Pohjoismainen paradoksi – hyvinvointivaltio syö itse itseään asenteiden muodossa

Pohjoismainen paradoksi – hyvinvointivaltio syö itse itseään asenteiden muodossa

Tämä kirjoitus on osa Liberan raporttia suomalaisen hyvinvointivaltion historiasta ja uudesta yhteiskuntasopimuksesta.

Pohjoismaiden yksilönvastuuta ja työntekoa painottava kulttuuri mahdollisti viime vuosisadalla merkittävän vaurastumisen ja hyvinvointivaltion rakentamisen. Paradoksi on kuitenkin se, että valtion tarjoamien etuuksien ja tukien kasvu romahduttaa työnteon arvostuksen ja vääristää käsityksen yksilön vastuusta.

Hyvinvointivaltion historiaa käsittelevä raporttimme käy läpi suomalaisten ja ruotsalaisten asennemuutoksia koskien valtion tarjoamia tukia sekä yksilön vastuuta omasta hyvinvoinnistaan.

Molempien maiden tuloksista piirtyy samankaltainen kuva. Noin yhden sukupolven aikana (1970-2000) asenteet muuttuivat siten, että suurempi osa vastaajista alkoi yleisesti hyväksyä alati kasvavien tukien yli- ja väärinkäytön – samalla kun työnteon arvostus vastaavasti romahti.

Ruotsissa 2000-luvun alussa tapahtunut tukien merkittävä leikkaus sekä valtiolliset valistuskampanjat väärinkäytösten poistamiseksi paransivat tilannetta, mutta asenteet jäivät silti merkittävästi erilaisiksi kuin hyvinvointivaltion alkuaikoina 1970-luvulla. 

Suomessa vastaavaa korjausliikettä ei ole tapahtunut, minkä johdosta meillä on havaittavissa edelleen eriytyvä kehitys sukupolvien välillä sekä Ruotsiakin vahingollisempi asennemuutos.

Hyvinvointivaltio sukupolvikokemuksena

Suhtautuminen yksilönvastuuseen ja tukien väärinkäyttöön vaikuttaa olevan seurausta siitä, minkälaisessa Suomessa lapsuus ja nuoruus on eletty. 

Yli 50-vuotiaiden vastaajien nuoruudessa työttömyyttä ei juuri ollut ja se mitä oli hoidettiin vuoteen 1971 asti “lapiolinjalla” – eli tukirahojensa eteen työttömät joutuivat rakentamaan esimerkiksi teitä.

Tuohon aikaan pitkäaikaistyöttömänä pidettiin yli kaksi kuukautta työttömänä ollutta henkilöä ja yli kahden prosentin työttömyysastetta kriisinä.

Tämän ikäpolven vastaajista lähes 60% tuomitsi tukien väärinkäytön kaikissa tilanteissa ja yli 60% piti suotavana painottaa yksilönvastuuta ja työnteon tärkeyttä.

30-49-vuotiailla vastaajilla ei ole kokemusta työelämästä ennen anteliasta ansiosidonnaista päivärahaa. Heidän käsityksensä työmarkkinoista on, että pitkät työttömyysjaksot ja jopa kahdeksan prosentin työttömyyslukemat ovat aivan normaaleja. Työttömyyteen ei kohdistu entisenkaltaista stigmaa. Erilaisia tukia ja etuuksia on ollut heidän nuoruudessaan enemmän kuin aiemmin.

Tämän ikäpolven vastaajista enää puolet tuomitsi tukien väärinkäytön, puolet taas hyväksyi sen. 

Alle 30-vuotiaat vastaajat eivät muista 1990-luvun lamaa ja suurin osa on siirtynyt työelämään vasta 2010-luvulla. Heidän aikuisikänsä aikana Suomen talous ei ole kasvanut, mutta arjessa tai tuissa tämä ei ole juuri näkynyt – tulonsiirtokoneistoa on pidetty käynnissä velkarahan turvin. 

Tämän vastaajaluokan asenteet heijastelevat parhaiten – tai pahiten – pohjoismaista paradoksia, eli anteliaiden ja usein universaalien avustusten aikaansaamaa moraalikatoa suhteessa yksilön vapauteen ja vastuuseen.

Ainoastaan kolmannes tuomitsi tukien väärinkäytön, samalla kun lähes puolet ikäluokasta toivoo vähemmän työntekoa ja sen painottamista tulevaisuudessa. 

Kannustinvinoumien Suomi

Asennemuutoksista näemme, että hyvinvointivaltio on jo pitkään kehittynyt itsetuhoiseen suuntaan.

Aikanaan kehityksen mahdollistaneet normit ovat vääristäneet ja vääristävät edelleen nuorempien sukupolvien käsitystä työnteon ja hyvinvointipalvelujen keskinäisestä suhteesta. 

Suomi on negatiivisessa kierteessä, jossa liian suuri osa kansasta saa erilaisia tukia, mikä kasvattaa valtion menoja. Tämän vuoksi verotus pitää pitää korkealla, mikä kannustaa yksilöä minimoimaan työntekoa ja maksimoimaan tukia. Kun tähän lisätään väärinkäytökset hyväksyvä asennemuutos, alkaa hyvinvointivaltio kannibalisoida itseään.

Kun työtä tehdään liki rangaistusluonteisen veroasteen vuoksi vähemmän, heikkenee valtion rahoitustilanne ja sen pitää etsiä uusia tulonlähteitä – usein verotusta kiristämällä. Nopeasti heikkenevä huoltosuhteemme pahentaa tilannetta.

Hyvinvointivaltion kasvatit kykenevät varmasti rakentamaan jälleen menestystä, mutta nykymalliset kannustinvinoumat verotuksessa ja tulonsiirroissa täytyy poistaa.

Eli kuten taloustieteen nobelisti Bengt Holmström sen ilmaisi toisin sanoin: ”Tyytyväisyys omaan elämään syntyy siitä, että kantaa vastuuta itsestä ja ratkaisee omia ongelmiaan”.

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

19 kommenttia artikkeliin Pohjoismainen paradoksi – hyvinvointivaltio syö itse itseään asenteiden muodossa

 1. MerkNews sanoo:

  I was suggested this web site by my cousin Im not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble You are incredible Thanks

 2. Your detailed analysis is what sets your blog apart from others.

 3. Google Play yorum satın almak için en doğru tercih burası. Google Play yorum satın al ve uygulamanızın popülerliğini artırın.

 4. It’s always a joy to stumble upon content that genuinely makes an impact and leaves you feeling inspired. Keep up the great work!

 5. gluco relief sanoo:

  Hello my darling, I just wanted to express how well written and comprehensive this post is, covering almost all the essential details. More blogs like this one would be nice, in my opinion.

 6. Lori Schaefer sanoo:

  Hi Neat post There is a problem along with your website in internet explorer would test this IE still is the market chief and a good section of other folks will pass over your magnificent writing due to this problem

 7. Glucorelief sanoo:

  What i do not understood is in truth how you are not actually a lot more smartlyliked than you may be now You are very intelligent You realize therefore significantly in the case of this topic produced me individually imagine it from numerous numerous angles Its like men and women dont seem to be fascinated until it is one thing to do with Woman gaga Your own stuffs nice All the time care for it up

 8. Thanks I have just been looking for information about this subject for a long time and yours is the best Ive discovered till now However what in regards to the bottom line Are you certain in regards to the supply

 9. Hello i think that i saw you visited my weblog so i came to Return the favore Im trying to find things to improve my web siteI suppose its ok to use some of your ideas

 10. certainly like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will definitely come back again

 11. Hello i think that i saw you visited my weblog so i came to Return the favore Im trying to find things to improve my web siteI suppose its ok to use some of your ideas

 12. Jarkko sanoo:

  Olipas kovin ihmeellinen kirjoitus. Mitä siis tarkalleen tutkimuksessa kysyttiin? ”Onko tukien väärinkäyttö väärin?” oli kysymys kirjoituksen perusteella, mutta vaikea uskoa että tällä tavalla kehystettyyn kysymykseen puolet vastaisi että väärinkäyttö ei olisi väärin.

  Kehystys siis tulee varmaankin kirjoittajalta. Samaten arvotulkinta että mikä ikinä olikaan puolien vastaajien mielipide on väärä siihen mikä ikinä kysymys olikaan. Paha sanoa, sillä tutkimukseen ei kirjoituksessa linkitetä, kerrota kuka tutkimuksen on tehnyt ja milloin, tai edes kerrota mistä sen löytää.

  Lukija joutuu siis luottamaan kirjoittajan tulkintaan, että nykynuoret ovat pilalla. Samaten hyppäys että nykynuoret on pilannut hyvinvointivaltio pitää vain luottaa, väitettä ei edes yritetäkään perustella paitsi oman aateveljen yhden lauseen sitaatilla.

  Toivoisin että Libera keskittyisi enemmän laatuun näissä julkaisuissa.

 13. Thank you for the auspicious writeup It in fact was a amusement account it Look advanced to far added agreeable from you However how can we communicate

 14. I do not even know how I ended up here but I thought this post was great I do not know who you are but certainly youre going to a famous blogger if you are not already Cheers

 15. Kaden Kuhlman sanoo:

  I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble You are amazing Thanks

 16. Becky Benson sanoo:

  I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 17. Saku sanoo:

  Suomen huonoon taloustilanteeseen on syitä ja ne on huomioitava, että asiat paranevat. Tässä muutama, jotka liittyvät myös omiin asenteisiin olimmepa pohjoismaisia tai kansainvälisiä. Pohjoismaisuus muuttuu kuten kaikki ja ajassa emme voi palata takaisin. Tästä hetkestä meidän on jatkettava. (Ajan olemme määritelleet tapahtuvan muutoksen avulla.)
  1. Nuorison arvostamat asiat eivät ole meillä samoja kuin 50 vuotta sitten. Palauttakaa opettajien ja vanhempien arvostus ja tehkää lapsista ahkerampia välttämättömiä juttuja kehittävissä asioissa, ei vain ”pallon perässä juoksemisessa”. Vain koulutus nostaa koko kansan elintasoa.
  2. Kouluttakaa itseänne riittävästi (yrittäjät, sijoittajat, päätöksen tekijät ja työväki), että oikeasti ymmärrätte perusteet, miten kaikki riippuu kaikesta ja miten kansakunnan hyvinvointi on kokonaisuuden ymmärtämisestä riippuva. Tämä on eri asia kuin yksinkertaisen ammatin oppiminen. Ei voi olettaa, että esim. automyyjä ymmärtää kokonaisuuksia yhtä hyvin kuin vaikka tohtorin tutkinnon suorittanut yliopiston opettaja, vaikka palkat eivät tilastojen mukaan juuri eroa.
  3. Ottakaa lainsäätäjät oppia muista länsimaista sijoituslainsäädännössä, USA on hyvä esimerkki. Sijoittamista omaan yritykseen/toimintaan ohjataan lainsäädännön avulla. Se ohjaa yrittämiseen sen sijaan, että vain ostaa toisten osakkeita. (Suomalainen sijoittaja on yleensä yksinkertainen, laiska ja arka ja syystä ks. kohta 2.)
  4. Koska Suomessa oikeaa työtä syntyy vain hyvistä uusista ideoista tulevista vientituotteista, niin sellaisia täytyy löytää ja tukea oikeassa vaiheessa niin, että idean esittäjä ja sen vähävaraiset toteuttajat voivat siitä hyötyä riittävästi, jotta idean päälle ei lapioida kahta metriä multaa tai sitä ei varasteta tai siirretä pilkkahintaan ulkomaille. (Työtä ei synny tukemalla vanhaa muualla jo hylättyäkin yritystoimintaa, eikä vaikka työläiset laitettaisiin lainsäädännöllä orjuuteen. Eivät he pysty oppimaan vaadittavaa uutta riittävän lyhyessä ajassa, kun koulutuksen perusta on huono. Tässä me niitämme sitä, mitä olemme kylväneet erityisesti Sipilän hallituksen aikana. Työläisten motivoinnista aina köyhä Suomi voi oppia rikkaalta Ruotsilta.)
  5. Hallitus toimikaa tiedon pohjalta ei yksisilmäisen ideologisesti. Teette ehdotuksia laeiksi, siksi teillä on vastuu, ettei kansamme hajoa kahtia ja että sisäinen turvallisuus säilyy. Te luotatte nyt ulkoisen uhkan luomaan yhtenäisyyteen. Se onkin yksi yhdistävä tekijä näillä näkymin kauan, mutta sisäinen tasapainotila ei ole taattua. Sen näemme isommassa mitassa mm. EU:n ja Naton yhtenäisyydessä; siellä on jännitteitä USA:sta Turkkiin ja Unkariin. Miten vertaisitte tätä Suomen sisällä esim. Pääkaupunkiseutu vs Pohjois-Karjala/Kainuu tai matalapalkka-alalta työttömäksi jäänyt yksinhuoltaja vs varakas yrittäjä. Kenen on nähtävä toinen?

 18. upysm.com 是一個專業的社交媒體推廣平台,提供各種刷粉絲服務,讓您的Instagram、Facebook、Youtube等帳號快速增加人氣和影響力。無論您是個人創作者還是企業品牌,我們都可以為您量身定制最合適的方案,讓您在社交媒體上脫穎而出。

 19. This site is incredible. The splendid material shows the creator’s devotion. I’m dumbfounded and anticipate further such amazing substance.

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

single.php