Suomen talous on pulassa. Viimeksi perjantaina 10.4. Tilastokeskuksen julkistamat luvut teollisuuden uusista tilauksesta ja teollisuustuotannosta kertovat tilanteen olevan vielä pelättyä synkempi. Tämän syöksykierteen pyrkii kääntämään Liberan 24.4. julkaisema, kuuden ekonomistin kirjoittama ”Miten Suomi voidaan pelastaa – Talouspoliittinen manifesti” -raportti.
Raportin tarkoituksena on pohtia, miten kasvukykynsä menettänyt maa voisi jälleen päästä takaisin kasvu-uralle. ”Halusimme leikkauslistojen ja teoreettisen pohdiskelun sijaan tuoda konkreettisia ehdotuksia siitä, miten Suomesta luodaan dynaaminen markkinatalous, joka vahvistaisi yritystoiminnan edellytyksiä ja samalla huolehtisi heikko-osaisista.”, kertoo kirjoittajatyöryhmän puheenjohtaja professori Vesa Kanniainen.
Yksikään kivi ei jää kääntämättä ryhmän pohtiessa keinoja kääntää talous nousuun. Raportissa on suomalaisittain useita varsin radikaaleja vaatimuksia: Velkasaneerauksen vaihtoehdoksi on saatava henkilökohtainen konkurssi, työehtosopimusten yleissitovuus on poistettava ja yritystukia on karsittava.
Lisäksi työuria tulisi pidentää nostamalla eläkeikää, pidentämällä viikkotyöaikaa ja lyhentämällä lomia. Kirjoittajien mielestä ylioppilaskokeista on luovuttava ja korkeakouluopinnot muutettava maksullisiksi Australian mallin mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että keskitasoa korkeammille tuloille pääsevät maisterit maksavat jälkikäteen veronmaksajille takaisin näiden sijoituksen opintojen rahoituksessa.
Oman osansa saavat myös poliitikot. Raportin mukaan talouspolitiikan ja laajemminkin yhteiskuntapolitiikan valmistelun taso on heikentynyt Suomessa todella vaarallisella tavalla viimeisten kymmenen vuoden aikana. Lääkkeeksi tarjotaan asiantuntijoiden roolin kasvattamista, kansanedustajien vähentämistä 151:een ja kansanedustajien toimikausien rajaamista kolmeen.
Kirjoittajat vaativat myös sosiaaliturvan kannustinloukkujen poistamista ja tasa-arvoistamista, keinoina tasa-arvoinen terveydenhuolto, kaikille yhtäläinen ansioturva, ja sosiaaliturvan kehittäminen ns. perustilin suuntaan.
Raportin ovat kirjoittaneet Vesa Kanniainen, Jukka Ala-Peijari, Heikki Koskenkylä, Tuomas Malinen, Ilkka Mellin ja Sami Miettinen.
Lue kirjoittajien esittelyt tästä >>.
Lue raportin tiivistelmä tästä >>.
Katso professori Vesa Kanniaisen esitelmäkalvot raportista tästä >>.