VIIKON VIERAS

Thomas Taussi

Liberan viikon vieras Thomas Taussi on 22-vuotias helsinkiläinen kauppatieteiden opiskelija ja mielipidevaikuttaja, joka työskentelee opintojensa ohessa taloushallinnon tehtävissä yksityisellä sektorilla. Viime vuosina hän on kirjoittanut blogiartikkeleita taloudesta ja yhteiskunnasta. Hänen bloginsa valittiin vuonna 2011 Suomen talousblogien kärkikymmenikköön.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Jos sanoisin, että Suomen suurin haaste olisi valtiojohtoisuudesta ja kollektivistisista asenteista luopuminen, niin siinä ei olisi mitään uutta. Tarvitsemme ennen kaikkea johdonmukaisuutta ja älyllistä rehellisyyttä. Esimerkiksi ajankohtaiseen keskusteluun sukupuolineutraalista avioliittolaista on osallistuttu yksilönvapauden ja laillisen yhdenvertaisuuden nimissä. Suomalaiset eivät kuitenkaan pidä johdonmukaisesti kiinni samasta logiikasta muissa yksilönvapautta ja julkisen vallan roolia koskevissa päätöksissä.

Viime aikoina ihmisten skeptisyys hyvinvointivaltiomallia ja sen taustalla olevaa ideologiaa kohtaan on lisääntynyt entisestään. Se ei ole ihme, sillä poliittiset uutiset eivät kerro mistään muusta kuin julkisista menoista, velkaantumisesta ja rajoitteiden lisäämisestä vapauttamisen tai julkisen talouden keventämisen sijaan. Jotta ihmisten tyytymättömyys ja skeptisyys johtaisivat muutokseen yhteiskunnassa, ihmisiltä vaaditaan johdonmukaisuutta sitoutua pitkän aikavälin suunnitelmiin ja strategista pelisilmää vältellä irtopisteitä kerääviä tuuliviiripäättäjiä.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Näkisin, että Suomessa on vielä jäljellä käytännön osaamista, rehellisyyttä sekä ihmisten välistä luottamusta ja hyvä turvallisuuden taso. Kansalaiset ovat myös toimeliaita ja hyväntahtoisia, vaikka julkinen valta onkin onnistunut tukahduttamaan ihmisten yksityistä aktiivisuutta. Suomessa olisi siis hyvät edellytykset vapaammille markkinoille ja julkisesta vallasta itsenäiselle kansalaisyhteiskunnalle.

Minkä asian muuttaisit heti?

– Tekisi mieli laittaa hallituksen ja eduskunnan kokoonpanot uusiksi, mutta se olisi liian yksinkertaista. Demokratia, korporatismi ja laaja julkinen sektori ovat yhdistelmä, joka seuloo vaihtoehdot pois jättäen puolueiden sisälle enemmän eroja kuin niiden välille. Yhdysvaltalainen taloustieteilijä Thomas Sowell kritisoi demokratiaa sillä, ettei keksisi enää typerämpää tai vaarallisempaa päätöksentekotapaa kuin mallin, jossa valta annetaan ihmisille, jotka eivät joudu maksamaan virheistään. Olisi utopiaa, jos yksityisen sektorin omistajaohjauksen mekanismit toimisivat julkisessa päätöksenteossa, joka perustuu juuri niskalenkin ottamiseen omistusoikeudesta.

Asioita pitäisi siis palauttaa poliittisen päätöksen alaisuudesta takaisin ihmisille itselleen. Vähintäänkin riskejä tulisi pienentää hajauttamalla päätöksentekoa pienempiin paikallisiin yksiköihin. Näin mahdolliset virheet ja vastuuttomuus saataisiin rajattua paremmin. Lisäksi se tarjoaisi markkinoiden kaltaisia kannustimia äänestää jaloillaan. Tyrmäisin ajatuksen keskussuunnitellusta kuntauudistuksesta ja palauttaisin sekä päätäntävaltaa että vastuuta valtiotasolta kunnille.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Thomas Taussi

  1. Kim Leino sanoo:

    Hyvää tekstiä taas Taussilta.

Tietoa kirjoittajasta

Taussi Thomas

Thomas Taussi

Thomas Taussi on väitöskirjatutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hänen erikoisalaansa ovat yritysten riskienhallinta, johdon laskentatoimi ja ohjausjärjestelmät. Aikaisemmin hän on toiminut pääomasijoitusalalla sekä kirjoittanut aktiivisesti talouden ja yhteiskunnan ilmiöistä.

single.php