Vihreät – maaginen kasvu korvaa vaikeat päätökset

Vihreät – maaginen kasvu korvaa vaikeat päätökset

Myös vihreät on pyrkinyt (ja tarvitsee) profiilin muutosta edellisen hallituskauden jälkeen. Vaalikeväänä 2023 puolue oli liikkunut niin vasemmalle, ettei siellä ollut enää tilaa hengittää, saati ääniä. Sanna Marinin onnistunut vaalitaktikointi vei viimeisenkin hapen ja vaalitulos oli puolueelle karmiva.

Kesäkuussa puheenjohtajaksi valittu Sofia Virta myönsi ensi töikseen vihreiden olleen “joissain kysymyksissä” liian vasemmalla ja alleviivasi markkinaliberalismin tärkeyttä. Elokuussa Virta sätti kokoomusta pro business -ajattelusta ja lupasi vihreiden vaihtoehtobudjetin näyttävän, että he ovat maan markkinaliberaalein puolue

Tässähän ei puutu enää kuin onnistunut vaihtoehtobudjetti ja voitolla yöhön!

Odotukset olivatkin joissain piireissä – tai ainakin omassa päässäni – normaalia korkeammalla. Pettymys sieltä kuitenkin taas iski silmille.

Vihreille tyypillisesti ilmasto-osio oli kattavin ja yksityiskohtaisin. Muiden puolueiden tapaan hekin myöntävät 6 miljardin sopeutustarpeen vaalikaudelle 2023-27, mutta koska leikkaaminen on ikävää he suostuisivat vain miljardin leikkauksiin. 

“Johtavat markkinaliberaalit” eivät ujostele nostaa verotusta peräti kahdella miljardilla eurolla. Loput kolme miljardia ilmestyvät itsestään talouskasvun kautta. Vertailun vuoksi Orpon hallitusohjelma pyrkii kuittaamaan kestävyysvajeesta talouskasvulla kaksi miljardia euroa ja tämänkin realistisuutta on kyseenalaistettu useasta lähteestä.

Kuten keskustankin vaihtoehdossa, vihreät esittävät häkellyttävää määrää menolisäyksiä muun muassa koulutukseen, luonnonsuojeluun, kehitysapuun, sosiaaliturvaan ja kymmeniin pieniin kuriositeetti-kohteisiin. Selvästikin viime hallituskauden “rahaa on” linja on jäänyt päälle. Onhan se nyt mukavaa keksiä lisää kivoja juttuja mitä valtio voisi tehdä.

Vihreiden eduksi on kuitenkin sanottava, että yritystukiin esitetään leikkauksia ja hyvinvointialueille verotusoikeutta. Lopputuloksena velkaa otetaan 600 miljoonaa euroa vähemmän – ei missään nimessä hyvä suoritus, mutta silti paras oppositiopuolueiden keskinäisessä vertailussa.

Vihreiden visio Suomesta ei ole markkinaliberaali, mutta on budjettina kunnianhimoisempi kuin keskustan. Ne kuitenkin kärsivät aivan samasta ongelmasta – puolue rehentelee ottavansa vähemmän velkaa kuin Orpon hallitus, mutta tämä aikaansaadaan merkittävin veronkorotuksin ja lisäämällä valtion menoja lähes yhtä paljon. Voittaa tämä keskustan hämmennyspaperin, mutta siihen se jää. 

Kouluarvosana 7.

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

25 kommenttia artikkeliin Vihreät – maaginen kasvu korvaa vaikeat päätökset

 1. Fabiola Hintz sanoo:

  Dive into the intricate dance of existence, where every moment is a note in the grand composition of life. At 2 Love Tale, we embrace the whimsy of everyday with open hearts and curious minds. Our tales are spun with threads of universal truths and personal discoveries, all set to the rhythm of life’s ceaseless melody.

 2. Efficient Voice-to-Text Feature: Transcribe speeches, lectures, or conversations with ease.

 3. BusinessMort sanoo:

  Wow amazing blog layout How long have you been blogging for you made blogging look easy The overall look of your web site is magnificent as well as the content

 4. BlogMods sanoo:

  My brother suggested I might like this blog He was totally right This post actually made my day You can not imagine simply how much time I had spent for this info Thanks

 5. Witrrone sanoo:

  Its like you read my mind You appear to know so much about this like you wrote the book in it or something I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit but instead of that this is excellent blog A fantastic read Ill certainly be back

 6. Scopians sanoo:

  Wow superb blog layout How long have you been blogging for you make blogging look easy The overall look of your site is magnificent as well as the content

 7. BlogModss sanoo:

  Hello i think that i saw you visited my weblog so i came to Return the favore Im trying to find things to improve my web siteI suppose its ok to use some of your ideas

 8. I loved as much as youll receive carried out right here The sketch is tasteful your authored material stylish nonetheless you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

 9. Puravive sanoo:

  Hi, I truly appreciate what you posted. Could we discuss your topic in more detail on AOL? I think you might be the expert in this sector I need to help me with my issue. It will be a pleasure to talk to you.

 10. TikTok izlenme satın almak isteyenler için TikTok izlenme satın al en doğru tercih. Hemen ziyaret edin ve detayları öğrenin.

 11. Hi, good post. Your website appears to be having issues with Internet Explorer. You should look into this since many people will miss your great articles due of this problem, especially since IE is still the most widely used browser.

 12. My brother recommended I might like this web site He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

 13. Selmer Ledner sanoo:

  Hello Neat post Theres an issue together with your site in internet explorer would check this IE still is the marketplace chief and a large element of other folks will leave out your magnificent writing due to this problem

 14. Your blog is a treasure trove of knowledge and insight.

 15. Thanks I have just been looking for information about this subject for a long time and yours is the best Ive discovered till now However what in regards to the bottom line Are you certain in regards to the supply

 16. Jasmin Hansen sanoo:

  Usually I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very compelled me to take a look at and do it Your writing style has been amazed me Thank you very nice article

 17. I have been browsing online more than three hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my view if all website owners and bloggers made good content as you did the internet will be a lot more useful than ever before

 18. Wonderful web site Lots of useful info here Im sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious And obviously thanks to your effort

 19. certainly like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will definitely come back again

 20. I do not even know how I ended up here but I thought this post was great I do not know who you are but certainly youre going to a famous blogger if you are not already Cheers

 21. Mr Aalim sanoo:

  I used to be able to find good info from your content.

 22. Elmo Mraz sanoo:

  you are truly a just right webmaster The site loading speed is incredible It kind of feels that youre doing any distinctive trick In addition The contents are masterwork you have done a great activity in this matter

 23. It’s rare to find such thoughtful and well-researched content, excellent job.

 24. 台北半套 sanoo:

  upysm.com 是一個專業的社交媒體推廣平台,提供各種刷粉絲服務,讓您的Instagram、Facebook、Youtube等帳號快速增加人氣和影響力。無論您是個人創作者還是企業品牌,我們都可以為您量身定制最合適的方案,讓您在社交媒體上脫穎而出。

 25. Hi i think that i saw you visited my web site thus i came to Return the favore Im attempting to find things to enhance my siteI suppose its ok to use a few of your ideas

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

single.php