Blogit

Pienet tulot vapautettava veroista

Pienet tulot vapautettava veroista

Työmarkkinajärjestöt julkaisivat maanantaina neuvottelutuloksensa “yhteiskuntasopimuksesta”, johon sisältyi työhön kohdistuvan verotuksen pieni siirto työnantajalta työntekijälle (TyEL-maksu 1,2%-yks, TyVa 0,85%-yks). Tämän vaikutuksena palkkaaminen on Suomessa lievästi kannattavampaa, mutta työntekijälle jää entistä vähemmän käteen.

Markkinataloudessa pitkällä aikavälillä tällaisen puliveivauksen vaikutus on tarkalleen +-0, sillä ilman palkanmääräytymisen jäykkyyksiä sillä ei ole mitään merkitystä, verotetaanko jostain työsuoritteesta työnantajaa vai työntekijää. Suomen kaltaisessa sekataloudessakin tämän muutoksen tuoma hyöty on hyvin pieni. Vaikka palkkaaminen onkin millimetrin verran kannattavampaa, kokonaiskysyntä kärsii kuluttajien ostovoiman leikkaantumisesta. Paljon enemmän lisätyövoiman palkkaamiseen kannustaisi esimerkiksi vapaus sopia työsopimuksia työntekijän ja työnantajan välillä ilman työmarkkinajärjestöjä.

Veroluonteisten maksujen mikromanageroinnin sijaan Suomi tarvitsee välttämättä reiluja leikkauksia työn verotukseen. Ehdotankin, että ensimmäisenä askeleena kaikki pienet tulot vapautettaisiin kaikista veroista. Verovapaa osuus voisi olla esimerkiksi 1000e kuukaudessa, vaikka itse keksisin kyllä leikkauskohteita, joilla voisi rahoittaa suuremmankin veroalen, lähtien yritystuista, valtionmediasta sekä perustoimeentulon ylittävästä sosiaaliturvasta (esim. ansiosidonnainen ja eläkkeet pienimpiä eläkkeitä lukuunottamatta).

Verovapauden tulisi koskea kaikkia veroluonteisia maksuja, kuten eläkemaksuja ja sosiaaliturvamaksuja, sekä työntekijän, että työnantajan maksamia. Tällä hetkellä julkinen sektori kuittaa 12000e bruttopalkasta noin tuhat euroa palkkakuitissa näkyviä veroja sekä pienimmilläänkin yli 2000 euroa palkansaajalta piilotettuja veroja työnantajan eläkemaksujen muodossa.

Pienten tulojen verottomuus on taloudellisesti sekä eettisesti hyvin tärkeä muutos. Ensinnäkin, työn verotus on verotuksen muodoista selvästi haitallisin. Se vähentää ihmisten välistä vaihdantaa ja työnjakoa, eli sitä kaikkea, mikä on mahdollistanut länsimaisten kansojen varallisuuden. Valtio vie Suomessa leijonanosan jo hyvin pienimuotoisesta yritystoiminnasta, mikä on kansantaloudelle ja ihmisten hyvinvoinnille hyvin turmiollista.

Toiseksi, rahan vieminen pienituloiselta on moraalisesti väärin, etenkin kun valtio käyttää rahaa hyvin tuhlailevasti. Nykyään Suomessa pienituloisilta verotetaan rahaa, jotta se voitaisiin antaa hyväosaisille. Sosiaalidemokratiassa kukaan ei ole riittävän rikas pärjätäkseen omillaan. Pienituloisilta viedään leipää pöydästä, ja se syötetään talvivaaroille, outokummuille ja laivanvarustamoille. Verotetuilla varoilla myös ylläpidetään tarpeettomia ja tehottomia julkisia toimintoja, jotka pitäisi nopealla aikataululla ajaa alas (esim. Solidium ja TE-toimistot).

Ilman työn verotuksen merkittävää laskua Suomi tulee ajamaan itsensä seinään. Nyt verotusta hienosäätää työmarkkinajärjestöt, jotka eivät ole saaneet eduskuntavaaleissa yhtään ääntä. Hallituksen tulee palauttaa päätöksentekovalta eduskuntaan, ja käyttää sitä työn verotuksen merkittävään keventämiseen.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

3 kommenttia artikkeliin Pienet tulot vapautettava veroista

 1. Ulf Fallenius sanoo:

  Alle 2000 euroa kuussa pitää olla verotonta ja työnantajavastuu pitää jo unohtaa sen pitää olla yrityksen päätettävissä missä muodossa ihmisiä otettaan töihin.Niin kauan kun työmarkkinat eivät ole osa markkinataloutta niin sitä työtä ei synny riittävästi.Kaikki fiksut pienyritykset käyttää alihankintaa tai ottaa osakkaita yritykseen nimellä yrittäjä muuten ei varmasti pärjää.Suomi on kaukana liberalismista ei edes puolitiessä.

 2. Juha sanoo:

  Hyödyllisen toiminnan verottaminen on lähtökohtaisesti haitallista. Haittaverot taas ovat hyödyllisiä.

  Mutta radikaalit muutokset verotukseen lienevät liki mahdottomia. Viimeistään eduskunnassa poliittinen prosessi vesittää Viskin tai muun puolueen väkevimmätkin aloitteet.

  Onneksi yksilön tai yrityksen ei tarvitse maksaa veroja enemmän kuin laki määrää. Esimerkiksi Virossa tai Monacossa.

 3. Timo sanoo:

  Ihan hyviä ideoita, ja auttaisivat ainakin vähän, mutta niin kauan kuin meillä on poliittinen hallintomalli joka kumartaa isolle rahalle ja ajaa puolueiden etua, niin mikään ei tule muuttumaan.
  Ajattele jos Suomea johtaisi ei poliittiset oman alansa ammattilaiset, joitka seuraisivat päätöksen tesossa maalaisjäkeä, uusia arvoja ja tekisivät päätökset maan ja kansalaisten hyväksi.
  Eläisimme paratiisissa 🙂

Tietoa kirjoittajasta

Juhani Kähärä

Juhani Kähärä on espoolainen diplomi-insinööri ja kaupunginvaltuutettu. Hän on työskennellyt Aalto-yliopistossa bioinformatiikan tutkijana ja toimii nykyään data-analyytikkona terveysteknologia-alalla.

single.php