Blogit

Väärin sammutettu!

Väärin sammutettu!

Suomalaista elinkeinoelämää on rassattu puolin ja toisin. Otsikon huudahdus on yleistä tässä rytinässä. Yleensä huudahduksen esittää sarkastisesti se osapuoli, jonka mielestä tarkoitus pyhittää keinot. Suomen tilannetta tarkasteltaessa ei kuitenkaan voi välttyä ajatukselta, että meneillään olevaa kriisiä ollaan väärin sammuttamassa. Keskustelu palkoista, työn kustannuksista ja devalvaation peikosta kuitenkin osoittavat kuinka tämä kansakunta on äärimmäisen tehokas ratkaisemaan vääriä ongelmia.

Julkinen keskustelu ei aluksi juurikaan antanut arvoa sopimisen kulttuurille keskusteluissa työn ehdoista, kun hallitus pyysi eri kuppikuntia keskustelemaan ja päättämään yhteisistä asioista. Mitään päätöstä ei syntynyt (ei kai ollut tarkoituskaan), joten seuraavaksi hallitus päätti kansanedustajille annetulla v​apaalla mandaatilla ​vähentää kansalaisia koskevaa pakottavaa työlainsäädäntöä. Tämän jälkeen media alkoi myllyttämään syrjäytettyjen AY-­pomojen (voi kurjia ja osattomia) ja opposition viidakkorumpua käyttäen nyt keppihevosena yhtäkkiä aiemmin unohdettua sopimusyhteiskuntaa. On häpeällistä käyttää sairaita lapsia ja vanhuksia perusteluissa ylläpitää hyväosaisten saavutettuja etuja, joiden kustannus niukoista varoista otetaan nimenomaan heikommilta, jotka eivät kykene sitä itse äänekkäästi vaatimaan.

Sopimusyhteiskunta sanana on harhaanjohtava, koska on suuri ero sillä saanko minä sopia asioista sopimuskumppanin kanssa, vai osallistuuko minun ja sopimuskumppanin väliseen sopimukseen tahtomattamme jokin kolmas keskitetty osapuoli? Ehkä kaikkein omituisinta on vielä se, että pakottavana ulkopuolisena osapuolena sopimuksessa toimii rekisteröity yhdistys? Herää kysymys, missä vaiheessa Pyhäjärven Pursiseura ry:lle tuli oikeus päättää minua koskevista asioista yleissitovuuden perusteella ja kuka helvetti sen yleissitovuuden Pyhäjärven Pursiseuran päätöksille on antanut? Missään muussa sivistysvaltioksi itseään kutsuvassa maassa ei tietääkseni oikeutta pakkovaltaan ole annettu kuin poliisille sisäasioissa. Vaikka niissäkin omat J​immy Hoffansa​ ovat pyrkineet valtaa itsellensä haalimaan.

Suomessa taantumisen ongelmaa ei ole pelkästään väärin sammutettu, vaan on sammutettu myös väärä paloa. Pohjimmiltaan Suomen ongelmat työmarkkinoilla eivät ole taloudellisia (seuraukset ovat), joten prosenttien kanssa pelleilyllä ei todennäköisesti ole mitään suurempaa vaikutusta julkisen talouden tilanteeseen. Suurempi ongelma piilee siinä, että ihmisiltä on viety oikeus päättää omasta elämästään sopimisen muodossa lähes kaikilla elämänsä alueilla, joten mitään uutta verotettavaa ei tässä maassa juurikaan synny. Työmarkkinoiden osalta tämä oikeus sopimiseen annettiin erinäisten pursiseurojen tehtäväksi yli neljäkymmentä vuotta sitten, kun Suomesta tehtiin teollisuuden ehdoilla osa idänkaupan dynaamista oligarkiaa.

Lopuksi vielä niille, jotka kaipaavat devalvaatioita: Yksityisiltä ihmisiltä varastaminen ei pelasta Suomen julkista taloutta. Rahan arvoa alentamalla suojelemme tehotonta ja vanhaa taloutta. Tehokkuus ei kasva tuotantoa lisäämällä, vaan keksimällä miten voimme tuottaa vähemmällä enemmän. Lakikirjasta ei siinä prosessissa ole juurikaan apua.

Väärin sammutettu!

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

9 kommenttia artikkeliin Väärin sammutettu!

 1. jahas sanoo:

  Perinteistä liberaa jossa eletään harhaluulossa että yleissitovuus olisi jotenkin haitallista vaikkei siitä ole yhtäkään todistetta.

  1. Olli Tuovinen sanoo:

   Kaikissa menestyvissä länsimaissa on vapautettu työmarkkinoita reilulla kädellä.

   1. jahas sanoo:

    Ei pidä paikkaansa ja toisekseen työmarkkinoiden vapautus tarkoittaa työolojen heikentämistä ja palkan laskua. Historia opettaa tästä paljon

  2. Patamusta sanoo:

   Sillä ei ole merkitystä onko se haitallista vai ei, mutta yleissitovuus loukkaa ihmisen oikeutta päättää omista asioistaan.

 2. Seppo Suhonen sanoo:

  Aika lapsellinen kirjoitus tohtoritason mieheltä.

 3. ja justiinsa sanoo:

  Tohtori on periaatteessa täysin oikeassa
  Tämä Suomessa hallitseva läpi korruptoitunut työmarkkinajärjestelmä AY liikkeineen ja hyvä veli kerhoineen on nyt tasan tarkkaan tiensä päässä.

  1. Patamusta sanoo:

   Mutta silti hallitus hakee vain nykyiselle järjestelmälle jatkoaikaa.

 4. Jouni Nordman sanoo:

  Niin, monelta puuttuu markkinatalouden perustat, sillä jo USA:sa ne tilat jotka kohtelivat parhaiten orjiaan kasvoivat nopeimmin. Sillä näiden ei tarvinnut käyttää uusien orjien ostamiseen niin paljon rahaa, sillä heidän orjansa pysyivät paremmassa työ kunnossa pidenpään.

  Eli ay liitot puuttuvat siihen että eivät anna yritysten hoitaa työntekijöitään paremmin, sillä tänä päivänä huonosti hoitaville on riesana sote, joka tällä hetkellä hoitaa paremmin työntekijöiden asioita, sillä asiantuntijat karttavat näitä yrityksiä.

 5. Jarkko J sanoo:

  Jani Rajaniemi olet oikeassa. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Ihan ärsyttää kun poliitiikassa söhlätään aivan turhaan ja väärien asioiden kanssa. Mitään ei tapahdu.

  Vaikka ketään ei kiinnosta niin kerron isoimmat ongelmat näin yrittäjän kannalta:

  – liian iso julkinen sektori rasittaa koko taloutta ja rankasti. Rahallisesti ja resurssien muodossa. Suomi on nro 1 julkisen sektorin suuruudessa suhteessa yksityiseen. Koska tämä alkaa pienentyä? Olen odottanut sitä jo 1990-luvulta lähtien.

  – suurin osa suomalaisista yrityksisä on pieniä yrityksiä, ei PK vaan pienemmät. Syy on selvä, työllistäminen on kallista, TODELLA kallista. Jos palkkaan duunarin, joka haluaa tonnin kuussa käteen tulee se maksamaan firmalleni vähintään 3 500,00 €/kk (mukana ALV, hallinnolliset kulut, veronkaltaiset menot, verot, lomapäivät jne). Eihän tuo ole todellista!

  Kaikki tuo on poliitikkojen, päättäjien ja ammattiyhdistysten aikaansaannosta. Hävetkää.
  Koska Suomeen tulee hallitus, joka todella alkaa raivaamaan tuota sotkua?

  Jotta nyt minun mussutuksestani ei jäisi epäselvää mielikuvaa niin tuttava- ja yhteistyöverkostossani ei ole enää yhtään, siis TASAN NOLLA yrittäjää, jonka yritys olisi kirjoilla Suomessa. Viimeinen läksi 2014. Suuri osa Virossa mutta myös jopa Ruotsissa, jossa jopa työvoimavoittoisen konepajan kustannukset ovat pienempiä kuin täällä.

  Suomi nousuun!

Tietoa kirjoittajasta

Jani Rajaniemi

Jani Rajaniemi, hallintotieteiden tohtori väitteli organisaatiorakenteista johtuvista innovatiivisuuden esteistä vuonna 2010. Hän työskentelee tällä hetkellä Tampereen yliopistossa Hallintotieteen yliopisto-opettajana. Yliopistotyön ohessa Rajaniemi toimii yrittäjänä ja freelancer-luennoitsijana.

single.php