Blogit

Vastenmieliset hyväosaiset

Vastenmieliset hyväosaiset

Vuosina 2010-2015 Suomesta muutti pois 3422 kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittanutta henkilöä enemmän kuin mitä Suomeen muutti vastaavan koulutustason henkilöitä.

Ylimmän korkeakoulututkinnon eli tohtorin tutkinnon suorittaneissa ero oli suhteellisesti suurin: nettomaastamuutto oli 792 henkilöä eli jokaista tänne muuttanutta tohtoria kohden maasta lähti 1,7 tohtoria. Luvut pitävät sisällään niin Suomen kuin muidenkin maiden kansalaiset.

Miksi asialla on väliä? Miksi keskittyä muutamiin satoihin tai tuhansiin ihmisiin? Mielestäni ihmisarvo on jakamaton ja toisin kuin moni ajattelee, sitä ei mitata veronmaksukyvyssä. Elinvoimaisessa ja vapaassa maassa jokainen on tervetullut rakentamaan itselleen ja lähipiirilleen parempaa huomista. Siinä rinnalla toki syntyy myös verotusarvoa.

Politiikka menee metsään, kun yritämme pumpata jostain joukosta kaikki mehut (verot) irti, sen sijaan että pohtisimme, miten saamme kyseistä porukkaa maahan lisää. En tarkoita pelkästään maahanmuuttoa, vaan sitä, että Suomessa yhä useammalla olisi mahdollisuudet kivuta omalla työllään korkeasti tai edes hyvin ansaitsevien joukkoon.

Huippuhommissa yksilöiden arvo on keskeinen. Tekijät elävöittävät omaa alaansa, työympäristöään ja laajemmin koko yhteiskuntaa tuomalla ratkaisuja uusiin ja vanhoihin ongelmiin. Siitä hyötyvät kaikki moninkertaisesti jo ennen kuin edes päästään verotuloihin!

Huippuosaajaksi kehitytään monia reittejä, joista muodolliset korkeakouluopinnot ovat yksi – joskaan ei varma – tapa. Kattavampien tilastojen puutteessa korkeakoulutettujen muuttoliike antaa jonkinlaisen arvion maamme vetovoimaisuudesta. Tämän porukan kotimaisiin opintoihin on myös satsattu kymmeniä tuhansia euroja julkista rahaa.

Tarvitsemme ratkaisuja, emme jeesustelua

Olemme viime aikoina keskittyneet kauhistelemaan miten tulevaisuudessa vain pieni porukka tekee huipputuottavaa työtä ja robotit hoitavat loput. Paneelikeskusteluissa pärjää kehittelemällä skifeimmän tulevaisuusskenaarion sen sijaan, että esittäisi konkreettisia ratkaisuja. Moni on jo menettänyt toivonsa ja pitää korkeita työllisyystavoitteita vanhanaikaisina. Samalla kuitenkin vaikkapa Ruotsissa on meitä seitsemän prosenttiyksikköä korkeampi työllisyysaste. Tuskin kukaan väittää, etteivät he olisi teknologisesti yhtä kehittyneitä kuin me?

Meidän ei tarvitse arvuutella tulevaisuutta, kun järjestelmämme laahaa vuosikymmenet perässä jo nykytodellisuuteen nähden. Tässä muutama esimerkki: Jo tällä hetkellä ihmisten ja yritysten väliset tuottavuuserot ovat paljon suurempia kuin toimialojen väliset tuottavuuserot. Silti me teemme toimialakohtaisia työehtosopimuksia.

Jo tällä hetkellä 25-vuotias itseoppinut huippuosaaja voi saada idean, joka mullistaa kokonaisen toimialan.

Me poliitikot mietimme ikälisiä, tukityöllistämismuotoja ja suojamuureja kilpailukykynsä menettäneille yrityksille, sen sijaan että avaisimme rakennemurroksen jalkoihin jääneille ihmisille uuden tulevaisuuden.

Jo tällä hetkellä on totta, ettei työpaikkoja ole vakiomäärä, vaan työ luo uutta työtä. Silti me ylläpidämme kallista työperäisen maahanmuuton tarveharkintaa, mikä heikentää entisestään osaajien ja tekijöiden rekrytointia Suomeen.

Meillä on toistaiseksi ollut maailman koulutetuin kansa, mutta järjestelmä luottaa ihmiseen vähiten, kun katsotaan sääntelyn ja holhouksen yksityiskohtien määrää. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Huippuosaajilla myös huippuliksat

Harva maastamuuttaja valitsee asuinpaikkansa verojen mukaan. Tuohon valintaan vaikuttavat kulttuuristen ja muiden tekijöiden – kuten perhesiteiden, palveluiden saatavuuden, sään, asenneilmaston, ravintolatarjonnan, kameratolppien määrän ja lentoyhteyksien –  lisäksi erityisesti työmahdollisuudet.

Sen sijaan työpaikat muuttavat pitkälti verotuksen perässä, sillä ansiotuloverot ovat osa verokiilaa ja työpaikan kokonaiskustannusta. Sen maksavat firman asiakkaat – jotka välillisesti päättävät, mihin työpaikat syntyvät. Huippuosaajat – joita on yhtä lailla myös akateemisen maailman ulkopuolella – tienaavat keskimääräistä paremmin. Julkisen talouden rahoitus on varsin pienen porukan harteilla.

Korkeimmin tienaava 10 % maksaa valtion tuloverokertymästä noin 70 %. Kunnallistalous huomioiden sama porukka maksaa noin 40 % kaikista palkkaveroista. Näillä rahoilla maksetaan päiväkodit ja sosiaaliturva. Tuhannenkin hyvätuloisen maastamuutolla on näkyvä merkitys.

Erityisesti sellaisten ihmisten pitäisi olla huolissaan, jotka ovat rakentaneet poliittisen uransa julkisen sektorin ja verotuottojen maksimoinnin varaan. Heidän, jotka eivät huolestu suomenruotsalaisen nuorison massamaastamuutosta heidän itsensä ja kulttuurin vuoksi, vaan siksi, että vastakkainasettelun tarve ja veropohja pienenevät.

Solidaarisuusveron tuotto on korkeintaan kosmeettinen, minkä myöntävät demaritkin. Mutta kun se näyttää hyvältä! On surkeaa, kuinka harva uskaltaa nousta pölhöpopulismia vastaan. Matala verokanta, laaja veropohja – tämä on se mantra, jota kuulee juhlapuheissa. Muttei hallitusneuvotteluissa, silloin kun ulosmitataan omalle äänestäjäkunnalle verohuojennuksia tai kiristyksiä “sileäkätisille”.

Onneksi sosiaalinen liikkuvuus on kohtuullisen korkealla: Kymmenen vuoden aikana seitsemän kymmenestä alimman tuloluokan ihmisestä nousee ylempiin tuloluokkiin. Tuo luku voisi olla vielä korkeampi! Mahdollisuuksien yhteiskunnassa matalatuloinen henkilö ei vasten tahtoaan pysy sellaisena koko elämäänsä. Ja tiedättekö mitä, se ei tarkoita enemmän, vaan huomattavasti vähemmän progressiota työn verotuksessa.

Se tarkoittaa laajempaa vapautta ja yksilöllisyyttä, vähemmän sääntelyä ja holhousta, lisää erityisosaamista ja sen hyväksymistä, että kuka tahansa meistä voi ja saa olla huipputekijä. Mutta kaikista vastenmielisintä on sen hyväksyminen, ettei toisen erilaisuus tai menestys ole minulta pois.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

19 kommenttia artikkeliin Vastenmieliset hyväosaiset

 1. Matti sanoo:

  Elinan on täysin turha kantaa huolta moisesta. Itse asiassa ilmiöstä pitäisi olla iloinen.

  Elina kuten kaikki asioista perilläolevat tietävät hyvin että maailma on täynnä korkeastikoulutettuja osaajia joista valtaosa olisi rekrytoitavissa suomeen jos näin vain halutaan.

  Pelkästään Intiasta löytyy miljoonittain työttömiä, korkeastikoulutettuja insinöörejä, ekonomeja, lääkäreitä tms. Jos otamme asiaksemme purkaa työvoiman tarveharkintaprosessit eta-maiden ulkopuolelta tulevilta ja poistaisimme AY-liikkeiden roolin työehtoja sovittaessa (kuten elinakin kovasti haluaa) niin meillä olisi hetkessä erittäin kilpailukykyistä työvoimaa joka suostuu tekemään töitä ehdoilla joilla suomalainen kollegansa ei edes sormeaan nosta. Tällaisen työvoiman markkinoille tulo asettaa välittömästi akateemisen työn hinnat suomessa tasolle jossa niiden kuuluukin olla. Eli varovaisestikin arvioiden laskee niitä 50 – 80 %.

  Ehdotankin että vapautetaan vihdoinkin työvoiman markkinoille tulo. Se tulee tehdä nopeasti jotta ehdimme eurooppalaisia kilpailijoitamme edelle. Oikein fiksuja jos olisimme niin ajaisimme ensin tämän oman n 5 x ylihinnoitellun oman työvoimamme kilpailijamaidemme riesaksi !

  Kaikkialla länsimaissa pidetään akateemisen työvoiman hintaa keinotekoisesti korkealla erilaisten maahantulosäädösten ja palkkakartellien avulla – ollaan fiksuja ja ensimmäinen joka ymmärtää tehdä siitä lopun.

  Liikkeelle voitaisiin lähteä tekemällä ensin lakiin tarvittavat muutokset ja käynnistää sen jälkeen kansainvälisten konsulttitoimistojen avulla sopivan työvoiman massarekrytoinnit.

  Aivovuoto on siis meille todellinen lottovoitto jos osaamme pelata korttimme oikein !

  1. Peter Holmström sanoo:

   Samalla logiikalla voimme sitten vapauttaa koko työmarkkinat, niin että se koskee myös ylipalkattuja duunareita. Ottakaamme halvan työvoiman maista osaavia matalapalkkaisia duunareita, ja siirretään nykyinen työvoima vilttiketjuun, ihan tavalliselle työmarkkinatuelle…näin saamme kilpailukykymme kuntoon hetkessä.

 2. Osku sanoo:

  Eikö niiden pidä maksaa veroja, joilla on veron maksukykyä? Aikanaan työstä ei verotettu lainkaan, vain omaisuudesta. Nyt kakku on käännetty ylös alaisin ja omaisuudesta ei maksetta, mutta työstä kylläkin. Moni suurituloinen karttaa verojen maksuja kaikin mahdollisin keinoin, osa sallittuja osa vähemmän sallittuja. Keskituloiset maksavat kokonaisveroista suurimman osan, ei hyvätuloiset. Tohtoreista jotka ”pakenevat” ulkomaille, osa on tullut opiskelemaan ilmaiseksi ja palaavat kotimaihinsa ja toinen osa saa stipendin tai toimen tuottamattomasta perustutkimuksesta ulkomailta, kun Suomen yliopistot satsaavat tutkintoihin, ei tutkimukseen. Mistäköhän se johtuu?
  Kaikki ei ole sitä, miltä se halutaan näyttää!

 3. Jakaantuva arvon mediaani sanoo:

  Elinalle ihmisarvo on jakamaton, mutta markkinoilla paitsi ihmisen arvo myös ihmisen oikeus arvottaa riippuu varallisuudesta. Erityisesti jälkimmäinen on pahassa ristiriidassa tasa-arvo ajatuksen kanssa.

 4. Rausku sanoo:

  Mielestäni hyvää pohdintaa, ja olin useasta asiasta samaa mieltä. Lisäksi erityisesti Matin kommentti havainnollisti mukavasti kuvailemiasi yleiseen ilmapiiriin liittyviä ongelmia.

 5. Vallu Novanto sanoo:

  Tilastosta ei ilmene.
  1.Kuinka suuri osa poismuuttaneista on tännemuuttaneita?
  2. Kuinka suuri osuus tänne muuttaneista on paluumuuttajia?
  3. Tuohon muuttoliikkeeseen vaikuttaa myös kuinka paljon on valmistuneita liikaa, tai väärinvalmistuneita kiintiövalmistuneita.

  Jos on kouluttautunut ja ei ole löytänyt työtä, tai ei halua siivota, muuttaa vaan pois , tai takaisin mistä tulikin ja kiittää, ehkä ilmaisesta tutkinnosta. Veronmaksajat kiittävät, kun se kelpasi.
  Suomen korkeakoulutetut ovat siitä kummia, että jonkun pitäisi antaa heille työtä, palkata, keksiä business tai antaa tutkimuspaikka.
  Muualla korkeastikoulutetut palavat halusta intoa täynnä kehittämään osaamisellaan itse omaa tulevaisuuttaan.
  Täällä ei ole ylimääräisiä riskipääomia, joilla lähteä tukemaan näitä ”korkeastikoulutettuja”, jotka eivät itse panosta siihen tarpeeksi.
  Suomi on pieni markkina, pieni pääomaköyhä suppea markkina.
  Turussa Tohtoreita ja varsinkin Professoreita riittää kommentoimaan jokaista nykyhallituksen pihausta, mutta mitä he tuottavat ylipäätään Suomelle, muuta kuin turhia kalliita pihauksia ja onko tuo ikuista?
  Samanlaisia väläyksiä kuulisi Veijo Esson baarissa. Miksi Nämä Professorit eivät muuta ?
  Ei ole kysyntää heille, ei olisi täälläkään, mutta kun on virka. Suomi taantuu. Fiksut muuttavat pois ja jäljellejäävistä ei ole kunnon siivoojiksi.

 6. Maasta Muuttaja sanoo:

  Venäjällä on tasavero 13%

 7. Ulf Fallenius sanoo:

  Muutama ehdotus verokatto tuloista 30% alle 2000 euron kuukausitulot verottomana.Työmarkkinat avattava täysin vapaalle kilpailulle muuten ei voi edes puhua markkinataloudesta, työnantaja vastuu poistettava kokonaan .Alle 100000 euron liikevaihdot vapautettava alv verosta sairaspäivistä ei makseta vasta kuin 10 päivän jälkeen ja sen hoitaa kela .Eläkejärjestelmä poistettava ja perustulo tilalle koko elämän kattavaksi.Jos näin ei toimita niin lopetetaan puhe koko rakenneuudistuksesta koska tussahduksista ei synny mitään uutta.Markkinatalous Suomessa tarkoittaa virkamiesten suojelua ja Ay liikkeen talutusnuorassa menemistä .

  1. Arto sanoo:

   Pannaan vielä verot valtion maksettavaksi, niin elämme ihanne yhteiskunnassa.

 8. Arto sanoo:

  Tuo palkkatyön verotus tuntuu olevan kestoaihe. Tosiasiassa ihmisen tekemän työn osuus suhteessa tuotannon kasvuun pienenee koko ajan. Lopulta järjellisen työn tekemiseen tarvitaan vain hyvin vähän ihmisiä, löysäläisiä tulee olemaan paljon ja se miten niiden säällinen elämä järjestetään tulee olemaan suuri kysymysmerkki. Verotuksen painopistettä on joka tapauksessa siirrettävä työn verotuksesta, esim. tuotannon verotukseen.

 9. Marvin sanoo:

  Mielenkiintoista, että jeesustelu ja ongelmien löytäminen ratkaisujen sijaan alkaa heti kun joku avaa keskustelun.
  Korkean profiilin osaajat luovat innovaatioita, työpaikkoja, yrityksiä ja hyvinvointia.
  Piilaakso, joka on Yhdysvaltain BKT generaattori numero 1, ja maailman 3. korkein BKT, imee huipputalentin kaikkialta maailmasta kehittämään lisää uusia innovaatioita, työpaikkoja, ja verotuloja. Piilaaksossa kun istut palaverissa, kaikki osallistujat ovat jostain muualta.

  Huipputalentin houkutteluun voi olla myös hyvin opportunistinen, eikä suomalaisen tasapäistävä. Britannian ja Kanadan pisteytys-systeemi työperäisen maahanmuuton helpottamiseen ovat esimerkkejä. Jos olet tohtori tai maisteri, saat automaattisesti hyvän määrän pisteitä, lisäksi kielitaito tuo lisäpisteitä, samoin puolison tutkinnot ja niin edelleen. Tutkinto huippuyliopistosta takaa vielä extra pisteet.
  Ja näiden osaajien koulutukseen ei ole Britannian ja Kanadan veronmaksajat laittaneet penniäkään.

  Kaikki viisaus ei asu Suomessa, varsinkaan kun vielä osa siitä meidän omasta osaajamassasta vielä muuttaa kuppaavan ilmapiirin vuoksi pois (omasta piiristäni kymmenet suomalaiset kollegani ovat muuttaneet etupäässä yhdysvaltoihin tämän vuoksi, ja tahti tuntuu ikävä kyllä olevan kiihtyvä, lähinnä verotaakan ja vaatimattoman ostovoiman vuoksi).
  Suomen tulisi houkutella parhaista parhaat Suomeen rakentamalla helpon väylän huippuosaajille ja esim. tax-breakkeja ja vastaavia helpotuksia auttamaan heitä valitsemaan Suomen. Veronmaksajat säästäisivät pitkän pennin kun saisimme hyvin koulutettuja osaajia ilmaiseksi.

 10. Kaarlo K sanoo:

  Muistuttaisitteko taas mistä maksetaan tohtorien ja muiden korkeakoulutettujen opinnot? Ai niin, veroista! En sano että verojärjestelmä on täydellinen, mutta kyllä ihan mielelläni maksan veroa siitä, että itsekin olen sain vähemmän hyväosaisena mahdollisuuden kouluttautua ja nyt rahaa jää verojen jälkeenkin ihan hyvään elämään. Hieman nykyistä järjestelmää säätämällä sekä tehostamalla (ei leikkaamalla) valtiohallinnon toimintatapoja saataisiin jo aikaan hyviä tuloksia. Vieläkin vain kaikki puolueet ajavat jääräpäisesti oman äänestäjäsegmenttinsä asioita.

 11. Konservatiivari sanoo:

  Elina, sun ongelma on liika äly politiikkaan.
  Edes Kokoomus ei ymmärtänyt päästää sua vallankahvaan.

  Ota Jussi Niinistö ja perustakaa yhdessä Soinin kannattajakunnan raunioista Jussin päästyä puolueensa pj:ksi konservatiivinen puolue Suomeen.

  Saat siirrolla myös tarvittavan julkisuuden. MFGA.

 12. Ulf Fallenius sanoo:

  Niin yleensä äly ja politiikko ei ole mahdollista.

 13. Juha-kummi sanoo:

  Minne muuttajat muuttavat?

  Absoluuttisin luvuin kolmen kärki on 1) USA: 46 milj. 2) Venäjä: 11 milj. 3) Saksa: 10 milj. Suhteellisesti suurin osuus ulkomailla syntyneitä on Vatikaanissa: 100%. Vanavedessä tulevat UAE (83.7%) ja Qatar (73.8%). Monacokaan ei ole kaukana kärjestä (64.2%). Jos noiden “erikoistapausten” sijasta katsotaan hieman tavanomaisempia valtioita, Luxembourg (43.7%), Sveitsi (28.3%), Uusi Seelanti (28.2%), Australia (27.6%), Israel (22.6%) ja Kanada (20%) näyttävät vetävän maahanmuuttajia.

  “Raukat vain menköhöt merten taa!” (https://www.kainuunliitto.fi/nalkamaan-laulu)

 14. Pekka Vuori sanoo:

  Mikäli Suomeen muuttavien ulkomaalaisten koulutustasotieto on peräisin Tilastokeskuksen tilastoista (Tutkintorekisteri) niissä ei ole useinkaan tänne tulevan koulutustasoa. Site esim. amerikkalaisen tohtori-huippuosaajan koulutustaso on yleensä on samassa luokassa kuin afrikkalaisen turvapaikanhakijan.

 15. ylin desiili ei maksa 70% kaikista tuloveroista. Ylimpään desiiliin pääsee n. 5000 euron ja sitä suuremmilla tuloilla. Veroprosenttilaskurilla tarkistin, että 60 000 euron vuosituloilla vero% on noin 40 ilman vähennyksiä. Todella rikkaat voivat suunnitella verotuksensa ja heidän maksamansa verot saattavat jäädä yllättävänkin pieniksi. Kannattaa olla luvuissa täsmällinen – kriittinen lukija selvittää…

 16. Ove Stenmark sanoo:

  Muuttotappioonhan voidaan vaikuttaa koulutuksesta leikkaamalla. Onko välttämätöntä ahdata se kolmastoista kokeellinen näyttämötaiteilija sinne tusinaan?

Tietoa kirjoittajasta

Valtonen Elina

Elina Valtonen

Kansanedustaja Valtonen on työskennellyt aikaisemmin 11 vuotta rahoitusalalla eri Pohjoismaissa ja Lontoossa. Hän on tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Valtonen on ollut Liberan hallituksen puheenjohtaja 2015-2021

single.php