Julkaisut

Ajatuspaja Liberan leikkauslista

Ajatuspaja Liberan leikkauslista

Harva se päivä saamme lukea lehdistä eri tahojen esittämiä madonlukuja valtiontalouden epätasapainosta ja vetoomuksia aloittaa sopeutustoimet. Menojen leikkaustarve on välitön. Ongelman olemassaolosta ollaan siis tietoisia, mikä on hyvä alku. Ratkaisun tiellä ovat kuitenkin samat poliitikot ja puolueet, jotka ovat olleet jo 15 vuoden ajan kykenemättömiä sovittamaan yhteen valtion tuloja ja menoja. Menolisäykset omille eturyhmille on aina helpompi päätös kuin kivuliaat sopeutustoimet.

Vaikuttaa siltä, että kansanedustajat ovat unohtaneet yhden heidän päätehtävistään olevan verorahojen tehokkaan käytön varmistaminen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tämän vuoksi ja riippumattomana kansalaisyhteiskunnallisena toimijana Ajatuspaja Libera tarjoaa auttavaa kättä.

Poliittisen konsensuksen saavuttamiseksi pyrimme alusta lähtien tunnistamaan mahdollisimman epäkontroversiaaleja ja helppoja leikkauskohteita, joiden ei pitäisi kuulua – ainakaan tässä mittakaavassa – valtion tehtäviin tai joiden poistamista tutkimustulokset suosittavat. Kun toimet kohdistetaan tämänkaltaisiin ylimääräisiin menoihin, ei valtion ydintehtävistä tarvitse leikata.

Esitämme yhdeksää, yhteensä noin kahden miljardin euron arvoista sopeutustoimea valtion menoihin verrattuna vuoden 2023 budjettiin. Tämä luku on todellisuudessa vain 2,5% valtion budjetista tai neljäsosa valtiovarainministeriön laskemasta rakenteellisesta alijäämästä. Se on kuitenkin hyvä alku kohti valtiontalouden pysyvää tasapainoa.

Kaikki esittämämme laskelmat ovat vahvistettu meistä riippumattomista lähteistä.

Leikkauskohteet tiivistettynä:

 1. Kotihoidon tuen lopettaminen – 250 miljoonaa euroa
 2. Monopolien ja muiden markkinahäiriöiden purku – 450 miljoonaa euroa
 3. Yritystukien vähentäminen – 254,5 miljoonaa euroa
 4. Ansiosidonnaisuuden porrastus ja lyhennys – 500 miljoonaa euroa
 5. Kansalaistoiminnan tuen uudelleenarviointi – 49 miljoonaa euroa
 6. Maatalouden lomitustukien lopettaminen – 126,5 miljoonaa euroa
 7. Yleishyödylliset yhteisöt verolle – 50 miljoonaa euroa
 8. Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen vähentämisoikeuden poisto – 210 miljoonaa euroa
 9. YLE:n budjetin pienentäminen Ruotsin Yleisradion vastaavalle tasolle asukaslukuun suhteutettuna – 130 miljoonaa euroa

Liitteet

Ajatuspaja Liberan leikkauslista

libera_leikkauslista.pdf, 105 kt, 25.1.2023

Lataa: Ajatuspaja Liberan leikkauslista pdf

Tietoa kirjoittajasta

Lundstedt Tero

Tero Lundstedt

Sisältöjohtaja

+358 44 304 4350

Tero Lundstedt johtaa Liberan kaikkea sisällöntuotantoa. Oikeustieteen tohtorina Tero on tehnyt monipuolisesti tutkimusta oikeustieteen ja politiikan aloilta. Hän toimii myös Finnish Yearbook of International Law-julkaisusarjan toimittajana ja on Helsinki Law Academyn perustajajäsen ja lakiasiainpäällikkö.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Ajatuspaja Liberan leikkauslista

 1. Juha sanoo:

  Raimo olisi listasta ylpeä. Sailas leikkasi VM:ssä budjettimenoja, kunnes sairastui.

  Eturyhmien etuja on vain vaikea leikata ilman itkua ja hampaiden kiristystä.

  Yksilötasolla valtiontalouden tasapainotus on helppoa rakenteellisin keinoin. Kahden konstin lista: Kela-kortti pois työikäisiltä (25…75 v.) ja eläkesäästöt työikäisten tilille.

single-julkaisu.php