Vihreät – maaginen kasvu korvaa vaikeat päätökset

Vihreät – maaginen kasvu korvaa vaikeat päätökset

Myös vihreät on pyrkinyt (ja tarvitsee) profiilin muutosta edellisen hallituskauden jälkeen. Vaalikeväänä 2023 puolue oli liikkunut niin vasemmalle, ettei siellä ollut enää tilaa hengittää, saati ääniä. Sanna Marinin onnistunut vaalitaktikointi vei viimeisenkin hapen ja vaalitulos oli puolueelle karmiva.

Kesäkuussa puheenjohtajaksi valittu Sofia Virta myönsi ensi töikseen vihreiden olleen “joissain kysymyksissä” liian vasemmalla ja alleviivasi markkinaliberalismin tärkeyttä. Elokuussa Virta sätti kokoomusta pro business -ajattelusta ja lupasi vihreiden vaihtoehtobudjetin näyttävän, että he ovat maan markkinaliberaalein puolue

Tässähän ei puutu enää kuin onnistunut vaihtoehtobudjetti ja voitolla yöhön!

Odotukset olivatkin joissain piireissä – tai ainakin omassa päässäni – normaalia korkeammalla. Pettymys sieltä kuitenkin taas iski silmille.

Vihreille tyypillisesti ilmasto-osio oli kattavin ja yksityiskohtaisin. Muiden puolueiden tapaan hekin myöntävät 6 miljardin sopeutustarpeen vaalikaudelle 2023-27, mutta koska leikkaaminen on ikävää he suostuisivat vain miljardin leikkauksiin. 

“Johtavat markkinaliberaalit” eivät ujostele nostaa verotusta peräti kahdella miljardilla eurolla. Loput kolme miljardia ilmestyvät itsestään talouskasvun kautta. Vertailun vuoksi Orpon hallitusohjelma pyrkii kuittaamaan kestävyysvajeesta talouskasvulla kaksi miljardia euroa ja tämänkin realistisuutta on kyseenalaistettu useasta lähteestä.

Kuten keskustankin vaihtoehdossa, vihreät esittävät häkellyttävää määrää menolisäyksiä muun muassa koulutukseen, luonnonsuojeluun, kehitysapuun, sosiaaliturvaan ja kymmeniin pieniin kuriositeetti-kohteisiin. Selvästikin viime hallituskauden “rahaa on” linja on jäänyt päälle. Onhan se nyt mukavaa keksiä lisää kivoja juttuja mitä valtio voisi tehdä.

Vihreiden eduksi on kuitenkin sanottava, että yritystukiin esitetään leikkauksia ja hyvinvointialueille verotusoikeutta. Lopputuloksena velkaa otetaan 600 miljoonaa euroa vähemmän – ei missään nimessä hyvä suoritus, mutta silti paras oppositiopuolueiden keskinäisessä vertailussa.

Vihreiden visio Suomesta ei ole markkinaliberaali, mutta on budjettina kunnianhimoisempi kuin keskustan. Ne kuitenkin kärsivät aivan samasta ongelmasta – puolue rehentelee ottavansa vähemmän velkaa kuin Orpon hallitus, mutta tämä aikaansaadaan merkittävin veronkorotuksin ja lisäämällä valtion menoja lähes yhtä paljon. Voittaa tämä keskustan hämmennyspaperin, mutta siihen se jää. 

Kouluarvosana 7.

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

single.php