Vasemmistoliitto – Ei, ei, ei

Vasemmistoliitto – Ei, ei, ei

Vaikka olen melkein kaikesta ja aina eri mieltä, ihailen vasemmistoliittoa heidän linjakkuudestaan. Hallitusvastuu ja sen mukanaan tuova maltillisuus on muisto vain – puolueen vaihtoehtobudjetti visioi oikeasti erilaista Suomea ja pyrkii siihen johdonmukaisesti kasvattamalla veroastetta suorastaan kuristaviin mittasuhteisiin.

Vasemmistoliitto peruisi kaikki sosiaaliturvan tehdyt ja kaavaillut leikkaukset. Luit oikein, ihan kaikki. Sosiaaliturvan indeksikorotukset sen sijaan tehtäisiin täysmääräisinä ja esimerkiksi työttömyysturvan suojaosaa ainoastaan kasvatettaisiin.

Puolue myös ilmeisesti pyrkii tekemään coup de grâcen vihreille puskemalla heidän tontilleen ja lisäämällä muun muassa luonnonsuojelun rahoitusta ja pakolaiskiintiötä yhtä rohkeasti. 

Menolisäyksiä riittää, mutta veronkorotusten johdosta lopputulos jää 300 miljoonaa plussalle verrattuna Orpon hallitukseen.

Veroreformit kiristävät suurinta osaa olemassa olevista veroista sekä keksivät ihan uusia kohteita: vasemmistoliitto nostaisi perintöveroa ja varainsiirtoverotusta, säätäisi uuden varallisuusveron rikkaille, kiristäisi listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta, palauttaisi kiky-maksut työnantajille ja kiristäisi tuloverotusta. 

Suomi tasoittaa verotuksella tuloja jo valmiiksi kovempaa kuin kommunistinen Kuuba, ja vasemmistoliiton eväillä ottaisimme varmasti maailman kiistattoman ykkössijan kokonaisveroasteessa.

Tätä ei edes piiloteltaisi epäsuoriin veroihin, vaan valtio kiskoisi joka välissä aina vaan enemmän itselleen, minkä se sitten jakaisi kaikenlaisiin kivoihin juttuihin käytettäväksi. Ansiotuloverotusta vietäisiin kohti tilannetta, missä verojen jälkeen kaikki saavat enemmän tai vähemmän saman verran nettona. 

Mielestäni vasemmistoliiton visioima Suomi kuulostaa karmean näköalattomalta paikalta, mutta ainakin heillä on omanlaisensa, anteeksipyytelemätön näkemys eikä sitä naamioida miksikään muuksi.

Kouluarvosana 8 (visiosta, toteutettuna lähempänä hylättyä).

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

21 kommenttia artikkeliin Vasemmistoliitto – Ei, ei, ei

 1. Hey there You have done a fantastic job I will certainly digg it and personally recommend to my friends Im confident theyll be benefited from this site

 2. you are in reality a good webmaster. The website loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you have done a fantastic job on this topic!

 3. BuzzGala sanoo:

  I loved as much as you will receive carried out right here The sketch is tasteful your authored subject matter stylish nonetheless you command get got an edginess over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike

 4. BlogSeventyy sanoo:

  obviously like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality on the other hand Ill certainly come back again

 5. NewsOuterr sanoo:

  I loved as much as youll receive carried out right here The sketch is attractive your authored material stylish nonetheless you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

 6. Salma Schaden sanoo:

  Spotify’da takipçi, dinlenme ve kaydetme gibi hizmetleri sağlayan takiple.com.tr, müzisyenlerin ve sanatçıların müziklerini daha geniş bir kitleye ulaştırmalarına yardımcı olabilir.

 7. itecommerce sanoo:

  of course like your website but you have to check the spelling on several of your posts A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the reality on the other hand I will certainly come back again

 8. I love how the article uses real-life examples to illustrate key points.

 9. Thank you I have just been searching for information approximately this topic for a while and yours is the best I have found out so far However what in regards to the bottom line Are you certain concerning the supply

 10. 刷讚 sanoo:

  upysm.com 是一個專業的社交媒體推廣平台,提供各種刷粉絲服務,讓您的Instagram、Facebook、Youtube等帳號快速增加人氣和影響力。無論您是個人創作者還是企業品牌,我們都可以為您量身定制最合適的方案,讓您在社交媒體上脫穎而出。

 11. smm sanoo:

  upysm.com 是一個專業的社交媒體推廣平台,提供各種刷粉絲服務,讓您的Instagram、Facebook、Youtube等帳號快速增加人氣和影響力。無論您是個人創作者還是企業品牌,我們都可以為您量身定制最合適的方案,讓您在社交媒體上脫穎而出。

 12. Fantastic beat I would like to apprentice while you amend your web site how could i subscribe for a blog site The account helped me a acceptable deal I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 13. Simply wish to say your article is as amazing The clearness in your post is just nice and i could assume youre an expert on this subject Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post Thanks a million and please carry on the gratifying work

 14. Attractive section of content I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast

 15. Somebody essentially lend a hand to make significantly posts I might state That is the very first time I frequented your web page and up to now I surprised with the research you made to create this particular put up amazing Excellent job

 16. Glenda Stokes sanoo:

  Somebody essentially help to make significantly articles Id state This is the first time I frequented your web page and up to now I surprised with the research you made to make this actual post incredible Fantastic job

 17. Its like you read my mind You appear to know so much about this like you wrote the book in it or something I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit but other than that this is fantastic blog A great read Ill certainly be back

 18. Hi my loved one I wish to say that this post is amazing nice written and include approximately all vital infos Id like to peer more posts like this

 19. Just days ago I discovered this awesome website, a standout for fans. The gifted owner keeps visitors riveted with spot-on content. I’m stoked to be a new member of the community and eager to see what interesting content comes next!

 20. I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

 21. Hillary Hayes sanoo:

  What i dont understood is in reality how youre now not really a lot more smartlyfavored than you might be now Youre very intelligent You understand therefore significantly in terms of this topic produced me personally believe it from a lot of numerous angles Its like women and men are not interested except it is one thing to accomplish with Woman gaga Your own stuffs outstanding Always care for it up

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

single.php