Ääliöliberaalit terveiseni Riikka Purralle

Ääliöliberaalit terveiseni Riikka Purralle

Suomen ilmapiiri on nyt poikkeuksellisen epämiellyttävä. On ääliöliberaalin vastaiskun aika.

Tavanomaista marras-joulukuun tunnetilaani – kehitysoptimismia ja yleistä hyvää fiilinkiä – on ollut vaikea tavoittaa tänä vuonna. Olen kuitenkin onnistunut siinä kuluttamalla suuria määriä rommilla terästämätöntä glögiä ja Lidlin piparkakkuja.

Syynä vaikeuksiini ylläpitää iloista mieltä on maamme synkkä henkinen tila.

Parhaiten nykymeiningin on tiivistänyt itse valtiovarainministeri Riikka Purra. Viime viikolla julkaisemassaan blogauksessa Purra nimittäin kirjoittaa: “Tuntuu kuin kaikista olisi tullut persuja.” 

Juuri siltä täällä tuntuu.

Ilmapiiri oli myrkyllinen jo ennen Venäjän uusimpia vihamielisiä toimia. Yksi vastenmielinen merkki tästä oli israelilaisten ja gazalaisten kärsimyksen valjastaminen aseeksi loputtomissa kulttuurisodissa. On vaikea muistaa mitään yhtä epämiellyttävää someilmiötä, vaikka muistini on pitkä.

Venäjän hybridioperaatio rajalla on vienyt meidät vielä syvemmälle synkkyyteen.

Vihamielisen naapurimaan toiminta huolestuttaa ja suututtaa myös minua. Ymmärrän hyvin vaatimuksia päättäväisestä politiikasta ja viranomaistoiminnasta.

Tilanne ei kuitenkaan ole johtanut vain kylmähermoiseen vaihtoehtojen punnintaan. Se on saanut aikaan verenhimoista isänmaallista hurmosta ja rasistista uhoa. Tavallisesti ihan järkevät ihmiset – myös vallankäyttäjät – ovat vaatineet laillisuusperiaatteen ja kansainvälisten sitoumusten hylkäämistä.

Oman viiteryhmänikin – niin sanottujen oikeistoliberaalien – edustajat ovat olleet innokkaasti mukana näissä synkissä kinkereissä.

Liberalismi ei näköjään ole muodissa edes liberaalien keskuudessa.

Ei ihme, että Purra riemuitsee blogissaan kaikkien persuuntumisesta. Hän ennustaa nykyisen mielipideilmaston tarjoavan tilaisuuden isompaan poliittiseen muutokseen.  Purran mielestä nyt on aika lopettaa nykyinen “‘ääliöliberaalin” politiikan – kuten hän asian ilmaisee – aikakausi.

Pelkään, että Purra voi olla oikeassa. Siksi nyt on aika alkaa puolustaa tiukasti ääliöliberalismia. Tähän tarvitaan panosta myös meiltä oikeistolaisemmilta ääliöliberaaleilta.

Nyt ei ole aika vaieta saati hävetä omaa ääliöliberalismiaan, vaan käydä reippaasti vallitsevaa ilmapiiriä vastaan ääliöliberaaleihin periaatteisiin nojautuen. 

Tässä muutamia omia ääliöliberaaleja kuumia otteitani satunnaisista ajankohtaisista aiheista. 

Maahanmuutto

Purran suurimmat toiveet liittyvät tietenkin maahanmuuton vaikeuttamiseen. 

Siksi muistutan ääliöliberaalina, että kansainvälinen liikkuvuus on edelleen mahtava mahdollisuus. Ihmisen tuottavuus ja elintaso moninkertaistuu, kun hän muuttaa työskentelemään köyhästä maasta rikkaaseen.   

Ihmisten liikkuvuuden esteiden maltillinenkin poistaminen olisi valtava ihmiskunnan hyvinvointia lisäävä asia. Ikääntyvälle Suomelle se on elinehto.

Olkoon tämä samalla vastaus myös emeritusprofessori Vesa Kanniaiselle, joka epäilemättä täysin vilpittömästi kyseli olenko tarkistanut maahanmuuttonäkemyksiäni rajatilanteen vuoksi:

Vesa, olen yhä ihan samaa mieltä kuin aina ennenkin. Olisin aika huono ääliöliberaali, jos luopuisin näin helpolla periaatteistani.

Tiedoksi, etten aio myöskään lopettaa vapaus- ja ihmisoikeuksien kannattamista sen vuoksi, että Venäjä voi hyödyntää niitä omassa vaikuttamistoiminnassaan. 

Ihmisoikeudet

Ihmisoikeuksista puheenollen, presidentti Sauli Niinistö on valitettavasti hänkin osallistunut henkisen ilmapiirin synkistämiseen. 

Niinistön mukaan “tasapaino” kansallisen turvallisuuden ja ihmisoikeuksien välillä ei ole nyt oikea. Sikäli kun ymmärrän, Niinistö ajattelee että ihmisoikeuksista pitäisi nyt tinkiä kansallisen turvallisuuden vuoksi.

Tämä on kummallinen muotoilu. Ihmisoikeuksiin liittyy aina punnintaa. On tehtävä vaikeita valintoja eri oikeuksien välillä, kun ne ovat keskenään ristiriidassa. Yksi esimerkki tällaisesta ihan tavallisesta punninnasta on tasapainon etsiminen suomalaisten turvallisuuteen liittyvien oikeuksien ja turvapaikanhakuoikeuden välilllä.

Kysymys on siis tasapainosta eri oikeuksien välillä. Niinistön muotoilu sen sijaan on mahdollista tulkita niin, että ihmisoikeuksia pitää uhrata ei toisten oikeuksien, vaan jonkin niistä riippumattoman “kansallisen turvallisuuden” vuoksi. Tämä on hyvin epä-ääliöliberaali näkemys.

Mainitsen vielä, että nykyinen presidenttikultti on ääliöliberaalista näkökulmasta vastenmielinen ilmiö. Ääliöliberaalille presidentti on lakisääteisiä tehtäviä hoitava kansan palvelija, ei suuri kansanjohtaja.

Presidentinvaalit

Kun kerran presidentit nyt mainittiin, presidentinvaalitkaan eivät ole ääliöliberaaleille mikään varsinainen ilonaihe. Pääehdokkaat ovat yrittäneet kaikin voimin lakaista piiloon ääliöliberaalit taipumuksensa, joita heistä monet ovat aiemmin osoittaneet.

Kaikki tuntuvat pyrkivän poliittiseen keskustaan, joka on ankean henkisen ilmapiirin vuoksi tällä hetkellä kaukana liberaalista.

Pieni, mutta surullinen esimerkki on ehdokkaiden vastaus Helsingin Sanomien vaalikoneen väitteeseen “Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle”.

Kaikki vihreän korvikekansanliikkeen Pekka Haavistoa ja vasemmistoliiton Li Anderssonia lukuun ottamatta vastasivat olevansa täysin samaa mieltä tämän epä-älyllisen ja -humanistisen väitteen kanssa. Siltä varalta, ettei tämä ole itsestään selvää: presidentillä – kuten jokaisella meistä – on eettisiä velvoitteita koko ihmiskuntaa, ei vain omaa heimoa kohtaan. 

Synkintä vaaleissa kuitenkin on, että poliittiseksi johtajaksi täysin epäsopiva Halla-aho on mukana varteenotettavana ehdokkaana. Pelkään, että hän menestyy yllättävän hyvin, kun muut ehdokkaat kyyhöttävät keskustassa ja yrittävät miellyttää kaikkia.

Väkivaltafantasioihin ja rasistiseen kirjoitteluun uransa perustaneen Halla-ahon nousu puhemieheksi on surullinen hetki suomalaisen parlamentarismin historiassa. Presidenttinä hän olisi katastrofi.

Monet ihailevat Halla-ahon tiukkaa asennetta Putinin Venäjää kohtaan. Halla-aholaisuus on kuitenkin ollut Suomea ja sen demokraattisia instituutioita heikentävä voima. Sen kannattajat ovat noussut valtaan horjuttamalla uskoa Suomen poliittiseen järjestelmään, mediaan ja viranomaisiin. Sama meno jatkuu yhä hallitusvastuusta huolimatta. Ääni Halla-aholle on ääni heikommalle – ei vahvemmalle Suomelle. 

Ajan henki kuitenkin on, että niin sanottu liberaali oikeistokin sietää Halla-ahoa, ellei peräti nyökyttele tälle. Viimeksi tämä nähtiin, kun kaikki intoutuivat ylistämään Halla-ahon vierailua Ukrainan parlamentissa. 

Ei nyt hyvät ihmiset unohdeta, millaisesta tyypistä on kysymys, vain koska hän sattuu osaamaan ukrainaa.

Ääliöliberaali demokratia

Presidentinvaaleja huolestuttavampia ovat olleet hyökkäykset laillisuusperiaatetta vastaan. Sittemmin toteutettua rajan sulkemista vaadittiin riippumatta siitä onko se lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaista. 

Päätöksiä lainvastaisina jarruttanut apulaisoikeuskansleri sai kyytiä niin poliitikoilta kuin median edustajiltakin. Myös monet liberaalit laillisuushenkilöt unohtivat niin liberalismin kuiin laillisuudenkin, pauhatessaan laillisuusvalvonnan heikentävän Suomen päätöksentekokykyä.

Laillisuusvalvojan ja poliittisten päätöksentekijöiden ristiriita eivät kuitenkaan ole merkki päätöksentekokoneiston heikkoudesta, vaan vahvuudesta. Ristiriita on rakennettu järjestelmään tahallaan suojelemaan poliittiselta mielivallalta, hidastamaan ja jarruttamaan tarvittaessa.

Juuri silloin, kun paine on kova, laillisuusvalvonnan tarve on suurin. Iloitaan siis, että tämä ääliöliberaalin demokratian keskeinen tunnuspiirre toteutuu Suomessa vielä edes jotenkin.

Ääliöliberaali optimismi

Synkkyys vaivaa myös talouspoliittista keskustelua. Julkista taloutta on pakko sopeuttaa. 

Sopeutuksen kaveriksi tarvitaan kuitenkin myös optimismia ja perusteltua toivoa tulevasta vaurastumisesta. Tätä ei nyt ole tarjolla.

Jo mainittu valtiovarainministeri Purra on innoissaan leikkauksista ja puhuu ylimitoitetun sosiaalivaltion lopusta. Mitään optimistista kasvuvisiota hänellä ei ole tai se on ainakin pelkkä alaviite.

Tämä ei tule yllätyksenä meille harvoille, jotka olemme vaivautuneet perehtymään perussuomalaisten sekavaan taloudelliseen ajatteluun. Perussuomalaiset ovat valmiita köyhdyttämään Suomen, kunhan vain maahanmuutto saadaan loppumaan. Vanhukset hoitakoot toisiaan ja elintaso laskekoon, kunhan vain Suomi panee ovet kiinni. 

Leikkausinto on luonteva osa tätä ankeaa näkemystä, ei pelkkää vastuullista taloudenpitoa.

Kummallista on, että myös muu oikeisto on lähtenyt mukaan samaan tympeään pessimismiin. Politiikot maalailevat mustia näkymiä, samoin porvarilliset ekonomistit. Etlan Aki Kangasharju esimerkiksi pelottelee lopunaikojen ratsumiehillä talouden ”Ilmestyskirjassaan”.

Vaikeuksista huolimatta minä kuulutan ääliöliberaalia optimismia. Suomella on kaikki mahdollisuudet jatkaa menestystarinaansa, kunhan järjestelmään tehdään maltillisia ääliöliberaaleja virityksiä.

Toivon todella paljon, että liberaali oikeisto alkaisi vielä tällä hallituskaudella julistaa kukoistuksen ja vaurastumisen ilosanomaa.

Yleisemmin, kutsun teitä liberaaleja aatetovereita mukaan kamppailemaan synkkää epäliberaalia ilmapiiriä vastaan. 

On tulevaisuuteen luottavan, iloisen ja optimistisen ääliöliberaalin vastaiskun aika.

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

4 kommenttia artikkeliin Ääliöliberaalit terveiseni Riikka Purralle

 1. Julle sanoo:

  Sana toveri kuuluu sössiääliö”demokraatin” ja ilmeisesti myös ääliö”liberaalin”, muttei tosiaankaan oikeistoliberaalin sanavarastoon.

 2. Joni Pelkonen sanoo:

  Kansan mielipide manipuloitiin tällä(kin) kertaa hyvin yksinkertaisella tempulla: jätettiin kertomatta mitä tämä rajojen sulkeminen maksaa. Kauppa ja turismi kumpaankin suuntaan loppuivat- kyllä, kaikki kauppa ei tue Venäjän sotaponnisteluja, joten sitä olisi voitu jatkaa edelleen -, vainotut eivät enää pääse Venäjältä pakoon Suomeen, pariskunnat jäivät rajan eri puolille.

  Kaikki tämä jotta muutama tuhat turvapaikanhakijaa saatiin jätettyä Venäjälle. Tulijoita oli kahdessa viikossa 800, eli 400 viikossa. Vuodessa tämä olisi tehnyt 25 000, jos määrä olisi edes pysynyt samana.

  Vertailun vuoksi, v. 2015 maahamme saapui 35 000 turvapaikanhakijaa ja v. 2022 vastaanotimme 50 000 Ukrainan pakolaista. Hiljaisina vuosina tulijoita on ollut muutamia tuhansia.

  Vastenmielisintä oli pääministeri Orpon harrastama lakipykälien vääntäminen tarkoitusta varten: hän esitti naurettavasti, että yleinen järjestys olisi uhattuna. Ettäkö tuhat ihmistä itärajalla, jotka ovat kaikki viranomaisten hallussa, jotenkin vaarantaisivat yleisen järjestyksen! Syy lausumaan oli tietysti, että yleinen järjestys on yksi laissa luetelluista syistä sulkea raja. Näin saatiin laista perustelu sille mitä haluttiin ihan vain pikkuisen liioittelemalla ja pelottelemalla, sen sijaan että poliitikko olisi lukenut lakia ja toiminut sen *tarkoituksen* mukaan.

 3. Jussi sanoo:

  Hieno analyysi, johon on helppo yhtyä. Seurasin suurella kummastuksella ääliömäistä keskustelua rajojen sulkemisesta. Jos Suomen oikeusvaltio meinaa lentää romukoppaan 1000 maahanmuuttajan takia, olemme valtiona paljon epävakaampi kuin luulin. Purra meni välittömästi paniikkiin, mikä ei ole hyvä asia. Varmaan hänen heikkoutensa pantiin Venäjällä merkille.

 4. Risukimppu sanoo:

  Suomessa tikittää megatonniluokan mielenterveys-aikapommi. Moni kansalainen kipuilee juuri nyt liian monen huolen, murheen ja pelon kanssa yhtäaikaa. Sodat, pandemiat, ilmastokriisi, taloudellinen toimeentulo ovat jokapäiviäisiä teemoja joita pyöritellään mediassa ja jotka jollakin tavalla koskettavat ihmisten elämää ja mieltä.

  Otetaanpa tyypillinen marras-joulukuun päivä: Heräät sysipimeään aamuun, avaat puhelimesta tai läppäristä uusimmat otsikot (jotka tuntuvat saman karmeuden toistolta uudestaan ja uudestaan) Ensimmäisenä musta palsta ”Iltalehti seuraa Ukrainan sotaa” Vladimir Putinin häijy naama ja alla teksti jossa spekuloidaan mitä kauheaa hän seuraavaksi päidemme menoksi juonii. Seuraa Kremlin tiedottajan Maria Zaharovan tuima tuijotus ja uhkailut Suomelle. Sen perään sopivasti Suomen valtionvarainministeri Riikka Purran irvistys ja kylmät ukaasit tulevista leikkauksista. Purran perässä ulkoministeri Mari Rantasen tyly naama ja karut arviot itärajan tilanteesta.
  -Talousuutisissa synkkiä ennusteita.
  -Henkirikoksia
  -Ilmastokriisi luultua pahempi
  -Terrorismin uhka
  -siirtolaiskriisi uhkaa Eurooppaa
  -”Oletko aina koristellut kuusen väärin? Asiantuntijan vinkit”
  -Temppari-Jannika otti lävistyksen ja vaipui koomaan
  -”Oletko aina pyyhkinyt takapuolesi väärin? Asiantuntijan vinkit
  -Teemu lataa suorat sanat työttömille
  -Oletko aina silittänyt koiraasi väärin? Asiantuntijan vinkit
  -Porkkana terveysriski
  Päivän lehden jälkeen ulos pimeään kylmään ja märkään. Vastaantulevat kanssasuomalaiset eivät tervehdi eivätkä hymyile vaan mulkoilevat altakulmain murhapolttajan ilme naamallaan.
  Kaupassa kaikki on aivan helvetin kallista. Perustarvikkeet maksavat niin että joka sentti on laskettava huolella että pystyy ostamaan leivän, maitotölkin, kananmunia, jauhelihapaketin, kahvia ja jotain hetelmiä ja vihanneksia päälle. Lelu- tai karkkihyllyn edessä kärttävä lapsi jonka vanhempi ärjyy vihaisena uhkauksia piltilleen niin että koko marketti raikaa. Kassalla työhönsä ajat sitten kyrpiintynyt apaattinen myyjä ilmoittaa konemaisesti maksettavan summan.
  Maksettuasi ostokset lähdet kantamusten kanssa hämärän harmaaseen ulkoilman viimaan ja porhallat räntäsohjossa kotiin. Kotona odottaa postiluukusta työnnetty laskupinkka joihin on haettava maksuaikaa.
  Alat lähettää työhakemuksia ja kamppailla koukeroisen byrokratian kanssa joka on ilmeisen välttämätön. Monen kohdan tehtäväkentät, hakemukset, CV.t ynnä muut lukemattomat liitteet oltava vaikka kyse olisi kahvinkeittämisestä tai lumen lapioimisesta. Tämä on tehtävä neljästi kuussa tai ei hyvä heilu. Jokainen täysijärkinen tajuaa etteivät yritykset tai rekryfirmat kymmeniä tuhansia hakemuksia käsitellessään käy hakijan koko litaniaa läpi koska mitkään resurssit eivät moiseen riitä.
  Iltapäivällä on jo pilkkopimeää. Telkkarista tulee lähes yksinomaan masentavaa paskaa ruudun täydeltä joka kanavalta. Huonoja uutisia, huoliteemoilla täytettyjä ajankohtaisohjelmia, psykopaattista ja kyynistä väkivaltaa tv-sarjoissa ja elokuvissa.
  Lopulta sitä onkin sitten vaan lysyssä sohvannurkassa kun duracell-pupu jonka paristot on lopussa.

  Tuo kuviteltu arkipäivä ei ole edes pahinta mitä moni elää tässä maassa.

  Paheneva maailmantila, oman elämän toivottomuus, riittämättömyyden kelpaamattomuuden ja tarpeettomuuden tunne, häpeä ja yksinäisyys ovat kuin pahanlaatuinen syöpä, ne tuhoavat mielen ja ruumiin. Suomessa on kaksi instituutiota joiden ovilla jonot kasvavat nopeiten ja pisimmiksi. Toinen on mielenterveyspalvelut ja toinen on muistipoliklinikka.
  Jos meillä ei ole halua/kykyä ottaa näitä ongelmia hallintaan, edessä on katastrofi.

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php