Blogit

Liberan mallivastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin

Liberan mallivastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin

Vaalivoittaja Kokoomus kokosi peräti 24 kysymystä, joista saatujen vastausten perusteella valikoidaan puolueet hallitusneuvotteluihin. Vaikka puolueet ehtivät jo antaa suuntaa-antavat vastauksensa, tullaan näitä kysymyksiä varmasti käymään yksityiskohtaisemmin läpi itse hallitusneuvotteluissa. Koska kysymyksiä on kovin paljon, ajattelimme Liberassa ojentaa auttavaa kättä puolueille ja ehdottaa mallivastauksia useimpiin niistä hallitusohjelma-ehdotuksiemme pohjalta.

1. Mitkä ovat ne keskeiset yhteiskunnalliset muutokset, joita seuraavan hallituksen pitäisi mielestänne saada aikaan?

Laajaan kysymykseen kannattaa nostaa vain muutama teille tärkeä asia. Esimerkiksi hyviä vastauksia ovat kestävyysvajeen nujertaminen valtion kokoa pienentämällä, sekä työvoimapulan kukistaminen kannustinloukkuja purkamalla ja työperäistä maahanmuuttoa edistämällä.

2. Sitoudutteko valtiovarainministeriön virkatyönä esittämään julkisen talouden tasapainottamisen mittaluokkaan tulevalla vaalikaudella? Millä keinoilla olette valmiita tasapainottamaan julkista taloutta?

Jos puolueenne todella haluaa hallitukseen, tähän on helppo vastata: Kyllä ja ensisijaisesti menoleikkauksin. Jos taas puolueenne kokee syyllisyyttä kuluneen hallituskauden toimista ja haluaa muiden siivoavan juhlatilan jäljiltänne, vastatkaa ensimmäiseen kysymykseen ei ja lopettakaa lukeminen. 

3. Miten edistäisitte verotuksen kannustavuutta?

Aivan ensisijainen kohde tulee olla työn verotuksen ja erityisesti marginaaliverotuksen mahdollisimman merkittävä alentaminen. Tästä ei kai voi olla erimielisyyttä, eihän?

4. Mitkä ovat tärkeimmät keinonne julkista taloutta vahvistaviksi työllisyystoimiksi? Millaisiin keinoihin olette valmiita työmarkkinoiden uudistamiseksi ja sopimisen vapauden edistämiseksi?

Jos puolueenne haluaa saada jotain merkittävää aikaiseksi, tässä on pelin paikka. Yleissitovuuden poisto ja aidon paikallisen sopimisen mahdollistaminen Suomessa muun muassa muiden Pohjoismaiden tapaan vapauttaa talouskasvun mahdollisuudet.

5. Miten vastaisitte laaja-alaiseen työvoimapulaan Suomessa? Millä keinoin lisäisitte kansainvälistä rekrytointia työvoiman saatavuuden turvaamiseksi?

Liberan ehdottama työperäisen maahanmuuton pisteytysmalli korvaa tarvehankinnan ja sujuvoittaa maahanmuuttoa välittömästi. Pisteytystä voidaan muokata vähän väliä, jolloin järjestelmä taipuu sekä Suomen työmarkkinoiden tarpeisiin että kunkin hallituskokoonpanon preferenssien mukaiseksi aina tarvittaessa. Siksi tämä lienee myös teidän puolueellenne hyväksyttävä maahanmuuttoreformi. Yhdistettynä paikalliseen sopimiseen uudistus auttaa myös muun muassa hoitajapulaan.

11. Oletteko sitoutuneet parlamentaarisen TKI-ryhmän hyväksymään tavoitteeseen nostaa tutkimus- ja kehittämismenot neljään prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2030 mennessä?

Tähän merkittävään investointiin kannattaa puolueenne sitoutua, sillä tuottavuuskasvu on Suomelle elinehto.

12. Millä keinoin olisitte valmiita keventämään ihmisille, yrityksille ja julkiselle sektorille normeista ja byrokratiasta aiheutuvia kustannuksia sekä hallinnollista taakkaa?

Kannattaa lähteä siitä, että julkisen sektorin rooli ihmisen elämässä on Suomessa liian suuri ja tätä taakkaa niin normien, byrokratian kuin verotuksenkin osalta tulee laskea kohti kaikkia muita valtioita maailmassa. Samalla kun julkisen sektorin kokoa pienennetään kannattaa hallintoa tehostaa digitalisoimalla. En usko puolueenne kannattajista löytyvän hirveästi ylisääntelyn ystäviä, vaan kannattaa todeta Sääntö-Suomen tarvitsevan kunnianhimoista norminpurkua.

14. Miten edistäisitte talouskasvua, elinvoimaa sekä yritysten ja yrittäjien toimintaedellytyksiä koko Suomessa?

Mahdollisimman neutraali verotus ilman poikkeuksen poikkeuksia on hyvä lähtökohta, jolloin ei tarvita nykyistä määrää vähennyksiä. Tämän veroviidakon raivaamista odotellessa helppo tapa aloittaa on antaa yrityksille oikeus verovuosikohtaiseen lisävähennykseen TKI-menoista. Matalapalkka-alojen kannustinloukkuja taas voidaan poistaa leikkaamalla maltillisesti sekä etuuksia että niiden vähenemistä kun työtä ottaa vastaan. Osa-aikatyöstä kokoaikaisempaan työhön siirtymiseen voidaan kannustaa korottamalla työtulovähennystä sekä alentamalla marginaaliveroa.

16. Mitkä ovat mielestänne tärkeimmät keinot päästöjen vähentämiseksi?

Ympäristöhaittoja voidaan karsia markkinamekanismin avulla, eli saastuttaja maksaa -mallilla. Päästöttömiä energiamuotoja tulee suosia ja lupakäytäntöjä helpottaa. Suosittelen puolueellenne selkeästi ydinvoima-myönteistä kantaa (mukaan lukien pienydinvoima) ettei historia naura teille. 

18. Sitoudutteko Suomen jäsenyyteen Euroopan unionissa ja puolustusliitto Natossa?

Jos puolueenne on päässyt jo näin pitkälle listalla, ei kannata antaa pallon pudota tässä vaiheessa. Lienee itsestäänselvää, että ollessaan osa läntistä ja demokraattista maailmaa on Suomen paikka myös näissä järjestöissä. Jos teillä on jotain kuriositeettikantoja näitä asioita koskien, mutta pidätte myös edellä esitettyjä asioita tärkeinä, tästä ei kannata tehdä kynnyskysymystä.

20. Sitoudutteko jatkamaan Ukrainan aseellista, poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukemista?

Venäjän aggression pysäyttäminen Ukrainassa on paras mahdollinen sijoitus Suomen turvallisuuteen, joten vahva suositus puolueellenne vastaamaan tähänkin kyllä.

21. Miten vahvistaisitte sisäistä turvallisuutta ja oikeusvaltiota?

Tuomioistuinten riippumattomuus tulee turvata perustuslaissa ja Suomelle tekisi hyvää myös poliittisista voimasuhteista riippumaton perustuslakituomioistuin.

22. Sitoudutteko yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen Suomen rakentamiseen? Sitoudutteko kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kunnioittamiseen?

Ottaen huomioon, että nämä asiat löytyvät jo Suomen perustuslaista, kehotan miettimään kahdesti haluaako tästä tehdä kynnyskysymystä.

23. Jos ette ole valmiita osallistumaan hallitusvastuuseen, oletteko valmiita tukemaan puolueenne tavoitteiden toteuttamista hallituksen ulkopuolelta?

Kysymys selkosuomeksi: Keskusta, oletteko valmiita edistämään joitain oikeistohallituksen tavoitteita oppositiosta käsin, ettette alkaisi näyttäytymään ulkopuolisille lopullisesti vasemmistopuolueelta? Kehottaisin vastaamaan kyllä, mutta toki tämä riippuu siitä miten puolueenne identifioituu nykypäivänä. 

24. Onko eduskuntaryhmällänne ehdottomia hallitusratkaisuun vaikuttavia kynnyskysymyksiä hallituksen ohjelman tai hallituskokoonpanon osalta?

Kaikki hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat vastanneet edellä esitettyihin kysymyksiin enemmän tai vähemmän samalla lailla, joten hallituskokoonpanojen poissulkeminen etukäteen olisi joko tyhmää, hyvesignalointia, tai molempia.

Suosittelemme puoluettanne menemään neuvotteluihin avoimin mielin ja muistamaan, että vain hallituksesta vaikutetaan. Neljän vuoden oppositiotaival käy varmasti jossain kohtaa pitkäveteiseksi.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

2 kommenttia artikkeliin Liberan mallivastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin

 1. Julle sanoo:

  Todennäköisesti Orpo ottaa Suomen Dodelliset Populistit, (mm. eurokommuunismi yhteisenä nimittäjänä), mukaan hallitukseen, ja jälleen hallitusbingo on tuutannut ulos eräänsorttisen punikkihallituksen eikä mitään todellisia rakenteellisia muutoksia tule, vaan vain velka- ja korkosaldo muuttuvat, ylöspäin.

  https://www.youtube.com/watch?v=bgmCJfo09NM

 2. Risukimppu sanoo:

  Kylmän sodan aikoina Neuvostoliitto pyrki vaikuttamaan länteen länsimaisten vasemmistovaikuttajien kautta. Nykyään Venäjä vetoaa lännessä oikeistoon. USA.ssa Trump, Ranskassa LePen, Suomessa A. Turtiainen. Kaikki nämä kolme näkevät Vladimir Putinissa enemmän hyvää kun pahaa.
  1980-luvun Amerikassa Ronald Reaganin republikaanipuolue oli ankara suhteessa Neuvostoliittoon, nyttemmin demokraatit ovat yksiselitteisen päättäväisiä tuomitessaan Venäjän brutaalin tuhoamissodan ja terrorin Ukainassa.
  Venäläinen oligarkki-fasismi hivelee myös meillä lännessä porhoja narsisteja. Heille kun demokratia ja ihmisoikeudet ovat vasemmistolaista unelmahöttöä. Suomea ei vienyt NATOon maamme päättäjät tai talousvaikuttajat, vaan ihan tavallinen rahvas joka heräsi viimein 24.2.-24 ”kasakan nauruun”. Venäjä hyökkäsi naapurimaahansa ja alkoi pommittaa ja murhata ukrainalaisia siviilejä. Yli 80% suomalaisista ymmärsi valita puolensa. Tämä mandatoi poliittista johtoamme käynnistämään hakuprosessin puollustusliittoon.
  Vain vähän aikaa sitten presidentti Sauli Niinistö pelasi lätkää diktaattori Putinin kanssa. Pisnesmiäs Hjallis Harkimo myi Hartwall areenan ja Jokerit Venäjälle, ja olisi varmaan myynyt koko Suomen jos olisi pystynyt. Fortumin muhinointi Rosatomin kanssa oli vaarassa tuottaa Venäjän valtion kontroloiman ydinvoimahankkeen Pyhäjoelle.
  1970-luvlla Jaakko Laakson ja Aarne Saarisen kaltaiset leninisti-stalinistit olivat antaneet piut paut itärajan takaisen hirmuvaltion todelliselle raakuuden ja verenhimon kulttuurille, sille kuinka Neuvostoliiton lentokoneet pommittivat suomalaisia siviilikohteita ja puna-armeijan pedot raiskasivat ja teurastivat rajaseudun siviilejä. Laakson ja Saarisen sairaissa mielissä Neuvostoliitto markkeerasi parasta mahdollista ystävyyttä Suomelle.
  Suomalainen kulttuuriväki palvoi sirppiä ja vasaraa ja jopa pienet lapset tässä maassa pistettiin laulamaan balladia ”Lenin-setä asuu Venäjällä”
  Viimeisen 20 vuoden ajan Vladimir Putin on jälleenrakentanut rautaisen valtiokurin totalitäärihallintoa, toisinajattelijoita, oppositiota ja kriittisiä jouranilsteja on tapettu ja suljettu vankiloihin. Putinin käskystä Venäjän armeija on tehnyt hirvittävää jälkeä Tsetseniassa, Georgiassa, Syyriassa ja nyt Ukrainassa. Tämä kaikki on ollut kokoajan nähtävissä, mutta sen ei ole annettu haitata hyviä mahdollisuuksia tahkota halpoja ja nopeita miljoonavoittoja tuossa jumalattomassa pahan valtakunnassa.

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

single.php