseen eivät auta pitkällä aikavälillä, minkä vuoksi suomalainen yrityselämä tarvitsee Viron mallin kaltaisen rakenteellisen
uudistuksen.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Yhteisövero lopetettava

  1. Mikko sanoo:

    >”Hallitus päätti viime keväänä laskea yhteisöveroa, mutta yhteisöveronprosenttien siirrot suuntaan tai toiseen eivät auta pitkällä aikavälillä, minkä vuoksi suomalainen yrityselämä tarvitsee Viron mallin kaltaisen rakenteellisen uudistuksen.”

    Tämähän on sama-asia, eikös? Jos yhteisöveroprosenttia ”siirretään” lisää alaspäin niin lopulta tuloksena on juuri Viron malli, eli se, että vero lähtee vain osingosta. Keväällä rykäistiin juuri tähän oikeaan suuntaan. Siitä voi sitten keskustella, että oliko tuo valtavan hulabaloon vaatinut n.4%-yksikön (?) yhteisöveron pudotus riittävän suuri vai olisiko pitänyt pudottaa samantien nollaan (kuten ehdotat, mikäli tulkitsen sinua oikein).

Tietoa kirjoittajasta

Samuli Voutila

Samuli Voutila on yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisesta kiinnostunut helsinkiläinen.

single.php