Julkaisut

Kauppa se on, joka kannattaa? Vapaa vaihdanta suomalaisen hyvinvoinnin lähteenä

Vapaakauppa_3D

Suomen talouskasvu on viime vuosina kääntynyt negatiiviseksi. Ulkomaanvienti on tyrehtynyt heikentyneeseen kustannuskilpailukykyyn, jota ei euroaikana voida palauttaa kansallisen valuutan ulkoisella devalvaatiolla. Työmarkkinoiden rakenteelliset uudistukset loistavat poissaolollaan samaan aikaan kun kohoava työttömyys muistuttaa sisäisen devalvaation vaatimasta hinnasta. Vallitsevissa olosuhteissa on ymmärrettävää, että ratkaisuksi esitetään vapaan kaupan ja kilpailun hillitsemistä eri keinon. Suosiiko suomalaisten tuotteiden suosiminen Suomea?

Kauppa se on, joka kannattaa? -raportissa neljä nuorta suomalaistutkijaa Helsingin, Tampereen ja Cambridgen yliopistpoista tarkastelevat vapaata vaihdantaa sekä yleisen talousteorian että kolmen Suomelle tärkeän vientimarkkinan näkökulmasta. Yhdysvaltain ja Euroopan Unionin välillä neuvoteltavan TTIP-sopimuksen analyysi puntaroi sopimuksen mahdollisia vaikutuksia Euroopan ja Suomen talouskasvulle. Kiinan ja Venäjän analyysit esittelevät kahden Suomelle tärkeän kauppakumppanin erityispiirteitä ja näkymiä.

Vapaan vaihdannan teoriaa käsitellään aina 1700-luvulta saakka, jolloin ensimmäiset valistuksen aikakauden ajattelijat oivalsivat ja osoittivat, miten vapaaehtoisesti tapahtuva vaihdanta edistää kaikkien osapuolten hyvinvointia. Tässä yhteydessä on mahdoton olla erikseen mainitsematta Suomessa vaikuttanutta taloustieteen uranuurtajaa Anders Chydeniusta.

Suomen kannalta valistuksen ajan oivallukset vapaan vaihdannan eduista ovat erityisen ajankohtaisia, sillä ensi vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta Chydeniuksen Kansallinen voitto -pääteoksen julkaisemisesta. Aiommeko juhlistaa sitä käpertymällä muistelemaan menneitä ”hyviä aikoja” vai rohkeasti uudistamalla talouttamme kilpailukykyiseksi kiristyvässä globaalissa kilpailussa?

Raportin on kirjoittanut KTK Thomas Taussi, YTM Marko Juutinen, PhD Sakari Puisto ja VTK Anton Nikolenko. Alkusanat on kirjoittanut Risto E.J. Penttilä.

Lue raportti tästä

single-julkaisu.php