Blogit / Nuoria ajatuksia

Nuuskan myynti tulee jälleen sallia Suomessa

Nuuska on suhteellisen vaaraton ja laajasti käytetty tuote. Jotta Suomen tupakkapolitiikka palvelisi kansalaisia parhaalla mahdollisella tavalla on Suomen laillistettava nuuskan myynti.

Vaikken ole koskaan käyttänyt nuuskaa, on sen myynnin sallimisessa mielestäni kysymys periaatteesta. Liberaalina ajattelen, että yksilöllä tulee olla itsemääräämisoikeus tupakkatuotteiden käytön suhteen. On järjetöntä yrittää rajoittaa nuuskan käyttämistä kieltämällä sen myynti Suomessa.

Nuuskakielto edustaa vaihtoehdotonta päihdepolitiikkaa

Suomen ja Euroopan Unionin tupakkapolitiikan juuret ovat vanhakantaisessa päihdepolitiikkassa, jossa totaalikielto katsotaan liberaalia käytäntöä saati terveellisempiä vaihtoehtoja paremmaksi. EU-maista Ruotsi on ainoa, jossa nuuskan myynti on laillista. Tämä johtuu erikoisluvasta, jonka maa sai liittyessään EU:hun. Suomi voisi saada samanlaisen erikoislupaa pyytäessään.

Nuuskan nauttiminen ei ole pelkästään osa ruotsalaista kulttuuria, vaan kuuluu yhteiseen pohjoismaiseen kulttuuriperintöön. Nuuskaa on käytetty Suomessa ennen sen myynnin kieltämistä ja sitä käytetään edelleen, minkä lisäksi nuuskan käyttö on vain lisääntynyt Suomessa kiellon jälkeen. Suomalaisilla tulisi nuuskan käytön ja ostamisen suhteen olla samat vapaudet kuin ruotsalaisilla.

Nuuskan laillistamisella voisi olla positiivisia vaikutuksia Suomen kansanterveydelle. Nuuska ei nimittäin ole yhtä haitallista kuin paljon karsinogeenisiä palotuotteita sisältävät savukkeet. Nuuskaaja ei myöskään tee muista läsnäolijoista passiivisia tupakoijia.

Lisäksi, niissä maissa, joissa nuuska on laillista tupakoidaan tutkimusten mukaan vähemmän. Nuuska voikin tosiasiassa auttaa tupakoinnin lopettamisessa nikotiinilaastareita, lääkkeitä yms. paremmin. Näistä syistä johtuen on aiheellista kysyä, miksi savukkeet ovat laillisia, mutta nuuska ei.

Nuuskan myyntiekielto on kädenojennus pimeille markkinoille

Nuuskan laiton välitys on taloudellisesti merkittävää toimintaa. Vaikka Suomessa käytetään paljon nuuskaa, valtiomme ei saa sen käytöstä yhtään verotuloja vaikka ne vähätkin haitat jäävät Suomeen.  Suomalaiset matkustavat Ruotsiin ja hankkivat sieltä nuuskaa, jolloin sinne valuu merkittäviä määriä rahaa. Nämä ovat verorahoja, joista talouskriisissä oleva valtiomme hyötyisi.

Rikolliset hoitavat salakuljetuksen ja jakelun kouluissa, katukaupassa, työpaikoilla ja verkossa. Alaikäiset voivat nyt ostaa nuuskaa ilman henkilöllisyystodistusta, koska laittoman nuuskan välittäjiä ei kiinnosta asiakkaan ikä. Savukkeita ostettaessa sen sijaan vaaditaan henkilöllisyystodistus. Laillistamalla nuuskan myynti, sitä olisi helpompaa valvoa samalla tavalla kuin savukkeiden myyntiä.

Yksilönvapauden, kansantalouden, kansanterveyden sekä rikollisuuden vähentämisen näkökulmasta on järkevää sallia nuuskan myynti sallittaisiin. Olen tämän vuoksi laatinut kansalaisaloitteen nuuskan laillistamisesta Suomessa. Arvostaisin tukeanne asiasta laatimani kansalaisaloitteen saamiseksi eduskunnan käsiteltäväksi.

Nuoria ajatuksia

Julkaisemme tuoreita ajatuksia nuorilta kirjoittajilta. He kirjoittavat yksityishenkilöinä vapausaatteesta sekä liberaalin demokratian kehittämisestä.

Kommentoi

5 kommenttia artikkeliin Nuuskan myynti tulee jälleen sallia Suomessa

 1. Nussu-homppeli sanoo:

  Hyvä idea, totta kai nuuska voidaan sallia. MUTTA asia on vähän kuin kesä/talviajan kanssa. Vaikka ei ole mitään järjellistä syytä niin on se vaan pakko olla poikkikantaan. Ja jos palkko tulee verorahoista (siis väkivalloin kerätyssä) niin mikä ettei!

 2. ni sanoo:

  Tuokin on sellainen asia, jonka kohdalla pitää punnita hyötyjä ja haittoja. Norjassa tehtiin pari vuotta sitten katsaus ruotsalaisen nuuskan terveysvaikutuksia koskevaan tutkimustietoon: https://www.fhi.no/en/publ/2019/health-risks-from-snus-use2/ . Siinä raportoitiin monenlaisista terveyshaitoista.

  Monet niistä aiheuttavat yhteiskunnalle terveydenhoitokustannuksia. Nuuskan hyödyt ovat silloin yksilöllisiä, mutta haitat jaetaan yhteiskunnan maksettaviksi.

  Nuuska ei ole yhtä haitallista kuin poltettava tupakka, mutta viimeksi mainitun kulutus on laskemassa kovaa vauhtia.

  ”Lisäksi, niissä maissa, joissa nuuska on laillista tupakoidaan tutkimusten mukaan vähemmän. Nuuska voikin tosiasiassa auttaa tupakoinnin lopettamisessa nikotiinilaastareita, lääkkeitä yms. paremmin. Näistä syistä johtuen on aiheellista kysyä, miksi savukkeet ovat laillisia, mutta nuuska ei.”

  Noista asioista keskusteltiin paljon noin 20 vuotta sitten. Sen jälkeen tupakointi on vähentynyt länsimaissa ympäri maailman: sekä niissä maissa, joissa on nuuskattu että niissä maissa, joissa ei ole nuuskattu.Siitä on erilaisia teorioita, minkä takia nuuskaaminen oli aiemmin yleistä niissä maissa, joissa ei niin tupakoitu. Sitä tutkimustulosta, että nuuskaus olisi tehokas tapa lopettaa tupakointi, vaikuttaisi olevan saatu erityisesti tupakkateollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa ja tupakkateollisuuden rahoitusta urallaan saaneiden tutkijoiden toimesta.

  Tuoreemmissa tutkimuksissa tulokseksi on toisaalta saatu esimerkiksi vuonna 2019 artikkelissa ”Impact of snus use in teenage boys on tobacco use in young adulthood; a cohort from the HUNT Study Norway”:
  ”The use of snus, with or without concurrent smoking, carried a high risk of adult smoking as well as adult snus only use. Dual use seemed to promote the opportunity to become snus only users in adulthood, but made it also more difficult to quit. The benefit of snus use for harm reduction is not evident in our cohort, as the combination of smoking and dual use resulted in high smoking rates among the young adults.”

  Tuore tutkimus vuodelta 2020 Norjasta kertoo, että tupakan poltto on Norjassa lähes loppunut, kun taas nuuskaaminen on jatkanut kasvuaan:

  ”Daily smoking decreased from 5.9 to 1.5% between 2010 and 2018, while daily snus use increased from 13.4 to 19.9%. Female snus use almost doubled, from 10.9 to 19.2%. ”

  Sitaatti oli tutkimusartikkelista ”Increasing similarities between young adults’ smoking and snus use in Norway: a study of the trends and stages of smoking and snus epidemic from 2010 to 2018”. En laita linkkiä, koska blogi siirtää monen linkin viestit herkästi roskakoriin.

  Tuollaisessa tilanteessa olevissa maissa 20 vuotta vanhat argumentit siitä, että nuuska voisi olla keino auttaa tupakoinnin lopettamisessa, eivät enää oikein päde. Näyttäisi vieläpä siltä, että uudet nuuskaajat ovat olleet isolta osin nuoria, ja tupakoinnin polttaneet taas vanhempia ihmisiä.

 3. ni sanoo:

  Jatkan vielä, että tupakan poltto ei ole vähentynyt sattumalta. On tehty lukuisia lakimuutoksia, joilla tupakointia on yritetty vähentää. Tupakointia ei ole kielletty suoraan – ainakaan vielä, mutta on kielletty esimerkiksi tupakointi ravintoloissa ja muissa julkisissa tiloissa, tehty tupakkaa polttamattomia työyhteisöjä, lisätty tupakan vastaista valistusta kouluihin, laitettu tupakka tappaa -merkinnät kuvien kera tupakka-askien kansiin ja vielä piilotettu askit kaupoissa ihmisten silmistä. Tupakan halpatuontia ulkomailta on hillitty myös määräyksellä, jonka mukaan Suomeen saa tuoda yli 200 savuketta vain, jos kyse on sellaisista savukepakkauksista, joissa on suomen- ja ruotsinkieliset varoitusmerkinnät. Lisäksi tupakan verotusta on nostettu reilusti niin, että hinta karkoittaisi tupakan ostajia.

  Tupakkalakiin on kirjattu tavoite Savuttomasta Suomesta 2030. Koukuttavaa tupakkaa, joka on kerran ollut sallittua, on ollut vaikea kieltää nopeasti, mutta Suomessa on tehty laajamittaisia toimia sen eteen, että tupakoinnista olisi päästy Suomessa käytännössä eroon noin vuonna 2030. FinSote-kyselyn perusteella vuonna 2019 14-18 -vuotiaista tytöistä tupakoi 6 % ja pojista 7 %, kun luvut vielä 10 vuotta aiemmin olivat 17 % ja 21 %, ja 2000-luvun alussa vielä joka neljäs 14-18 -vuotias tupakoi. 1980-luvulla jopa noin joka kolmas suomalaismies poltti tupakkaa. Vuoden 2021 alussa tullut tupakkaveronkorotus, joka nosti tupakka-askin hintaa keskimäärin 45 sentillä, on ilmeisesti romahduttanut tupakan kulutusta yhdistettynä siihen tilanteeseen, että laivoilta ja rajojen takaa ei nyt ole saanut haettua tupakkaa entiseen tapaan ohi Suomen valtion verotuksen. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat mahdollisesti lopettaneet nyt tupakoinnin, moni ehkä pysyvästikin. Nuuskaaminenkin on nyt vähentynyt reilusti. Saa nähdä, onko sekin muutos pysyvää vai ei, ja että pääseekö osa aiemmista nuuskaajista nuuskan saannin vaikeuduttua eroon riippuvuudestaan, ja että jääkö osalla nuuskaaminen nyt kokonaan aloittamattakin.

 4. ni sanoo:

  Kommentoin vielä blogin väitettä:

  ”Rikolliset hoitavat salakuljetuksen ja jakelun kouluissa, katukaupassa, työpaikoilla ja verkossa. Alaikäiset voivat nyt ostaa nuuskaa ilman henkilöllisyystodistusta, koska laittoman nuuskan välittäjiä ei kiinnosta asiakkaan ikä. Savukkeita ostettaessa sen sijaan vaaditaan henkilöllisyystodistus. Laillistamalla nuuskan myynti, sitä olisi helpompaa valvoa samalla tavalla kuin savukkeiden myyntiä.”

  Savukkeissa tosiaan on olemassa tämä virallinen valvonta. Kirjoitin jo, että FinSote-kyselyn perusteella vuonna 2019 14-18 -vuotiaista tytöistä tupakoi 6 % ja pojista 7 %, kun luvut vielä 10 vuotta aiemmin olivat 17 % ja 21 %, ja 2000-luvun alussa vielä joka neljäs 14-18 -vuotias tupakoi. Eli siis: tupakkatuotteiden kohdalla nimenomaan on näyttöä kertynyt siitä, että virallinen valvonta ei toimi. Alaikäisetkin ovat pystyneet ostamaan tupakat ilman henkilöllisyystodistusta – vähintään niin, että joku tuttu välittää tupakat, jotka ovat alaikäisiltä kiellettyjä. Sen takia tupakan polton vähentämistä ei ole enää rakennettu sen varaan, että valvonta estäisi tupakoiden leviämisen alaikäisille, vaan toteutettu sekä valvonta että tehty iso määrä muitakin toimia. Tuskin valvonta toimisi yhtään paremmin nuuskan kohdalla.

  On vaikea uskoa, että tupakkanuuskan välittäjiä kiinnostaisi sen enempää asiakkaan ikä kuin poltettavan tupakan laittomia välittäjiäkään. Moni välittäjistä on itsekin alaikäisiä. Tehokkaimmat keinot poltettavan tupakan käytön vähentämisessä näyttävät olleen verotuksen nostaminen pilviin ja saatavuuden rajoittaminen. Nuuskan käytön määrä on Suomessa vain murto-osa Norjan ja Ruotsin vastaavista luvuista, joissa nuuskaa on saatavilla laajasti. Jos nuuskan myynti Suomessa sallittaisiin, myös sen käyttö todennäköisesti kasvaisi lähemmäs Norjan ja Ruotsin lukuja. Jos taas nuuskan laillisia tuontirajoja laskettaisiin 1 kg:n tuontirajoitteesta vaikkapa 100 grammaan per vuorokausi, ja rajavalvontaa lisättäisiin, sen kulutus Suomessa todennäköisesti romahtaisi.

 5. Risukimppu sanoo:

  No ”fuck yeah” sallitaan vaan ihan kaikki typeryyskin. Nuuskaa, kokaa hepoa,… alennetaan samantien äänestys- ja ajokortti-ikärajaa 15 ikävuoteen. Hyvältähän tämä tulee näyttämään, etenkin kun meidän kultainen nuoriso on kaikenkaikkiaan niin helvetin fiksua.
  Parasta olisi kun koululaiset pääsisivät itse päättämään mitä aineita on syytä opettaa kouluissa ja mitä ei. Tai mitä helvettiä, hävitetään koko oppivelvollisuus. Mitä sillä tekee?
  Kaikki lait, säännöt ja rajotukset pois ja meno päälle kun jossain viidakossa. YES!!!

Tietoa kirjoittajasta

Seppälä Viktor

Viktor Seppälä

Viktor Seppälä on suorittamassa oikeustieteen tutkintoa King’s College Londonissa. Hän on kiinnostunut filosofiasta ja seuraa aktiivisesti politiikkaa.

single.php