Julkaisut

Väärin sammutettu – valtion budjetin paremmat leikkauskohteet

Väärin sammutettu – valtion budjetin paremmat leikkauskohteet

Orpon hallituksella on ollut jo tovin kasassa ensimmäinen budjetti.

Vuoden 2024 tulo- ja menoarviossa pyritään tekemään ainakin osittain se, mikä olisi pitänyt aloittaa jo vuonna 2009.

Hukattu vuosikymmen on Sipilän hallituksen lyhyttä valtiontalouden tasapainoa lukuun ottamatta venynyt jo teini-iäksi ja ikävä kyllä Orpon hallituksen puuhastelu ei näytä sekään vielä korjaavan täysin tilannetta.

Jos pienen ajatuspajan voimin on budjetista löydettävissä melko massiivisia muutoskohteita, ei kai olisi ollut liikaa odotettu 45 päivää kestäneiltä hallitusneuvotteluilta, saada aikaan vakaampia ja pitkäaikaisempia rakenteellisia muutoksia, jotka olisi voinut hyvin budjetin myötä laittaa toteutukseen.

Kritiikkimme kohdistuu myös sellaisiin tukimuotoihin, joissa olisi ollut saavutettavissa suuria säästöjä, ilman köyhiin kohdistuvaa vaikutusta.

Hämmästystä aiheuttaa myös samankaltaisuus Rinteen hallitusohjelman kanssa. Yhtäläisyyksiä löytyy muun muassa pienistä kirjauskikoista, kuten menojen kertaluonteisuudesta ja valtion omaisuuden myynnistä.

Tietenkin myös verotus olisi ollut korjattavissa huomattavasti vähemmän ennätyksiä hipovaan tasoon; tilastot osoittavat suomalaisten tekevän vertaillen melko vähän töitä, kun verotus syö vähintään puolet lisätyöstä koittavista ansioista.

Lue lyhyestä budjettikatsauksestamme “Väärin sammutettu – budjetin paremmat leikkauskohteet“

Liitteet

Väärin sammutettu - valtion budjetin paremmat leikkauskohteet

suomen_valtion_budjetti_vaarin_sammutettu.pdf, 100 kt, 27.10.2023

Lataa: Väärin sammutettu - valtion budjetin paremmat leikkauskohteet pdf

Tietoa kirjoittajista

Kurronen Sanna

Sanna Kurronen

Hallituksen jäsen

Valtiotieteiden tohtori Sanna Kurronen on työskennellyt yli kymmenen vuotta pankkiekonomistina eri liikepankeissa. Kurronen on erikoistunut Suomen talouspolitiikkaan ja hänen väitöskirjansa käsitteli rahoitussektorin vaikutusta raaka-ainekiroukseen.

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

Kommentoi

single-julkaisu.php