Keskustan “vastuulliset” menolisäykset

Keskustan “vastuulliset” menolisäykset

Sanotaan nyt heti alkuun, että keskusta on hieman vaikeassa raossa. Virheitä on tehty ja puolueen julkinen itseruoskinta tuntuu myöntävän, että hyvin vasemmistolaisen pikavippihallituksen valtiovarainministeripuolueena olo ei ollut kannatukselle hyväksi.

Toisaalta tämän virheen korjaaminen oppositiossa saman puoluekokoonpanon kanssa vaatii niin sanotusti luovaa ajattelua ja viestintää.

No sitä piisaa. Heti alkuun keskustan vaihtoehtobudjetti julistaa, että “ei ole liioittelua sanoa, että Orpon-Purran linjalla Suomesta tulisi pelkistetty “yövartijavaltio”, jossa pätee vahvimman laki sen sijaan, että politiikalla tasattaisiin yhteiskunnallisia eroja. Valtio huolehtisi lähinnä turvallisuudesta ja muu jäisi markkinoiden tai ihmisten itsensä varaan”. Toivoa sopii.

Nimittäin teksti on melkoista hyperbolaa maassa, joka todellisuudessa tasaa tuloja eniten maailmassa, kuuluu varmasti maailman kärkeen myös aluepoliittisissa tulonsiirroissa, ja jossa marginaaliveroasteen kurittamat ihmiset vähentävät tahallaan työtuntejaan.

Orpon-Purran “yövartijavaltio” ei koske haitallisiin yritystukiin, kansalaisjärjestöjen lähes loputtomiin tukiin, tai ylipäätään edes yritä puuttua ylensyöneen valtion kokoon.

Laskin odotuksiani huomattavasti tämän yövartijaveistelyn jälkeen, enkä ollut väärässä. Pian keskusta – joka jakoi vuoden 2022 vaalibudjetissa muun muassa velkarahalla ylimääräisiä lapsilisiä ilman mitään tarveharkintaa ja rehenteli tämän olevan ”arvovalinta” – kokee nyt että veronalennukset velaksi ovat “edesvastuutonta politiikkaa”.

Sen sijaan, että puolue yrittäisi erottua vasemmisto-oppositiosta, se ehdottaa “maltillista verosopeutusta” erityisesti ansiotuloasteikon yläpäähän kohdistuen – eli juuri sinne, missä Suomi on jo valmiiksi maailmanennätysluokkaa. 

Loput ehdotukset ovat aluepoliittista taktikointia (rahaa siirretään lännestä itään ja pohjoiseen) ja esimerkiksi sähköautoilijoiden kiusaamista – lisäveroilla, kuinkas muuten.

Viivan alle jää 384,6 miljoonaa euroa vähemmän velanottoa kuin nykyhallituksella, mitä keskusta tuulettaa suurena voittona. Sääli vain, että tämä saadaan aikaan merkittävin veronkorotuksin – häkellyttävästi samalla valtion menoja entisestään lisäten. Vaalitappiosta ei olla opittu mitään.

Vaihtoehtobudjetissa puolueilla on mahdollista vapauttaa kaikki luovuutensa reaalimaailman kahleista ja näyttää, miten he käyttäisivät rahaa jos olisivat yksin vallassa. Keskustan ideaalivisio Suomesta on vasemmistolainen ja kurja.

Kouluarvosana 6.

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

single.php