Julkaisut

Vaihtoehtobudjetit kielivät vaihtoehdottomuudesta

Vaihtoehtobudjetit kielivät vaihtoehdottomuudesta
Petra Wessman

Oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetit ovat kiinnostavia, sillä ne kertovat millaista roolia kukin puolue hakee oppositioasemassa. Tänä vuonna ne ovat erityisen valaisevia, kun koko poliittinen kenttä tuntuu ymmärtävän laajan sopeutustarpeen ja toisaalta sen, ettei lisävelanoton pitäisi olla enää valtiontalouden työkalupakissa. Tässä neljäksi blogiksi jaetussa julkaisussa käyn läpi ja arvostelen keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n vaihtoehtoiset visiot Suomesta. 

 

Liemessä ollaan

Tilannekuva loppuvuonna 2023 on, että Suomen fiskaalikonservatiivi-hallitus ottaa velkaa 11,5 miljardia euroa.

Opposition tarjoamat villeimmät visiot, joissa ei tarvitse ottaa huomioon minkään muun puolueen tunteita, arvoja tai mielipiteitä, ottavat velkaa 11,2-10,9 miljardia euroa.

Yllä olevissa vaihtoehtobudjetti-tarkasteluissa olen antanut kullekin oppositiopuoleelle arvosanan heidän tarjoamansa vaihtoehdon visionaarisuudesta ja toteutumiskelpoisuudesta.

Huomionarvoisesti, en antanut arvosanoja valtiontalouden tasapainotuksesta, kun siihen ei pysty edes oikeistohallitus. Yksi Suomen suurimmista ongelmista on se, että puolueet tuntuvat aivan väristä riippumatta olemaan kyvyttömiä katkaisemaan velkaantumiskierrettä. 

Maamme kärsii pahasta valtioriippuvuudesta, julkinen sektori on aivan liian iso ja siellä työskentelee aivan liikaa äänestäjiä. Etujen universaalisuuden vuoksi saamapuolella on liikaa porukkaa, mutta tähän puuttumisen ehdottaminenkin on sellainen käänteinen vaaliase, etteivät poliitikot uskalla siihen lähteä.

Muutostarve on päivänselvä, mutta oppositio epäonnistuu vaihtoehdon tarjoamisessa – päinvastoin, ehdotukset kasvattaisivat valtion menoja ja verotaakkaa entisestään.

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

Kommentoi

single-julkaisu.php