Kehua voi, mutta ilman virheitä, herra Saarikivi

Kehua voi, mutta ilman virheitä, herra Saarikivi

”Ajatellaan esimerkiksi, että Venäjällä on vaarallista, vaikka eipä tuolla yleensä pahempaa ole kuin vaikkapa Vantaalla”

Todellisuudessa Suomessa kuolee henkirikoksen uhrina 1,33 ihmistä per 100 000 asukasta. Venäjällä luku on 9,2 per 100 000 asukasta. Tämä luku on Euroopan synkimpiä ja seitsenkertainen Suomeen nähden.

“Ajatellaan, että Venäjällä on köyhyyttä. Silti, jos pitäisi valita, ollako köyhä Washingtonissa vai Moskovassa, valitsisin Moskovan”

Venäjällä ajatellaan olevan köyhyyttä, koska siellä on todella paljon köyhyyttä, jopa aivan absoluuttista sellaista. Vuonna 2021 lähes 20 miljoonaa ihmistä eli minimitoimeentulorajan alla.

“Tulisi kertoa, miten venäläinen tv-uutisten katsoja on fiksumpi kuin suomalainen. Hän kysyy paitsi sen, mitä on tapahtunut, myös miksi meille näin kerrotaan. Venäläinen hallitsee mediakritiikin” 

Lähes kaikki Venäjän televisiokanavat ovat valtion kontrollissa ja niitä käytetään propagandavälineinä. Maa on lehdistövapaudessa maailman kehnoimpia, vuoden 2021 tilastossa 180 maan listauksessa sijalla 150. Euroopasta sen alapuolella oli ainoastaan Valko-Venäjä.

“Venäjällä oppositiopoliitikot myrkytetään ja vaalitulokset väärennetään. Silti se on ollut minulle vapauden valtakunta” 

Autoritaarisuus on kansan suurelle enemmistölle pahasta, vaikka repressio ei kohdistuisi maassa vierailevaan tahoon.

“Länsimaissa ihmisellä on oikeuksia ja äänivaltaa vaaleissa. Silti hän pohtii onnettomana uraputkeaan, pariutumistaan, talouttaan ja sitä, mitä naapuritkin ajattelevat. Tällainen moderni ihminen ei ole vielä juurtunut Venäjälle, ei ainakaan sen syrjäseuduille”. 

Tuoreimmassa onnellisuusmittauksessa Venäjä löytyi 95 maan listauksessa jälleen alapäästä, sijalta 60. Sen yläpuolella oli jokainen länsimaa, alapuolella lähinnä sisällissodasta kärsiviä valtioita. 

“Henki tai varallisuus saattaa Venäjällä olla huomenna mennyttä, joten ihmiset tutustuvat nopeasti ja uskoutuvat lähes tuntemattomille” 

“Maa, jossa kirjailijat ja taiteilijat joutuvat vankilaan, on paradoksaalisesti paikka, jossa kulttuurin moninaisuus kukoistaa” 

Alkeellisimmankaan oikeusturvan puute ja kulttuurialan toimijoiden heittäminen syyttä vankilaan ovat perustavanlaatuisesti negatiivisia asioita millä tahansa mittarilla.

“Kun Venäjää vähätellään, mainitaan usein, että sen talous ei ole kovin suuri … Ehkä yhteisöllisyys ennen taloutta onkin viisautta? Suomalaisenkin on helppo ymmärtää, miten saunominen ja rento viinanjuonti metsäluonnossa saattavat olla rahaa tärkeämpiä.” 

Venäläiset eivät ole samaa mieltä yhteisöllisyyden ja talouden suhteesta. Riippumaton mielipidemittauslaitos Levada julkaisi 2019 tutkimuksen, jonka mukaan kansa oli hyvin tyytymätöntä politiikkaan ja enemmistön mielestä maa oli menossa väärään suuntaan. Suurimpana syynä tyytymättömyyteen pidetään juurikin kansalaisten elintason tasaista laskua sitten vuoden 2014 Krimin valtauksen.

Lopussa Saarikivi muistuttaa, että jos länsi ei pistä tarpeeksi vastaan Venäjälle Ukrainan kohdalla, Kremlin katse kääntyy seuraavaksi viimeiseen Venäjän länsirajan liittoutumattomaan maahan. Tästä olemme samaa mieltä ja asiasta kannattaa vetää vain yhdensuuntaisia johtopäätöksiä koskien sotilaallista liittoutumista. 

Helsingin Sanomissa voitaisiin kuitenkin vähän edes tarkistaa faktoja, ennen tällaisten kirjoitusten julkaisua.

Aatetta, ratkaisuja ja ideoita

Aate- ja ideakirjoituksissa käsittelemme nyky-yhteiskuntaan sekä poliittiseen päätöksentekoon sopivia ratkaisuja klassisen liberalismin viitekehyksestä.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Kehua voi, mutta ilman virheitä, herra Saarikivi

  1. jounipekkarinen6 sanoo:

    USA:ssa on köyhiä 45 miljoonaa. Tästä kirjoittaja ei mainitse mitään. Tällöin Saarikivellä on ihan perusteltua olla köyhä Venäjällä. Jenkkien murhaluku on täysin Venäjän tasolla. Libero valikoi faktoja lännen eduksi ja Venäjän haitaksi. Eikö Venäläiset ole fiksuja, me teemme paperia ja marimekkorääsyä, venäläiset on huippuja matematiikassa, fysiikassa ja ydinaseitakin löytyy, tekoälyhävittäjä. Venäläiset ei tee kulutuskrääsää ja uusliberaalien mukaan tämä on juuri edistyksen merkki. Ja liberaalit haluavat tuoda Jenkkimallin Suomeen, ts. lähes yhtä huonon vaihtoehdon kuin Venäjän-malli.

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

single.php