Blogit

Liberaali maahanmuuttopolitiikka

Liberaali maahanmuuttopolitiikka

Suomessa tulevassa hallituksessa ovat todennäköisesti mukana ”maahanmuuttokriittiset” Perussuomalaiset. Samaan aikaan koko Eurooppaa on kauhistuttanut Välimerellä hukkuneiden satojen siirtolaisten kohtalo. Maahanmuutosta onkin keskusteltu paljon, mutta keskustelu on ollut yksipuolista.

EU:n vastaus Välimeren siirtolaisten kohtaloon näyttää koostuvan sotalaivojen lähettämisestä ja viranomaisresurssien lisäämisestä. Asenteet ovat monesti kovia Suomessakin. Kun paperittomien terveydenhuoltoa käsiteltiin eduskunnassa, kansanedustajat yli puoluerajojen kunnostautuivat aika karmeilla paperittomien oikeuksia vastústavilla puheilla. Lopulta demarikansanedustaja kikkaili esityksen seuraavalle vaalikaudelle.

Lisääntyneellä maahanmuutolla on puolestapuhujansa. Työperäisen maahanmuuton lisäämistä perustellaan sillä että maahanmuuttajia tarvitaan pitämään huolta sairaista ja vanhuksista. Tässä yhteydessä mainitaan usein huonontuva huoltosuhde, jonka korjaajina maahanmuuttajat nähdään. Yleinen keskustelunaihe on myös maahanmuuton vaikutus julkistalouteen. Tästä on esitetty enemmän tai vähemmän huolellisia laskelmia. Paras tuntemani laskelma on VATT:in raportissa, josta saa paljon muutakin tärkeää tietoa maahanmuuton vaikutuksista.

Julkistalouden näkökulman lisäksi keskustelussa esiintyvät myös muut maahanmuuttajien nykyisille suomalaisille aiheuttamat hyödyt ja kustannukset. Kustannuksena nähdään maahanmuuttajien vaikutukset nykysuomalaisten palkkoihin ja työllisyyteen. Vastapainona tälle on yritysten saama edullinen työvoima.

Kaikki nämä ovat sinänsä tärkeitä keskustelunaiheita. Mutta kaikissa on sama ongelma. Maahanmuuttoa tarkastellaan pelkästään nykysuomalaisten hyötyjen ja kustannusten näkökulmasta. Tämä on syvästi epäliberaali, orjanomistajan ajattelutapa. Maahanmuuttajaa ei tarkastella ihmisenä, vaan resurssina meille muille. Maahanmuuton hyödyt ovat meidän saamamme hyödyt ja maahanmuuttajan kulutus pelkkä kustannus. Ajattelutapa on epämiellyttävä, mutta se myös estää näkemästä maahanmuuton taloudellisia hyötyjä.

Maahanmuuton suurin hyöty ihmiskunnalle on maahanmuuttajan ja hänen perheensä hyvinvoinnin lisäys. Lisäys voi olla todella merkittävä, koska palkkataso voi Suomessa tai Euroopassa olla moninkertainen lähtömaahan verrattuna. Ihmiset eivät turhaan pane henkeään alttiiksi Välimeren yli päästäkseen. Tulojen nousu johtuu siitä, että maahanmuuttajan tuottavuus Suomessa on moninkertainen lähtömaahan verrattuna. Se ei siis ole pois keneltäkään, vaan edustaa puhdasta ihmiskunnan hyvinvoinnin lisääntymistä.

Vaikka otettaisiin huomioon kaikki muut maahanmuuton hyödyt ja kustannukset, on selvää että maahanmuuttajien hyvinvoinnin lisäys jättää ne kokonaan varjoonsa. Maailmanlaajuisesti rajojen avaamisesta aiheutuva hyvinvoinnin lisäys olisi todennäköisesti valtava. Arvostettu taloustieteilijä vertaa maahanmuuton esteiden vuoksi saamatta jääneitä hyötyjä jalkakäytävälle jätettyihin biljoonan dollarin seteleihin, jotka odottavat poimijaansa. Lisää keskustelua täällä, täällä ja täällä.

Maahanmuuton vaikutuksia pitää siis ajatella niin, että maahanmuuttajia tarkastellaan samanlaisina ihmisinä kuin muitakin suomalaisia. Näin tehdään toistenkin uusien suomalaisten, nuorten kohdalla. Kukaan ei ole estämässä nuorten tuloa työmarkkinoille sen vuoksi, että lisääntyneestä kilpailusta voi olla kustannuksia nykyisille työntekijöille.

On aika hämmästyttävää, että ihmisten ajatteleminen ihmisinä kuulostaa radikaalilta nyky-Suomessa. Mutta on selvää, että tällainen ajattelu pakottaa arvioimaan maahanmuuttopolitiikkaa aivan eri tavalla kuin on totuttu. Kun maahanmuuttajien hyvinvointi otetaan huomioon, on vaikea keksiä miksi suurinta osaa Suomeen työhön haluavista ihmisistä ei pitäisi toivottaa tervetulleiksi. Ensimmäinen askel oikeaan suuntaan olisi nykyisen tarveharkintaan perustuvan työlupajärjestelmän purkaminen. Jos avoimempien rajojen seuraukset arveluttavat, kannattaa lukea Vice-lehden hauska haastattelu.

Todennäköisen hallituspohjan vuoksi maahanmuuttajien hyvinvoinnin huomioonottava näkökulma tuskin tulee hallitsemaan poliittista keskustelua. Olisikin tärkeää, että liberaalisti maahanmuuttoon suhtautuvat pitäisivät tätä näkökulmaa esillä puoluerajoista ja vasemmisto-oikeisto -jaosta piittaamatta.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

29 kommenttia artikkeliin Liberaali maahanmuuttopolitiikka

 1. Heikki Koskenkylä sanoo:

  MIelenkiintoinen puheenvuoro uudelta tutkimusjohtajalta. Maahanmuutto on kuuma kysymys kaikkialla maailmassa, myös Venäjällä,Kiinassa, Japanissa(joka jarruttaa muuttoa kovasti), USAssa ollut aina, ja Euroopassa. EUn tilanne on hankaloitunut, koska Afrikassa on valtavasti ongelmia,myös Lähi-Idässä. Ongelmana on se että kansalaisten on vaikeata hyväksyä ”liiallista” maahamuuttoa kun oman maan asioitakaan ei saada kuntoon. Eteläinen EU on suurissa ongelmissa, nuorisotyöttömyys on keskimäärin 40%. Hyvähän se on täältä pohjoisesta huudella että lisätkää maahanmuuttoa kun Afrikassa on niin kurjaa! Suomen 5 milj hyvin pieni kansa ei voi paljoa maailmaa parantaa, eihän täällä saada omankaan maan asioita kuntoon. Ollaan kohta Italian ja Ranskan tasolle. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää että monet tahot ja monessa puoluessa eikä vain PS-puolueessa, haluavat tiukentaa maahanmuuttoa, sekä pakolaisuuden että työperäisen osalta. Suomessa on noin 500 000 työtöntä, vajaatyöllistä ja työvoiman tarjonnan ulkopuolelle ajautunutta. Olisi hyvä hoitaa näistä 80% ensin töihin nykyistä paremmin ja sitten ryhtyä varovaisesti lisäämään työperäistä maahanmuuttoa. Ruotsi on varoittava esimerkki, siellä on edetty liian nopeasti, Ongelmat alkavat kasautua ja keskustelu on kiristynyt maahanmuutosta nyt talven aikana. Maahanmuuttaja ihmisenä? Tuskin tätä on unohdettu, mutta kun työtä ei ole omallekaan porukalle, ei kait nyt monetkaan jaksa pohtia maahanmuttajien ongelmia, se on liikaa vaadittu. Työperäiset ja osa muistakin maahanmuttajista noteerataan kyllä Suomessa varsin hyvin, paremmin kuin Ranskassa. Todellista rasismia on Suomessa varsin vähän, vähiten ehkä jopa EU- maista! Maltillinen ja huolella suunniteltu maahanmuuttopolitiikka on hyväksyttävää, ylilyöntejä kannattaa välttää.

  1. Juhana Vartiainen sanoo:

   Heikki (Koskenkylä), kaikella kunnioituksella: nuo nationalistien väitteet Ruotsista ”varoittavana esimerkkinä” ovat ihan kummallisia fantasioita. Ruotsi on hyvin toimiva maa, jossa työllisyys kasvaa, paljolti kiitos merkittävän maahanmuuttajavirran, ja jossa samasta syystä julkistalous on kohtuullisen hyvässä kunnossa. Sama koskee Norjaa. Mikään taloustieteellinen tarkastelu ei myöskään tue tuollaista ”ensin hoidettava omat työttömät, sitten maahanmuuttajia”, -ajattelua. Työpaikkojen määrä ei tietenkään ole vakio, ja työvoiman määrän kasvu ei mitenkään heikennä kotimaisten työttömien mahdollisuuksia. Kuten hyvin kansantaloustieteen oppikirjoista muistat, taloustieteessä ei ole ainuttakaan teoriaa tai mallia, jossa työttömyys riippuisi talouden skaalasta eli siitä, miten iso työvoima on. Ja Ruotsin työllisyyttä tukeva maahanmuutto ei tietenkään ole ”luku- ja kirjoitustaidottomia siirtolaisia”. Ruotsissa toimivat yritykset voivat rekrytoida kaikkialta maailmasta vapaasti ilman valtiovallan ”tarveharkintaa”, ja tämä piirre on tietysti tehnyt Ruotsista erittäin houkuttelevan paikan monille kansainvälisille yrityksille ja nopeaan kasvuun tähtääville yrityksille. Ruotsiin ei pääse kuka vaan, mutta Ruotsiin pääsee helposti, jos on työtarjous Ruotsissa toimivalta yritykseltä.

   1. todellisuusonVartiaisenvihollinen sanoo:

    Jaha. Suomen turhin ja osaamattomin ”expertti” taas vauhdissa kertomassa tarinoitaan.

    ”Ruotsi on hyvin toimiva maa, jossa työllisyys kasvaa, paljolti kiitos merkittävän maahanmuuttajavirran”
    Ei, vaan siitä huolimatta. Ruotsissa on OECD-maista suurin ero maahanmuuttajien ja kantaväestön työllisyysasteessa.

    Vartiainen kuvittelee että huoltosuhde paranee suurella maahanmuutolla. Vartiaiselle tiedoksi että väestöllisen huoltosuhteen lisäksi on olemassa sellainen käsite kuin taloudellinen huoltosuhde, joka on paljon merkittävämpi. Nykyisenlainen maahanmuutto heikentää Suomessa ja Ruotsissa taloudellista huoltosuhdetta.

    ”Ja Ruotsin työllisyyttä tukeva maahanmuutto ei tietenkään ole “luku- ja kirjoitustaidottomia siirtolaisia”.”
    Tästä voi olla samaa mieltä. Vahinko vain että erittäin merkittävä osa Ruotsiin muuttavista on juuri tuollaisia kolmannen maailman ammattitaidottomia ihmisiä, joilla ei ole mitään jälkiteollisessa tietoyhteiskunnassa vaadittavia ominaisuuksia.

    Saatavuusharkinnan poisto on avannut Ruotsissa rikollisille houkuttelevan bisneksen jossa tekaistaan työtarjouksia ja myydään niitä kovaan hintaan kolmannen maailman asukeille. Ruotsin ”työperäisestä” maahanmuutosta muutenkin iso osa on siivoojia ja ravintolatyöntekijöitä, joiden maksamat verot eivät juuri valtion kassaa kartuta.

   2. Timo Rouvi sanoo:

    Taas saamme kuulla Vartiaisen ”laput silmillä” tarinointia. Todellisuus on jotain muuta kuin se mikä aukeaa asuessa valkoisella alueella, tai asioidessa Tukholman vanhan kaupungin kahvilassa. Mutta eihän sitä korkeasti palkattu virkamies näe, joka siirtelee ihmisiä teorioissaan kuin shakkinappuloita. 500.000 työtöntä tuskin rakastaa Vartiaisen fantasiointia.

   3. Juha sanoo:

    Täytyypä heti kärkeen onnitella tuoreen kansanedustaja Vartiaisen vanhempia oivasta nimivalinnasta. Itse olisin kyllä tyytynyt hieman lyhyempään versioon. Mutta asiaan.

    ”…taloustieteessä ei ole ainuttakaan teoriaa tai mallia, jossa työttömyys riippuisi talouden skaalasta eli siitä, miten iso työvoima on.”

    Näinhän se on nähtävä. Vatikaanissa on täystyöllisyys, vaikka koko väestö on muuttanut maahan. Samoin Kiinassa (n. 4% kitkatyöttömyys), vaikka ulkomailla syntyneiden osuus väestöstä on pyöreä nolla.

  2. Kaija Olin-Arvola sanoo:

   On väärin puhua Afrikasta tulevista ihmisistä siirtolaisina. He ovat pakolaisia, jotka joutuvat pakenemaan lännen imperialismin ahneuksissaan aiheuttamaa kaaosta. Imperialistiset valloittajat ja ryöstäjät ovat syyllisiä pakolaisvirtoihin, joista nyt olisi syytä kantaa myös vastuu.

 2. Harmaja sanoo:

  Arvelinkin että Libera teki raskaan virheen palkatessaan Pursiaisen ajamaan poliittisesti motivoitunutta agendaansa. Eurooppaan on tulossa noin miljardi luku- ja kirjoitustaidotonta siirtolaista. Puoli miljardia eurooppalaista ei kykene millään matematiikalla näitä kääntämään tuottaviksi kansalaisiksi tuhoutumatta itse prosessissa. Australian malli on oikea. Pursiaisen paatos on tunteellista pa*kaa, samaa lätinää mitä Sanoma-konsernin ja Ylen propagandasuuttimista tungetaan ahtopaineella vaalikarjan kurkuista alas.

  1. Vapaus sanoo:

   Kommenttisi kuulostaa niin huvittavan stereotyyppiseltä ”lisää vapautta minulle, mutta ei muille”.
   Omiin liberaaleihin arvoihini kuuluu oleellisena myös vapaus valita asuinpaikkani. Ja jos vaadin tätä oikeutta itselleni niin tasa-arvon nimissä vaadin sitä kaikille muillekin.

   1. Ville sanoo:

    Täysin älytön kommentti, jossa ei ole päätä eikä häntää.

    Vaadit näemmä kaikkea. Onko sulla velvollisuuksia ollenkaan? Vaaditko vapautta vangeille?

    Mikään mitä olet suomalaiselta yhteiskunnalta olet saanut, ei ole ilmaista. Se että muut maailman ihmiset pääsevät samaan tilanteeseen vaatii työntekoa heiltä, ei meiltä.

   2. Freeman sanoo:

    Todellista vapautta on myös se, että Suomen kansa saa päättää, kuka heidän omistamalleen maapläntille saa tulla ja kenelle kaikille sosiaaliturvaa jaetaan.

 3. Ville sanoo:

  Harmaja, sanot ”palkatessaan”. Tarkoittaako tämä sitä että kirjoittaja saa palkkaa siitä että kirjoittaa näitä? Sitten kysellä Suomessa tuottavuuden perään. Voi hyvä jumala.

  Minkälaisella koulutuksella edelleen vuonna 2015 ei ymmärretä että ei raha/hyvinvointi ole mikään seinästä tuleva tuote, vaan se pitää luoda. Vielä Liberan sivuilla jossa julkaistaan rautalankatalouttua?

  Aika vahvasti tuli mieleen tämä video, jossa puhuja unohtaa täysin että ehkä hänen pojallaan pitäisi myös olla elämä ja hänen ehkä ollakseen onnellinen tehdä ensisijassa töitä itsensä eteen ei muiden.
  https://www.youtube.com/watch?v=rZKOGyojrUc

  Ehkä kirjoittajan mielestä minäkin olen vain tyhjänpäivänen työmuurahainen muille. Omaa elämää ei saa olla vaan kaikki mitä teen pitäisi jakaa muille. Näin saataisiin maailmaan rauha, kunhan vaan eurooppalaiset ymmärtäisivät että heidän tarkoituksensa ei ole saada hyvää elämää itselle ja lapsilleen vaan tehdä hyvä elämä muille.

 4. Sakkke sanoo:

  En ymmärtänyt kyllä yhtään mitään mitä tässä sanottiin. Sain kuitenkin vaikutelman, että maahanmuuttaja hyvä, rasisti paha.
  ”Maahaanmuuton vastustajien” mollaamisen ja vastustamisen sijaan joskus toivoisi kannanottoja siitä, mikä olisi Vihreiden tai muiden suvaitsen ihanne malli. Rajat auki kaikille? Pitäisikö matkat maksaa ja laatia oikein esitteitä?
  Töihihän tänne ei kukaan halua tulla. Ja itsekin lähtisin mielelläni paremman elintason perään Saksaan tai Amerikkaan. Mutta pahat rasistit joko puhuu väärää kieltä tai peräti rajoittaa minun siirtymistä paremman elintason ja lämpimämmän ilmaston piiriin.

  1. Realisti sanoo:

   Tervemenoa Saksaan. Se on EU-maa. Euroopan unionissa on vapaa liikkuvuus. Saksassa kilpailisit samoilla työmarkkinoilla kuin muutkin EU-kansalaiset. Voisit myös hakeutua sinne työttömäksi työnhakijaksi. Olisit muutenkin suomalaisen sosiaaliturvan piirissä rajoitetun ajan. Ellet tätä tiedä, pitäisikö se ottaa malliesimerkkinä siitä, mistä maahanmuuttovastaisuus kumpuaa? Totaalisesta tietämättömyydestä?

 5. Kivikova sanoo:

  Tuota ”maahamuuttokriittistä” ei tarvitse laittaa lainausmerkkeihin. Jos tutustuu Optulan tilastoihin, niin kyllä ne sitten viimeistää ropisee tuolta pois siltä pinttyneimmältäkin maailmanhalaajalta. Muutamien kansallisuuksien suhdeluvut tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi rikosepäilyt sovitettuna kantasuomalaisiin tarkoittaisi 2,5 miljoonaa rikosepäiltyä kantista: http://www.optula.om.fi/material/attachments/optula/julkaisut/tutkimuksia-sarja/XZ5bk8f2H/265_Lehti_ym_2014.pdf

  Vartiaiselle vielä sellaista, että tarvitsemmeko enää sitten maahanmuuttajia, jos mamutyöntekijöille maksetaan sama palkka, kuin suomalaisille? Ilmeisesti meillä on orjatyövoimatarve. Tässä kultamunien kuoriutumista jo vuosia odotellessa olen ihmetellyt, etteikö talouden asiantuntijoilla ole ollenkaan laskupäätä, eikä kykyä kehittää kausaaliteoriaa edes pisteestä A pisteeseen B. Kuinka paljon olette ajatelleet ottaa koneinsinöörejä Afrikasta Eurooppaan? Ette varmaan ole edes ajatelleet asiaa, että meillä loppuu rahat ja tila.

 6. Markus sanoo:

  Tämä oli kyllä todellinen rimanalitus. En olisi kuvitellut tätä lukevani tältä sivustolta, korkeintaan jostain punavihreän todellisuuden sivustolta, jossa resurssit ovat rajattomat ja kaikki muutkin lähtöoletukset kaukana reaalimaailmasta.

  En edes viitsi ottaa kantaa kaikkeen höttöön, mitä kirjoitukseen on sisällytetty. Eniten koko kirjoituksessa ihmetyttää asetelma, että on aivan oikein alentaa jonkun hyvinvointia, kunhan jonkun toisen hyvinvointi nousee sen seurauksena enemmän. Kirjoituksen sävyn perusteella tätä voitaisiin jatkaa, kunnes tasapaino on saavutettu, vaikka se käytännössä tarkoittaisi jonkun hyvinvoinnin merkittävää laskemista. Miten ihmeessä tämä on liberaalia? Ainakin tämän vastustaminen on Liberan uuden tutkimusjohtajan mukaan epäliberaalia.

  Miten tutkimusjohtaja kuvittelee yhteiskunnan, tai tässä tapauksessa Euroopan eri yhteiskuntien, käytettävissä olevien resurssien allokointien kehittyvän, mikäli kaikille halukkaille näiden taustasta riippumatta annetaan vapaa pääsy Euroopan alueelle? Millaisia paineita tämä luo Euroopan eri maiden julkisiin palveluihin ja tulonsiirtoihin, ja millä tämä rahoitetaan?

  Kun kysyt, että keneltä maahanmuuttajan (tässä kohtaa ilmeisesti viitattiin Välimeren yli tuleviin laittomiin siirtolaisiin, sillä sieltä tämä purkaus näytti kumpuavan) noussut tuottavuus on pois, sillä koko ihmiskunnan kokonaistuottavuus lisääntyy, eikö olisi rehellistä todeta, että se on pois vastaanottavan maan nykyisiltä veronmaksajilta? Rajoittamaton maahanmuutto luo valtavan paineen julkiselle sektorille rahoitukselle, jonka seurauksena väistämättä joudutaan nostamaan veroja tai karsimaan palveluja.

  Miten Libera aikoo jatkossa ottaa kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, jos realismi on tällä tasolla?

 7. Heikki Koskenkylä sanoo:

  Juhana Vartiaisen yksioikoinen työvoiman tarjonnan lisäysmalli ei ole saanut Suomessa paljoa kannatusta. SDP, ay-liike ja Palkansaajien tutkimuslaitoskin jo siihen kyllästyi, KOKssa käy aikaa myöten samoin. Borg-Vartiainen raportti oli suuri pettymys, myös media piti laajalti raporttia yksisilmäisenä. Suomen ja Ruotsin todellisuus ovat Juhanalle vieraita. Jostain kumman syystä taloustieteen parista nousee esiin näitä yhden koulukunnan uskovaisia, eräänlaisia fundamentalisteja. Pertti Haaparanta on samanlainen tapaus. Wahlroosin sanoin kuuluu ns torakkalahkoon, joka aina kannattaa julkista velkarahoitteista elvytystä. Ruotsin maahanmuutontilanne on Juhanalle kovin vieras, kritiikki liiallista maahanmuttoa vastaan on kasvanut kovasti ja nyt myös moderaatit ja kansanpuolue ovat tiukentamassa linjauksiaan. Ruotsin menestys johtuu pääosin kilpailukyvystä, omasta valuutasta, alenevasta kokonaisveroasteesta, yrittäjyyden vahvuudesta ja joustavista työmarkkinoista. Kun työllisyysaste on noin 74% niin maahanmuutto on ollut tarpeellisempaa kuin Suomessa mutta liiallisuus aiheuttaa nyt kasvavia maahanmuuttajien integroimisongelmia. Katson lähes joka ilta SVTn asiaohjelmia, niissä on valoitettu viikko viikolta kasvavia ongelmia.
  Pitkällä ajalla Suomikin tarvitsee maahanmuuttoa,mutta nyt tarve on vähäistä. TYövoiman kysynnän puute on suurempi ongelma. Työllisyysvajaus on Suomessa valtavaa, työllisyysaste pohj-maiden alhaisin. Tarjontaa saadaan myös työaikoja pidentämällä,jotka on EUn lyhimpiä, lomia lyhentämällä ja eläkeikää nostamalla. PK-sektorin työllistäminen kasvaa jos työmarkkinajoustot lisääntyy. Juhanalle suosittelen nyt seuraavaa. 1. Ala seurata tarkemmin Ruotsin debattia, SVT ym kautta. Kun käyt Ruotsissa niin älä istu vain eliittihotellissa vaan käy kentällä mm Malmössä kattomassa mitä siellä tapahtuu 2. Keskustele KOKn maahanmuutosta ymmärtävien kanssa ,erityisesti Wille Rydmannin kanssa, hän hallitsee maahanmuutonproblematiikan hyvin ja 3. järjestäkää lukupiiri KOKn kansanedustajille, johon kutsutte Simon Elon vetäjäksi, Rydman avustaa ja käytte läpi Elon uutta kirjasta ” Kansankodin kuolinvuoteella”, Suomen Perusta 2015, siitä saa erinomaisen kuvan Ruotsin tilanteesta joka tullee räjähtämään lähivuosina entistä pahemmaksi. Simon Elo varmaan ottaa kutsun mielellään vastaan.Lopuksi, jos joku haluaa tutustua esitettyyn kritiikkin Juhana Vartaiaisen työvoiman tarjonnan teeeseistä niin kannattaa lukea Jaakko Kianderin(VArma, ent PT:n tutkija) laaja haastattelu viime vuoden alun Talous&Yhteiskunta-lehdestä, siinä Kiander antaa lähes tyrmäyksen Juhanan yksioikoisille teeseille!!

 8. Markku sanoo:

  Onko todella niin, että ”liberaali” henkilö voi itse valita teemat joihin soveltaa hienoa ajatusta vapaudesta?

 9. Seppo sanoo:

  EU:ssa keskustellaan nyt kovasti ns. taakanjaosta, Välimeren yli maahanpyrkijöitä haluttaisiin jakaa tasaisimmin eri maihin. Italia varsinkin pyytelee kovasti apua muilta mailta. Tässä on nyt jonkinlainen ristiriita kirjoittajan ajatuksen kanssa. ”Arvostettu taloustieteilijä vertaa maahanmuuton esteiden vuoksi saamatta jääneitä hyötyjä jalkakäytävälle jätettyihin biljoonan dollarin seteleihin, jotka odottavat poimijaansa.”

  Italiaan tuli viime vuonna Välimeren yli päälle 200 000 tulijaa. Kuinka monta biljoonan dollarin seteliä he ovat poimineet Italian kaduilta?

 10. jvm sanoo:

  Tässä taas ei erotella humanitääristä ja työperäistä maahanmuuttoa. Työperäistä maahanmuuttoa ei vastusta KUKAAN. Sen sijaan ongelma on humanitäärinen maahanmuutto ja maahanmuuttajien huono integroituminen yhteiskuntaan. Suomen modernissa työyhteiskunnassa ei yksinkertaisesti ole töitä lukutaidottomille ja kouluttautumattomille afrikkalaisille toisin kuin 60-70-luvulla. Tämä johtaa siihen, että Suomen väkiluku kasvaa, mutta verotulojen määrä ei kasva, mikä ei ole kestävää. Unohtamatta tietysti, ettei ne tulijat Afrikasta lopu tai olot siellä parane (itseasiassa huononee), vaikka kuinka paljon pakolaisia otamme Suomeen.

 11. thr sanoo:

  Ilahduttavaa huomata, että Liberassakin on herätty huomaamaan siirtolaisten epäinhimillinen ja vaikea tilanne.

  Rajojen avaamiselle ja irti rajoilleen tappavasta linnoitus-Euroopasta! Toivottavasti jatkat aiheen parissa tulevaisuudessakin.

 12. Mallu sanoo:

  Kirjoittajan arvio siitä, miksi ihmiset lähtevät ylittämään Välimerta on turhan yksioikoinen.

  Amnestyn mukaan:
  ”Monet pakenevat sotaa, köyhyyttä, väkivaltaa ja vainoa. Heille ainoa vaihtoehto paeta on maksaa tuhansia dollareita ihmissalakuljettajalle matkasta Välimeren yli vuotavassa veneessä.”

  https://www.amnesty.fi/kuolemat-valimerella-7-kysymysta-ja-vastausta/

 13. Koskenkylä tuossa mainitsikin Suomen Perusta -ajatuspajan raportin Ruotsin maahanmuuttotilanteesta. Ajatuspaja on julkaissut kevään mittaan muutamankin maahanmuuttoa käsittelevän julkaisun:

  Maahanmuutot ja Suomen julkinen talous osa 1:
  http://www.suomenperusta.fi/maahanmuutot-tutkimus-osa-1/

  Liberaalin dilemma – monikulttuurisuus ja vapaa yhteiskunta:
  http://www.suomenperusta.fi/wp-content/uploads/2015/03/dilemma-pdf.pdf

  Kansankodin kuolinvuoteella – ruotsalainen hyvinvointivaltio ja maahanmuutto:
  http://www.suomenperusta.fi/wp-content/uploads/2015/03/Kansankodin-kuolinvuoteella-pdf1.pdf

 14. Patamusta sanoo:

  Että semmonen tutkimusjohtaja. Aikansa sitä kesti, kun sosialistit valtasivat tuonkin paikan. Kun liberalismi on ollut nousussa, niin pitihän tuolllekin pallille sosialisti saada, niin saavat kehityksen käännettyä amerikkalaistyyliseksi liberalismiksi, etuuksia nettomaksajien piikkiin.

  Meillä oikella jokainen saa olla niin liberaali, kuin haluaa tai niin konservatiivi kuin haluaa, mutta jokainen tekee sen omilla rahoillaan.

 15. Juha sanoo:

  Mitä sanoo asiaan Juncker?

  “Lähteiden mukaan Juncker haluaa, että eri jäsenmaihin jaettaisiin 20 000 pakolaista vuodessa. Jako tapahtuisi muun muassa maan väkiluvun, bruttokansantuotteen ja työttömyysprosentin perusteella. Myös maan aiemmin vastaanottamien pakolaisten määrä otettaisiin huomioon.

  Kuusi maata – Saksa, Britannia, Ranska, Ruotsi, Italia ja Belgia – ottavat vastaan 80 prosenttia turvapaikanhakijoista. 13 maata ei ota minkäänlaista vastuuta.” (HS 10.5.2015)

 16. Juha Virrankoski sanoo:

  Tervetuloa vaan kaikki halukkaat, mutta sillä ehdolla että mitään tukia ei makseta. Ei mitään, mukaanluettuna lasten maksuton koulunkäynti ja useimmiten maksuton perusterveydenhuolto. Jos töitä löytyy, niin se on hyvä sekä suomalaisille että muuttajalle. Jos ei löydy, niin voi lähteä. Joku voisi sanoa, että oikeudenmukaisuuden nimessä mitään tukia ei sitten pitäisi maksaa suomalaisillekaan. Ehkä ei pitäisikään. Mutta kansalaisuuden idean voi silloin heittää romukoppaan.
  Siirtolaisten hukkuminen Välimerellä on karmeaa. Mutta mitä ahkerammin heitä noukitaan merestä, sitä enemmän heitä merelle tulee, ja sitä enemmän heitä hukkuu. Ja potentiaalisia tulijoita riittää. Ratkaisu tähän ei ole pelkästään eurooppalaisten käsissä.

  1. Juha sanoo:

   Ison Britannian vaalivoittaja (Cameron) koettaa neuvotella 4 vuoden karenssiajan maahanmuuttajien saamille sosiaaliturva- yms. eduille.

   Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että suurin osa maahanmuuttajista tulee EU:n uusista jäsenmaista, jotka kannattavat liikkumisen vapautta EU:n sisällä mutta eivät ota vastaan juuri lainkaan maahanmuuttajia EU:n ulkopuolelta. Sinänsä loogista.

 17. Vartiaisen harrastaman rahapolitiikan vähättelyn ohella ärsyttävintä on hänen heikkoon ja tarkoitushakuiseen argumentointiin pohjaava maahanmuuttoagendansa. VATT oli ok instituutti vielä vuosituhannen alussa. Sieltä putkahti erinomainen raportti 90-luvun lamasta. Siellä epäiltiin Vartiaisen tutkimussihteeröimän EMU-työryhmän hengessä Suomen eurojäsenyyttä – vaikka Vartiainen teki työtä käskettyä ja vähätteli riskejä. Työryhmän negatiivinen sävy siivottiin pois hallituksen selonteosta. Joku teki tämän tahallaan ja tarkoituksella, ja Lipposen esikunnan käskystä. Vartiainen voi varmaan kertoa, kuka se oli, jos hän ei itse sitä tehnyt.

  Ns. löysää maahanmuuttopolitiikkaa kutsutaan liberaaliksi linjaksi. Oman kannan esittäminen liberaalina on helposti retoriikkaa ja vaarallista keppihevostelua. Yhtä hyvin minä voisin kutsua euroa natsiksi ja kansallista valuutta liberaaliksi. Impivaara/liberaali/konservatiivinen-keskusteluista on vihdoin ja viimein päästävä eroon, ja asioista pitää pystyä keskustelemaan faktojen, ei omien toiveiden ja mielikuvien pohjalta. Eikä varsinkaan poliittisten isäntiensä pohjalta.

  Se, että Vartiainen ei tunnista – tai pikemminkin tunnusta – edes Ruotsin tilannetta, on jo säälittävää. Kannattaa ehkä vilkaista Washington Postista, mitä Ruotsin maahanmuuttopolitiikka on tehnyt työmarkkinoilla. http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/05/24/five-charts-that-help-explain-swedens-youth-riots/

  Vaalien alla Vartiaisen twiitatessa jotain maahanmuuttopolitiikasta muistutin Ranskan hallituksen alaisen ajatushautomon tuotoksesta, jonka mukaan maahanmuuttajien työllisyys- ja koulutusasteet jäävät selvästi jälkeen verrokeista vielä seuraavissakin sukupolvissa – ja että mitä ilmeisimmin kulttuurilla on iso merkitys, koska hajonta eri maista tulleiden maahanmuuttajien välillä on huima. Palkintona Vartiainen tai kokoomuksen mediayksikkö blokkasi minut twitterissä. Kai tuo on yksi tapa käydä yhteiskunnallista keskustelua, mutta huono sellainen.

  En ole ihan varma, ehdinkö jo toivottaa uudelle tutkimusjohtajalle onnea tehtävässään, joten toivotan sitä erikseen tässä ja nyt. Liberaali ajattelu ja asioiden huolellinen tarkastelu ovat piirteitä, jotka ovat aina vaarassa jäädä alikynteen. Sinulla on tärkeä tehtävä, ja toivon sinun onnistuvan siinä.

 18. Realisti sanoo:

  Huopaiselta ytimekäs kommentti ja erinomainen linkki. Alleviivaisin WaPo:n artikkelin kommenttiosiosta seuraavan: ”The socialists have instilled a social disease into the Western cultural body and may well prove fatal.” ja sama pitempänä: ”
  The Washington Post

  Get the WorldViews Newsletter

  Free daily updates delivered just for you.
  By Caitlin Dewey May 24, 2013

  Firemen extinguish a burning car in Kista after riots around Stockholm on May 21. (AFP/Jonathan Nackstrand)

  The violent youth riots that spread across Stockholm’s suburbs this week seem at odds with the public perception of Sweden as one of the world’s most liberal and tolerant countries.

  But the racially charged riots, which have taken place largely in poor immigrant communities, actually expose deep social divisions that have threatened Sweden for years. There is, essentially, the Sweden of legend — and then there are large, poor immigrant communities where unemployment is rampant, especially among young people, and political participation is down.

  One key to understanding that community is grasping its size — according to Reuters, roughly 15 percent of Swedish residents are now foreign-born. As Malmö University’s Pieter Bevelander laid out in a 2010 paper, Sweden has always played host to a large immigrant population, largely from other Nordic countries. But immigration spiked in the early ’00s after an influx of asylum-seekers, thousands from eastern Europe and Iraq.

  (Bevelander)

  Much of this massive immigrant population hasn’t integrated into the Swedish mainstream, Bevelander argues. This chart, from Sweden’s official statistics agency, indicates the 2009 employment rate for Swedish (dark grey) and foreign-born (light grey) residents in 2009. The rates are further divided by gender (man = men, kvinnor = women) and age group (16-24 years, 25-34 years, 35-54 years and 55-64 years).

  For foreign-born women, the disparity is particularly striking — their employment rates fall more than 20 percent less, in some age groups, than their native-born peers.

  (SCB)

  Further complicating this economic picture is Sweden’s youth unemployment rate — which, at three times the adult unemployment rate, is the OECD’s worst youth-to-adult unemployment ratio. That problem is educational, not economic, the United Nations concluded in a recent report. As many as one in four Swedish youth don’t graduate with the skills they’ll need in the workforce.

  (OECD)

  Political participation among immigrants, a key sign of enfranchisement, is also down. While Sweden’s immigrant voting rate was initially quite high, according to Bevelander — aided by liberal citizenship policies and rules that let non-citizens vote in local elections — it has fallen by more than 20 percentage points since the late ’70s.

  (Bevelander)

  The result of all this is that many in Sweden feel they have been left behind. And according to the Organization for Economic Cooperation Development, the inequality gap is increasing: Sweden’s income inequality is still low, versus other OECD members, but it has trended up for the past 20 years.

  (OECD)

  Whether the Swedish government will work to address that population remains to be seen. Prime Minister Fredrik Reinfeldt has roundly condemned this week’s riots as the work of ”young angry men” and has said he will not visit the area.

  But that seems like a risky social calculus — especially since Sweden’s statistics agency forecasts that the foreign-born population will only continue to grow in the future.
  Caitlin Dewey runs The Intersect blog, writing about digital and Internet culture. Before joining the Post, she was an associate online editor at Kiplinger’s Personal Finance.

  Share on Facebook
  Share on Twitter

  81
  Comments

  The Post Recommends

  Alexander Rich dies at 90; made major contributions to molecular biology

  The National Medal of Science recipient built on the pioneering work of James Watson and Francis Crick.

  Meet Mary Lee, the East Coast’s friendly neighborhood great white shark

  She’s got thousands of Twitter followers and a penchant for ”Jaws” jokes.

  Meet Mary Lee, the East Coast’s friendly neighborhood great white shark

  She’s got thousands of Twitter followers and a penchant for ”Jaws” jokes.

  Trending on Social Media

  Lives lost in Amtrak train derailment: midshipman, tech CEO, AP video staffer, bank VP

  Austin greets first majority-female city council session with special training on dealing with women

  Did Burundi just have a “good coup”?

  Conservatives say marriage has always been between a man and a woman. They’re wrong.

  10 members of Congress took trip secretly funded by foreign government

  John Wall shows heart in return from injury for Wizards
  Discussion Policy
  81 Comments
  Comments are closed.

  All Comments
  Newest First
  Pause live updates

  edbyronadams
  5/27/2013 9:25 PM GMT+0800
  What Swedish youth riots? I haven’t seen another article in the Post about it.

  LikeShare
  1
  semicolonpowell
  5/27/2013 8:38 PM GMT+0800
  Economic status has nothing to do with it. Unemployment doesn’t matter. The developed North Atlantic world subconsciously craves renewal from the third world. They think they’re being good guys opening the gates so all the 3d world hordes can have a Volvo and flatscreen tv- but that’s not it. Subconsciously they are repopulating their homelands with foreigners because they themselves cannot produce the population neccessary to sustain themselves. By that I do not exclusively mean relative birthrates. beyond that they can no longer build a real community. Their societies have become too institution driven- too legalistic. the family is an abstraction. It is for these reasons Americans and Europeans satisfy subconscious needs by opening their countries to influx.
  In a way this is like the ants with the larval parasites eating their brains: Their actions now serve the 3d world population- not themselves. The acquiesce to the primacy of the immigrants’ well-being over their own.
  This 3d world repopulation of the West is pandemic and irreversible. It is irreversible because- in confronting their inevitable 3d world colonization- native ppl turn on each other in response.”

  Pursiainen ja Vartiainen ovat näitä muurahaisia joiden aivot loinen on infestoinut ja saanut kuvittelemaan luku- ja kirjoitustaidottomien, kielitaidottomien ja älykkyysosamäärältään alempien laittomien maahantulijoiden parantavan huoltosuhdetta Suomessa. Luonnollisesti he ovat väärässä. Libera on sosialistiloisten infestoima – matokuurin paikka ja nopeasti.

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php