Blogit / Nuoria ajatuksia

Nuuskan myynti tulee jälleen sallia Suomessa

Nuuska on suhteellisen vaaraton ja laajasti käytetty tuote. Jotta Suomen tupakkapolitiikka palvelisi kansalaisia parhaalla mahdollisella tavalla on Suomen laillistettava nuuskan myynti.

Vaikken ole koskaan käyttänyt nuuskaa, on sen myynnin sallimisessa mielestäni kysymys periaatteesta. Liberaalina ajattelen, että yksilöllä tulee olla itsemääräämisoikeus tupakkatuotteiden käytön suhteen. On järjetöntä yrittää rajoittaa nuuskan käyttämistä kieltämällä sen myynti Suomessa.

Nuuskakielto edustaa vaihtoehdotonta päihdepolitiikkaa

Suomen ja Euroopan Unionin tupakkapolitiikan juuret ovat vanhakantaisessa päihdepolitiikkassa, jossa totaalikielto katsotaan liberaalia käytäntöä saati terveellisempiä vaihtoehtoja paremmaksi. EU-maista Ruotsi on ainoa, jossa nuuskan myynti on laillista. Tämä johtuu erikoisluvasta, jonka maa sai liittyessään EU:hun. Suomi voisi saada samanlaisen erikoislupaa pyytäessään.

Nuuskan nauttiminen ei ole pelkästään osa ruotsalaista kulttuuria, vaan kuuluu yhteiseen pohjoismaiseen kulttuuriperintöön. Nuuskaa on käytetty Suomessa ennen sen myynnin kieltämistä ja sitä käytetään edelleen, minkä lisäksi nuuskan käyttö on vain lisääntynyt Suomessa kiellon jälkeen. Suomalaisilla tulisi nuuskan käytön ja ostamisen suhteen olla samat vapaudet kuin ruotsalaisilla.

Nuuskan laillistamisella voisi olla positiivisia vaikutuksia Suomen kansanterveydelle. Nuuska ei nimittäin ole yhtä haitallista kuin paljon karsinogeenisiä palotuotteita sisältävät savukkeet. Nuuskaaja ei myöskään tee muista läsnäolijoista passiivisia tupakoijia.

Lisäksi, niissä maissa, joissa nuuska on laillista tupakoidaan tutkimusten mukaan vähemmän. Nuuska voikin tosiasiassa auttaa tupakoinnin lopettamisessa nikotiinilaastareita, lääkkeitä yms. paremmin. Näistä syistä johtuen on aiheellista kysyä, miksi savukkeet ovat laillisia, mutta nuuska ei.

Nuuskan myyntiekielto on kädenojennus pimeille markkinoille

Nuuskan laiton välitys on taloudellisesti merkittävää toimintaa. Vaikka Suomessa käytetään paljon nuuskaa, valtiomme ei saa sen käytöstä yhtään verotuloja vaikka ne vähätkin haitat jäävät Suomeen.  Suomalaiset matkustavat Ruotsiin ja hankkivat sieltä nuuskaa, jolloin sinne valuu merkittäviä määriä rahaa. Nämä ovat verorahoja, joista talouskriisissä oleva valtiomme hyötyisi.

Rikolliset hoitavat salakuljetuksen ja jakelun kouluissa, katukaupassa, työpaikoilla ja verkossa. Alaikäiset voivat nyt ostaa nuuskaa ilman henkilöllisyystodistusta, koska laittoman nuuskan välittäjiä ei kiinnosta asiakkaan ikä. Savukkeita ostettaessa sen sijaan vaaditaan henkilöllisyystodistus. Laillistamalla nuuskan myynti, sitä olisi helpompaa valvoa samalla tavalla kuin savukkeiden myyntiä.

Yksilönvapauden, kansantalouden, kansanterveyden sekä rikollisuuden vähentämisen näkökulmasta on järkevää sallia nuuskan myynti sallittaisiin. Olen tämän vuoksi laatinut kansalaisaloitteen nuuskan laillistamisesta Suomessa. Arvostaisin tukeanne asiasta laatimani kansalaisaloitteen saamiseksi eduskunnan käsiteltäväksi.

Nuoria ajatuksia

Julkaisemme tuoreita ajatuksia nuorilta kirjoittajilta. He kirjoittavat yksityishenkilöinä vapausaatteesta sekä liberaalin demokratian kehittämisestä.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Nuuskan myynti tulee jälleen sallia Suomessa

  1. Nussu-homppeli sanoo:

    Hyvä idea, totta kai nuuska voidaan sallia. MUTTA asia on vähän kuin kesä/talviajan kanssa. Vaikka ei ole mitään järjellistä syytä niin on se vaan pakko olla poikkikantaan. Ja jos palkko tulee verorahoista (siis väkivalloin kerätyssä) niin mikä ettei!

Tietoa kirjoittajasta

Seppälä Viktor

Viktor Seppälä

Viktor Seppälä on suorittamassa oikeustieteen tutkintoa King’s College Londonissa. Hän on kiinnostunut filosofiasta ja seuraa aktiivisesti politiikkaa.

single.php