Blogit

Yksityiskoulut toimiva vaihtoehto kehitysmaissa

Professori James Tooley vieraili viikonloppuna Suomessa Helsingin kirjamessuilla Liberan vieraana. Tooley esitteli kirjoittamaansa, ja Eetos kustannuksen suomeksi julkaisemaa, kirjaa Kukoistava puu, jossa Tooley kertoo uraauurtavista tutkimuksistaan mm. Intiassa, Nigeriassa, Ghanassa, Kiinassa ja Keniassa.

Tutkimuskohteissaan Tooley havaitsi, että maksaville vanhemmille vastuussa olevien yksityiskoulujen välille on muodostunut kova kilpailu oppilaista. Tämä on johtanut koulutuksen tason nousuun ja resurssien tehokkaampaan käyttöön. Kilpailu koulujen välillä on pitänyt koulujen lukukausimaksut kohtuullisina myös kaikkein vähävaraisimmille perheille.

Tooleyn mukaan useimmiten kehitysyhteistyövaroin rahoitettu julkinen koulutusjärjestelmä on monesti johtanut kehitysmaissa tehottomaan, heikkolaatuiseen ja korruptoituneeseen koulutusjärjestelmään. Samoista ongelmista ovat raportoineet myös monet YK:n alaisten järjestöjen raportit.

Tutkimuksissaan Tooley havaitsi, että paikoin jopa 75 % köyhimpien maiden lapsista käy yksityistä koulua julkisin varoin rahoitettujen koulujen sijaan. Kukoistava puu osoittaa, että julkisen koulutuksen tukemisesta on kehitysmaille usein jopa haittaa.

Kirjan nimi on peräisin Mahatma Gandhin Intian kouluoloja käsittelevästä puheesta vuodelta 1931. Ennen brittien tuloa Intiaan yksityiskoulujen järjestelmä, ”kukoistava puu”, palveli sekä köyhiä että rikkaita. Gandhin mukaan paikallisen järjestelmän arvostamisen sijaan britit pakottivat maan ylhäältä päin julkiseen koulutusjärjestelmään. Tämän koulutuspolitiikan seurauksena Intiasta tuli lukutaidottomampi kuin ennen.

Lue Aamulehden juttu Tooleysta tai tilaa Kukoistava puu verkkokaupasta. Kirja on Akateemisen kuukauden tietokirja.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

single.php