Ajatuspaja Liberan varjobudjetin tarkoituksena on selkeyttää käsitystä valtion ydintehtävistä ja niihin perustuen esittää vaihtoehtoja julkisen talouden tasapainottamiselle.
Suomi on vuosikymmenien saatossa muuttunut nopeasti kehittyvästä teollisuusyhteiskunnasta taloudelliseen stagnaatioon jumittuneeksi tulonsiirtoyhteiskunnaksi.
Vuoteen 2008 asti nähty tuottavuuden nousu on pysähtynyt. Bruttokansantuote on yli vuosikymmenen ajan pysynyt vuoden 2008 huipputason alapuolella, eikä uusi talouskriisi helpota tilannetta. Taloussuhdanteesta huolimatta julkisen sektorin kuluja kasvatetaan jatkuvasti.
Julkisen talouden kestävyys vaakalaudalla
Jos Suomi jatkaa julkisen talouden hoitamista näin, tulee maamme vääjäämättä ajautumaan merkittävään talouskriisiin. Kriisiin, jonka kovin isku tulee kohdistumaan nuorempiin sukupolviin. Taloudellisen katastrofin välttämiseksi keskustelu valtion ja kuntien ydintehtävistä on käytävä pikaisesti ja julkisia menoja on sopeutettava tarpeenmukaisesti.
Valitsimme tarkastelun pohjaksi vuoden 2020 talousarvioesityksen, koska siinä ei vielä näy koronakriisin vaikutukset. Vuoden 2020 talousarvioesityksen 57,5 miljardin euron määrärahoista löysimme varovaisella tarkastelulla 9,8 miljardia euroa sopeutusvaraa.
Tarkemman analyysin hallinnonalakohtaisine muutoksineen voit ladata alla olevasta linkistä.
Monen momentin kohdalla leikkausten tarpeellisuus tai vaikutukset ovat varmasti debatoitavissa. Ja juuri sitä toivommekin: Että debatti ylisuuren julkisen sektorimme menoista käydään ennen kuin yli kymmenen vuotta velaksi eläneen Suomen julkinen talous ajautuu selvitystilaan.
Tietoa kirjoittajasta
Tere Sammallahti
Tere on vapautta rakastava kansalaisvaikuttaja, some-asiantuntija ja kokoomus-poliitikko. Hän toimi Liberan sisältöjohtajana vuosina 2019-2020.