Blogit

Miksi SOSTE:n pääsihteeri kantaa huolta Veikkauksen voitoista?

Miksi SOSTE:n pääsihteeri kantaa huolta Veikkauksen voitoista?

Viime päivinä on käyty vilkasta keskustelua Suomen rahapelijärjestelmän ongelmista. Suomessa pelataan rahapelejä poikkeuksellisen paljon. Kansainvälisen vertailun mukaan jopa neljänneksi eniten maailmassa, ja rahapelihaitat ovat sen mukaiset.

Maanantaina 13.12. keskusteluun liittyi Sosiaalijärjestöjen kattojärjestön SOSTE:n pääsihteeri Vertti Kiukas. Kiukaan kirjoitus julkaistiin SOSTE:n nettisivuilla, joiden jokaista sivua koristaa Veikkauksen logo. Rahapeliyhtiön logo sosiaalijärjestöjen kattojärjestön nettisivujen jokaisella sivulla voisi herättää joissakin maissa ihmetystä. Suomessa se on kuitenkin aivan ymmärrettävää, sillä SOSTE saa lähes koko rahoituksensa, yhteensä 3,9 miljoonaa euroa, veikkausvoittorahoista.   

Vertti Kiukaksen mukaan ”rahapelipolitiikkaa pitää toteuttaa niin, että liikaa pelaavat vähentävät pelaamistaan, ja samalla ohjata Veikkaus etsimään uusia tuottoja niistä, jotka eivät pelaa (juuri) lainkaan.” Virkkeen ensimmäinen osa on sitä, mitä sosiaalipoliittisen järjestön kannanotolta on syytäkin odottaa. On kuitenkin aivan käsittämätöntä, että SOSTE:n pääsihteeri linjaa rahapelipolitiikan tavoitteeksi uusien pelaajien ohjaamisen rahapelimonopolille.

On selvää, että veikkausvoittorahoilla pyörivän SOSTE:n pääsihteeri kantaa huolta Veikkauksen kannattavuudesta, vaikka tämän pitäisi olla lähinnä peliyhtiön johdon ja hallituksen huolenaihe. Erityisen kiusalliseksi Vertti Kiukaksen kirjoitus menee, kun hän on valmis vetämään maton alta päihdetyöhön erikoistuneen EHYT ry:n ehdottamalta pakolliselta tunnistautumiselta peliautomaateilla.

Vertti Kiukaksen mukaan tämä ei olekaan välttämättä tarkoituksenmukainen ehdotus, sillä se saattaa vähentää satunnaisesti pelaavien kuluttajien pelaamista. Näin SOSTE:n pääsihteeri kantaa enemmän huolta Veikkauksen kannattavuudesta, kuin peliongelmaisten aseman parantamisesta. Jotta SOSTE:n huoli Veikkauksen voitoista ei jäisi epäselväksi, niin pääsihteeri vielä selventää asiaa: ”jotta suomalaisten kasvava rahavirta ulkomaisiin nettipeleihin saataisiin käännettyä kotimaahan, täytyy Veikkauksen tuotteiden olla kunnossa.”

Soste ja Vertti Kiukas ovat myös aiemmin ottaneet selkeäsanaisesti kantaa suomalaisen rahapelijärjestelmän puolesta. Perusteeksi he ovat esittäneet, että markkinan avaaminen kilpailulle johtaisi rahapelihaittojen lisääntymiseen. Tämä on erikoinen väite. Suomessa on yksi Euroopan tiukimmin kilpailua rajoittavista rahapelijärjestelmistä, mutta siitä huolimatta suomalaiset häviävät rahapeleihin toiseksi eniten Euroopassa. Toisin sanoen lähes kaikki kilpailun sallivat rahapelimarkkinat Euroopassa tuottavat lopputuloksen, jossa ihmiset pelaavat vähemmän.

Olisi luontevaa, että tässä tilanteessa sosiaali- ja terveysjärjestöt kysyisivät, onko rahapelimonopolista enemmän haittaa vai hyötyä. Ainakin Vertti Kiukakselle tämä näyttää olevan mahdoton ajatus. Voisiko SOSTE:n sivuilla näkyvällä Veikkauksen logolla olla vaikutusta asiaan?

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

5 kommenttia artikkeliin Miksi SOSTE:n pääsihteeri kantaa huolta Veikkauksen voitoista?

 1. Amos Ahola sanoo:

  Mukava nähdä että ehdotukseni ”pelaaminen kortin taakse” etenee

  http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215262-pelaaminen-kortin-taakse-tai-rahapelimonopoli-purettava (11.4.2016)

 2. amaootta sanoo:

  Blogissaan Kiuas kirjoittaa ”Juuri millään muulla politiikkasektorilla ei voida esittää täysin tutkimusnäyttöön perustumattomia tai suorastaan sen vastaisia mielipiteitä. Jos näin tekee, saa mediassa epäilyttävän leiman menettää poliittisen uskottavuutensa.

  Alkoholikeskustelussa tämä on täysin mahdollista.”

  Kiuas näyttää jostain syystä unohtavan rahapelipolitiikkasektorin ja omat väitteensä. Tai kenties määre ”Juuri” viittaa juuri rahapelipolitiikkasektoriin.

 3. Palle sanoo:

  Systeemi on mätä. Sen lisäksi se on korruptoitunut, ainakin henkisesti.
  Suomen veikkausmonopoli on sairas ja kieroutunut. Ainahan sitä voi selitellä mutta ei se siitä miksikään muutu.
  Kiellot ja rajoitukset eivät ole tätä päivää, monopolit tulisi murtaa ja vapauttaa. Kiitos.
  Ei mulla muuta.

 4. Ulf Fallenius sanoo:

  Alko ja pelit avattava täysin avoimelle kilpailulle.

 5. Rollex123 sanoo:

  Veikkaus lobbaa monella saralla, ja SOSTE on vain yksi Veikkauksen rahoittama lobbaus-kanava. Mm. Brysselissa Veikkausta edustaa ”Veikkausvoittovarojen edunvälittäjät”, aiemmin tunnettu mm. Veikkauksen edunsaajat ry. Tämä on järjestö, jo nimellisesti edustaa Veikaus-voittorahojen vastaanottajia, mutta käytännössä saa rahoituksen suoraan Veikkaukselta. Järjestö on luonnollisesti erittäin hyvin kontaktoitunut Suomen puolueiden kanssa.

  Veikkauksen toimintamalli rahoittajana on monella tavalla kyseenalainen ja vastenmielinen. Hyvää mallissa on, että käytännössä isosta osasta Veikkaukselta tulevia rahoja hallinnoivat ministeriöt, eikä Veikkaus pääse esittämään joulupukkia vallan valtavasti. Samalla tietenkin voi kyseenalaistaa Veikkauksen rahojen korvamerkinnän ja kysyä, miksei niiä oteta valtion budjettiin samalla tavalla kuin kaikki muutkin valtion saamat tulot? Tässä on varmaan taustalla Veikkauksen halu näyttäytyä joulupukkina.

  Oikein mistään ei helpolla saa tietoa Veikkauksen toiminnan tehokkuudesta. Miten iso peliongelmaisten häviämistä rahoista oikeasti päätyy järjestöille, ja miten iso osa häviää Veikkauksen organisaatioon, johdon hyville veljille ja mm. peliongelmien laajentamiseen ja pahentamiseen (Veikkauksen mainonta on erittäin laaja-alaista).

  Paljon on sontaa tutkittavaksi Veikkauksessa ja tsemppiä tähän!

Tietoa kirjoittajasta

Kiesiläinen Mikko

Mikko Kiesiläinen

Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.

single.php