Blogit

Työeläkeyhtiöiden todellinen skandaali

Työeläkeyhtiöiden todellinen skandaali

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään, että ”palkansaajat rahoittavat tietämättään miljoonilla euroilla etujärjestöjen toimintaa”. Kysymys on siitä, että työeläkeyhtiöt ovat jäseniä sekä työeläkevakuuttajien etujärjestössä Telassa että
rahoitusalan edunvalvontaa hoitavassa Finanssialan keskusliitossa FK:ssa.

Erityisesti FK:n jäsenyys tuntuu olevan HS:n mielestä kyseenalaista. Juttu alkaa maalailulla siitä, miten palkansaajat edistävät tietämättään pörssiomaisuuden piilottamista, tupo-järjestelmän purkamista, ja veronkiertäjien armahtamista. Uskoisin, että nämä ovat värikkäitä viittauksia FK:n, eivät Telan kantoihin. Jutussa ei kylläkään tarkenneta asiaa.

Olisi houkuttelevaa räksyttää tässä yhteydessä siitä, miten paljon suomalaiset palkansaajat tukevat erilaisia muita etujärjestöjä esimerkiksi rahapelivarojen, ay-liikkeen veroetuoikeuksien ja vaikka maksamiensa vuokrien kautta. Työeläkeyhtiöiden FK:lle maksamat miljoonan jäsenmaksut ovat pikkurahoja tämä rinnalla.

Mutta tämä on toinen tarina. Keskitytään nyt työeläkeyhtiöihin.

Saattaa olla, että palkansaajat ovat tietämättömiä rahojensa käytöstä työeläkeyhtiöissä. Mutta se johtuu siitä etteivät palkansaajajärjestöjen johtajat ole kertoneet siitä heille. Työeläkeyhtiöiden hallituspaikoista puolet on nimittäin työmarkkinajärjestöillä. Esimerkiksi HS:n jutussa suurimmaksi jäsenmaksujen maksajaksi mainitun Varman hallituksessa istuvat STTK:n puheenjohtaja, Metalliliiton puheenjohtaja, EK:n johtaja ja ekonomiliitto SEFE:n entinen puheenjohtaja.

Tämä on tietenkin se todellinen työeläkeyhtiöihin ja etujärjestöihin liittyvä skandaali. Suomessa verorahoihin täysin rinnasteisten eläkevarojen hallinnointi on ulkoistettu etujärjestöjen tehtäväksi. Sen sijaan, että eläkevaroista huolehtisivat demokraattisessa valvonnassa sijoitusalan parhaat asiantuntijat, niitä hallinnoi harrastelijapohjalta etujärjestöjen johtoporras.

En malta tässä olla mainitsematta, että HS:n mukaan oma työeläkeyhtiöni Elo maksoi FK:n jäsenmaksua noin 216 000 euroa. Samaan aikaan etujärjestöjä edustaville Elon hallituksen jäsenille maksettiin
palkkioita 128 000. Minun työeläkevarojani kanavoitui siis tähän asti tietämättäni etujärjestöille tai ainakin niiden johtajille myös tätä kautta. Itse pidän työeläkemaksujeni käyttöä etujärjestöjohtajien palkkioihin paljon  jäsenmaksuja pöyristyttävämpänä.

Etujärjestöjen ja työeläkeyhtiöiden suhde on tosiaan ongelma. Mutta ongelma eivät ole FK:lle maksetut pikkiriikkiset jäsenmaksut, vaikka niihinkin on toki syytä suhtautua kriittisesti. Todellinen skandaali on se, että jättiläismäinen määrä suomalaisten työeläkevaroja on luovutettu etujärjestöjen hallinnoitavaksi.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

7 kommenttia artikkeliin Työeläkeyhtiöiden todellinen skandaali

 1. Erkki Mela sanoo:

  Se oli Tuomo Pietiläisen vasemmistolainen manifesti. Onpa tosi yllättävää, että skandaalihakuinen surnalisti Pietiläinen ei kiinnostu ay-asumistuki-yleishyödyllisyys-lakkoase-eläkerahat -korruptiosta. Ei kuulu omaan agendaan.

 2. Työmarkkinajärjestöille on ollut tärkeää saada työeläkerahastot valtion budjetin ulkopuolelle, koska jos ne olisivat valtion omistajaohjauksen alaisia, olisi riski, että niiden varoja törsättäisiin esimerkiksi valtion infrastruktuurihankkeisiin, perustuloon tai muihin alkuperäisen tarkoituksen vastaisiin tarkoituksiin.

 3. klaus kultti sanoo:

  Sen, mikä on julkista pitäisi siis olla julkista. Hämärästi muistan lukeneeni jotain aiheesta. Työeläkeyhtiöt leikkivät yksityistä, jotta alikvalifioituneille järjestöaktiiveille voitaisiin maksaa yksityisen sektorin palkkoja.

 4. Austrian sanoo:

  Syy tuohon suomalaiseen innovaatioon on se, että Maalaisliiton pääministeri 1950-luvulla sosialisoi alkuperäiset KELA:n säästötilit. Tosin niiden säästöjen arvo oli huvennut inflaation ja muiden syiden vuoksi:

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_el%C3%A4kej%C3%A4rjestelm%C3%A4#Historia

  Eläkejärjestelmän luominen yhdisti aseveljet eli demarien ja kokkarien tietyn piirin maalaisliittolaisia vastaan.

  Työnantajien järjestöt saatiin tämän taakse sillä, että alussa maksut olivat pieniä ja oli myös mahdollista lainata rahaa järjestelmältä kotimaisiin investointeihin.

  Jos eläkejärjestelmä olisi ollut valtion budjettitaloutta tai edes ulkopuolinen rahasto, niin ne rahat olisi varmaan käytetty aluepoliittisiin tarkoituksiin viimeistään 1980-luvulle tultaessa.

 5. klaus kultti sanoo:

  On mielenkiintoista havaita, kuinka paljon kommentteja blogit saavat. Kun päivitellään vasemmistoliittoa ja sen pahuutta tai hallituksen toimintaa kommentteja on montakymmentä. Kun Pursiainen nostaa esiin asioita, jotka ovat osa suomalaista rakenteellista korruptiota, jossa siis kaikkki ovat mukana, kommentteja tulee todella vähän. Viittaan mm. tähän kirjoitukseen ja kirjoitukseen, jossa pohditaan, minkä pitäisi olla julkista. Olemme kaikki osakkaita yhtiössä.

 6. Ulf Fallenius sanoo:

  Olen yrittäjänä päättänyt jo vuosia sitten että Tel saa jäädä minimiin ja rahat sijoitetaan muihin sijoituksiin , sitä päätöstä ei ole tarvinnut katua toistaiseksi.Neuvoisin nuoria yrittäjiä tekemään saman kuin tuskin pääsevät edes ennen 70 vuotiaana eläkkeelle jos nyt ovat alle 30 vuotiaita.

 7. hakki47 sanoo:

  Ihan aiheesta kirjoitat. Jälleen kerran.

  Mutta työeläkeyhtiöiden omistus on vain yksi rakenteemme kokonaisuuden korruptiosta. Kokonaisuuden olen aikoinani otsikoinut Meidän 15 miljardin puoluetuki. http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/03/meidan-15-miljardin-puoluetuki.html
  Pikaisessa haussa niitä löytyi – eri osa-alueisiin liittyen 17 viimeisten yhdeksän vuoden ajalta.

  Samaan aihepiiriin kuuluu myös kommenttini Hesarin artikkeliin jossa VVO harkitsee kunnianloukkauskanteen nostamista ARA vastaan. ”Suosittelen lämpimästi VVOlle kanteen nostamista. Saataisi toivottavasti tarkkaa tietoa ARAn toiminnan perusteista ns. yleishyödyllisten rakennuttajien rahoittajana. Niitähän on muitakin kuin VVO. Mieleen tulevat mm. SATO ja Nuorisosäätiö. Samalla olisi erittäin hyvä perata koko yleishyödyllisten yhteisöjen valtion tuista, veroeduista ja rahoituksesta nauttiva kenttä.

  Mutta eihän Suomessa ole rakenteellista korruptiota. Eihän?

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php