Blogit

Ajatuspaja-Hessun äänestyssuositukset vaaliviikonlopuksi!

Ajatuspaja-Hessun äänestyssuositukset vaaliviikonlopuksi!

Kuntavaalit ovat sunnuntaina, kuten valveutunein kymmenys lukijoista on ehkä huomannutkin. Vaikka kiinnostus kuntavaaleja kohtaan on melko laimeaa, kunnissa päätetään monista meille kaikille tärkeistä asioista. Koska olen hyvä kansalainen ja kuntalainen, suuntaan siis sunnuntaina äänestyspaikalle.

Päätös suorittaa kansalaisvelvollisuus ja äänestää on helppo. Varsinainen ehdokkaan ja puolueen valinta on puolestaan aika vaikeaa. Ehkä muutkin kaltaiseni markkinatalouteen, järjellisen kokoiseen julkiseen sektoriin ja suvaitsevaisuuteen uskovat kaupunkilaiset kohtaavat samat ongelmat. Puoluekentästä on aika vaikeaa löytää puoluetta, joka edustaisi johdonmukaisesti näitä näkemyksiä.

Auttaakseni teitä päätöksenteossa, hyvät lukijat, olen kerännyt tähän tiivistelmän omista asiaa koskevista pohdinnoistani. Käsittelen kutakin puoluetta vuorollaan, järjestys noudattaa vuoden 2012 kuntavaalien ääniosuuksia.

Ja vaikka Libera on puoluepoliittisesti sitoutumaton ajatushautomo, rohkenen kuitenkin antaa aivan suoria puolueita koskevia suosituksia.

Kokoomus

Aatteelliselle ja älykkäälle oikeistopuolueelle olisi tilausta Suomen kuntakentässä. Kunnat tekevät aivan liikaa asioita. Helsingin kaupunki esimerkiksi omistaa kaikkea mahdollista kalatukuista henkilöstövälitysyritysten ja jazzorkesterien kautta eläintarhaan ja trooppiseen puutarhaan. Kansalaisten ja epäilemättä päättäjienkin on vaikea edes tietää, mitä kaikkea kaupunki tekee, omistaa, kustantaa, verottaa, hallinnoi, myy, ostaa, vuokraa tai tukee.

Touhussa ei ole mitään järkeä. Kunnan pitää tehdä vain asioita, jotka jäisivät ilman kuntaa tekemättä. Tähän johtopäätökseen voi päätyä ihan taloustieteen kautta, mutta kunnollisen oikeistopuolueen pitäisi kannattaa ajatusta refleksinomaisesti.

Näin ei kokoomuksen kohdalla kuitenkaan ole. Puolueen vaalikampanja on keskittynyt ”harrastustakuun” ja maksuttoman varhaiskasvatuksen tarjoiluun. Kokoomuksen kuntavaaliohjelmaa ei voisi erottaa sosiaalidemokraattien ohjelmasta ellei värimaailma olisi kätevästi erilainen.

Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori ei nähnyt ongelmana kuntien toimintakentän loputonta laajenemista, vaikka luettelin hänelle Liberan vaalipodcastissa pitkän rimpsun omasta mielestäni täysin järjettömiä Helsingin kaupungin toimintoja.

Ryhdikkään oikeistopolitiikan sijasta kokoomus kannattaa siis kuntien tehtävien paisuttamista entisestään äänestäjiä mielistelevillä herkkupaloilla. Seurauksena on, ettei Suomessa ole yhtään poliittista voimaa, joka ajaisi järkevän kokoista julkista sektoria.

En siis voi suositella kokoomuksen äänestämistä.

SDP

Lukijan saattaa olla vaikea uskoa, mutta SDP:kin on mukana näissä kuntavaaleissa. Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla puoluetta on ollut vaikea huomata. Yksi syy on se, että sosiaalidemokraattien ajatukset kuntapolitiikasta ovat yhtä olemattomia kuin valtakunnan politiikastakin. Antti Rinne taisi jossakin vaatia lisää tukiaisia rakentamiseen ja asumiseen. Tukiaiset ovatkin olleet sosiaalidemokraattien ainoita ratkaisuja kaikkeen myös valtion tasolla.

SDP ei myöskään tajunnut pormestarimallin merkitystä ajoissa Helsingissä. Heidän ehdokkaansa jäi täydellisesti vihreiden ja kokoomuksen varjoon. Niinpä suuri osa SDP:n kampanjoinnista on ollut valittamista epäreilusta pormestarikuviosta ja siitä etteivät nämä oikeasti ole pormestarivaalit. On vaikea kuvitella surullisempaa vaalikampanjaa.

Puolueen vaalilause ”pidetään kaikki mukana” kuvaa tilannetta hyvin. Maailma kulkee kaukana edellä. Perässä tuleva SDP puuskuttaa, että älkää jättäkö, pidetään meidätkin mukana.

En mitenkään voi suositella sosiaalidemokraattien äänestämistä.

Keskusta

Keskusta kannattaa lähes kaikkea, jota Suomessa pitäisi vastustaa: maataloustukia, aluetukia, yritystukia, holhousta, hajauttamista, kilpailun rajoittamista, omavaraisuutta, ”lähiruoan” suosimista vain muutamia mainitakseni. Onneksi täällä kaupunki-Suomessa ei tarvitse elää keskustan hallitsemissa kunnissa. Toki pääsemme osallistumaan niiden toimintaan maksamalla viulut.

Keskustan kuntavaaliohjelma on tuttua kamaa. Kenellä tahansa pitää olla oikeus asua missä tahansa muiden kustannuksella. ”Koko maan” hyvinvointi on turvattava, mikä tarkoittaa sitä, että keskittymishyötyihin perustuva taloudellinen kehitys voidaan tarvittaessa uhrata näivettyvien seutujen tekohengittämiseksi.

En suosittele keskustan äänestämistä.

Perussuomalaiset

Perussuomalaisten kuntavaaliohjelma on aika kamalaa luettavaa. Aivan kuin kaikissa muissakin puolueissa, ratkaisuna jokaiseen ongelmaan nähdään uusi tukiainen, ilmaispalvelu, määräys, sääntö tai vero.

Kuntien pitää rakentaa taloja, kotimaisuutta pitää suosia hankinnoissa, eläkeläisten pitää päästä ilmaiseksi uimahalliin, pienviljelijöitä pitää tukea, kouluja pitää remontoida, osuuskuntia on tuettava ja niin edelleen ja niin poispäin.

Perussuomalaisten lupaus vahvistaa kuntien asemaa tukiais- ja palveluautomaattina ei erota sitä mitenkään muista puolueista. Kaikki kokoomuksesta vasemmistoon tarjoavat täsmälleen samaa. Ainoa omalaatuinen ajatus perussuomalaisilla on maahanmuuttajien vihaaminen. Ohjelma on aivan yhtä innostunut kuvatessaan kaikkea sitä, mikä maahanmuuttajilta pitää evätä kuin sitä, mitä kaikkien aitosuomalaisten kuntalaisten pitää saada.

Kunnista pitää perussuomalaisten mukaan tehdä mahdollisimman luotaantyöntäviä maahanmuuttajille. Tämä tapahtuu poistamalla ”vetovoimatekijät”. Mikään ”vetovoimatekijä” ei ole liian pieni poistettavaksi. Jopa maahanmuuttajien harrastustoiminta on estettävä, ettei täällä vain olisi liian hauskaa.

Asenne ei tietysti ole mikään ihme puolueelta, jonka johtoon pyrkii kaksi rotuteorian harrastajaa.

En voi hyvällä omallatunnolla suositella perussuomalaisten äänestämistä.

Vihreät

Vihreillä on suurissa kaupungeissa monia ihan hyviä ehdokkaita. Helsingissä osa vihreiden kaupunkipoliittisista ajatuksista on markkinahenkisempiä kuin minkään muun puolueen. Tosin tämä ei ole hirveän vaativa kriteeri.

Mutta muilta osin vihreiden poliittiset ehdotukset ovat aika vaatimattomia. Silloinkin kun niitä on, ne ovat kaikista muista puolueista tuttuja lupauksia tehdä kaikkea enemmän, käyttää enemmän rahaa, tukea tätä, verottaa tuota ja ai niin, saimaannorppa ja ilmastonmuutos unohtuivat. Vihreiden kuntavaalikampanjaa on leimannut täsmälleen sama sieluttomuus kuin sen koko oppositiopolitiikkaa. Hallitusta vastaan on käyty raivokkaalla ja täysin epä-älyllisellä eriarvoisuusretoriikalla ja vain suurennuslasin avulla huomattavissa olevilla politiikkaeroilla.

Kenties surullisinta on kuitenkin puolueen puheenjohtajan Ville Niinistön puheissa toistuva viittaus siihen, että vihreiden tavoitteena on ”kiva kunta”. Meidän tavoitteenamme on, että kunta olisi kiva, nasta, huisin vänkä ja ihQ, heleijaa.

En oikeastaan voi suositella vihreiden äänestämistä.

Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitolta on tietenkin lupa odottaa julkisten menojen kasvattamista. Siis toisin kuin kaikilta ns. oikeistopuolueilta, joiden ohjelma ei kuitenkaan tässä suhteessa juuri poikkea vasemmistoliitosta. Mutta jopa vasemmistoliitolta täytyy edellyttää todellisessa maailmassa elämistä. Täällä nimittäin mitään ei saa ilmaiseksi. Jos jotain antaa yhdelle, se pitää ottaa joltakulta toiselta.

Mutta vasemmistoliiton helsinkiläinen pormestariehdokas Paavo Arhinmäki on väittänyt julkisuudessa useaankin otteeseen, että kunnan omistamien asuntojen vuokraaminen alennuksella kuntalaisille ei maksa mitään. Päinvastoin, alennusmyynti rikastuttaa kuntaa. Vasemmistoliitto on muutenkin kunnostautunut talousdenialismissa vähättelemällä sosiaaliturvan työllisyysvaikutuksia ja väittämällä, että lukukausimaksut kannustaisivat pidempiin opiskeluaikoihin. Silti, väite, että ihmisille voi antaa alennuksia ja samalla rikastua on jo jonkinlainen ennätys.

On mahdotonta suositella vasemmistoliiton äänestämistä.

RKP

RKP:ssä on paljon hyvää. Se on suurista puolueista ainoa edes jotenkin johdonmukaisesti liberaali. Siis kaikessa muussa paitsi kieliasioissa, joissa puolue on tiukan pakkovallan kannalla. Vähemmistöillä on oikeus suojautua enemmistön vallalta järjestäytymällä poliittisesti, mutta en voi kannattaa kiintiöitä ja pakkoa kielipolitiikan välineinä.

Siksi en voi mitenkään suositella RKP:n äänestämistä.

KD

On ihan sama mitä kristillisdemokraatit Helsingissä tekevät. Kuten tasa-arvoisen avioliittolain ympärillä käyty keskustelu osoittaa, kysymyksessä on ihmisten tasa-arvoa vastustava pehmoteokraattinen puolue.

Huvittavana yksityiskohtana mainittakoon Paavo Väyrysen Terve Helsinki -ryhmän hyväksyminen vaaliliittoon ilman ehdokkaiden taustojen tarkastamista. Koko kansan Paavo oli onnistunut haalimaan porukkaansa urpoimmasta kansanryhmästä juutalaisvastaisia ja rasistisia sekopäitä. He ovat edelleen KD:n listalla, vaikka vaalimainoksista heidät taidettiin sensuroida. Tämä tekee kristillisdemokraateista jos mahdollista vieläkin epähoukuttelevampia.

En luonnollisesti suosittele kristillisdemokraattien äänestämistä.

Pienpuolueet

Pienryhmissä ryhmien ja ehdokkaiden taso ja aatteet vaihtelevat aika suuresti. Suurin osa on tietenkin kaiken toivon ulkopuolella olevia hörhöjä tai kommunistisia sirpaleryhmiä.

Omalta kannaltani mielenkiintoinen on uusi Liberaalipuolue. Sen parhaat voimat ovat aivan kelvollisia maltillisia liberaaleja. Helsingissä puolue on vaaliliitossa piraattien kanssa ja on mahdollista, että vaaliliitosta menee joku läpi. Liberaalipuoluetta kuitenkin heikentää ehdokasmateriaalin ohuus ja epäilen että maltillisten lisäksi mukana on kaikenlaista muutakin väkeä.

En kyllä voi suositella pienryhmienkäänkään äänestämistä.

Lopuksi

Toivon näiden suositusten auttavan sinua äänestyskopissa sunnuntaina. Uurnilla tavataan!

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

9 kommenttia artikkeliin Ajatuspaja-Hessun äänestyssuositukset vaaliviikonlopuksi!

 1. Juha Jantunen sanoo:

  Oliko näyttöä livberaalien ”muusta väestä” vai haluatko vain kannattaa pöhöttynyttä tukien varassa elävää kokoomusta?

  1. Elias sanoo:

   Eiköhän suuriin syy tuolle ollut, että koko kirjoituksen tarkoitus – ettei ole yhtään puoluetta jota äänestää – olisi kadonnut, jos yhtä pienpuoluetta olisi suositeltu. Ja jos olisi suositeltu vain yhtä puoluetta, mitä tahansa, ajautuisi Libera poliittisemmaksi kuin on tarkoitus. Emme suosittele mitään -viesti on sekä neutraali että huvittava. Näin auki kirjoitettuna.

 2. Aki Kivirinta sanoo:

  Arvioin että me liberaalipuoluelaiset tulimme sinulle vaalikoneissa ensimmäiseksi jokaisessa kunnassa jossa keksit kokeilla. Ihmettelen nihkeyttä jolla sinä ja moni muu selkeästi liberaali meihin suhtautuu. Jospa uskottavuus kasvaa vaalien myötä.

 3. Hän Ken Kommentoi sanoo:

  Liberaalipuolueen potentiaalisena äänestäjänä minua vieraannuttaa kommentaattorien (myös ehdokkaiden?) hyymörintajun puute.

 4. Itse kehittelin tällaiset kaikkiin kuntiin soveltuvat äänesysohjeet:

  https://jounimartikainen.wordpress.com/2017/03/26/aanesta-hanta-kunnan-vaaleissa/

  😉 liberaalimmat kuin Hessun, koska eivät sisällä ylhäältä päin annettua oheistusta siitä, mitkä puolueet ovat suosittelemattomia, vaan jättävät sen YKSILÖN valintaan.

 5. Ulf Fallenius sanoo:

  Olen pienyrittäjä ja kukaan ei ole tasan ajanut meidän asioita viimeiseen 37 vuoteen , olemme täysin yhteiskunnan ulkopuolella suorastaan rahastusautomaatteina ilman mitään oikeuksia velvollisuuksia kyllä riittää lakikirjat täynnä.Ei ehdokasta ei puoluetta niin jää taas äänestämättä ja huijareita ja takinkääntäjiä en suvaitse.

 6. Mitä väliä miten paljon liiketoimintaa kunta tekee, kunhan riskit on analysoitu ja tuotto taattu? Kunnat ja valtio saa maksimoida voittoa.

  Oisit tehnyt kunnon analyysin jossa käyt jokaisen ehdokkaan vaalisivut ja kuntavaalikone-vastaukset läpi.

 7. Tänx sanoo:

  Hyvät ohjeet. Äänestin ohjeiden mukaisesti puolueisiin kuulumatonta yksinäistä sutta niinkuin kunnon liberaalin kuuluukin. Nimi taisi olla Aku.

 8. Marjo sanoo:

  Ihan sivumennen sanottuna Helsinki ei enää omista trooppista puutarhaa. Gardenia suljettiin jo 2015 ja rakennuksistakin toivotaan päästään (pian) eroon. Tilakeskus on viime vuosina myynyt pois kaikenlaista muutakin johtavaa, tällä hetkelläkin on kaupan kiinteistöjä, joista kiinnostuneet voivat tehdä tarjouksiaan…

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php