Blogit

Suomen surkea tila ei valitettavasti ole myytti

Suomen surkea tila ei valitettavasti ole myytti

Talouselämän toimittaja väittää kolumnissaan ”puhkaisevansa” Suomen talouden tilaa koskevia synkkiä myyttejä. Kolumnin mukaan talouskeskustelu on irtautunut todellisuudesta. Suomella menee oikeasti paremmin kuin mitä julkisesta keskustelusta voisi päätellä. Synkistely vain pahentaa talouden tilaa, koska ”talous on psykologiaa”.

Valitettavasti synkistelijät ovat oikeassa ja toimittaja väärässä. Hänen murtamansa ”myytit” ovat suureksi osaksi täyttä totta tai sitten virheellisiä jossain kapeassa teknisessä ja täysin epäkiinnostavassa mielessä. Aion nyt synkistellä oikein kunnolla ja osoittaa myytit tosiksi.

1. Olemme lamassa. Kolumnisti siteeraa jostakin löytämäänsä laman määritelmää: ”Lamalla tarkoitetaan erityisen voimakasta kansantalouden supistumista tai pitkään jatkuvaa taantumaa.” Hänen mukaansa Suomi ei ole lamassa, koska talous kasvoi viime vuonna 0.5 prosenttia ja kasvun ennustetaan jatkuvan.

Linkin takana on Tilastokeskuksen tuotantokuvaaja muutamalta viime vuodelta. Siitä näkyy selvästi, että Suomi on kuopan pohjalla ja ollut siellä vuosikausia. Työttömyysasteen kuvaaja kertoo yhtä synkän tarinan. On herttaisen yhdentekevää onko Suomi lamassa jonkin kapean määritelmän mukaan. Jos joku sanoo talouskeskustelussa, että Suomi on lamassa, hän on väärässä korkeintaan pilkunviilaajien mielestä.

2. Olemme taantumassa. Toimittaja kaivaa tähänkin jonkin tilastolaitoksen määritelmän taantumalle. Suomen tilanne ei vastaa määritelmää. Pilkunviilaus ei tee Suomen taloustilanteesta yhtään parempaa tässäkään suhteessa. Olimme virallisesti taantumassa tai emme, huonosti menee.

3. Suomen vienti laskee. Toimittaja kumoaa tämän itse keksimänsä myytin siteeraamalla tilastoa, jonka mukaan palveluviennin kasvu kasvatti kokonaisvientiä pikkiriikkisen. Mutta todellisuudessa viennin ongelmista puhuvat tarkoittavat, että Suomen vienti on alemmalla tasolla kuin 10 vuotta sitten, eikä kunnon kasvua ole ollut vuosiin. Tämä ei ole myytti, vaan synkkä totuus.

4. Ostovoimamme supistuu. Toimittaja kertoo, että ostovoima on kasvanut jollakin mittarilla prosentin viime vuonna. Siksi ostovoiman supistuminen on hänestä myytti. Tämäkin voi olla totta jossain teknisessä mielessä. Tosiasia kuitenkin on, että BKT henkeä kohti ei ole juuri kasvanut vuosikausiin. Suomi on myös jäämässä jälkeen verrokkimaista, kuten Ruotsista ja Saksasta, joissa talous kasvaa.

Suomalaisten tulojen kasvu on siis olematonta ja jää jälkeen muista maista. Lisäksi työttömien suuri määrä tarkoittaa, että merkittävä osa väestöstä jää kehityksen ulkopuolelle. Kansalaisten ostovoiman kehityksestä on siis syytä olla huolissaan.

5. Työttömyys on räjähtämässä käsiin. Toimittaja kertoo, että työttömyyden kasvu on hidastunut, eikä työttömyys ole siis räjähtämässä. Tämä on taas kapeasti totta, mutta ei kukaan ole muuta väittänytkään.

Se mistä synkistelijät ovat huolissaan on, että työttömyyden aiheuttamat ongelmat räjähtävät käsiin. Tämä on tietenkin täysin mahdollista vaikka työttömyysaste vakiintuisi nykyiselle synkälle tasolleen tai vaikka se vähän alenisi. Pitkään kestänyt 10 % työttömyys aiheuttaa suuria yhteiskunnallisia ongelmia ja yksilötason kurjuutta. Ellei työllisyysastetta saada merkittävästi nostettua, synkkyyteen on todella aihetta.

Tämä on todellinen syy olla huolissaan työttömyydestä, eikä se, onko työttömyysaste heilahtanut prosenttiyksikön murto-osan johonkin suuntaan.

6. Rikomme häpeällisesti EU-sopimuksia. En ole hirveän usein kuullut tätä myyttiä, eikä se itse asiassa ole kovin kiinnostava.

7. Kilpailukykymme on rapautumassa. Toimittaja toteaa, että nykyisillä palkkasopimuksilla kilpailukyky parantuu hitaasti suhteessa kilpailijamaihin. En ole hirveä kilpailukykyajattelun kannattaja. Mutta totean, että kun maassa on satoja tuhansia työttömiä, tuotanto ei kasva, vienti ei kasva, eikä mitään muutakaan tapahdu, niin on aivan se ja sama jos Suomen suhteellinen kustannustaso muuttuu mikroskooppisesti paremmaksi vuosikausien kuluessa. Muutosta tarvitaan niin paljon enemmän ja nopeammin. Siksi synkistely tästäkin on aiheellista.

8. Teollisuustuotantomme näivettyy. Toimittaja toteaa: ”Kevään 2015 jälkeen vähintään joka toinen kuukausi on ollut vuosi- ja kuukausivertailussa kasvukuukausi.” Tähän ei hirveästi edes tarvitse lisätä mitään kommenttia, toimittaja itse kertoo mikä on pielessä. Jos joka toinen kuukausi on kasvua, ja joka toinen supistumista, niin hurraamiseen ei liene syytä. Viittaan lisäksi kohtaan 3.

9. Investoinnit ovat ikiroudassa. Toimittaja kertoo, että investointien lasku on loppunut. Joillakin toimialoilla on jopa kasvua. Mutta tämä ei tietenkään ole mikään syy juhlaan. Investoinnit tuotannolliseen pääomaan ovat Suomessa olleet niin alhaiset, että ne eivät edes kata pääoman kulumista. Suomen tuotannollinen pääomakanta on siis alentunut. Jos teollisuuden pääomakannan pieneneminen ei ole aihe synkistelyyn, niin en tiedä mikä on.

10. Suomi on Kreikan tiellä. Jos tällainen myytti todella esiintyy suomalaisessa keskustelussa, mitä epäilen, niin se itsessään on aihe synkkyyteen.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

14 kommenttia artikkeliin Suomen surkea tila ei valitettavasti ole myytti

 1. Andy sanoo:

  Talouselämän toimittajalla on nimikin. Se on Olli Harma. Tiedä tämä, oi herra toiminnanjohtaja.

 2. Henri K. sanoo:

  Harma kirjoittaa asiasta juuri niin, kuinka hyvässä asemassa oleva, täystyöllistetty (hyvässä duunipaikassa) oleva ihminen niistä kirjoittaisikin.

  Sanaa ”kupla” on ehkä ylikäytetty, mutta täällä pk-seudun akseleilla se tulee kerta toisensa jälkeen todistetuksi…

 3. Ulf Fallenius sanoo:

  Kaikki odottaa että Suomi taantuma menisi ohi itsestään mutta näinhän se ei toimi talousnousun eteen pitää tehdä paljon töitä ja innovaatioita, eihän kilpaurheilijan hyvä kunto säily tekemättä mitään.

 4. Patamusta sanoo:

  ”10. Suomi on Kreikan tiellä. Jos tällainen myytti todella esiintyy suomalaisessa keskustelussa, mitä epäilen, niin se itsessään on aihe synkkyyteen.”

  Kyllä se esiintyy, esim seuraavassa. Lisää ketjuja löytyy haulla: tuulilasi kreikka

  http://www.tuulilasi.fi/keskustelut/autoverotus/paaministeri-sipila-jaa-historiaan-autoveronpoistajana?page=1

 5. Rare sanoo:

  Valhe, emävalhe, Libera.

 6. Juha sanoo:

  Vesa Vihriälä kommentoi Uudessa Suomessa (ja Hesarin mielipidekirjoituksessa): ”Yksityinen kulutus oli viime vuonna runsaat viisi prosenttia suurempi kuin ennen vuonna 2008 alkanutta kriisiä. Kokonaistuotanto kuitenkin jäi runsaat viisi prosenttia, vienti 12 prosenttia ja yksityiset investoinnit yli viidenneksen vuoden 2008 tasosta. Kulutus ei ole jarruttanut tuotantoa vaan on tukenut sitä.”

  Toisaalta viennin osuus BKT:sta on historiallisesti korkealla tasolla. Se on pudonnut vuoden 2008 huipputasolta (45%), mutta matelee edelleenkin selvästi korkeammalla kuin esimerkiksi 1980-luvulla (20…30%).

  http://www.findikaattori.fi/fi/33

  Erityisen valoisaa tulevaisuutta meille ikämiehille ennustaa aikamiesten työllisyys: käyrä on tanakassa kasvussa kohti koillista.

  http://www.findikaattori.fi/fi/41

  Ja kun katsotaan bruttokansantuotetta asukasta kohti vuosina 1975-2015, jatkuu kasvu (paria kuoppaa lukuunottamatta) vaikkakin hitaampana.

  http://www.findikaattori.fi/fi/2

  Rare exports.

 7. Suomen tilannetta helpottaa se, että Saksa on joutunut sisäpoliittisista syistä lopettamaan ylimääräisen kilpailukyvyn repimisen työntekijöiden ja opiskelijoiden selkänahasta. Kaikki Saksan osavaltiot ovat luopuneet aiemmin etenkin länsipuolella käytössä olleista yliopistojen lukukausimaksuista, lisäksi minimipalkkalakeja on säädetty ja erittäin matalapalkkaisten minijobsien hyväksyttävyys ja käyttö on vähenemään päin.

 8. Naurettavaa sanoo:

  Naurettavaa trollausta Libera

 9. Esa Auramäki sanoo:

  Aika paljon tuosta Kreikan tiestä on ollut puhetta. Luottoluokitus toki on laskenut, mutta AA+ on kyllä maailman laajuisesti kovastikin hyvä. Parempi kuin kasvaneissa BRIC-maissa ja vaikkapa Virossa. https://m.youtube.com/watch?v=ExGuNYC0ljo http://fi.tradingeconomics.com/united-states/rating

 10. Nuppe Cofu sanoo:

  No kyllä se on myytti. Suomen surkea tila ei valitettavasti ole myytti – ehei, se ON myytti.

  Suomella menee paremmin kuin koskaa aikaisemmin. Millä tahansa talouden- tai hyvinvoinnin mittarilla mitattuna Suomella menee paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Rikollisuus, tapaturmat jne. kaikki ovat laskussa. Pystymme elättämään enemmän virkamiehiä kuin koskaan aikaisemmin. Jopa viratstoja on enemmän kuin koskaan aikaisemmin Suomen historiassa ja silti kaikilla kansanosilla on paremmat oltavat kuin aikaisemmin.

  Tänään, 2016, meillä on n. 5,6 miljoonaa kansalaista. Näistä noin ehkä 1,2 miljoonaa on palkansaajia. Palkansaajista on 0,8 miljoonaa välittömässä tai välillisessä kunnan- tai valtionpalveluksessa. Tämä kansanosa on ETUOIKEUTETTU, ei kerrytä verokassaa ja lisäksi on jopa 1,2-kertaa suuremmat palkkatulot!!!

  Siispä, tänään vuonna 2016, koko Suomen kansaa ja valtiota elättää pikkiriikkinen (mutta kovasti verotettu) noin 0,5 miljoonan veronmaksajan osa.
  Ei siis voi valittaa, ei tällainen olisi aikaisemmin olisi ollut mahdollista. Ei edes 1970-luvulla muta nyt on!

  Hyvä Suomi!

  1. Juha sanoo:

   Tilastokeskuksen mukaan Suomen työvoima oli vajaat 2.5 miljoonaa eli 2 447 tuhatta työllistä vuonna 2014. Palkansaajia oli 2.1 miljoonaa ja yrittäjiä 343 tuhatta. Yksityisellä sektorilla työskenteli 1 764 tuhatta (72%), kunnilla 534 tuhatta (22%) ja valtiolla 139 tuhatta (6%).

   http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_tyoelama.html

   Sama norjaksi. FT / Martin Sandbu (Free lunch, 5.5.2016): “Say it with me: the eurozone is becoming a growth locomotive (sluggish, but still) for the rest of the world.”

   Hyvin menee.

 11. Ulf Fallenius sanoo:

  Olen ihmetellyt että miten Suomen talous on kuralla aina kun on oikeistopohjaiset hallitukset tuntuu olevan trendi.

  1. Patamusta sanoo:

   Ensinnäkään Suomessa ei ole oikeistopuolueita, joiden aate olisi vapauden aate, joten varsinainen oikeisto puuttuu kokonaan, joten kaikki puolueet ovat vasemmistopuolueita ja kannattavat sosialismia tai vähintään sekataloutta.

   Se miksi trendi on kuitenkin havaittavissa, johtuu siitä että, kun Kokoomus on hallituksessa, niin kukaan ei vahdi hallitusta oikealta, jolloin otetaan suurimmat harppaukset kohti sosialismia ilman pidäkkeitä.

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php