SDP – maltillisen kehno vaihtoehto

SDP – maltillisen kehno vaihtoehto

Edellisen hallituksen pääministeripuolue SDP pelasi kevään eduskuntavaaleissa upporikasta ja rutiköyhää – vaalitaktiikaksi valittiin sopeutustarpeen vähättely ja hallituskumppaneiden äänten ryöstökalastus. 

Taktiikka toimi lähes kalkkiviivoille asti, mutta sen hintakin oli kova – vihreiden ja vasemmistoliiton katkeruuden lisäksi puolue oli jo pitkälti pelattu ulos hallitusneuvotteluista tilanteessa, jossa talousvaalit voitettiin fiskaalikonservatiivisilla teemoilla. Lisäksi on todettava, että entinen pääministeri Marin ei tosissaan edes pyrkinyt neuvottelemaan kokoomuksen kanssa, vaan katosi julkisuudesta kesän ajaksi. 

Syyskuusta eteenpäin Antti Lindtmanin johtama SDP on siirtynyt vauvanaskeleen verran vähemmän vasemmalle ja se näkyy puolueen vaihtoehtobudjetissa. Kyseessä on kädenlämpöinen kevytversio vasemmistoliiton vastaavasta.

Sana “maltillinen” on ilmeisesti Sixten Korkmanilta poimittu avainsana, jota SDP viljelee keskustan tapaan vaihtoehtobudjetissaan. 

Suomessahan tunnetusti työnteolla ei raskaan verotuksen vuoksi juuri tienaa, mutta SDP laittaa paremmaksi ja pyrkii siirtämään verotuksen painopistettä ”maltillisesti” siten, ettei omistaminenkaan kannata entiseen malliin. Kiristyksiä esitetään osinkojen, sijoitusvakuutuksien ja vakuutuskuorien verotukseen. Ainoana potentiaalisesti hyvänä muutoksena esitetään lähdeveroa verovapaiden yhteisöjen osingoille.

Jopa osakesäästötilin talletusrajaa halutaan alentaa, vaikka luulisi että kansan kannustaminen pitkäjänteiseen piensijoittamiseen olisi vasemmistonkin mielestä toivottava asia.

Pääomatulojen lisäverotuksen lisäksi tietenkin myös marginaaliverotusta ja kannustinongelmia pahennetaan kiristämällä ansiotuloverotusta yläpäästä ja alentamalla sitä alimmilta tuloluokilta – jälleen “maltillisesti”.

Jos veronkorotusvimma ei yllättänyt, eipä yllätä menopuolikaan: SDP haluaa lisätä valtion menoja roimasti – toki korottaen veroja vielä roimemmin jolloin päästään kehuskelemaan 400 miljoonaa vähemmällä velanotolla kuin Orpon hallitus. 

Kuriositeettina puolue haluaa “kriminalisoida alipalkkauksen”. Harmaan talouden torjunnasta löytyy mielikuvitukselliset 100 miljoonaa, jotta keksitty säästökokonaisuus kuulostaa paremmalta.

Hyvää on toki se, että SDP tuntuu vihdoin hyväksyvän sopeutustarpeen suuruusluokan. Kun tästä päästään suurten puolueiden kesken sopuun, ei tarvitse riidellä kuin keinoista. 

Mutta huonot asiat painavat vaakakupin negatiiviselle puolelle. Puolueen esittämät yli 800 miljoonan euron suuruiset veronkiristykset – nykyisen veroasteen Suomessa – maalaavat ankeaa kuvaa sen visioimasta tulevaisuudesta. Samalla merkittävät valtion menolisäykset kertovat, ettei näihin henkeäsalpaaviin alijäämiin johtaneesta historiasta ole opittu mitään. 

Kouluarvosana 6,5. 

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

15 kommenttia artikkeliin SDP – maltillisen kehno vaihtoehto

 1. FeedNotes sanoo:

  Somebody essentially help to make significantly articles Id state This is the first time I frequented your web page and up to now I surprised with the research you made to make this actual post incredible Fantastic job

 2. SignalBlogs sanoo:

  I do believe all the ideas youve presented for your post They are really convincing and will certainly work Nonetheless the posts are too short for novices May just you please lengthen them a little from subsequent time Thanks for the post

 3. Scoopianss sanoo:

  I simply could not go away your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info a person supply on your guests Is going to be back incessantly to investigate crosscheck new posts

 4. Lina Lakin sanoo:

  Mon frère m’a suggéré d’aimer ce blog Il avait tout à fait raison Cet article a réellement fait ma journée Vous ne pouvez pas imaginer le temps que j’ai passé pour cette information Merci

 5. Your wisdom enriches the conversation.

 6. It’s always a joy to stumble upon content that genuinely makes an impact and leaves you feeling inspired. Keep up the great work!

 7. Thank you for the auspicious writeup It in fact was a amusement account it Look advanced to more added agreeable from you By the way how could we communicate

 8. Attractive section of content I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast

 9. Simply wish to say your article is as amazing The clearness in your post is just nice and i could assume youre an expert on this subject Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post Thanks a million and please carry on the gratifying work

 10. Its like you read my mind You appear to know so much about this like you wrote the book in it or something I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit but other than that this is fantastic blog A great read Ill certainly be back

 11. I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

 12. Ive read several just right stuff here Certainly price bookmarking for revisiting I wonder how a lot effort you place to create this kind of great informative website

 13. bpl football

 14. upysm.com 是一個專業的社交媒體推廣平台,提供各種刷粉絲服務,讓您的Instagram、Facebook、Youtube等帳號快速增加人氣和影響力。無論您是個人創作者還是企業品牌,我們都可以為您量身定制最合適的方案,讓您在社交媒體上脫穎而出。

 15. Hillary Hayes sanoo:

  What i dont understood is in reality how youre now not really a lot more smartlyfavored than you might be now Youre very intelligent You understand therefore significantly in terms of this topic produced me personally believe it from a lot of numerous angles Its like women and men are not interested except it is one thing to accomplish with Woman gaga Your own stuffs outstanding Always care for it up

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

single.php